Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju

Okładka książki Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju autora Olivia Laing, 9788383960579
Okładka książki Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju
Olivia Laing Wydawnictwo: Czarne Seria: Poza serią publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Poza serią
The Garden Against Time: In Search of a Common Paradise
2025-03-19
2025-03-19
Dominika Cieśla-Szymańska

Kup Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju

Bardzo przyjemna książka, dająca rzadką satysfakcję powolnej, a zarazem gładkiej lektury. Autorka splata osobiste doświadczenie zakładania ogrodu w nowo kupionym domu z esejem, w którym ogród staje się przestrzenią namysłu nad czasem, stratą, utopią i potrzebą schronienia. Istotnym tłem tej opowieści jest biografia Laing: dorastanie w rodzinie z dwiema matkami w okresie społecznej nieakceptacji, a także jej droga aktywistki ekologicznej i antykapitalistycznej. Te doświadczenia wyraźnie rezonują w sposobie, w jaki autorka myśli o ogrodzie jako o „wspólnym raju” — miejscu inkluzywnym, budowanym wbrew dominującym porządkom.
Laing kreśli bogatą galerię postaci — pisarzy, malarzy i właścicieli ziemskich — dla których ogród miał fundamentalne znaczenie, choć z bardzo różnych powodów. To jedna z tych książek, które chciałoby się czytać z zakreślaczem i fiszkami pod ręką, tak wiele nazwisk, miejsc i tytułów domaga się dalszej eksploracji. Jednocześnie tekst pozostaje zaskakująco lekki i przystępny, dzięki czemu erudycja nie przytłacza, lecz zaprasza do dalszej lektury.

Bardzo dobra książka, interdyscyplinarne spojrzenie, piękne tłumaczenie.

Bardzo dobra książka, interdyscyplinarne spojrzenie, piękne tłumaczenie.

Marzę o własnym ogrodzie. Obawiałam się, że lektura wzbudzi we mnie zazdrość, że to nie mój ogród, ale tak się nie stało. Podczas czytania osiągałam stan ducha jak gdybym miała ogród, perypetie okołoogrodowe autorki stawały się jakoś moimi, koiły mnie opowieści o roślinach, które wzeszły, kwiatach, które rozkwitły, owadach i ptakach, które zamieszkały w ogrodzie. Wydaje się, że najlepsze książki o ogrodach są w stanie napisać tylko Brytyjczycy, przynajmniej od czasów okupacyjnej akcji Dig for Victory, oni mają ogród w DNA. Ja też tak chcę. Olivia Laing sprawiła, że na ogród patrzę teraz nie tylko jako na obiekt estetyczny, ale i duchowy: odzwierciedlenie osobowości ogrodnika, ale też miejsce pozwalające oddalić trudy i zmartwienia, przenieść się w bezczas. W naszych zwariowanych i nieprzewidywalnych czasach możliwość posiadania skrawka ziemi, by grzebać w niej, coś tworzyć, oddawać się prostej i atawistycznej czynności kopania, sadzenia, plewienia, hodowania kwiatów czy warzyw, byłaby wspaniałym lekarstwem dla naszych skołatanych dusz. Ogród dla każdego!

236 użytkowników ma tytuł Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju

Dodaj cytat z książki Ogród poza czasem. W poszukiwaniu wspólnego raju