Kogo zdradza los

- Wen das Schicksal betrügt
- 2025-10-15
- 2025-10-15
- Miłosz Urban
Finałowy tom trylogii urban fantasy, napisanej z rozmachem przez autorkę „Vortexu”, Annę Benning!
„To było coś więcej niż sama magia. To był nasz los. Nasze przeznaczenie”.
Tego nie spodziewał się nikt, a na pewno nie Rayne — życie mieszkańców Mirroru spoczywa w jej rękach!
Dziewczyna musi odnaleźć się pośród politycznych gierek, przejrzeć intrygi przeciwników i nie pogubić się w swoich własnych uczuciach. A przede wszystkim zawalczyć o przetrwanie i Prime’u, i Mirroru. Uwolniona przez dawną władczynię magia chaosu rośnie w siłę i nadal się rozprzestrzenia. Czy przeznaczeniem Rayne jest zginąć w walce z mrocznymi mocami? A może jest jeszcze szansa na to, by ocalić świat… i jej miłość do Adama?
Kup Kogo zdradza los w ulubionej księgarni
Oceny książki Kogo zdradza los
248 użytkowników ma tytuł Kogo zdradza los na półkach głównych- Przeczytane 123
- 2025 4
- Części do uzupełniania 1
- Fantasy 1
- Serie zakończone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kogo zdradza los
Na finałowy tom trylogii "Mroczne Sigile" autorstwa Anny Benning trzeba było trochę czekać, ale zdecydowanie było warto!
Rayne i Adam muszą stawić czoła wyzwaniom i odnaleźć się w nowej roli. Rayne jako nowa Lady Mirroru musi teraz zważać na swoje kroki, poznać zamiary otaczających ją ludzi, rozpracować etykietę i nie dać się stłamsić, a przy tym wszystkim zostać sobą i pozostawić miejsce na najważniejsze uczucia.
Walka o przetrwanie Mirroru i Primeu trwa każdego dnia, a magia chaosu cały czas rośnie w siłę.
Bardzo podobało mi się to, że nie wszystko rozgrywa się po naszej myśli. Tak samo jak w zwyczajnym życiu, w życiu naszych ulubionych bohaterów dochodzi do wielu przykrych sytuacji... Trudne wybory, rozpracowane tajemnice, decyzje, które nie zawsze okazują się słuszne, strata przyjaciół i ukochanych... To wszystko sprawia, że ta historia wybrzmiewa autentycznością.
Świetne zakończenie i rewelacyjne zwieńczenie całej serii. Finałowy tom zdecydowanie zaspokoił moje czytelnicze oczekiwania, bo w żaden sposób nie odczuwam niedosytu.
Jestem jednak ciekawa, czy Anna Benning zaskoczy nas jeszcze jakąś porywającą historią, osadzoną w tak dobrze wykreowanym, fantastycznym uniwersum!
Współpraca z @mustread.wydawnictwo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kogo zdradza los" świetnie rozwija oraz spaja wszystkie wcześniejsze wątki, a zawrotne tempo, jakie tym razem zafundowała nam autorka sprawia, że strony umykają jedna po drugiej w zastraszającym tempie.
Rayne i Adam muszą stawić czoła wyzwaniom i...
Długo myślała o tym co napisać ale stwierdziłam że napiszę krótko i na temat "mózg wybucha"💥
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow, po prostu wow. Książka najlepsza z całej trylogii. Zdecydowanie najbardziej się wciągnęłam, ale ta tryl ogl ma w sobie coś pociągającego. Rayne w tym tomie >>> diva 🛐. Nie jest to moja ulubiona książka, ale na pewno znalazła specjalne miejsce w moim sercu i totalnie ją polecam. Czytajcie to 🙏🏼
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Kogo zdradza los” to finałowy, trzeci tom serii „Mroczne Sigile”. Jest to seria którą należy czytać w kolejności wydania. Nie raz można coś pominąć w seriach, ale nie w tym przypadku. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze spotkanie z gatunkiem urban fantasy. Miałam przyjemność czytać tę serię od II tomu, gdzie zanim po niego sięgnęłam musiałam nadrobić I część. Ale kompletnie tego nie żałuję, to coś innego dla mnie, nowy gatunek, ale absolutnie wciągnęłam się w dynamiczną akcję, tajemnice, magię czy mroczne sekrety. Myślę że jescze nie raz sięgnę po ten gatunek już z większą odwagą. Ale wracając do ostatniego tomu serii, jak ktoś miał pytania do fabuły po pierwszych dwóch tomach to myślę że ta część rozwieje Wasze wszystkie wątpliwości, ja jestem usatysfakcjonowana nimi. Główna bohaterka jest Rayne, straciła wszystko, a tak o to walczyła. Że swoją przyjaciółką planują ucieczkę, ale niestety nie jest tak kolorowo jakby chciały. Zaskoczenim jest, że ojcem dziewczyny okazuje się powiernik jednego z sigili. Ale to nie wszystko, tajemniczy świat, koniec świata, nowa rzeczywistość, no naprawdę dzieje się i trzeba mocno się skupić aby nie przeoczyć czegoś w fabule. Mimo, że to fantasy przyznam szczerze, że jestem mile zaskoczona, że było tyle emocji. Myślałam, że ten gatunek, bardziej stawia na inne aspekty wymyślne, a nie emocje bohaterów. Ale tutaj świetnie poszła w emocje autorka. Jestem pod ogromny podziwem tej serii. Nie spodziewałam się, że spodoba mi się ona w takim stopniu, aż żałuję że to już koniec. Polecam Wam tę serię, warto zwrócić na nią uwagę.
„Kogo zdradza los” to finałowy, trzeci tom serii „Mroczne Sigile”. Jest to seria którą należy czytać w kolejności wydania. Nie raz można coś pominąć w seriach, ale nie w tym przypadku. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze spotkanie z gatunkiem urban fantasy. Miałam przyjemność czytać tę serię od II tomu, gdzie zanim po niego sięgnęłam musiałam nadrobić I część. Ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to| post recenzencki |
[ współpraca reklamowa @mustread.wydawnictwo ]
3/5 ⭐️
0/5 💧
0/5 🌶
- Na początku, tradycyjnie dziękuję wydawnictwu za możliwość zapoznania się z ostatnim tomem trylogii od Anny Benning.
- Zakończenie trylogii trzyma klimat mrocznego urban fantasy… magia i intrygi wciągają, a tempo akcji jest dynamiczne… W moim odczuciu, finał starał się domknąć wszystkie wątki, co dawało nieco satysfakcjonujące poczucie zamknięcia całej historii.
- Niestety, mlim zdaniem, momentami wydarzeń jest zbyt wiele naraz, przez co brakuje przestrzeni na emocje i rozwój postaci. Relacje bohaterów są bardziej spłaszczone niż w poprzednich tomach, a tempo końcówki miejscami zbyt pośpieszne.
- Uważam, że ta książka sprawdzi się dla fanów szybkiej akcji, mrocznych sekretów i magicznych intryg. Ci, którzy liczą na głębokie emocje i subtelne relacje, mogą poczuć pewien niedosyt.
- Podsumowując: ostatni tom jest przyjemny dla fanów gatunku, ale mi osobiście nie podszedł jakoś bardzo do gustu.
~ A.
| post recenzencki |
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[ współpraca reklamowa @mustread.wydawnictwo ]
3/5 ⭐️
0/5 💧
0/5 🌶
Rayne, która w poprzednich częściach stopniowo odkrywała swoje możliwości i miejsce w świecie magii, ✨️ teraz staje przed przytłaczającym zadaniem - los dwóch światów, Prime'u i Mirroru, zostaje złożony w jej ręce. 😲 Dziewczyna zostaje postawiona przed naprawdę trudnymi wyborami - jej decyzje mają moc kształtowania przyszłości innych, a każdy krok może okazać się ostatnim. 😱 Wplątana w polityczne intrygi, podchody i gierki zmuszona jest odnaleźć się w nowej sytuacji. Czy uda jej się ocalić świat? I czy w grze, gdzie stawką jest dosłownie wszystko, jest miejsce na miłość❓️
Finał trylogii spełnił moje oczekiwania w 100 procentach! 💯 Ostateczne starcie Rayne z mrøcznymi mocami dostarczyło mi ogromu emocji, nie zabrakło też szybszego bicia serca podczas śledzenia wątku miłosnego. 💕 Świat przedstawiony oraz system magiczny również zasługują na pochwałę. 👍 Magia jest tu żywiołem nieprzewidywalnym, który wymaga respektu i ostrożności, a wykreowana rzeczywistość z jednej strony zachwyca, z drugiej niepokoi kryjącym się w niej mrøkiem. 🖤 Nie mogę nie wspomnieć też o głównej bohaterce, która od pierwszego tomu wzbudziła moją sympatię. 🥰 Jest to postać, która nie jest bez skazy, co czyni ją mega autentyczną. I choć może nie zawsze się z nią zgadzałam, to i tak wiernie kibicowałam jej na każdym kroku.
"Kogo zdradza los" to solidne zwieńczenie naprawdę świetnej trylogii urban fantasy. 👌 Autorka zakończyła tę historię z klasą, pozostawiając mnie z satysfakcją, ale też tęsknotą za światem, który niestety musiałam opuścić. 😔 Gorąco polecam❗️☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę przedstawiał fabuły, bo to już z 1000x tu było.
Zdecydowanie moje oczekiwania przerosły tą finałową część.
Dość słaba pierwsza część, romansu to raczej nie oczekiwałem (właściwie zabrakło tylko co komu twardniało, i co z tym robili ze szczegółami). Jeszcze parę stron i bym odłożył książkę na półkę "do przeczytania pewnie nigdy".
Sytuację uratowała środkowa część (ostra jazda bez trzymanki, do tego nas Pani Anna przyzwyczaiła). Chociaż szkoda, że pomysł "na barana" został wykorzystany wielokrotnie później..
Sama końcówka.. nie wiem czy tylko ja odniosłem wrażenie, że komuś się spieszyło? (chyba nawet się przyznała, że bała się, że nie dotrzyma terminu..) To co powinno być najciekawsze okazało się totalnie bez wyrazu, bez zaangażowania, po prostu odklepane XXX stron. Masa ciekawych wątków po prostu ucięta. Przekazanie Kości? Eee.. nikomu nie zależy. Ojciec, no dobra, wszyscy zrozumieją, a rozdział wytłumaczy co później. Centrum sterowania? Fantasy czy SF? I po diabły "ta" sprawa z Lil?
Ale obawiam się, że nie jedynie autorka była pod presją czasu.
Tłumaczenie kuleje ("zastawionym krzesłami", "przycisnął ją do klatki piersiowej", zresztą powtórzone kilkukrotnie, a w języku polskim są przecież takie ładne słowa jak przytulił, objął; a "labilna" to w ogóle jest używane w języku polskim?).
Łamanie kuleje, skład kuleje (brakujące słowa, moim totalnym "faworytem" jest strona 362.. normalnie oddać książkę za takie coś). Nie wiem, czy to tylko "u mnie" (jakiś dodruk albo co?),czy tak u wszystkich?
Za treść, byłoby 7, ale technikalia.. Nie, jednak trzeba obniżyć.
Nie będę przedstawiał fabuły, bo to już z 1000x tu było.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie moje oczekiwania przerosły tą finałową część.
Sytuację uratowała środkowa część...
„Mroczne sigile. Kogo zdradza los” to trzeci i ostatni tom niezwykłej trylogii, która wciągnęła mnie całkowicie od pierwszych stron. Autorka, znana ze swojego plastycznego stylu i umiejętności budowania światów na pograniczu magii i rzeczywistości, po raz kolejny udowodniła, że potrafi pisać z rozmachem, a jednocześnie z ogromnym ładunkiem emocji. Jej pióro jest rozpoznawalne, łączy lekkość młodzieżowego fantasy z dojrzałą refleksją nad wyborami, lojalnością i ceną, jaką płacimy za moc.
Akcja powieści rozgrywa się w dwóch wymiarach, świecie ludzi i świecie magicznym, splecionych ze sobą w dramatyczny sposób. Rayne, główna bohaterka, staje w obliczu ostatecznych decyzji, które mogą zaważyć na losach obu rzeczywistości. To opowieść o walce nie tylko z zewnętrznym złem, ale przede wszystkim z samą sobą, z wątpliwościami, poczuciem winy i ciężarem odpowiedzialności. Każdy krok Rayne niesie ze sobą ryzyko, a każdy wybór staje się próbą odwagi. Nie ma tu prostych odpowiedzi, są tylko konsekwencje, które potrafią boleć bardziej niż cokolwiek innego.
Książka porusza wiele tematów: miłość, poświęcenie, wierność sobie i innym, dojrzewanie do trudnych decyzji. To także historia o władzy, tej nad światem, ale i nad własnym sercem. Benning subtelnie pokazuje, jak cienka jest granica między odwagą a desperacją, między lojalnością a zdradą. Czytelnik czuje, że autorka nie boi się trudnych emocji, wręcz przeciwnie, karmi nimi swoje postacie i pozwala nam wraz z nimi przeżywać każde uniesienie i każdą stratę.
Styl Anny to prawdziwa uczta. Jej język jest melodyjny, chwilami poetycki, ale nigdy przesadzony. Dialogi brzmią naturalnie, a opisy potrafią zachwycić, nie przytłaczając. Tempo akcji jest dobrze wyważone, raz gwałtowne jak burza, raz spokojne jak cisza po niej.
Autorka sprawia, że świat „Mrocznych sigili” staje się niemal namacalny, czuć jego magię, jego grozę i jego piękno.
Najmocniejszą stroną powieści jest emocjonalna intensywność. Każdy rozdział niesie napięcie, każda scena coś znaczy. Świat jest dopracowany, a relacje między bohaterami wiarygodne i pełne chemii. Czułam się tak, jakbym sama uczestniczyła w ich podróży. Jedyną rzeczą, której mogłabym się „czepiać”, jest to, że książka zostawia pewien niedosyt, ale to raczej tęsknota za światem, który musiał się już domknąć, niż rzeczywista wada.
Były momenty, kiedy musiałam na chwilę odłożyć książkę, bo emocje stawały się zbyt intensywne. To finał, który nie tylko satysfakcjonuje, ale też zostaje w sercu. Zakończenie, bez zdradzania szczegółów jest po prostu piękne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ niecierpliwością oczekiwałam na ten tom, byłam niesamowicie ciekawa jak potoczą się dalsze losy Raine, Adama i całego Mirroru!!
W poprzednim tomie miałam mieszane uczucia co do postawy Raine, lecz tym razem jej kibicowałam! Podobało mi się w jaki sposób były przedstawionego uczucia i przemyślenia bohaterów :D
Polecam miłośnikom Urban fantasy! "Mroczne Sigile" To doskonała trylogia!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka nie zawiodła moich oczekiwań! W mistrzowski sposób zakończyła tę trylogię!! Mówię Wam, działo się i to jak!!
🕯️🔮 Anna Benning w finałowym tomie trylogii Mroczne Sigile – Kogo zdradza los prowadzi czytelnika w sam środek świata, który w tym punkcie historii pulsuje napięciem, nadzieją i groźbą zagłady. Mirror, miasto odbić i sekretów, stoi na granicy upadku, a Rayne – dziewczyna, która zaczynała jako ktoś niemający władzy ani nazwiska – zostaje zmuszona przyjąć koronę. To nie jest jednak koronacja pełna triumfu. To ciężar odpowiedzialności, która mogłaby przytłoczyć nawet doświadczonych władców. Benning pokazuje tu przemianę bohaterki w sposób dojrzały i wiarygodny: Rayne wciąż odczuwa lęk, wątpliwości i ból, ale równocześnie rośnie w siłę, ucząc się podejmować decyzje w imię dobra świata, który dopiero uczy się kochać.
🕯️🔮 Finałowa odsłona trylogii to przede wszystkim historia o konsekwencjach i przeznaczeniu. Magia chaosu, uwolniona przez dawną władczynię, nadal rozlewa się niczym cień obejmujący kolejne zakątki Mirroru i Prime’u. Benning z niezwykłą precyzją buduje atmosferę zagrożenia, nie zapominając jednak o emocjach, które są tu równie ważne jak wielkie bitwy. Rayne musi nie tylko ocalić świat, ale też poradzić sobie z uczuciami do Adama. Lączy ich więź niezwykła, złożona z bólu i nadziei, i to właśnie ten wątek miłosny nadaje opowieści głębi. Nie jest on cukierkowy ani przesadzone romantyczny. To miłość doświadczona przez stratę, lojalność i walkę o przyszłość.
🕯️🔮 Jednym z największych atutów tego tomu jest rozwój relacji między bohaterami. Przyjaźń Rayne z Lily to emocjonalny fundament powieści. Ich więź opiera się na zaufaniu, które bywa wystawiane na próbę, ale nigdy nie traci wartości. Lily nie jest tylko drugoplanową postacią, która stoi z boku. Jest siłą, wsparciem i głosem, który potrafi przywrócić Rayne na właściwy tor, kiedy ta zaczyna się kruszyć pod ciężarem obowiązków. To piękny obraz przyjaźni, która potrafi przetrwać burze większe niż te przetaczające się nad miastem.
🕯️🔮 Motyw Mrocznych Sigili w tym tomie nabiera jeszcze większego znaczenia. Szczególnie Kość Przeznaczenia – artefakt o potężnej mocy, którego przyszły powiernik będzie musiał zacząć pełnić rolę jednego z członków Siódemki. Wybór ten staje się dla Rayne kolejnym bolesnym wyzwaniem. Benning mistrzowsko ukazuje, jak łatwo władza potrafi stać się narzędziem manipulacji, a polityczne intrygi potrafią podkopać nawet najczystsze intencje. To nie tylko walka o świat, ale też walka o zachowanie siebie.
ㅤ
🕯️🔮 Walka, bitwy, poświęcenie – wszystko to tworzy dynamiczny, pełen napięcia finał. A jednak Anna Benning nie pozwala, by akcja przysłoniła emocjonalny rdzeń historii. Każda decyzja bohaterów niesie ciężar wspomnień, uczuć i strachu. Autorka nie boi się pokazać bólu i utraty, ale równocześnie z ogromną delikatnością prowadzi nas ku nadziei. Nie ma tu prostych rozwiązań, ale jest przestrzeń na oddech i na refleksję.
ㅤ
🕯️🔮 Kogo zdradza los to zakończenie, które satysfakcjonuje. Łączy wcześniejsze wątki, domyka historie, ale też pozwala czytelnikowi poczuć, że świat Rayne naprawdę żyje dalej. To finał pełen emocji, w którym ból i piękno idą ramię w ramię. Jest tu magia nieokiełznana, potężna, ale też przyjaźń, lojalność i świadomość, że nawet najmniejszy człowiek może zmienić losy świata. Anna Benning stworzyła historię, która zostaje długo po zamknięciu książki. To opowieść o dojrzewaniu, przeznaczeniu i sile serca.