Star Wars: Darth Bane. Dynastia Zła

- Star Wars: Darth Bane. Dynasty of Evil
- 2010-04-27
- 2010-04-27
- Błażej Niedziński
Zgodnie ze stworzoną przez Dartha Bane'a Zasadą Dwóch uczeń musi pokonać swojego mistrza, udowadniając, że jest godny stanąć na czele zakonu Sithów. Dlaczego więc Zannah wciąż nie wyzywa go na pojedynek?
Bane potrzebuje czasu, by znaleźć i wyszkolić nowego ucznia. Żeby posiąść sekret długowieczności, postanawia odnaleźć holocron starożytnego mistrza Sithów. Ale wpadnie w zasadzkę, z której uratować może go Zannah – po to tylko, by stoczyć z nim ostateczną walkę...
Kup Star Wars: Darth Bane. Dynastia Zła w ulubionej księgarni
Oceny książki Star Wars: Darth Bane. Dynastia Zła
2416 użytkowników ma tytuł Star Wars: Darth Bane. Dynastia Zła na półkach głównych- Przeczytane 1 952
- Star Wars 118
- Star Wars 33
- Fantastyka 21
- 2012 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Darth Bane. Dynastia Zła
Przeczytałem ponownie po dobrych 10 latach i niestety jest to najgorsza część z trylogii, co nie znaczy, że czytało się źle. Fabuła wciąga od samego początku i trzyma do końca (trochę krótkiej) książki. Sama trylogia idealna do zekranizowania ale niestety raczej już tego nie dostaniemy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzygody z Uniwersum Star Wars dla prawdziwego fana. Ciekawe wątki, dobre postaci, książka nie z tej galaktyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinęło dwadzieścia lat odkąd Darth Bane podstępem doprowadził do unicestwienia Bractwa Ciemności, a następnie zreformował ideologię Sithów ustanawiając Zasadę Dwóch, w myśl której uczeń, gdy już przerośnie mistrza, rzuci mu wyzwanie i w walce na śmierć i życie odbierze tytuł Mrocznego Lorda Sithów. Lecz Zannah, uczennica Bane'a, wciąż nie rzuciła wyzwania swojemu mistrzowi. Ten z kolei poprzysiągł, że marzenie o rządzeniu galaktyką przez Sithów nie umrze wraz z nim, dlatego decyduje się poznać sekret zapomnianego Mrocznego Lorda, który zapewni mu oraz przyszłym pokoleniom Sithów nieśmiertelność.
Doskonała okazja przytrafia się, gdy cereański Mistrz Jedi zostaje zamordowany na ogarniętej w chaosie górniczej planecie Doan, co daje Bane'owi pretekst do wysłania swojej uczennicy na misję zwiadowczą, podczas gdy on sam wyrusza w tajemnicy do Światów Jądra celem zdobycia starożytnego holokronu Darth Andeddu skrywającego tajemnicę wiecznego życia.
Jednak Zannah nie jest naiwna i wie, że jej mistrz zaczyna w nią wątpić i wyczuwa, że ukrywa on coś istotnego dla jej przyszłości, dlatego gdy Bane przypuszcza szturm na odległą twierdzę fanatycznego kultu Sithów, Zannah przygotowuje się do przejęcia należnego jej tytułu i rozpoczyna poszukiwania własnego ucznia, którego zamierza nauczać jako Mroczna Lady Sith.
Pod kątem fabularnym, ostatnia część trylogii wyróżnia się na tle swoich poprzedniczek. Nie uświadczymy już długich filozoficznych wywodów na ten potęgi i znaczenia Ciemnej Strony Mocy. Autor postanowił, że akcja powieści w całości rozgrywać się będzie wokół wątku głównego, jakim jest ostateczny pojedynek między Mistrzem a Uczennicą o władzę nad Zakonem. Wszystkie poboczne aktywności bohaterów prowadzą do tego jednego, kulminacyjnego momentu.
Podobnie jak poprzednio, historia podzielona jest w ramach poszczególnych rozdziałów między głównych bohaterów, którymi oczywiście są Bane i Zannah, a także tajemnicza postać związana z przeszłością tego duetu.
Historia Darth Bane'a przedstawiająca jego dojście do władzy, od młodego górnika z Apatros, poprzez dowódcę Wędrowców Mroku, aż do wyeliminowania Bractwa Ciemności i reformacji Zakonu Sithów stanowi obecnie jedną z niewielu pozycji, które dla fanów Gwiezdnych Wojen osiągnęły status kultowych, o czym świadczy ich popularność na polskim rynku i kolejne zagraniczne wznowienia wydawnicze.
Chociaż w kolejnych latach po premierze trylogii, omawiana historia nie była kontynuowana, tak sama postać twórcy Zasady Dwóch okazała się na tyle charakterystyczna i dobrze napisana, że jako jedna z nielicznych postaci została przeniesiona ze świata Legend do nowego kanonu, a to za sprawą animowanego serialu Wojny Klonów.
Minęło dwadzieścia lat odkąd Darth Bane podstępem doprowadził do unicestwienia Bractwa Ciemności, a następnie zreformował ideologię Sithów ustanawiając Zasadę Dwóch, w myśl której uczeń, gdy już przerośnie mistrza, rzuci mu wyzwanie i w walce na śmierć i życie odbierze tytuł Mrocznego Lorda Sithów. Lecz Zannah, uczennica Bane'a, wciąż nie rzuciła wyzwania swojemu mistrzowi....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBane chce nieśmiertelnego życia, aby tego dokonać musi odnaleźć holoctron starożytnego mistrza Sithów.
Niestety wpada w pułapkę.
Jego życie, może ocalić jedynie Zannah.
Uczennica ciemnej strony, mimo że wie, iż jej przeznaczeniem jest wyzwać mistrza na pojedynek, jakoś nie wychodzi z inicjatywą.
Tym razem pojawia się również nowy wątek pozostałych postaci.
Serra, córka Kaleba, ocalona przez ojca zostaje żoną księcia.
Podobnie jak ojciec poszła ona w jego ślady i nauczyła się sztuki uzdrawiania.
Wykorzystując swoje umiejętności, poznała Lusille, byłą łowczynie służącą po stronie zła.
Kobieta, ratując jej życie, przeciągnęła ją na swoją stronę, tworząc z Lusilli swoją prawą dłoń.
Z czasem okazuje się, że była łowczyni, ma coś wspólnego z Darthem Banem.
Każdy z bohaterów ma w książce swoje miejsce.
Nie są oni jedynie dodatkami robiącymi sztuczny tłum, lecz odgrywają istotne role.
Książka jest najgorszą pozycją z cyklu Darth Bane, ale jeśli czytamy wszystkie po kolei, to warto zbadać się również za nią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety wpada w pułapkę.
Jego życie, może ocalić jedynie Zannah.
Tym razem pojawia się również nowy wątek pozostałych postaci.
Serra, córka...
„Darth Bane: Dynastia Zła” to fascynujące zakończenie trylogii opowiadającej historię jednego z najbardziej wpływowych Sithów w uniwersum Gwiezdnych Wojen. Ta książka, podobnie jak jej poprzedniczki, jest absolutnie godna uwagi dla każdego fana serii. Trzeci tom trylogii Drew Karpyshyna wprowadza nas w mroczny świat Sithów, ukazując kulminację podróży Dartha Bane'a oraz jego uczennicy, Darthy Zannah. Bane, twórca Zasady Dwóch, mierzy się z niepewnością wobec swojej uczennicy. Zasada ta, zakładająca istnienie tylko dwóch Sithów – mistrza i ucznia, promuje rozwój jedynie najsilniejszych, eliminując słabych. W tej części Bane, zaniepokojony brakiem zdecydowania Zannah, wyrusza na poszukiwania starożytnego holocronu mistrza Sithów, który zawiera sekret długowieczności. W międzyczasie, przeszłość Bane'a zaczyna go doganiać, co prowadzi do dramatycznego starcia.
Karpyshyn z niezwykłą umiejętnością rozwija psychologiczne i moralne dylematy postaci, co czyni tę trylogię wyjątkową. Bane i Zannah są złożonymi postaciami, których motywacje i rozwój psychologiczny są przedstawione z dużą głębią. Ich relacja jest skomplikowana i pełna napięcia, co stanowi rdzeń fabuły tej części. „Darth Bane: Dynastia Zła” wprowadza nas również głębiej w historię Sithów i ich ewolucję od czasów wielkich imperiów do momentu wprowadzenia Zasady Dwóch. Opisy dążenia do władzy, siły i potęgi, typowe dla Ciemnej Strony Mocy, są przedstawione w sposób fascynujący i przekonujący. Jednym z największych atutów tej trylogii jest jej zdolność do kreowania złożonych, wielowymiarowych postaci. Bane, jako główny bohater, jest antybohaterem pełnym sprzeczności, co sprawia, że czytelnik może zrozumieć i nawet współczuć jego dążeniom, mimo ich mrocznej natury. Zannah, z kolei, jest postacią równie złożoną, walczącą z własnymi wątpliwościami i ambicjami. Po przeczytaniu „Darth Bane: Dynastia Zła” z pewnością będzie chciał sięgnąć po kolejne książki z uniwersum Gwiezdnych Wojen. Trylogia Dartha Bane'a to klasyk, który nie tylko rozszerza nasze zrozumienie Sithów, ale także dostarcza niesamowitych emocji i głębokich refleksji nad naturą władzy i korupcji. To absolutna lektura obowiązkowa dla wszystkich fanów Gwiezdnych Wojen.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała trylogia to absolutny klasyk, świetne książki, obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów uniwersum Star Wars, zwłaszcza tych, którzy lubują się w historiach ciemnej mocy strony. W książce dowiadujemy się o dawnych wydarzeniach i obowiązującej do dzisiaj zasadzie dwóch. Sam Yoda mówił: "Dwóch zawsze ich jest. Nie mniej, nie więcej. Mistrz i uczeń.", to zasada i reguła, którą wymyślił tytułowy Darth Bane. W książce mamy opisane jego dążenie do władzy, początki w zakonie, a później zbudowanie własnej filozofii sithowskiej wraz z regułą dwóch, dalszego jego działania i dużo więcej. Fascynująca i ciekawa w każdym momencie. Niestety, problemem jest dostępność książki na naszym rynku, trzeba szukać używanych egzemplarzy, często bardzo drogich z racji na swoją rzadkość i legendarność.
Cała trylogia to absolutny klasyk, świetne książki, obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów uniwersum Star Wars, zwłaszcza tych, którzy lubują się w historiach ciemnej mocy strony. W książce dowiadujemy się o dawnych wydarzeniach i obowiązującej do dzisiaj zasadzie dwóch. Sam Yoda mówił: "Dwóch zawsze ich jest. Nie mniej, nie więcej. Mistrz i uczeń.", to zasada i reguła,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre zakończenie dynastii Bane'a
Dobre zakończenie dynastii Bane'a
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie ta książka to zdecydowanie prawdziwa gratka dla fanów Sithów i całego tego kosmicznego piekła! :D
No więc, mamy tu Dartha Bane’a, typa z pomysłem - chce za wszelką cenę zapanować nad Zakonem Sithów. Stworzył zasadę, że uczeń musi zabić swojego mistrza, by przejąć kontrolę i samemu stać się Mistrzem. Ale Zannah, jego uczennica, jakoś nie spieszy się z wyzwaniem go na pojedynek. Ciekawe, co tam się święci, prawda?
Bane zrezygnowany, potrzebuje czasu na znalezienie i wytrenowanie nowego ucznia. Ale przede wszystkim, chce zdobyć sekret długowieczności, który schowany jest w jakimś starożytnym holocronie. I wtedy zaczyna się prawdziwa jazda.
Przede wszystkim, postacie w tej książce są po prostu mistrzowsko stworzone. Ich głębokość i złożoność sprawiają, że jesteś nimi zafascynowany od pierwszej do ostatniej strony. Zannah to kawał niebezpiecznej baby, a Bane – no cóż, ktoś, kto zrobi wszystko, żeby osiągnąć swoje cele.
Od samego początku, aż do ostatniego momentu, trzymałam kciuki za różnych bohaterów i nie mogłam się doczekać, jak to wszystko się skończy. Ale zakończenie... zakończenie wywaliło mnie z butów.
I ten styl pisania Karpyshyna... to jest coś! Czujesz się, jakbyś był w samym środku tego kosmicznego bałaganu, z blasterem w jednej ręce, a mieczem świetlnym w drugiej. Naprawdę, każde zdanie sprawia, że czujesz pulsujące emocje i ciemną stronę Mocy.
Polecam wszystkim fanom Gwiezdnych Wojen!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo więc, mamy tu Dartha Bane’a, typa z pomysłem - chce za wszelką cenę zapanować nad Zakonem Sithów. Stworzył zasadę, że uczeń musi zabić swojego mistrza, by przejąć kontrolę i samemu stać się Mistrzem. Ale Zannah, jego uczennica, jakoś nie spieszy się z wyzwaniem go...
Dynastia Zła jest ostatnią częścią trylogii Bane'a. Trylogia jako całość dobrze się broni i jest godna polecenia. Trzeci tom prezentuje się lepiej niż poprzedni, ale dalej słabiej niż pierwszy. W stosunku do poprzedniego narzekałem, że był on pisany na szybko, jako "zapełniacz". W przypadku Dynastii Zła nie odczuwa się tego, aczkolwiek jest parę fragmentów, które niewiele wnoszą i mają na celu wydłużenie książki. W mojej opinii na korzyść opowieści wyszłoby lepiej, gdyby autor z trylogii zrobił dylogię i połączył (i pozbawił niepotrzebnych elementów) dwie ostatnie książki.
Druga słabością tej książki są postacie poboczne, co stoi w kontraście do głównego wątku i relacji Bane'a i Zannah,który jest dobry i angażujący. Autor sięga po będące dalekim tłem postacie z pierwszej książki (co, wraz z szybkością wydania drugiego tomu, jest dla mnie po części dowodem, że początkowo planowano tylko dwie książki),a także wprowadza parę nowych. Niestety wszystkie one są nudne i nijakie, co sprawia, że nie przejmujemy się ich losem, a nawet odczuwamy radość, kiedy znikają, a my powracamy do głównego wątku. W przypadku nowych postaci dodatkowo odczuwa się fakt, że głównym celem ich wprowadzenia były potencjalne spin-offy.
Poza tymi wadami książkę czyta się dobrze, dobrze zamyka historię (choć zakończenie mogło być lepiej przemyślane),a główne postacie i fabuła są angażujące i intersujące. W związku z tym Dynastię Zła można polecić tak samo jak całą trylogię Bane'a.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka. Udane zamknięcie wątków i utrzymany wysoki poziom całej trylogii. Było uczucie pustki po zakończeniu serii, tak więc podobała się i człowiek się wciągnął. Zdecydowanie jedne z najlepszych książek z uniwersum.