Star Wars: Stara Republika: Revan

- fantasy, science fiction
- Star Wars: Stara Republika (tom 1)
- Legendy Star Wars [Olesiejuk]
- Star Wars: The Old Republic: Revan
- 2025-08-27
- 2012-01-11
- 2022-11-01
- Aleksandra Jagiełowicz, Jerzy Śmiałek, Grzegorz Ciecielong
"Star Wars: Stara Republika: Revan" - EPICKA TRAGEDIA RYCERZA MARNOTRAWNEGO – MISTRZA CIEMNEJ I JASNEJ STRONY MOCY – REVANA.
Coś czai się poza Odległymi Rubieżami: niszczycielskie zło, które unicestwi Republikę – chyba że jeden samotny Jedi, odrzucony i znienawidzony, zdoła je powstrzymać.
Ciężko wywalczony pokój zawsze jest kruchy.
Revan, rycerz Jedi, czczony i potępiany, zbudował spokojne życie u boku żony, Bastili Shan. Ale wspomnienia z przeszłości, które wymazano mu z pamięci, nieustannie dręczą jego sny. Były Mroczny Lord Sithów obawia się, że nawracające koszmary są zwiastunem zbliżającego się niebezpieczeństwa. Aby powstrzymać zagrożenie, zanim nadciągnie i zniszczy wszystko, o co on i Bastila walczyli, Revan musi podążyć za echem swojej przeszłości. Choć jego przeciwnik pozostaje w ukryciu, Revan przysięga bronić Republiki i chronić swoją rodzinę aż do ostatniego tchu.
Od ponad czterdziestu lat powieści osadzone w odległej galaktyce wzbogacają świat Star Wars, oferując fanom możliwość kontynuowania przygody poza ekranem. George Lucas, tworząc Gwiezdne Wojny, wykreował uniwersum rozpalające wyobraźnię i inspirujące wielu autorów. Uczynił je przestrzenią, w której inni mogli opowiadać swoje historie. Tak narodził się rozszerzony wszechświat, czyli Expanded Universe (EU),obejmujący książki, komiksy, gry wideo i wiele innych dzieł.
Expanded Universe do dziś stanowi natchnienie dla twórców Star Wars i funkcjonuje pod nazwą Legendy. Współczesne opowieści gwiezdnowojenne czerpią pomysły, postaci i wątki fabularne z tego bogatego dziedzictwa. Kolekcja Legend przybliża jedne z najważniejszych i najbardziej ukochanych historii rozgrywających się dawno, dawno temu w odległej galaktyce.
Kup Star Wars: Stara Republika: Revan w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Star Wars: Stara Republika: Revan
Jako fanka filmowej sagi Gwiezdnych Wojen, postanowiłam wgryźć się, w towarzyszącą serii literaturę. Zdecydowałam się zgłębić historię Revana, bardziej z polecenia, ponieważ usłyszałam że była to świetna, różnorodna postać, o niezwykłych przygodach. Powiem Wam szczerze, że ta historia jest bogata na tyle, że wystarczyłaby na kilka filmów. Ale od początku. Revan w momencie kiedy go poznajemy jest w dalszym ciągu członkiem zakonu Jedi, ale w pewnym sensie się od niego odłączył. Wykonując wiele lat wcześniej misję mającą za zadanie ochronę Republiki przed Mandalorianami, zapuścił się ze swoim przyjacielem w niepoznane rejony skąd powrócił pełen Ciemnej Strony mocy i sam zaatakował Republikę, siejąc śmierć i zniszczenie. Miłość do Bastili, członkini zakonu Jedi, pozwoliła mu przełamać zło i skierować swoje cele ku ochronie Republiki. Jednak w międzyczasie jego wspomnienia zostały wyczyszczone, więc nie mógł stwierdzić, co popchnęło go do przejścia na Ciemną Stronę. Akcja książki zaczyna się, kiedy Revan ma niepokojące sny i wyrusza na wyprawę, w poszukiwaniu wspomnień i wykrycia zbliżającego się zagrożenia. Równolegle dzieje się druga historia w świecie zawładniętym przez Sithów. Mamy do czynienia z wewnętrznymi knowaniami i walkami pomiędzy Lordami Sithów z Mrocznej Rady. Ciekawiło mnie kiedy te wątki zaczną się ze sobą splatać i mieć większy sens. Ładnie się to wszytko ułożyło, a nie ukrywam, że akcja była poprowadzona w ciekawy sposób i zachęcała do przewrócenia strony. Książkę czytało się szybko, a postępowanie i sposób myślenia postaci był jednoznacznie przedstawiony. Jestem usatysfakcjonowana zakończeniem i być może w niedługim czasie sięgnę po kolejną historię z uniwersum Star Wars, tak bardzo już kultowego. https://angeliconpoint.blogspot.com/
Oceny książki Star Wars: Stara Republika: Revan
1668 użytkowników ma tytuł Star Wars: Stara Republika: Revan na półkach głównych- Przeczytane 1 218
- Star Wars 87
- Star Wars 25
- Fantastyka 11
- Star Wars 7
Tagi i tematy do książki Star Wars: Stara Republika: Revan
Cytaty z książki Star Wars: Stara Republika: Revan
Tylko głupcy pędzą na oślep, nie patrząc, na co mogą się natknąć.
Wojownik, któremu niespieszno do bitwy, nie ma co marzyć o zwycięstwie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Stara Republika: Revan
Przygody z Uniwersum Star Wars dla prawdziwego fana. Ciekawe wątki, dobre postaci, książka nie z tej galaktyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana dawno temu i zdecydowanie warta polecenia.
Przeczytana dawno temu i zdecydowanie warta polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toREWELACJA! Chyba najlepsze co czytałem ze świata Star Wars. Drew Karpyshyn jednak umie w Gwiezdne Wojny, bo jego trylogia Bane'a też jest świetna. I ta książka jest kolejnym dowodem na to że EU/legends >>>> "kanon"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "The old republic: Revan" długo znajdowała się na mojej liście książek do przeczytania, prędzej czy później. Nowa odsłona tej książki, jak i całej serii "The old republic", pozwoliła mi, jak i wielu innym fanom uniwersum z odległej galaktyki, jak przypuszczam, nadrobić książkowe braki i uzupełnić kolekcje, nie musząc szukać owych książek po antykwariatach. Książka dzieli się na dwa akt. Pierwszy stosuje dwa wątki: Revana, rycerza Jedi, byłego Sitha i Lorda Scourga, który ma przeprowadzić śledztwo w imieniu Darth Nyriss. Oba wątki stykają się dopiero na końcu aktu. Drugi akt dzieje się już po grze KOTOR 2 i wprowadza on postać Meetry Surik, który wyrusza uwolnić Revana z Sithańskiej niedoli. W pierwszym akcie oba wątki są ciekawe i zachęcają do czytania jeszcze jednego rozdziału. Książka mogła by mieć ocenę 8, gdyby nie okropny finał. Mimo że ta książka miała być finałem tej historii, to myślę że nie trzeba było kończyć już tej historii.
Książka "The old republic: Revan" długo znajdowała się na mojej liście książek do przeczytania, prędzej czy później. Nowa odsłona tej książki, jak i całej serii "The old republic", pozwoliła mi, jak i wielu innym fanom uniwersum z odległej galaktyki, jak przypuszczam, nadrobić książkowe braki i uzupełnić kolekcje, nie musząc szukać owych książek po antykwariatach. Książka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to dla mnie absolutny top wśród wszystkich powieści ze świata Gwiezdnych Wojen. Revan to legenda, a Drew Karpyshyn oddał klimat Starej Republiki perfekcyjnie. Czytałam to z wypiekami na twarzy, raz po raz zatrzymując się, żeby chłonąć każde słowo. Dla fanów Old Republic to czysta nostalgia, dla mnie — ogromny sentyment, wręcz spełnienie marzeń fana. Totalnie kosmiczna przygoda, która przypomina, dlaczego kocham to uniwersum od dziecka.
⭐ Ocena: 9/10
Ta książka to dla mnie absolutny top wśród wszystkich powieści ze świata Gwiezdnych Wojen. Revan to legenda, a Drew Karpyshyn oddał klimat Starej Republiki perfekcyjnie. Czytałam to z wypiekami na twarzy, raz po raz zatrzymując się, żeby chłonąć każde słowo. Dla fanów Old Republic to czysta nostalgia, dla mnie — ogromny sentyment, wręcz spełnienie marzeń fana. Totalnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne, ale po postaci Revana spodziewałem się czegoś... więcej? Poza tym pozostawia kilka pytań (logicznych - nie ciekawych) bez wytłumaczenia. Aby było bez spoilera nakieruję tylko. Jak to było z tymi hełmami Mandalorian? Bo tutaj raz jest tak, raz inaczej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torewelacyjna , dla fana SW pozycja obowiązkowa!
rewelacyjna , dla fana SW pozycja obowiązkowa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż jestem wielkim fanem Gwiezdnych Wojen, to większość książek z tego uniwersum męczę. Chyba Drew Karpyshyn należy do tych pisarzy, których pióro do mnie przemawia. Jest dynamika w narracji, jest napięcie. „Revan” może nie jest tak dobry jak trylogia Dartha Bane’a, ale to kawał przyzwoitego czytadła. Niczego więcej nie oczekiwałem. Zgadzam się z zarzutem, że za mało Revana w tym „Revanie”, ale jakoś daje się przełknąć to podczas lektury. Generalnie - polecam fanom Star Warsów. W KOTOR-a nie grałem (znam pobieżnie historię),ale i tak mi się podobało.
Chociaż jestem wielkim fanem Gwiezdnych Wojen, to większość książek z tego uniwersum męczę. Chyba Drew Karpyshyn należy do tych pisarzy, których pióro do mnie przemawia. Jest dynamika w narracji, jest napięcie. „Revan” może nie jest tak dobry jak trylogia Dartha Bane’a, ale to kawał przyzwoitego czytadła. Niczego więcej nie oczekiwałem. Zgadzam się z zarzutem, że za mało...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostać Revana jest przebogata, jak zapowiada blurp. Niestety nic z tego nie dostajemy.
W powieści Revan wyrusza na wyprawę, by znaleźć coś, co pozwoli mu odzyskać wspomnienia. Odwiedza kilka planet, które są ładnie zarysowane, spotyka kilku bohaterów, którzy są głównie ludźmi i są najczęściej płascy. Canderous pewnie miał jakieś znaczenie w grze, ale tego nie wiem, tu jest jeszcze jednym najemnikiem-mandalorianinem.
Cała powieść słabo się zgrywa, natomiast epizody są niezłe. Historia na lodowej planecie, walka na latających smoko-robotach, wspinaczka po zamarzniętej górze, to są moje klimaty. Podobnie drugi wątek, polowanie na zdrajców w Imperium Sith. To wyszło dobrze, choć mogło być trochę lepiej dopracowane. Cała druga część, w której Meetra szuka Revana jest nużąca i mało mnie porwała, a zakończenie jest nieciekawe.
Bohaterowie bazują na tym, że czytelnik zna ich z gier. A nie znam. Revan, Meetra, Canderous, są płascy, pozbawieni emocji i dobrej motywacji. Bastila jest ładnym cameo, ale nic nie wnosi. T3 gra trzecie skrzypce, ale wybitnie dobrze mu to wychodzi. Na uwagę zasługuje Scourge, który jest jedyną kompetentną osobą w całej grupie, ma ciekawie poprowadzony wątek, jako jedyny jakoś się rozwija, jednocześnie zachowując swoje podstawowe cechy. Widać, że autor lepiej czuje antagonistów niż użytkowników jasnej strony.
Do trylogii Bane tej książce daleko. Nie jest zła, plasuje się lekko powyżej przeciętnej. Wiele rozwiązań było oczywistych. A za wszystkie anagramy słowa Revan to łeb bym ukręcił. Może gdybym grał w KOTORa, to podobałoby mi się bardziej. Ale jako samodzielna pozycja wypada przeciętnie, lekko ciągnąc w górę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW powieści Revan wyrusza na wyprawę, by znaleźć coś, co pozwoli mu odzyskać wspomnienia. Odwiedza kilka planet, które są ładnie zarysowane, spotyka kilku bohaterów, którzy są głównie ludźmi i są najczęściej płascy. Canderous pewnie miał jakieś znaczenie w grze, ale tego nie wiem, tu jest...
Dla fana gier i postaci Revana całkiem dobra kontynuacja losów ulubionych postaci z gier. Kilka fajnych wątków, ciekawe rozwiązania i spore rozbudowanie świata EU. Nie polecam bez zagrania w gry. Czyta się szybko i przyjemnie, typowy Karpyshyn. Generalnie bardzo na plus, polecam.