Płomyk, który zgasił świecę

Okładka książki Płomyk, który zgasił świecę autora Maciej Kur, 9788384061992
Okładka książki Płomyk, który zgasił świecę
Maciej Kur Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Sali Półtoraucha (tom 1) Seria: Imaginatio [SQN] fantasy, science fiction
Sali Półtoraucha (tom 1)
Imaginatio [SQN]
2026-04-08
2026-04-08
9788384061992

Kup Płomyk, który zgasił świecę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Płomyk, który zgasił świecę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Płomyk, który zgasił świecę

Wydawnictwo: @sqn_imaginatio
[Współpraca reklamowa]

Jaką książkę z fantastyki młodzieżowej lubicie najbardziej?🥰

„Płomyk, który zgasił świecę” – Maciej Kur🕯️

Książka opowiada historię Płomyka, młodego, niskorosłego elfa, który wyróżnia się nie tylko swoim wzrostem, ale także burzą rudych włosów. Płomyk jest spokojnym, trochę lękliwym skrybą u muzy piękności – Elizji. W mieście Mirasol najważniejsza jest uroda i to, co powierzchownie piękne, a wszelkie drobne niedoskonałości spotykają się z niechęcią i obrzydzeniem.

Pewnego dnia Płomyk bierze udział w zawrotnej ucieczce wozem z kosztownościami oraz w walce z krasnoludami – a to wszystko przez poznanie niesamowitej elfki Sali. Po udanej przygodzie Sali zaprasza Płomyka do swojej drużyny poszukiwaczy przygód, a młody, nieśmiały elf decyduje się przenieść swoje przygody z wyobraźni do rzeczywistości.

Książka faktycznie od samego początku wypełniona jest akcją i niesamowitymi przygodami, które mają doprowadzić bohaterów do ukrytego artefaktu – Świecy Narodzin. Mamy tutaj bardzo rozbudowany świat, pełen różnych stworzeń, a dodatkowo przeskakujemy między przygodami trójki głównych bohaterów – Płomyka, Sali i Maksa – oraz historią postaci drugoplanowej, Elizji. Dzięki temu książka ma swoją dynamikę i cały czas coś się dzieje.

Sami bohaterowie są dość niejasno określeni. Wszyscy mają po 21 lat, jednak każdy jest na innym poziomie dojrzałości. Sali zachowuje się jak lekkomyślna dziesięciolatka, Maks wypada adekwatnie do swojego wieku, a Płomyk – w swojej naiwności – daje się wodzić za nos. Niestety największy problem miałam właśnie z Sali, która była dla mnie bohaterką irytującą, a jej decyzje często wydawały się nie do końca przemyślane, podobnie jak jej podejście do życia.

Natomiast Elizja… Ona jest straszna, ale taki był jej zamysł – i została przedstawiona naprawdę bardzo dobrze.

Jeśli chodzi o styl pisania, muszę przyznać, że bardzo ciężko było mi wciągnąć się w historię. Książka jest wypełniona wyrazami dźwiękonaśladowczymi, co wybijało mnie z rytmu, a z czasem zaczęło irytować. Nie jestem też pewna, do jakiej grupy wiekowej jest ona skierowana. Czytamy o dorosłych bohaterach, którzy momentami zachowują się jak dzieci, a sam styl i sposób prowadzenia historii sugerują raczej odbiorcę 12+. To ciekawy zabieg, choć trudno tu trafić w idealnego czytelnika.

Finalnie oceniam ją na 6/10 ⭐, bo doceniam przede wszystkim różnorodność świata i podjęcie naprawdę ważnych tematów w sposób przystępny i zrozumiały dla młodzieży. Wyjęłabym z niej onomatopeje i wątek romantyczny – i byłoby naprawdę bardzo dobrze.

Jeśli lubicie fantastykę młodzieżową, spróbujcie poznać historię Płomyka i jego przyjaciół.

Wydawnictwo: @sqn_imaginatio
[Współpraca reklamowa]

Jaką książkę z fantastyki młodzieżowej lubicie najbardziej?🥰

„Płomyk, który zgasił świecę” – Maciej Kur🕯️

Byłaby świetna jako kreskówka dla 12-13 latków.

Byłaby świetna jako kreskówka dla 12-13 latków.

[ współpraca reklamowa @sqn_imaginatio ]
Dziękuję za zaufanie ❤️

Książka „Płomyk, który zgasił świecę” autorstwa Macieja Kura to naprawdę fascynująca powieść fantasy, która przenosi nas do niezwykłego miasta Mirasol. To miejsce, gdzie wszyscy dążą do doskonałości, a ci, którzy różnią się od normy, są traktowani z niechęcią. Już sam pomysł na ten wykreowany świat bardzo mnie urzekł, bo jest nietypowy i skłania do refleksji nad tym, czy naprawdę trzeba być idealnym, by mieć wartość jako człowiek.

Głównym bohaterem tej książki jest Płomyk, elf o niewielkim wzroście, który pracuje jako skryba w świątyni i nie spełnia społecznych oczekiwań. To właśnie ta cecha czyni go interesującą postacią, którą łatwo polubić. W trakcie swojej podróży przeżywa różnorodne przygody, stawia czoła licznym niebezpieczeństwom i odkrywa, że nie trzeba być doskonałym, aby osiągnąć coś naprawdę ważnego. To przesłanie bardzo mi się spodobało, bo pokazuje, że każdy ma swoje słabości, ale mimo to może być wyjątkowy.

Warto również zwrócić uwagę na humor, który przewija się przez tę książkę. Niektóre dialogi i sytuacje były naprawdę zabawne, co sprawiło, że lektura była lekka i przyjemna. Autor wprowadza także ciekawy nastrój przygody oraz zagadki związanej z odnajdywaniem legendarnej Świecy Narodzin.

Jeśli lubicie powieści przygodowe z odrobiną humoru, to myślę, że ta opowieść przypadnie Wam do gustu.

[ współpraca reklamowa @sqn_imaginatio ]
Dziękuję za zaufanie ❤️

71 użytkowników ma tytuł Płomyk, który zgasił świecę na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Płomyk, który zgasił świecę na półkach dodatkowych

Okładka książki Kajko i Kokosz: Nowe Przygody. Proces Jagi Piotr Bednarczyk, Sławomir Kiełbus, Maciej Kur
Okładka książki RELAX nr 50 Dariusz Janiczak, Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Maciej Kur, Zbigniew Larwa, Edward Lutczyn, Andrzej Pilipiuk, Bogusław Polch, Grzegorz Rosiński, Jacek Skrzydlewski, Mariusz Zabdyr
Okładka książki Chrobry Piotr Bednarczyk, Maciej Kur
Chrobry Piotr Bednarczyk, Maciej Kur
Okładka książki Kajko i Kokosz: Opowieści z Mirmiłowa. Oferma Wielki Piotr Bednarczyk, Bernard Dumont, Mieczysław Fijał, Magdalena Kania, Sławomir Kiełbus, Maciej Kur, Tomasz Samojlik, Jacek Skrzydlewski, Kajetan Wykurz
Okładka książki RELAX nr 49 Przemysław Baros, Artur Biernacki, Mieczysław Fijał, Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Maciej Kur, Zbigniew Larwa, Andrzej Łaski, Jaro Leone, Mariusz Moroz, Maciej Pałka, Andrzej Pilipiuk, Paweł Przygoda, Rick Remender, Jacek Skrzydlewski, Karol Weber, Mariusz Zabdyr
Okładka książki RELAX nr 48 Artur Biernacki, Wojciech Cichoń, Mieczysław Fijał, Artur Grzenda, Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Maciej Kur, Andrzej Łaski, Jaro Leone, Mariusz Moroz, Andrzej Pilipiuk, Paweł Przygoda, Jacek Skrzydlewski, Karol Weber
Okładka książki RELAX nr 47 Michał Gałek, Artur Grzenda, Hermann Huppen, Sławomir Kiełbus, Maciej Kisiel, Maciej Kur, Andrzej Łaski, Jaro Leone, Andrzej Pilipiuk, Dariusz Stańczyk, Karol Weber
Maciej Kur
Maciej Kur
Z wykształcenia scenarzysta, absolwent Akademii Filmu i Telewizji w Warszawie i magister animacji (warszawska ASP, Wydział Sztuki Mediów). W 2014 roku wraz z Piotrem Bednarczykiem stworzyli serię komiksową „Lil i Put”, która otrzymała wyróżnienie w Konkursie na komiks dla dzieci im. Janusza Christy i do dziś ukazuje się w albumach oraz w magazynie „Nowa Fantastyka”. Komiks ukazał się też w podręcznikach do języka polskiego dla klas VII. Scenarzysta kontynuacji serii „Kajko i Kokosz – Nowe Przygody”. Współtwórca komiksów przyrodniczych dla magazynu Salamandra, a od roku 2018 scenarzysta serii „Oskar i Fabrycy” autorstwa Mietka Fijała. Komiks mu nie wystarczał, dlatego rozpoczął współpracę przy serialach animowanych „Hip-Hip i Hurra”, „Żubr Pompik” i „Wiking Tappi”. Był też scenarzystą animowanej adaptacji "Kajka i Kokosza" dla platformy Netflix. Jednym z jego największych obecnych wyzwań jest praca przy powstającym filmie animowanym "Ryjówka Przeznaczenia". Reżyser filmu dokumentalnego o Witoldzie Gierszu. Pracował w szkole dla niewidomych w Laskach. Prowadzi wykłady o komiksie i warsztaty dla dzieci. Ogromny miłośnik i pasjonat komiksu – zwłaszcza tego frankofońskiego.

Okładka książki Mokosz. Pieśni z serca ziemi Grzegorz Gajek, Justyna Hankus, Witold Jabłoński, Wiktoria Korzeniewska, Marta Krajewska, Monika Maciewicz, Paweł Majka, Łukasz Malinowski, Franciszek M. Piątkowski, Aleksandra Seliga, Marcin Sindera, Magdalena Wolff

Cytaty z książki Płomyk, który zgasił świecę

Maciej Kur Płomyk, który zgasił świecę Zobacz więcej