Słowenia

- turystyka, mapy, atlasy
- 2024-01-01
- 2024-01-01
Góry Słowenii należą do najpiękniejszych w Europie. W tym niewielkim kraju spotykają się pasma należące do wielkich systemów górskich Południowych Alp Wapiennych i Gór Dynarskich. Wiele z nich to surowe, skaliste, ubogie w wodę krasowe masywy, gdzie szlaki są wymagajace technicznie i kondycyjnie, znajdziemy tu też jednak rozległe hale i sielskie doliny. Niezwykłe formacje skalne, wąwozy i jaskinie, wodospady, modre jeziora i połoniny z żywą kultura pasterską - to wszystko czeka na górołazów. Po zejściu z gór warto zobaczyć choć kilka historycznych miast kryjących liczne zabytki i ciekawostki krajoznawcze.trek&travel to przewodnik, dzięki któremu poznasz najpiękniejsze górskie trasy oraz odkryjesz najciekawsze atrakcje regionu. Mapy, profile wysokości, panoramy i szczegółowe informacje pomogą odpowiednio przygotować się do wędrówki, a bogate opisy krajoznawcze oraz propozycje miejsc wartych odwiedzenia przybliżą historię, kulturę i zabytki odwiedzanego obszaru. Niezależnie od tego, czy planujesz samotną wyprawę, czy wakacje z dziećmi, w przewodniku trek&travel znajdziesz wszystko, co potrzeba, aby wyjazd w góry był udany i pełen atrakcji.
Kup Słowenia w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słowenia
Lubię przewodniki. Często jeżdżę w góry i zawsze chętnie czytam o tym, co można zobaczyć w miejscu, do którego się wybieram i na jakie szczyty warto tam wejść. Dziś wszystkie te informacje można znaleźć w internecie, ale ja - jak na miłośniczkę literatury przystało - wybieram książkę. Taki przewodnik zawsze można mieć przy sobie. Jest mały, lekki kolorowy, a dzięki przejrzystemu układowi szybko można odnaleźć potrzebne nam informacje.
Przewodniki z serii "treck&travel" są dla mnie wyjątkowe, bo oprócz opisu najciekawszych miejsc, które warto zwiedzić, zawierają też mapy i opisy tras trekingowych. Razem z tym przewodnikiem wybrałam się niedawno na Stol - najwyższy szczyt Karawanek i była to przepiękna zimowa, prawdziwie górska wyprawa.
Zamierzam jeszcze wrócić do Słowenii. W książce znalazłam tyle ciekawych miejsc! Chcę je zobaczyć, bo na zdjeciach prezentują się rewelacyjnie. Poza tym zostało jeszcze wiele szczytów do zdobycia.
Przewodnik jest bardzo praktyczny. Zawiera konkretne wskazówki i porady np. o parkingach. Pozwala na poznanie historii i kultury tego małego, ale niezwykle pięknego i gościnnego kraju.