Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców

Okładka książki Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców autora Hanna Dzielińska, 9788328923355
Okładka książki Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców
Hanna Dzielińska Wydawnictwo: Bezdroża turystyka, mapy, atlasy
turystyka, mapy, atlasy
2025-08-01
2025-08-01

Kup Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców

Mówi się, że Warszawę albo się kocha, albo... jeszcze jej się dobrze nie poznało. Dzięki lekturze tej książki zdecydowanie możecie ją poznać.

To nie jest kolejna książka, która powie Wam, ile metrów ma Pałac Kultury. To raczej zaproszenie na kawę i długi spacer z kimś, kto o stolicy opowiada z pasją, humorem i niesamowitą swobodą. Czytając, miałam wrażenie, że autorka idzie tuż obok mnie, pokazując palcem detale, które tysiące ludzi mija każdego dnia bez mrugnięcia okiem.

Zamiast suchych faktów dostajecie opowieści o nieistniejącym już miejscach, ukrytych ogrodach i podwórkach, które pamiętają historię sprzed dekad. Książka prowadzi nas tam, gdzie historia splata się z codziennością – od murali po miejsca nierozerwalnie związane z Powstaniem Warszawskim.

Największą siłą tej pozycji jest jej autentyczność. Narracja jest lekka i wciągająca.

Czy ma minusy? Tak, jak w przypadku innych przewodników z tej serii wyzwaniem dla czytelnika jest brak zdjęć i mapek. Z drugiej strony jest to najlepsza motywacja, by ruszyć w teren i samemu sprawdzić, jak wyglądają te wszystkie opisane zakamarki.

To książka dla turystów, którzy chcą czegoś więcej niż zdjęcia pod Kolumną Zygmunta, i dla mieszkańców, którzy chcą na nowo zakochać się w swoim mieście.

Warszawa to miasto, o którym można rozmawiać godzinami. Dla osób mieszkających tu od urodzenia, ma się poczucie, że dzieje się tu wszystko, że to centrum wszechświata. W końcu to tu znajduje się Sejm, tu odbywają się najważniejsze wydarzenia kulturalne, społeczne i polityczne. Jednak Warszawa to również miasto pośpiechu. Jej tempo życia i szybki rozwój mogą czasami przytłaczać, a człowiek potrzebuje oddechu, by choć na chwilę uciec od zgiełku stolicy.

I właśnie w tym pomaga „Nieprzewodnik po Warszawie” Hanny Dzielińskiej. Autorka w fascynujący sposób opowiada o historii miasta, pokazując miejsca mniej oczywiste, często pomijane w tradycyjnych przewodnikach. Dzięki książce dowiemy się między innymi, czym był nieistniejący już Kercelak, gdzie znajdują się najpiękniejsze ogrody Warszawy oraz które zakątki miasta są ściśle związane z Powstaniem Warszawskim.

Największą zaletą tej publikacji jest ton narracji – czytając ją, ma się wrażenie, że przewodniczka stoi obok i opowiada wszystko swobodnie, z pasją i humorem. Świetnie przemyślany podział rozdziałów sprawia, że lektura jest przyjemna i przejrzysta, a mnóstwo nieoczywistych ciekawostek doskonale łączy się z historią miasta.

Do minusów można zaliczyć brak zdjęć i mapek, które mogłyby jeszcze bardziej ułatwić orientację w opisywanych miejscach.

Mimo to książka jest przygotowana bardzo starannie. Nie jest to nudne „lanie wody”, lecz pełne pasji opowiadanie o Warszawie, w którym każdy szczegół – od nazwisk po mało znane wydarzenia – jest znaczący i wciągający. „Nieprzewodnik po Warszawie” to pozycja obowiązkowa zarówno dla mieszkańców stolicy, którzy chcą spojrzeć na swoje miasto z innej perspektywy, jak i dla turystów pragnących odkryć Warszawę poza utartymi szlakami.

Jako rodowita warszawianka odkryłam dzięki tej książce kilka miejsc, o których wcześniej nie miałam pojęcia – teraz mam listę zakątków, które z pewnością odwiedzę w najbliższym czasie

2075

Przewodnik po Warszawie. Subiektywny, co ma swój urok. Ale jego ogromnym, w mojej opinii, mankamentem jest kompletny brak mapek dotyczących omawianych miejsc. Zdjęcia też by nie zaszkodziły. Stąd moja ocena jedynie na 5.

47 użytkowników ma tytuł Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców

Dodaj cytat z książki Warszawa. Nieprzewodnik dla turystów i mieszkańców