Klasyka młodego czytelnika. Księga dżungli

Okładka książki Klasyka młodego czytelnika. Księga dżungli autorstwa Rudyard Kipling
Rudyard Kipling Wydawnictwo: IBIS literatura dziecięca
literatura dziecięca
2023-01-01
2023-01-01
Klasyka młodego czytelnika to seria ponadczasowych, znanych i lubianych utworów dla dzieci wzbogacona kolorowymi ilustracjami.
Księga dżungli to zbiór indyjskich opowiadań, dotyczących Indii i ich folkloru. W jej skład wchodzi siedem opowiadań. Trzy pierwsze – Bracia Mowgliego, Łowy węża Kaa i Tygrys, tygrys! – to historie chłopca o imieniu Mowglie, wychowanego
przez wilki. W dżungli chłopcu towarzyszą także pantera Bagheera i niedźwiedź Baloo i to oni wraz z wilkami są odpowiedzialni za jego wychowanie. Pozostałe opowiadania to m.in. historia foki, która poszukiwała wyspy, na której nie będzie zagrażających fokom ludzi, a także mangusty Rikki--Tikki-Tavi, która w obronie swojej ludzkiej rodziny stoczyła bohaterską walkę z kobrami. W utworze prawa dżungli odgrywają nadrzędną rolę, są surowe, rygorystyczne, ale również sprawiedliwe. Kipling ukazał społeczeństwo zwierząt niemal jako utopię w opozycji do społeczeństwa ludzi, zarazem nie idealizując mieszkańców dżungli. Opowiadania zawarte w zbiorze to pouczające historie, poruszające m.in. problem przyjaźni, inności, odpowiedzialności za drugiego człowieka.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Klasyka młodego czytelnika. Księga dżungli w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Klasyka młodego czytelnika. Księga dżungli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klasyka młodego czytelnika. Księga dżungli

Okładka książki Księga Dżungli Jean-Blaise Djian, Rudyard Kipling, TieKo
Księga Dżungli Jean-Blaise Djian, Rudyard Kipling, TieKo
Okładka książki Był sobie koń George Bird Grinnell, Rudyard Kipling, Eugeniusz Małaczewski, William Murray, Mirosław Rościszewski, Ernest Thompson Seton, Lew Tołstoj
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling
Angielski prozaik i poeta. Zdobył światową popularność wierszami o brytyjskich żołnierzach służących w koloniach oraz przygodowymi opowieściami zaliczanymi do klasyki literatury młodzieżowej. Uchodził za piewcę imperializmu, dostrzegał jednak wartości kulturowe ludów podbitych. Ukazywał kolonializm jako posłannictwo białej rasy, której powinnością jest krzewienie zasad europejskiej cywilizacji. Lata młodości spędził głównie w Indiach, które są egzotycznym tłem jego najbardziej znanych utworów: powieści Kim oraz opowiadań fantastycznych Księga dżungli. W licznych artykułach i wystąpieniach okolicznościowych komentował najważniejsze wydarzenia polityczne na świecie. Jego niezwykle poczytna twórczość budziła skrajnie różne oceny krytyków. W roku 1907 został wyróżniony literacką Nagrodą Nobla „w uznaniu przenikliwości, oryginalnej wyobraźni, śmiałych pomysłów i wybitnego talentu narracyjnego”.

Okładka książki Małe Licho i tajemnica Niebożątka Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Małe Licho i tajemnica Niebożątka Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Okładka książki Salia i Zmrok Agnieszka Filipowska, Marcin Mortka
Salia i Zmrok Agnieszka Filipowska, Marcin Mortka
Okładka książki Śledztwo Lady Berty. Kruki z Twierdzy Brian Freschi, Elena Triolo
Śledztwo Lady Berty. Kruki z Twierdzy Brian Freschi, Elena Triolo
Okładka książki Maja i czas motyli Aleksandra Krzanowska, Radek Rak