- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2024-01-01
- 2024-01-01
Niniejsza monografia jest odpowiedzią na istotną lukę, z jaką mieliśmy do czynienia w zakresie dorobku nauki prawa. Stanowi ona kompleksowe spojrzenie na problem styku dwóch silnie konkurujących ze sobą wartości – bezpieczeństwa i prywatności – w obliczu zagrożenia terrorystycznego. Dotychczasowe publikacje nie dawały tak holistycznej perspektywy. Oddawana w ręce Czytelników książka stanowi interdyscyplinarne studium obranego problemu badawczego. W pracy zawarto krytyczną analizę obowiązującego prawodawstwa w dziedzinie przeciwdziałania terroryzmowi i walki z nim (z uwzględnieniem elementu prawnoporównawczego opartego na badaniach nad prawem francuskim i belgijskim) oraz adekwatnych wypowiedzi orzeczniczych organów sądowniczych. Autor wyprowadza w niej wnioski dotyczące nie tylko krajowego standardu ochrony prywatności, lecz odwołuje się również do porządku prawnomiędzynarodowego, przez co Czytelnik uzyskuje klarowny obraz pożądanego poziomu ochrony tego prawa jednostki. Książka jest nasycona osobistymi, znakomicie uargumentowanymi poglądami jej Autora i właśnie to świadczy o jej unikalności. Badacz prowadzi Czytelnika przez wszystkie istotne dla rozważanego problemu zagadnienia, przedstawiając mu co rusz kolejne kwestie (z zakresu prawa konstytucyjnego, prawa karnego, prawa międzynarodowego, teorii prawa, a nawet nauk wykraczających poznawczo poza świat czysto normatywny),po czym dokonuje ich szczegółowego wyjaśnienia, zawsze posługując się rzetelnymi metodami badawczymi.
Kup Prawo do prywatności a regulacje antyterrorystyczne w demokratycznym państwie prawa w ulubionej księgarni
Oceny książki Prawo do prywatności a regulacje antyterrorystyczne w demokratycznym państwie prawa
Tagi i tematy do książki Prawo do prywatności a regulacje antyterrorystyczne w demokratycznym państwie prawa
Cytaty z książki Prawo do prywatności a regulacje antyterrorystyczne w demokratycznym państwie prawa
Dodaj cytat z książki Prawo do prywatności a regulacje antyterrorystyczne w demokratycznym państwie prawa
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawo do prywatności a regulacje antyterrorystyczne w demokratycznym państwie prawa