Eryk Promiennooki

Marek Pawelec

Kup Eryk Promiennooki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Eryk Promiennooki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eryk Promiennooki

Na początku dostajemy proroczy sen Asmunda, który jest spoilerem wydarzeń i losu wszystkich kluczowych postaci. Przez to historia nie zaskakuje i szybko domyślamy się, jak rozegrają się kolejne, pojawiające na kartach tej historii się wątki.

Naprawdę fajna książka. Da się poczuć ten styl islandzkiej sagi, gdzie historia jest prosta, los nieubłagany, a całość opiera się na waśniach rodowych, bohaterskich czynach i czasem odrobinie magii. Być może nie każdemu przypadnie do gustu taki styl, jednak docenią książkę ci, którzy zetknęli się w sagami w przeszłości. Autor dał radę utrzymać ich klimat.

Nie jest to oczywiście opowieść pozbawiona wad. Tytułowy Eryk podejmuje niejednokrotnie naprawdę głupie decyzje, a obecny przez całość książki wątek miłosny niekiedy męczy. Da się jednak wyczuć to, co najważniejsze w tego typu historii, czyli bohatera, którego przeznaczenie pędzi do wypełnienia. Który choć jest człowiekiem mężnym, walecznym i cnotliwym, to ciągnie za sobą klęski, niedolę i fatum, przed którym nie sposób uciec. Prócz tego gwarne halle, sztormy i śnieżyce, rajdy i drakkary, braterstwo w boju i niecne intrygi, a zatem wszystko, czego można pragnąć od nordyckich historii.
A tak na marginesie, to miłośnicy zdrowego rozsądku pokochają Skallagrima, który niekiedy wydaje się być jedynym trzeźwo myślącym człowiekiem, choć jest berserkiem-pijakiem :D

Na koniec jeszcze jedna uwaga. Nie zaważy to na ocenie książki, bo jednak ta dotyczy samej opowieści. Jednak co mnie odrzuca w tym nowym wydaniu Vespera, to obrzydliwie wręcz widoczne użycie AI przy ilustracjach. Nie wiem, czy to wydawnictwo posługiwało się tym sposobem wcześniej. Być może tak. Jednak nawet jeśli, to nigdy nie było to aż tak perfidnie widoczne, jak w tym wydaniu. Nie wiem, co robiły osoby za to odpowiedzialne, skoro nikomu nie wydał się dziwny fakt, że na jednym z obrazków dłoń Swanhildy jest odwrócona nie w tę stronę, a z kolei na innym Jarl Alti trzyma w jednej (lewej) dłoni zarówno miecz, jak i tarczę. Naprawdę ogromny zarzut w stronę wydawnictwa i po prostu przykry widok...

Nie jest to...

Eryk Promiennooki to historia tytułowego Eryka – wikińskiego młodzieńca o ponadprzeciętnej urodzie, sile i wytrzymałości, o którego serce toczą bój dwie przyrodnie siostry. Pierwsza z nich, Gudruda, to wcielenie dobra i to w niej Promiennooki zakochał się bez reszty już w dzieciństwie. Druga zaś, Swanhilda, to początkująca czarownica o duszy zimnej jak lód – wobec wszystkich za wyjątkiem Eryka. Tylko on jeden potrafiłby przynieść jej radość i spokój, dlatego też walczy o jego względy kłami i pazurami. Nieważne, co staje jej na drodze, Swanhilda nie poddaje się, gotowa poświęcić w imię swego celu wszystko i wszystkich bez wyjątku. Wedle proroczego snu jej ojca zaś ten upór i bezlitosność właśnie doprowadzą ją, jej siostrę i Eryka do przedwczesnej śmierci.

Gdybym miała podsumować tę książkę jednym słowem, byłoby to: rozczarowanie. Eryk Promiennooki miał niezły potencjał, ale wykorzystał go jedynie na płaszczyźnie scen walki. Cała reszta powieści jest boleśnie wręcz płytka i nawet data premiery pierwszego wydania, choć nieco wyjaśnia, nie może tego w stu procentach usprawiedliwić. Pozycję tę traktuję raczej jako ciekawostkę literaturoznawczą niż przyjemną lekturę dla rozrywki. Nie sądzę, bym kiedykolwiek ją jeszcze powtórzyła czy komuś poleciła.

Pełna recenzja na Popkulturowcy.pl: https://popkulturowcy.pl/2025/11/07/eryk-promiennooki-recenzja-ksiazki-wikinski-harlequin

346 użytkowników ma tytuł Eryk Promiennooki na półkach głównych
134 użytkowników ma tytuł Eryk Promiennooki na półkach dodatkowych

Okładka książki Tales Before Tolkien. The Roots of Modern Fantasy Douglas A. Anderson, L. Frank Baum, John Buchan, James Branch Cabell, Lord Dunsany, Richard Garnett, Henry Rider Haggard, William Hope Hodgson, Clemence Housman, E. H. Knatchbull-Hugessen, Andrew Lang, David Lindsay, George MacDonald, Arthur Machen, Abraham Merritt, Kenneth Morris, William Morris, Edith Nesbit, Francis Stevens, Frank R. Stockton, Ludwig Tieck, Austin Tappan Wright, E. A. Wyke-Smith

Okładka książki Płomień Assurbanipala Robert E. Howard, H.P. Lovecraft
Płomień Assurbanipala Robert E. Howard, H.P. Lovecraft
Okładka książki Don Wollheim proponuje 1987 Pat Cadigan, Doris Egan, Suzette Haden Elgin, Damon Knight, Tanith Lee, Jerry Meredith, Lucius Shepard, Robert Silverberg, D.E. Smirl, Howard Waldrop, Donald Allen Wollheim, Roger Zelazny
Okładka książki Don Wollheim proponuje 1985 Octavia E. Butler, Stephen R. Donaldson, George Alec Effinger, Tanith Lee, Lucius Shepard, John Varley, Ian Watson, Connie Willis, Donald Allen Wollheim

Cytaty z książki Eryk Promiennooki

Dodaj cytat z książki Eryk Promiennooki