Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa

- literatura dziecięca
- Mała Jednorożka z Lasu Życzeń (tom 2)
- Kleines Einhorn Funkelstern. Du kannst zaubern - wunderbar
- 2024-07-10
- 2024-07-10
- 32 min.
Finya to jednorożka inna niż wszystkie. Ma krótkie nóżki, niezdarne kopytka, oczy w różnych kolorach, zmierzwioną grzywę i magiczny róg, który nigdy nie działa tak, jak powinien. Na domiar złego Finya nie do końca potrafi wzbić się w przestworza. Nic jej nie wychodzi! Pozostałe jednorożce często ją wyśmiewają. Na szczęście może liczyć na wsparcie swoich przyjaciół: goblinki Trixi i nietoperza o imieniu Kalle, z którymi wszystko staje się prostsze.
W Lesie Życzeń przychodzi czas na coroczny Konkurs Magii Jednorożców. Wystąpienia uczestników nieoczekiwanie zostają zakłócone przez dziwne bąbelki wydobywające się z ich ust. Czy ma to związek z napojem z czarnego bzu? Finya, Trixi i Kalle postanawiają przeprowadzić śledztwo.
Daj się oczarować przygodami trójki niezwykłych przyjaciół. Przekonaj się, że w jedności siła, a prawdziwa magia ma źródło w naszych sercach.
Tekst: Mila Berg
Ilustracje: Marina Krämer
Kup Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa w ulubionej księgarni
Oceny książki Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa
6 użytkowników ma tytuł Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa na półkach głównych- Przeczytane 6
- Z biblioteki 1
- A25 1
- Biblioteka 1
- Lit. dziecięca 1
- Letti mi.. 1
Tagi i tematy do książki Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa
Cytaty z książki Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa
Dodaj cytat z książki Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mała Jednorożka z Lasu Życzeń. Twoja magia jest wyjątkowa
W Lesie życzeń wielkie wydarzenie. Nadchodzi coroczny Konkurs Magii, podczas którego jednorożce będą mogły się zaprezentować. Mała jednorożka Finya bardzo się nim stresuje. „Wkuwanie” zaklęć to żmudna praca, a jej róg nie zawsze działa, jak powinien. Inaczej mówiąc, magia jej nie wychodzi. Wydarzenie zakłócają … bąbelki. Zamiast słów, z ust jednorożców wylatują bańki. Finya wraz z przyjaciółmi postanawiają przeprowadzić śledztwo i znaleźć przyczynę owego zamieszania.
Jak im pójdzie możemy śledzić w książce „Twoja magia jest wyjątkowa”. Ten tytuł nie jest przypadkowy. Mila Berg udowadnia, że magia to coś więcej niż czarowanie. Zresztą Finya w czarowaniu nie jest za dobra, ale może poszczyć się czymś więcej – dociekliwością , odwagą i oddanymi przyjaciółmi. To nie duże jednorożce uratowały Konkurs Magii, a właśnie mała – nieco niezdarna – jednorożka. To ta Finya, która obawiała, że się zbłaźni okazała się bohaterką.
W tej części jednorożka udowadnia, iż to, że nie jest najlepsza, nie znaczy, że musi trzymać się z tyłu. Czasami po prostu trzeba myśleć i działać. Bo kiedy działamy zbliżamy się do rozwiązania problemu. To piękne przesłanie znajdziecie w bogato ilustrowanej i wzmacniającej pewność siebie książce z cyklu „Mała jednorożka z Lasu Życzeń”.