Stefanek straszy

Krzysztof Kochański Wydawnictwo: Dwukropek literatura dziecięca
literatura dziecięca
2024-10-23
2024-10-23

Kup Stefanek straszy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stefanek straszy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stefanek straszy

Moje dzieci uwielbiają książki o psotnikach. Im bardziej pomysłowy jest bohater, tym bardziej się z nim zaprzyjaźniają. Siedzą wtedy nad książką i śmieją się z jego przygód jak opętani, a ja cieszę się, że mogłam poznać ich z kolejną, wartościową pozycją. Nie inaczej było w przypadku „Stefanek straszy” autorstwa Krzysztofa Kochańskiego. I już sam tytuł zdradza, co jest ulubionym zajęciem tego bystrego chłopca😱.

Płetwa rekina, którą kupił za własne kieszonkowe, świetnie nada się do inscenizacji z ludojadem. Maska wiedźmy? To nic, że akurat takiej nie posiada! Sam ją wykona, w końcu drzemie w nim bestia niezgorszego artysty. Wnętrze szafy przypomina trumnę, ale zupełnie go to nie przeraża. Wręcz przeciwnie! To cudowna kryjówka dla wampirów, dlaczego miałby jej więc nie wykorzystać? Stefanek ma głowę pełną pomysłów, mnóstwo upiornych gadżetów i niesamowitą energię, która niejednego może przyprawić o zawroty głowy😵‍💫. Co komu jednak po wyobraźni, jeśli nie może jej wykorzystywać w praktyce, prawda?

Przygody Stefanka przypominają mi odrobinę Mikołajka René Goscinnego, ale z bardziej buntowniczym, zabawnie przeraźliwym twistem. Nawet ilustracje Tomasza Minkiewicza są dość minimalistyczne, chociaż sporo jest tych całostronicowych. W połączeniu z dużym drukiem, „Stefanek straszy” świetnie sprawdzi się dla niższych klas szkoły podstawowej. Gwarantuję też, że będzie bawił wszystkich domowników, bo przedstawia realia wielodzietnej, polskiej rodziny Bratkowskich. Takiej, która często podróżuje pociągiem, rozumie, że do piwnicy schodzi się w celu przyniesienia ziemniaków, a hasło „niedzielny obiad” z powodzeniem może oznaczać zamówienie pizzy.

To jest książka dla odważnych czytelników, którzy nie mdleją na widok szklanych gałek ocznych na sprężynkach, psikusy to ich specjalność, a poczucie humoru i otwarte serce mają wypisane na czołach (nawet, jeśli napis będzie wykonany ze sztucznej krwi). Przyjemna książka, której 6 rozdziałów można czytać w różnej kolejności, ale niekoniecznie przed snem.

Tylko, żebyście mi nie mówili, że Was nie uprzedzałam! Przy tej książce można umrzeć… ze śmiechu!🤣🤣🤣

"Stefanek straszy" to pełna humoru opowieść o chłopcu, który ma nietypowe hobby – uwielbia straszyć. Nie są to jednak strachy rodem z horrorów, a raczej zabawne psikusy, które choć z początku mogą przestraszyć, ostatecznie wywołują uśmiech na twarzy. Krzysztof Kochański stworzył postać Stefanka, która z pewnością przypadnie do gustu młodym czytelnikom, a dorosłym przypomni beztroskie lata dzieciństwa i zamiłowanie do psot.

Stefanek to chłopiec, którego pokój przypomina raczej skład rekwizytów do filmów grozy niż typowy pokój dziecięcy. Zamiast zabawek królują w nim maski potworów, peleryny, sztuczne kły i inne straszne akcesoria. Jego rodzina – rodzice, dziadek, czwórka rodzeństwa i pies Bobak – przyzwyczaiła się już do jego nietypowego hobby. Wiedzą, że w każdej chwili mogą stać się ofiarami jego żartów. Stefanek nie ogranicza się jednak do straszenia bliskich. Jego ofiarami padają również sąsiedzi, turyści, a nawet goście w restauracji! Mimo że Stefanek uwielbia straszyć, jego psikusy nie są złośliwe. Wręcz przeciwnie, często prowadzą do pozytywnych i zaskakujących rezultatów. To właśnie ten element sprawia, że książka jest tak zabawna i ciepła. Czytelnik śledzi perypetie Stefanka z uśmiechem na twarzy, oczekując kolejnego pomysłowego straszaka.

Książka, choć w lekki i zabawny sposób, porusza ważne tematy, takie jak relacje rodzinne, akceptacja inności i radzenie sobie z emocjami (w tym przypadku z lękiem). Lektura może pomóc dzieciom oswoić lęk przed strasznymi postaciami i sytuacjami poprzez pokazanie ich w humorystycznym świetle.

Uważam, że to udana propozycja dla młodych czytelników. To zabawna, ciepła i pomysłowa opowieść, która pokazuje, że straszenie może być formą zabawy i nie musi być niczym strasznym. Zdecydowanie warto sięgnąć po tę pozycję, szczególnie jeśli szukamy książki, która pomoże oswoić dziecięce lęki w kontrolowany i zabawny sposób.

„Stefanek straszy” Krzysztofa Kochańskiego z katalogu Wydawnictwa Dwukropek to fascynująca opowieść o chłopcu lubiącym potwory, straszydła i psikusy. W jego pokoju znajdują się czarne peleryny, straszne maski i niesamowite kostiumy, które chętnie wykorzystuje do straszenia innych osób. Stefanek straszy kogo tylko się da - sąsiadkę w piwnicy, zwiedzających muzeum, gości w restauracji. Jego rodzice, rodzeństwo, dziadkowie i pies mają już dość wybryków Stefanka, dlatego próbują uniemożliwić jego kolejne psikusy, ale chłopiec jest bardzo sprytny i wie, jak doprowadzić swoje akcje do końca. Co ciekawe, jego żartów często odnoszą pozytywne efekty, dlatego tak trudno jest mu się oprzeć. Dzięki Stefankowi udaje się złapać złodzieja na gorącym uczynku albo pozyskać nowych klientów restauracji. Więcej na blogu www.ksiazkizabawy.blogspot.com

29 użytkowników ma tytuł Stefanek straszy na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Stefanek straszy na półkach dodatkowych

Okładka książki Oddech smoka Krzysztof Kochański, Barbara Kosmowska, Marcin Kozioł, Eliza Piotrowska, Katarzyna Ryrych, Tomasz Samojlik, Małgorzata Strzałkowska, Rafał Witek, Maciej Wojtyszko
Okładka książki Latający talerz Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Grzegorz Kasdepke, Krzysztof Kochański, Barbara Kosmowska, Marcin Kozioł, Katarzyna Majgier, Katarzyna Ryrych, Tomasz Samojlik, Katarzyna Terechowicz
Okładka książki Sieci widmo Wojciech Cesarz, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Grzegorz Kasdepke, Krzysztof Kochański, Barbara Kosmowska, Marcin Kozioł, Katarzyna Majgier, Katarzyna Ryrych, Tomasz Samojlik, Katarzyna Terechowicz
Okładka książki Historie nie z tego księżyca Paweł Beręsewicz, Krzysztof Kochański, Barbara Kosmowska, Ewa Martynkien, Zofia Stanecka, Joanna Wachowiak, Paweł Wakuła, Rafał Witek
Okładka książki Mars. Antologia polskiej fantastyki Leszek Błaszkiewicz, Eugeniusz Dębski, Rafał Dębski, Mirosław Piotr Jabłoński, Krzysztof Kochański, Kacper Kotulak, Paweł Majka, Jan Maszczyszyn, Tadeusz Meszko, Andrzej Miszczak, Marek Oramus, Tadeusz Oszubski, Romuald Pawlak, Anna Sikorska, Wojciech Szyda, Marek Żelkowski, Andrzej Zimniak
Krzysztof Kochański
Krzysztof Kochański
Urodzony w 1958 r. Mieszka w Słupsku. Opublikował ponad sześćdziesiąt opowiadań, w większości utrzymanych w konwencji SF, fantasy i horroru. Na podstawie dwu z nich zrealizowano słuchowiska radiowe („Kabała”, „Wesołych Świąt”). Pojedyncze teksty zostały przetłumaczone na węgierski, rosyjski, czeski, litewski i niemiecki („Kabała”, „Zabójca czarownic”, „Kontrakt”, „D.L.NET”). W latach 2000/2001 współpracował z miesięcznikiem „Twój Dobry Humor”, gdzie zamieszczał krótkie formy fantastyczno-satyryczne. Wydał tomik autorski opowiadań pt. „Zabójca czarownic” (Almapress 1987),który ukazał się również w Czechach („Lovec čarodĕjnic”, Leonardo 1997),tam znacznie rozszerzony w stosunku do wydania polskiego o kilka nowszych tekstów. Uczestniczył w kilkunastu antologiach opowiadań krajowych, w antologii rosyjskiej („Istriebitiel wied'm”),w czeskiej („Maladie”) i w niemieckiej („Reptilienliebe”). Wydał powieści: „Mageot” (Mag 2002) , „Baszta czarownic” (MAG 2003).

Cytaty z książki Stefanek straszy

Dodaj cytat z książki Stefanek straszy