Wakacje z Bolkiem i Lolkiem

- opowiadania, powieści dla dzieci
- 2024-07-03
- 2024-07-03
Bolek i Lolek wraz z przyjaciółką Tosią wyruszają odkrywać najciekawsze zakątki Polski. Pakuj plecak! Ruszaj z nimi w nieznane! Przygoda nie lubi czekać…
Poszukacie skarbu nad Bałtykiem. Spróbujecie obudzić śpiącego rycerza wysoko wśród szczytów Tatr. Zamienicie się w tropicieli, którzy znajdą prawdziwego króla lasu.
Dowiecie się, co to tak właściwie jest ten bundz i czy moskole to jakieś straszne potwory. Poznacie sekretne zwyczaje bałtyckich fok. Odkryjecie, dlaczego pewien żuk toczy przed sobą kulki z kupy.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Wakacje z Bolkiem i Lolkiem w ulubionej księgarni
Oceny książki Wakacje z Bolkiem i Lolkiem
14 użytkowników ma tytuł Wakacje z Bolkiem i Lolkiem na półkach głównych- Przeczytane 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wakacje z Bolkiem i Lolkiem
Szukając wakacyjnych książek dla dzieci, natrafiłam niedawno na świetną serię „Odkrywam świat z Bolkiem i Lolkiem”. To trzy, sympatyczne książki z moimi ulubieńcami sprzed lat, które zabierają maluchy w podróż po kraju, odkrywając przed nimi najpiękniejsze sekrety polskich gór, morza i lasów.
Już miałam je kupić, a tu NIESPODZIANKA! Wydawnictwo Znak Emotikon postanowiło wydać je w jednym, wygodnym zbiorze, w sam raz do wakacyjnego plecaka!
I tak, dzisiaj, swoją oficjalną premierę ma tytuł „Wakacje z Bolkiem i Lolkiem”, w którym znajdziecie aż trzy opowiadania:
- „Bolek i Lolek zdobywają Tatry”,
- „Bolek i Lolek poznają sekrety lasu” i
- „Bolek i Lolek odkrywają Bałtyk”.
Napisane ciepłym, przystępnym językiem, wciągają dzieci w wir przygody, przy okazji przemycając całą masę ciekawostek m.in. o polskiej przyrodzie, zwyczajach, legendach i przysmakach.
W „górskiej” części, Bolek, Lolek i Tosia zabiorą nas do Jaskini Mroźnej, pod Giewont i nad Morskie Oko. Razem z nimi dowiemy się, jak powinien wyglądać niezbędnik turysty i w jaki sposób oznacza się szlaki. Będziemy przyglądać się góralskim strojom i kosztować lokalnych potraw, a także podziwiać wspaniałe, tatrzańskie zwierzęta.
Podczas wyprawy do lasu, poznamy różne gatunki drzew oraz leśne zwierzęta (m.in. dzięcioła, wiewiórkę i sarenkę). Dowiemy się, jak ważne jest, by nie zostawiać w lesie śmieci, przygotujemy wspaniały zielnik i zrobimy teatrzyk cieni na ścianie namiotu. I najważniejsze - odkryjemy, kto jest prawdziwym królem lasu.
Z kolei w części „morskiej”, będziemy budować zamek z piasku, szukać na plaży skarbów i robić eksperymenty z bursztynem. Poznamy foki, bałtyckie ptaki i ryby. Dowiemy się też, co oznaczają poszczególne kolory flag, wywieszanych przez ratowników i jakie zadanie ma latarnia morska!
Całość genialnie poszerza horyzonty oraz rozbudza w dzieciach żyłkę podróżnika i odkrywcy! Polecam ją Wam gorąco! Nie tylko na wakacje!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż miałam je kupić, a tu NIESPODZIANKA! Wydawnictwo Znak Emotikon postanowiło...
Polska oferuje mnóstwo przepięknych i różnorodnych miejsc do odwiedzenia w trakcie wakacji. Ich odkrywanie z pewnością będzie wielką przygodą jeśli odbędzie się w towarzystwie Bolka, Lolka i Tosi.
Na tatrzańskich szlakach bohaterowie zobaczą stado owiec i poznają góralskie przysmaki. Dowiedzą się o czym należy pamiętać na szlaku oraz jak wygląda góralski strój.
Podczas odpoczynku w lesie będą mieli okazję szukać króla lasu. Poznają leśne przysmaki, a także spotkają dziki, sarenki i wiewiórki.
Na plaży znajdą piękny bursztyn. Dowiedzą się, jakie ryby pływają w Bałtyku, a jedną z atrakcji będzie wizyta w latarni morskiej.
Bolek i Lolek to jedni z moich ulubionych bohaterów z dzieciństwa i bardzo się cieszę, że wciąż jest przyjacielem najmłodszych.
Tekst opowiadań jest niezwykle ciekawy i przyjemny. Z trzech opowiadań dzieci poznają różnorodność Polski i wiele ciekawostek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPocząwszy od wysokich Tatr, poprzez piękne lasy, aż do bałtyckiego brzegu będzie to okazja do spędzenia naprawdę wartościowego czasu.
Na tatrzańskich szlakach bohaterowie...
Bohaterowie bajek mojego dzieciństwa, czyli Bolek i Lolek, w towarzystwie najlepszej przyjaciółki Tosi, na kartach książki Liliany Fabisińskiej, przemierzają Polskę w poszukiwaniu skarbów. Od Tatr, aż po brzegową linię Morza Bałtyckiego towarzyszy im przygoda na łonie natury!
Masz ochotę do nich dołączyć i wyruszyć w nieznane?
To nic trudnego! Złap w dłonie czytankę „Wakacje z Bolkiem i Lolkiem”, usiądź wygodnie, zanurz się w lekturze i wyrusz w podróż przez Polskę.
Za sprawą tejże książki odwiedzisz Tatry, gdzie zajrzysz do Jaskini Mroźnej, zasmakujesz owczego mleka i innych górskich przysmaków, przyjrzysz się góralskim strojom i wyruszysz na szlak do Morskiego Oka. Gdy zaś góry nie będą już dla Ciebie tak obce i tajemnicze, ruszysz w dalszą podróż, by spędzić czas w leśnej głuszy. Tam poznasz bliżej leśnych mieszkańców, przyjrzysz się roślinom i drzewom, poćwiczysz orientację w terenie, schronisz się w porę przed deszczem w namiocie, a gdy słońce ponownie wyjrzy zza chmur, poznasz króla lasu. Kolejny dzień fascynującej przygody spędzisz wraz z Bolkiem, Lolkiem i Tosią na plaży, gdzie czerwona flaga stanie się początkiem pirackiej zabawy. Poszukując skarbu dowiesz się, skąd się wzięły bursztyny i jak odróżnić je od zwykłych kamyków. Ponadto odwiedzisz latarnię morską i poobserwujesz wypoczywające na brzegu morza foki.
Sporo tych przygód prawda?
„Wakacje Bolka i Lolka” to książka składająca się z trzech opowiadań, które ukazały się już, jako trzy niezależne książeczki. Poza zabawną fabułą znajdziesz w niej wiele ilustracji oraz liczne ciekawostki, które warto zapamiętać jak np. informacje dotyczące górskich szlaków, zwierząt mieszających na danym terenie, czy kolorów flag, jakie ratownicy wywieszają nad wodą, dbając o nasze bezpieczeństwo podczas letniego wypoczynku.
Pouczająca to lektura, a przy tym zabawna, czyli idealna na lato!
Polecam 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMasz ochotę do nich dołączyć i wyruszyć w nieznane?
To nic trudnego! Złap w dłonie czytankę...
Zajdź mnie na Instagramie: https://www.instagram.com/ela_cotusieczyta/
Od gór, przez lasy aż po bezkresne morze. Przygoda, kontakt z naturą, doskonała zabawa i najlepsi przyjaciele - dla mnie brzmi to jak idealne wakacje. A będą one jeszcze lepsze, ponieważ spędzimy je w towarzystwie Bolka i Lolka - bohaterów bajek z naszego dzieciństwa, którzy teraz dzięki wydawnictwu Znak Emotikon, porywają w świat dziecięcej literatury również nasze dzieci.
Przedstawiam Wam zbiór trzech wakacyjnych przygód Bolka, Lolka i ich koleżanki Toli.
⛰️Pierwsza z nich to zdobywanie tatr a właściwie poszukiwanie osławionego śpiącego rycerza! Ależ to będzie frajda go obudzić, przyjrzeć się jego zbroi, może nawet będzie miał miecz i tarczę? Nasi bohaterowie wędrując górskimi szlakami odkrywają piękno przyrody, poznają górskie zwierzęta oraz góralskie przysmaki. Spotkają owce, poznają zasady bezpiecznego poruszania się po górach a sam rycerz, no cóż... niech śpi spokojnie i da się odkrywać kolejnym turystom!
🏕️Po górach przyjdzie czas na przygodę w lesie - na łonie natury przed naszymi bohaterami trudne zadanie odnalezienia króla lasu! Jeleń, borowik, może chrząszcz albo dzik? Będzie nocowanie w namiocie, bolesne spotkanie z dziką przyrodą oraz ważna lekcja dotycząca bezpiecznych zachowań w lesie. Król też będzie i nawet pozwoli się przytulić :)
🌊Wisienką na torcie będzie nadmorska przygoda i wielkie poszukiwanie skarbów! Czerwona flaga pobudzi wyobraźnię tak, że nasi bohaterowie spędzą długie chwile na odkrywaniu tego kto ją powiesił i dlaczego. O, i nagle zmieniła się na białą. Piraci?! Przy okazji dowiemy się co nieco o nadmorskich zwierzętach i odkryjemy niezwykłość bursztynów.
Przepięknie wydana, zilustrowana i napisana historia, lekka jak nadmorska bryza, jednocześnie ciekawa i pouczająca.
Z serii ukazały się już inne pozycje a ta wpadła nam w oko tak bardzo, że już wzbogaciłam naszą biblioteczkę o brakujące tytuły.
Przygoda! Czas start! Co wybieracie? Las, morze czy góry?
Zajdź mnie na Instagramie: https://www.instagram.com/ela_cotusieczyta/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd gór, przez lasy aż po bezkresne morze. Przygoda, kontakt z naturą, doskonała zabawa i najlepsi przyjaciele - dla mnie brzmi to jak idealne wakacje. A będą one jeszcze lepsze, ponieważ spędzimy je w towarzystwie Bolka i Lolka - bohaterów bajek z naszego dzieciństwa, którzy teraz dzięki wydawnictwu...
W którą stronę świata wyruszacie w te wakacje?
A gdyby tak za jednym zamachem mieć wszystko i nie musieć wybierać?
W wakacyjnym wydaniu Bolka i Lolka odwiedzimy wszystkie te miejsca🌞
1 książka, 3 historie. Ale jakie to są historie!
Z humorem, dobrą przygodą i ciekawostkami. Bo to zawsze znajdziemy z trójką przyjaciół: Bolkiem, Lolkiem i Tosią.
Jeśli góry to oczywiście góralskie przysmaki, niezbędnik turysty i poszukiwania śpiącego rycerza.
Jeśli biwak w lesie to naturalnie leśne przysmaki, dzikie zwierzęta i poszukiwanie króla lasu.
Jeśli morze to poznawanie ptaków, ryb
i poszukiwanie skarbów.
Z Bolkiem i Lolkiem nie sposób się nudzić. Ich historie zabiorą nas w świat fantazji i nieoczekiwanych przygód. Razem z nimi wyruszymy w nieznane i będziemy odkrywać ciekawe zakątki Polski, sekrety zwierząt i będziemy prawdziwymi tropicielami.
Ahoj przygodo!
W którą stronę świata wyruszacie w te wakacje?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGóry, morze czy biwak w lesie? Jak zawsze najtrudniejszy wybór, w którą stronę świata wybrać się na wakacje.
A gdyby tak za jednym zamachem mieć wszystko i nie musieć wybierać?
W wakacyjnym wydaniu Bolka i Lolka odwiedzimy wszystkie te miejsca🌞
1 książka, 3 historie. Ale jakie to są historie!
Z humorem, dobrą przygodą i...