I będzie inaczej

Okładka książki I będzie inaczej autora Liliana Fabisińska, Maria Fabisińska, 9788396564771
Okładka książki I będzie inaczej
Liliana FabisińskaMaria Fabisińska Wydawnictwo: SILVER Oficyna Wydawnicza Cykl: Warto poczekać (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Warto poczekać (tom 3)
2023-09-30
2023-09-30

Kup I będzie inaczej w ulubionej księgarnii

Oceny książki I będzie inaczej

OPINIE i DYSKUSJE o książce I będzie inaczej

W trzecim tomie cyklu, po Dorocie i Jagodzie narrację przejmuje trzecia z przyjaciółek - Hanna. I to w jakim momencie... "Akuratna Hania", bogini domowego ogniska, przykładna matka trójki dzieci i żona, dzięki której jej mąż Olek mógł się zająć wyłącznie zarabianiem pieniędzy i karierą naukową, dowiaduje się po czterdziestu latach małżeństwa, że jej mąż to zwykły lowelas, od lat prowadzi podwójne życie, a nakryty przez żonę w niedwuznacznej sytuacji z kochanką... żąda od żony przeprosin! I w żadnym wypadku rozwodu, bo ten zaszkodziłby jego karierze naukowej!
Trochę czasu to zajęło, zanim Hanka otrząsnęłą się, przejrzała na oczy i z potulnej gospodyni domowej, naiwnie wierzącej w powrót marnotrawnego, zaczęła walczyć o siebie, zapewniając mi fantastyczną zabawę przy lekturze.
Na początku zirytowana ciapowatością Hanki, potem bawiłam się świetnie, czego i Wam życzę.

Poświęcenie i niezależność to słowa w tej książce odmieniane jest przez wszystkie przypadki.
Tym razem główną bohaterką staje się Hania. Perfekcyjna "pani domu", idealna żona i matka. Poświęciła swoje marzenia, ambicje i plany dla męża. Podporządkowała całe swoje życie jemu i jego karierze. Po wielu latach okazuje się, że jej idealne życie to fikcja...
W tej części autorka porusza bardzo ważny aspekt życia kobiety - bycie niezależnym.
W żadnym przypadku i okolicznościach nie można składać siebie w ofierze na ołtarzu poświęcenia w imię dobra związku - tym bardziej, gdy druga strona tego nie robi, a wręcz wykorzystuje.
Ostatnia część przygód trzech przyjaciółek jest równie dobra i wciągająca jak poprzednie.
Może zakończenie nieco zbyt "idealne", ale chyba to było jej przesłaniem, że każda burza kiedyś mija".
Polecam całą serię 🌷🌷🌷

W tej części autorka...

Podobnie do tomu drugiego, a nie pierwszego, czyli dużo się dzieje, dużo postaci, ale trochę z tego wyszedł misz-masz. Bardziej podobała mi się część pierwsza, która była skupiona na konkretnej osobie i opowiadała o pewnym wątku, dosyć ciekawym, bo utrata pracy po pięćdziesiątce rzadko pojawia się w fabułach. W tej części jest rozwód, ale jak dla mnie mało tej bohaterki przeżywającej ten rozwód.

93 użytkowników ma tytuł I będzie inaczej na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł I będzie inaczej na półkach dodatkowych

Okładka książki Schronisko niechcianych żon Liliana Fabisińska, Natasza Socha
Schronisko niechcianych żon Liliana Fabisińska, Natasza Socha
Okładka książki 12 opowieści o przyjaźni. Polscy autorzy o tym, jak tworzyć dobre relacje Liliana Bardijewska, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Tomasz Plebański, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Barbara Supeł, Kazimierz Szymeczko
Okładka książki 12 supermocy. Polscy autorzy o tym, jak budować poczucie własnej wartości Liliana Bardijewska, Anna Czerwińska-Rydel, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Małgorzata Kur, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Kazimierz Szymeczko
Liliana Fabisińska
Liliana Fabisińska
Dziennikarka i pisarka, z wykształcenia kryminolog i pedagog. Nic nie relaksuje jej tak, jak kwadrans spędzony przy kole garncarskim i pływanie o świcie w kaszubskim jeziorze. Nieustannie planuje kolejne podróże: na Hel, na Bornholm, na Kretę, na Sycylię, na Przylądek Dobrej Nadziei. Zawsze tam, gdzie są morze, dobra kawa i ludzie gotowi podzielić się swoimi opowieściami. Autorka powieści: "Córeczka" i "Sanatorium pod Zegarem". Jest autorką sztuk teatralnych i książek dla dzieci i młodzieży. Studiowała w Polsce i RPA. Karierę dziennikarską rozpoczęła w czasopiśmie dla młodzieży Na przełaj, była również redaktor naczelną popularnego pisma dla dziewcząt "Filipinka". Napisała m.in. sztuki Kiwanie Koziorożca, Internautka (nagroda w konkursie My, młodzi XX wieku),Czterdziestka (nagroda w konkursie im. Stanisława Grochowiaka),List do Mikołaja (nagroda Poznańskiego Centrum Sztuki Dziecka). Jej debiutancka powieść Amor z ulicy Rozkosznej otrzymała wyróżnienie w konkursie na książkę dla młodzieży pod hasłem Uwierz w siłę wyobraźnią.

Cytaty z książki I będzie inaczej

Dodaj cytat z książki I będzie inaczej