ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7

- Nasza Biblioteka
- 1951-01-01
- 1951-01-01
- 48 min.
Stary i ubogi Żyd Mendel od 27 lat mieszka w Warszawie. Zżył się z tym miastem, ma dobre kontakty z sąsiadami. Pewnego dnia słyszy od jednego z nich, że mają bić wszystkich Żydów tylko za to, że są Żydami. Mendel nie może zrozumieć czemu mieliby to robić. Postanawia nie uciekać i nie wypierać się swojego pochodzenia z nadzieją, że uda mu się przemówić do rozsądku ludziom...
Nowela porusza jedną z głównych kwestii poruszanych w dobie pozytywizmu... mianowicie kwestię żydowską. Nowela ta powstała jako odzew Konopnickiej przeciw ówczesnej fali antysemityzmu w Polsce.
Kup Mendel Gdański w ulubionej księgarnii
Mendel Gdański
Wspaniały przykład na to, że nasze wady narodowe za wiele się nie zmieniły przez wieki. Że wciąż istnieją problemy nigdy nieprzezwyciężone i pozostają one tak samo aktualne do dnia dzisiejszego. Jednym z nich jest nietolerancja, wręcz hermetyczne zamykanie się przed innością - obawa i reagowanie na nią agresją, najbardziej prymitywnym środkiem wyrazu. Przekonanie o swojej wyższości sprowadziło na nasz naród wiele klęsk w przeszłości, przy okazji fundując kilka także i innym - to akurat uwieczniła w swej noweli Konopnicka. Wydźwięk utworu jest głęboko humanitarny, sprzężony z ludzką godnością, która jest przyrodzona i oderwana od pochodzenia. Mądra, prawdziwa i smutna - a wszystko uwiecznione na kilku stronach.
Oceny książki Mendel Gdański
14775 użytkowników ma tytuł Mendel Gdański na półkach głównych- Przeczytane 14 343
- Lektury 874
- Lektury szkolne 236
- Literatura polska 117
- Klasyka 93
- 2013 78
- Z biblioteki 74
Tagi i tematy do książki Mendel Gdański

Inne materiały dotyczące książki Mendel Gdański

Rok 2022 rokiem Konopnickiej i Mackiewicza. W następnym – Szymborska?
Cytaty z książki Mendel Gdański
Ja lubię słyszeć mądre słowo! Mądre słowo to jest jak ojciec i jak matka człowiekowi. Nu, ja za mądre słowo to bym milę drogi szedł.
Ja nie chcę się wstydzić, co ja Żyd. Ja się nie chcę bać! Jak uny miłosierdzia w sobie nie mają, jak uny cudzej krzywdy chcą, nu, to uny nie są chrześcijany, nu, to uny i na ten krzyż nie będą pytali ani na ten obraz... Nu, to uny i nie ludzie są. To uny całkiem dzikie bestie są. A jak uny są ludzie, jak uny chrześcijany, nu, to dla nich taka siwa głowa starego człowieka i takie dziecko niewinne też jak świętość będzie.
Rozwiń ZwińPan powiada, co u mnie nic nie umarło? Nu, u mnie umarło to, z czym ja się urodził. z czym ja sześćdziesiąt i siedem lat żył, z czym ja umierać myślał... Nu. u mnie umarło serce do tego miasto!
Pan powiada, co u mnie nic nie umarło? Nu, u mnie umarło to, z czym ja się urodził. z czym ja sześćdziesiąt i siedem lat żył, z czym ja umie...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mendel Gdański
nowela porusza bardzo ważny (oraz uniwersalny) problem społeczny, ale coś mi nie grało (w stylu? kompozycji? ciężko powiedzieć)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to5⭐
5⭐
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomieszczaństwa i motłochu gdańskiego wzorcowy antysemityzm... znakomita mowa Mendela o bezsensie nierówności i nienawiści...
śmierć rasistowskiego miasta w oczach uczciwego Żyda...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tośmierć rasistowskiego miasta w oczach uczciwego Żyda...
Podobało mi się to opowiadania, ze względu na ilość symboliki w tak krótkim tekście.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Nie za długa, skondensowana historia. O wyobcowaniu, prześladowaniu Żydów. Nietolerancji narodu Polskiego wobec mniejszości narodowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca nowela o nietolerancji i samotności w tłumie. Mendel to bohater, który mimo nienawiści zachowuje godność i wiarę w człowieka. Choć momentami moralizatorska, lektura wciąż aktualna i dająca do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mendel Gdański” Marii Konopnickiej, wysłuchane: Wolne LekturyTaka praca, wciąż wracamy do dobrych i ważnych tekstów. Ta niezwykle precyzyjna historia starego introligatora z Warszawy, jak to widać w tytule (tak, tak, taki żart polonistyczny, a w pracy pisarki – mowa ezopowa),nie jest lekturą obowiązkową, ale warto wybrać ją jako uzupełniająca. Krótka (można przeczytać na lekcji, to wartość w dzisiejszych czasach),precyzyjna, sprawnie operująca kontrastami (pijana agresywna tłuszcza kontra student, piękniejący w momencie heroicznego oporu),dająca nam bohatera pełnego godności, mądrości życiowej – tytułowego Mendla. A łączność z teraźniejszością wskazują same dzieciaki, i to jest właśnie przerażające – czekam (pewnie się nie doczekam) chwili, kiedy po lekturze tekstu Konopnickiej okaże się, że stracił swoją uniwersalność. „MG”, no, tu jest i warsztat, i przesłanie, i moc. Dlaczego tak pisać nie chcecie, panowie? (panie, oczywiście też, ale to pytanie to prawie cytat przecież).
„Mendel Gdański” Marii Konopnickiej, wysłuchane: Wolne LekturyTaka praca, wciąż wracamy do dobrych i ważnych tekstów. Ta niezwykle precyzyjna historia starego introligatora z Warszawy, jak to widać w tytule (tak, tak, taki żart polonistyczny, a w pracy pisarki – mowa ezopowa),nie jest lekturą obowiązkową, ale warto wybrać ją jako uzupełniająca. Krótka (można przeczytać na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNowela Marii Konopnickiej jest przerażająco aktualna, choć może, z dzisiejszego punktu widzenia, nieco przesadnie moralizatorska. Mimo to uważam, że należy się z nią zapoznać, bo nawet jeśli forma przekazu podkreślonych w tekście idei i wartości jest już trochę przestarzała, to treść pozostaje ponadczasowa, a brak tolerancji dla odmienności światopoglądów jest wciąż żywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mendel Gdański” Marii Konopnickiej to poruszające opowiadanie o nietolerancji i krzywdzie, ale jego forma i język mogą dziś wydawać się nużące. Całość jest wartościowa pod względem przesłania, choć średnia w odbiorze dla współczesnego czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykłe krótka nowelka, a jakże oddająca naturę ludzką - zawiść, uprzedzenia, stereotypy, ale również nieustępliwość w swoich przekonaniach, bohaterstwo, mądrość oraz nieuleganie motłochowi. Ile takich przykładów mamy w historii? - mnóstwo. Polacy a później Niemcy gromili Żydów, Ukraińcy - Polaków, krzyżowcy - innowierców, każdy powód był dobry, żeby zniszczyć inną, "odmienną" jednostkę, kulturę.
Stary Mendel był niebywale mądrym ale i prostym człowiekiem, co niezwykle ukazane było w rozmowie z zegarmistrzem, gdy udowadniał, że on też jest swój a nie obcy - urodzony i wychowany w Gdańsku, żyjący w Polsce, pracujący, przeżywający chwile szczęścia i smutku, czym się różnił od sąsiada Polaka?
Bardzo krótki acz kolwiek niezwykle ważny był epizod z bezimiennym studentem. Ów student wykazał się męstwem, stając w obronie żyda, jak również pokazał, iż nie wszyscy ludzie ulegają bezsensownym podszeptom.
Niezwykłe krótka nowelka, a jakże oddająca naturę ludzką - zawiść, uprzedzenia, stereotypy, ale również nieustępliwość w swoich przekonaniach, bohaterstwo, mądrość oraz nieuleganie motłochowi. Ile takich przykładów mamy w historii? - mnóstwo. Polacy a później Niemcy gromili Żydów, Ukraińcy - Polaków, krzyżowcy - innowierców, każdy powód był dobry, żeby zniszczyć inną,...