Wiedeńska melodia

Paulina Rabczak Wydawnictwo: Prószyński i S-ka literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-07-31
2025-07-31

Kup Wiedeńska melodia w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Wiedeńska melodiai

Ponowna wizyta nad pięknym, modrym Dunajem

5793 691 480

Oceny książki Wiedeńska melodia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedeńska melodia

Na półkach: , , , ,

Drugi tom ,,W starym Wiedniu”. Klara i Franz od dziesięciu lat tworzą udane małżeństwo, mają dwoje dzieci. Jednak Klara czuje się coraz bardziej rozgoryczona tym, że nie zrobiła kariery jako kompozytorka i ma pretensje do męża, który oczekuje od niej przede wszystkim zajmowania się rodziną. Gdy w jej życiu pojawia się młody skrzypek Florian, Klara dostrzega szansę na wyrwanie się wyłącznie z roli żony i matki. Jednocześnie musi uporać się ze śmiercią ojca i sugestiami, że jego śmierć wcale nie była wynikiem choroby.

Pierwsza część ogromnie mi się podobała, niemniej w recenzji trochę narzekałam, że miłość była ukazywana w sposób trochę zbyt sentymentalny i wzniosły, jak na mój gust. Pod tym względem ,,Wiedeńska melodia” bardziej do mnie trafiła, bo ukazuje, co się dzieje, gdy faza zakochania mija i para musi się borykać z szarym, codziennym życiem. Paulina Rabczak porusza problemy, które mimo upływu lat są nadal aktualne, jak rozdarcie między rodziną a karierą, problemy z płodnością czy ukrywanie problemów małżeńskich i tworzenie idealnej iluzji. Pamiętam, że gdy czytałam wersję wattpadową, bardzo irytowała mnie Klara, miałam wrażenie, że ona wręcz nienawidzi swojego męża i dzieci. Na szczęście, teraz jest bardziej stonowana i mimo że wiele razy mnie irytowała i zachowywała się okropnie egoistycznie, to byłam w stanie rozumieć część jej zachować i nie czułam, by autorka próbowała usprawiedliwiać jej najgorsze decyzje. Poruszający był również wątek Adrienne i Edwarda, choć w przypadku obu tych par chwilami irytowały mnie nieporozumienia oparte na tym, że ktoś coś źle zrozumiał i zamiast porozmawiać, to dopowiadał sobie własną wersję i się obrażał. Jednak moje serce najbardziej zdobyły nowe pary – Severin i Paulina oraz Heinrich i Katrin. Ta pierwsza relacja wnosi pewną lekkość, w naturalny sposób pokazuje przejście od przekomarzania się i delikatnej niechęci, przez tworzącą się solidarność, aż po uczucie oparte na przyjaźni i szacunku. Druga para jest całkiem inna, tym razem obserwujemy rozwój znajomości ludzi po ciężkich przejściach, którzy znajdują w drugiej osobie oparcie. Podobało mi się zakończenie, które nie usunęło jednoznacznie wszystkich problemów. Jeśli chodzi o wątek kryminalny, to ponownie trudno mi go ocenić, ponieważ pamiętałam wersję z Wattpada. Tam byłam bardzo podekscytowana zagadką śmierci ojca Klary i przeszłości jej matki, tutaj chwilami odnosiłam wrażenie, że mogłoby być tego więcej.

W moim odczuciu jest to książka przede wszystkim rozrywkowa, akcja wciąga i angażuje, a czytelnik może łatwo przywiązać się do bohaterów. Nie znaczy to, że brakuje tu głębi. Ten tom w dużej mierze rozwija wątki polityczne i bardzo podoba mi się, że możemy poznać wiele różnych perspektyw. Mamy Klarę, która jest kobietą nieliczącą się z konwenansami i chcącą robić karierę, ale jednocześnie patrzącą na wszystko z perspektywy bogatej kobiety szlacheckiego pochodzenia i niezainteresowaną pomocą ludziom w trudniejszej sytuacji. Z kolei Franz jest bardzo zaangażowany w prawa ludzi biedniejszych, ale na kwestie kobiece ma bardziej konserwatywne spojrzenie. Paulina jest prawdziwą działaczką i stosuje metodę ,,wędki, nie ryby”, natomiast Severin lekko romansuje z komunizmem. Rozmowy i dyskusje bohaterów sprawiają, że każdy uczy się czegoś nowego i musi skonfrontować się ze swoimi poglądami, co bardzo mi się podobało. Podobnie jak w poprzednim tomie czuć też ogromną miłość autorki do Wiednia oraz sztuki – wzmianki o prawdziwych miejscach oraz książkach, operach czy baletach sprawiają, że świat żyje i wydaje się bliższy.

Pod względem stylu (bardzie wyważonego) i konstrukcji fabuły uważam, że ta część jest lepsza, ale subiektywnie bardziej porwała mnie fabuła pierwszej. Mimo to obie uważam za dobre, solidne powieści historyczne i polecam je tym, którzy chcą przeczytać coś, co ich wciągnie i pokaże urokliwe relacje romantyczne, ale zarazem podchodzi z szacunkiem do tła i przedstawionych czasów.

,, Urzeczywistnianie marzeń jest przerażające, bo czasem trzeba skoczyć w przepaść, ale ma pani przecież skrzydła, które panią poniosą, jeśli będzie pani w to wierzyć.”

Zwykle sprawdzam czy dana książka nie jest kontynuacją. Ale tym razem z jakichś nieznanych mi przyczyn nie zrobiłam tego. Myślę jednak, że naruszając kolejność nie robię sobie znaczącej krzywdy. Może pierwszy tom przeczytam w formie elektronicznej. Już nawet mam go w Empikowym koszyku.
„Wiedeńska melodia” jest książką autorstwa Pani Pauliny Rabczak, która zaprasza nas, po raz drugi, do przeszłości. Bardzo lubię takie podróże.

Klara i Franz to z pozoru idealne małżeństwo z dwójką uroczych dzieci. Jednak im bliżej ich poznajemy, tym wyraźniej widzimy, że to tylko przykrywka, bo tak naprawdę w tej relacji jest mnóstwo niedopowiedzeń, tęsknot i niespełnienia przede wszystkim Klary. Kobieta pragnie się rozwijać na płaszczyźnie muzycznej, jednak wciąż pozostaje „uwięziona” w roli matki i opiekunki ogniska domowego. To zaczyna się w końcu zmieniać, przecież nic nie może wiecznie trwać, prawda?, za sprawą Floriana, który to w Klarze dostrzega znacznie więcej niż Franz...
W tej części pojawia się również między innymi sympatyczna dwójka, Paulina i Severin. Mam nadzieję, że poznamy ich dalsze losy w trzecim tomie.

„Wiedeńska melodia” to książka przesiąknięta wyjątkowym klimatem, którego próżno szukać u innych autorów. Widzimy piękny Wiedeń namalowany słowem przez autorkę w sposób subtelny i delikatny. To powieść przede wszystkim dla kobiet, o kobietach. Uważam, że Klara przypadnie do gustu wielu czytelniczek z racji tego, iż miała marzenia, pasje, chciała się rozwijać. Nie dała się zamknąć w domu. Czy nie utożsamimy się z nią?
Polecam!
Dziękuję Wydawnictwu za egzemplarz przeznaczony do recenzji.

"Wiedeńska melodia" to kontynuacja powieści "W starym Wiedniu" autorstwa Pauliny Rabczak. Autorka ponownie przenosi nas do świata Klary Weber, wcześniej von Altenburg. Oprócz burzliwych losów głównej bohaterki oraz jej męża Franza, mamy przyjemność obserwować kilku innych, równie barwnych bohaterów.

Ta opowieść osadzona została u schyłku XIX i początku XX wieku. Były to w dalszym ciągu trudne czasy dla kobiet, które według niektórych powinny siedzieć cicho i słuchać tego, co rozkazują mężczyźni. Na przykładzie mocnej kobiecej postaci, jaką jest Klara Weber, która w końcu decyduje się komponować melodie pod własnym nazwiskiem, dowiadujemy się, że kobiety miały dość. Dość usługiwania, dość życia pod butem mężów, dość bycia tłem we własnej życiowej opowieści. Kobiety chciały mieć prawo głosu, móc decydować o własnym losie i chociażby wykonywanych zawodach. Podobało mi się, jak autorka podeszła do tego tematu i jak wnikliwie ukazała sytuację kobiet. Zrobiła to w sposób naturalny, najprawdopodobniej bliski autentycznemu.

"Wiedeńska melodia" to jest również powieść o miłości, o pragnieniu posiadania szczęśliwej rodziny, ale i o spełnianiu marzeń. Świetnie oddane zostało tło historyczne, realia i klimat ówczesnego Wiednia oraz codzienność bohaterów ukazująca ich troski i przeżywane przez nich emocje.

Styl Autorki jest przystępny i barwnym, sprawia że powieść tę czyta się z przyjemnością oraz z wyobraźnią pracującą na najwyższych obrotach. Jedyne do czego mogę się przyczepić to dialogi, które niejednokrotnie wydawały mi się sztuczne lub nieco przesłodzone, jakby niepasujące do tamtych czasów.
Poza tym uważam, że jest to bardzo udana literacka podróż do secesyjnego Wiednia, przez ludzkie dramaty, intrygi, wielkie miłości oraz potrzebę artystycznego spełnienia. Polecam! 🙂

Ta opowieść osadzona została u schyłku XIX i początku XX wieku. Były to w...

99 użytkowników ma tytuł Wiedeńska melodia na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Wiedeńska melodia na półkach dodatkowych

Paulina Rabczak
Paulina Rabczak
Pochodzi z Rzeszowa, obecnie mieszka w Wiedniu, gdzie studiuje na Uniwersytecie Wiedeńskim. Interesuje się historią, szeroko pojętą sztuką i językami obcymi. Pisze odkąd potrafi sobie przypomnieć, a szczególnie bliskie są jej historie osadzone w dawnych czasach.

Cytaty z książki Wiedeńska melodia