Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki

- literatura dziecięca
- 2024-09-25
- 2024-09-25
- 40 min.
Jest ich dziewięć: Wampirka, Operka, Konsulka, Morka, Robotka, Zimka, Kuchcia, Gumcia, Bokserka. To rękawiczki wojowniczki. Mieszkają w domu państwa Stelażyńskich, a ich misją jest przejęcie władzy nad światem. Ambitne plany wiszą jednak na włosku z powodu niespodziewanej kłótni. Bo mama uważa, że sobota służy nadrabianiu zaległości z całego tygodnia, a reszta domowników w weekend myśli tylko o zabawie. Gdy więc emocje sięgają zenitu, rękawiczki nie siedzą z założonymi rękami. Postanawiają uruchomić swoje supermoce, by pomóc rodzinie w codziennych obowiązkach, lecz wypadki szybko wymykają się spod kontroli... Rękawiczki działają w pełnej konspiracji, choć kusi je by się ujawnić... ale tylko dzieciom. Są inteligentne i zadziorne, eleganckie i pracowite, waleczne i delikatne. Zabawna historia dla całej rodziny, pełna nietuzinkowych dialogów i zaskakujących zwrotów akcji. Wystarczy rzucić okiem na tytuły rozdziałów: 1. Sobota: zabawa czy robota? 2. Operacja „Niewidzialna ręka” 3. Operacja „Pomocna dłoń” 4. Natchnienie w koszuli zaszyte 5. Mafijne porachunki małżeńskie 6. Cały wysiłek na marne?!? 7. Sortownia odpadów w każdym przedszkolu 8. Tata kontra krwiożercze pająki 9. Kosiarz łasuchów atakuje zawsze o północy 10. Panie proszą panów! Czy mama postawi na swoim i tata naprawi kran, Michał napisze referat na przyrodę, a Iga nauczy się tabliczki mnożenia? Czy zwycięży jednak chęć beztroskiej zabawy? A może uda się pogodzić ogień z wodą?
Kup Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki w ulubionej księgarni
Oceny książki Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki
16 użytkowników ma tytuł Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki na półkach głównych- Przeczytane 8
- Samodzielne 1
- 2024 1
- Dla dzieci 1
- Konkursy 1
- Wiek 6-8 1
Cytaty z książki Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki
Dodaj cytat z książki Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki
Jeżeli przypadły Wam do gustu historie o niesamowitych skarpetkach Justyny Bednarek to książka Adama Skrodzkiego o otuliłapkach będzie dla Was równie interesująca. Rękawiczek jest dziewięć. Mieszkają wraz z rodziną Stelażyńskich w ich mieszkaniu i bardzo, ale to bardzo chcą przejąć władzę nad światem. Jednak okazuje się, że to wcale nie będzie takie łatwe do osiągnięcia. Jest sobota i każdy z domowników ma własny plan na spędzenie popołudnia. Ojciec i dzieci są nastawieni na weekendową zabawę. Opór stawia oczywiście mama, która ma zamiar nadrobić wszelkie tygodniowe zaległości. Rękawiczki więc zabierają się do pracy i postanawiają pomóc niezdecydowanej rodzinie. Przecież gdy Ci zostaną w domu to rękawiczki nie osiągną swego sukcesu, o którym marzą... Jak zakończy się ta interesująca i prze zabawna historia? Koniecznie zerknijcie do książki, a chwile weekendowej nudy z pewnością odejdą w cień...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy historia o sobotnim sprzątaniu może być ciekawa?
A może sobotę lepiej przeznaczyć na miłą zabawę?
Przed takim dylematem stoi rodzina Stelażyńskich. Wydaje się, że plan na sobotę jest z góry przesądzony 🤭 Tata razem z dziećmi próbują jednak przekonać mamę. Ta okazuje się nieugięta. Ba, nawet na działkę pojechali porządki robić 🤭
Ale, ale… mają w tym wszystkich tajemniczych pomocników. Jesteście ciekawi co udało im się jeszcze zrobić i jakie przygody spotkały ich po drodze?
Sprawdźcie koniecznie 🤭
Przygody tych bohaterów rozbawią Was i Wasze dzieci 🤭 być może sami w tej historii odnajdziecie siebie i swoje rodziny. Dodatkowo nietypowi bohaterowie, jakimi są rękawiczki, urozmaicą wasze lektury.
Czy historia o sobotnim sprzątaniu może być ciekawa?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA może sobotę lepiej przeznaczyć na miłą zabawę?
Ale, ale… mają w tym wszystkich...
Ile macie par rękawiczek? Zliczyliście kiedyś ileż różnych, palczastych "charakterków" spoczywa na dnie szafy?
Jeżeli dotąd nie przywiązywaliście temu zbytniej uwagi, po lekturze książki Adama Skrodzkiego pt. "Rękawiczki Wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki", z fenomenalnymi ilustracjami Katarzyny Koczubiejpogwizd, być może sprawdzicie, czy Wasze rękawiczki są na swoim miejscu 😉
W domu państwa Stelażyńskich mieszka ich całkiem sporo. Wampirka doskonale chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi, Operka dodaje szyku i elegancji, Konsulka błyszczy swoją uniwersalnością, Morka jest mistrzynią zadań specjalnych, Robotka żadnej pracy się nie boi, Zimka gra pierwsze skrzypce w mroźne dni, Kuchcia rządzi tam, gdzie się sieka, smaży i gotuje, Gumci nie straszna woda, a Bokserka potrafi nieźle przyłożyć. Wszystkie te rękawiczki tworzą klub wojowniczek, który najbardziej na świecie pragnie władać światem.
Tylko jak osiągnąć cel, bez uprzedniego pokazania się człowiekowi?
Wojowniczki przysłuchują się rodzinnej kłótni. W sobotni poranek mama zarządza naukę i wielkie porządki, zaś tata z chęcią odpoczął by na łonie natury. Rękawiczki Wojowniczki ani myślą rezygnować ze swych planów, toteż postanawiają zrobić wszystko, by przyspieszyć opuszczenie domu przez wszystkich członków rodziny. Niestety nie wszystko idzie po ich myśli, a sprawy komplikuje nieoczekiwane rozstanie z Robotkami.
Czy Rękawiczki Wojowniczki zrealizują swoje postanowienia, a rodzina Stelażyńskich pozna bliżej ich supermoce? Jak zakończy się rodzinny spór? Czy zwyciężą domowe obowiązki zepchnięte na dzień między piątkiem, a niedzielą, czy jednak ustąpią miejsca sobotniej beztroskiej zabawie?
Ta historyjka pełna zwrotów akcji i nietuzinkowych bohaterów, a poza rozbawiającą do łez fabułą przemyca na swych kartach kilka oczywistych prawd:
jesteśmy szczęśliwi, jeśli robimy to, co sprawia nam przyjemność. Możliwość polegania na sobie ma wartość ponadczasową, satysfakcja płynąca z pomagania jest cenniejsza od pieniędzy, a dobra współpraca zawsze przynosi wymierne efekty.
Cenię bardzo takie czytanki, w których treść pełna wesołości łączy się z tym, co ważne i wartościowe. Polecam więc tę zabawną książeczkę na jesienny wieczór do wspólnego, rodzinnego czytania pod ciepłym kocykiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli dotąd nie przywiązywaliście temu zbytniej uwagi, po lekturze książki Adama Skrodzkiego pt. "Rękawiczki Wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki", z fenomenalnymi ilustracjami Katarzyny Koczubiejpogwizd, być może sprawdzicie, czy Wasze rękawiczki są...
Czas przerwać snucie planów nad zawładnięciem światem. Rękawiczki muszą na razie skupić się na bardziej lokalnych działaniach, bo tymczasem w domu w którym mieszkają rozpętała się burza, o sobotę. To dzień sprzątania i nauki czy dzień odpoczynku i lenistwa? Mama ma odmienne zdanie niż reszta rodziny, co burzy plany taty, dzieci, a nawet rękawiczek. Te ostatnie muszą wziąć sprawy w swoje palce!
Tata chce jechać nad jezioro, a dzieci szybko podłapują ten plan. Mama jest jednak nieugięta. Jak mogą myśleć o przyjemnościach, kiedy dom się sam nie posprząta, obiad nie ugotuje, cieknące krany nie naprawią, tabliczka mnożenia sama się nie nauczy, podobnie sam nie napisze się referat na przyrodę. A może jednak jest na to jakaś drobna szansa?
Z rodziną Stelażyńskich mieszkają bowiem niezwykłe rękawiczki, którym owo zamieszanie nieco psuje plany. A gdyby tak zawładnięcie światem, no dobra miastem, ograniczyć chociaż do mieszkania? Tak lokalnie zdecydowanie mogą działać i wziąć sprawy w swoje palce. Tata nakładając Robotki staje się nagle złotą rączką, a Inga w Operkach mnoży na palcach jakby robiła to od wieków. Czy to wystarczy aby kłótnie w domu ustały i zapanował spokój, a najlepiej gdyby rodzina zechciała wreszcie opuścić mieszkanie chociaż na trochę zostawiając rękawiczkom nieco przestrzeni?
To niebanalna historia o zwyczajnej rodzinie, sobocie, która jak zwykle nie wiadomo czy ma służyć do porządków czy odpoczynku i niezwykłych rękawiczkach. To te ostatnie są bohaterkami, które miewają ciekawe pomysły, umieją naprawiać i odrabiać prace domowe, a dzięki tym umiejętnościom zażegnują rodzinne konflikty. Nie są jednak takie idealne, bo namieszać też potrafią 😉
W tej książce ciągle coś się dzieje, więc zdecydowanie nie ma nudy. Akcja jest dynamiczna, ludzdzy bohaterowie kompletnie zwyczajni, a rękawiczki nieco szalone. Zdecydowanymi liderami tej historii są Robotki, które potrafią zachęcić do pracy każdego, kto je założy. Generalnie książka jest lekka, przyjemna i obiecuje, że to zaledwie początek perypetii.
Ten pierwszy tom to dla mnie coś pomiędzy historią zabawową napisaną dla celów czysto rozrywkowych, a jednak historią z przesłaniem. Rękawiczki zgrabnie punktują wady domowników, ale czy w związku z wydarzeniami coś się zmieni? Mam nadzieję, że czytelnicy jednak wyciągną z tego pewną naukę 😉
Pierwszy tom obiecuje, że to zaledwie początek szalonych przygód. Warto więc mieć tą serię na oku i sprawdzić jak rozwinie się sytuacje w domu Stelażyńskich. Ja trzymam kciuki za jeszcze więcej dobrej energii i humoru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadchodzi ten okres w roku, kiedy nieodzownymi towarzyszkami spacerów, wycieczek i przemieszczania się na zewnątrz staną się one – miękkie i ciepłe rękawiczki. Ale kto by się spodziewał, że te obrończynie naszych dłoni przed zimnem, brudem czy niebezpieczeństwami staną się też… bohaterkami książki.
„Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki” Adama Skrodzkiego to opowieść o rękawiczkach (kto by się spodziewał 😉),które postanawiają podbić świat, lecz ostatecznie po prostu ułatwiają życie swoim właścicielom. Ich spostrzeżenia rzucane ze szpary w szufladzie trafnie wytykają ludzkie przywary i ukazują trudności jakie powoduje rozbieżność potrzeb i oczekiwań. Sobotnie perypetie rodziny Stelażyńskich stają się podstawą do rozmyślań nad tym czym jest kompromis, jak ułatwić sobie wspólne życie i zminimalizować konflikty.
Podwaliną akcji jest konflikt o… sobotę. Bo czy sobota to dzień mopa, a może jednak dzień odpoczynku i relaksu? Co do tego zdania w rodzinie są podzielone, ale w ogarnięciu zadań i znalezieniu czasu także na odpoczynek pomocną dłoń wyciągną rękawiczki. Poprzez to opowieść nabiera waloru edukacyjnego, stając się przykładem jak rozłożyć sobotni czas, by każdy był zadowolony.
Chociaż w życiu niezwykle cenię rolę rękawiczek i są one moimi nierozłącznymi przyjaciółkami w sprzątaniu, gotowaniu i jesienno-zimowych chłodach, to niestety te książkowe mnie nie kupiły. Nie byliśmy fanami serii skarpetkowej, a i rękawiczki nas niestety nie przekonały. Jakoś nam literacko nie leżą te tekstylia. Doceniam zabawę słowem, chociaż większej dawki humoru w tej publikacji nie odkryłam. Sama historia też nas niestety nie przekonała, a i ilustracje Katarzyny Koczubiej-Pogwizd za serce nie chwyciły.
Tym razem literackiej chemii zabrakło, ale kto wie, może Wam ci materiałowi bohaterowie przypadną do gustu. Wszak każdy ma inne gusta, potrzeby i oczekiwania 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rękawiczki wojowniczki, czyli supermoce na wyciągnięcie ręki” Adama...
Jeśli jesteście fanami kultowych "Skarpetek", myślę, że najnowsza propozycja wydawnictwa Dwukropek, przypadnie Wam do gustu. Charakterne, niezależne, nieco buńczuczne rękawiczki, w moim odczuciu, mają szansę podbić czytelnicze serca.
Bohaterkami nowej powieści Adama Skrodzkiego, jak już wiecie, są rękawiczki. I to nie takie zwyczajne, a ambitne, żądne władzy z apetytem na podbicie świata. Znudzone mieszkaniem na dnie szuflady u pewnej rodziny, czekają na dzień, w którym wcielą swój plan w życie.
Okazja przychodzi w sobotę.
Dlaczego akurat w sobotę?
Bo w rodzinie Stelażyńskich to dzień sprzątania, odrabiania lekcji i nadrabiania wszelkich zaległości w pracach domowych z całego tygodnia. Precyzując, to wizja mamy (tata w tym czasie chętnie udałaby się nad jezioro),ale jak powszechnie wiadomo - z decyzją mamy się nie dyskutuje. Skwaszone dzieci (i tata) rozchodzą się do przydzielonych obowiązków, a w głowach rękawiczek rodzi się chytry plan. Widząc szansę na upragnione przejęcie władzy nad światem, rękawiczki postanawiają wziąć sprawy w swoje ręce. Trzeba zrobić wszystko, by wybawić rodzinę z domu, a najlepszą do tego drogą będzie sekretna pomoc w realizacji obowiązków.
Jak myślicie, jak będzie efekt tej historii? Czy rękawiczki podbiją świat?
Nie zdradzę.
Zdradzę tylko, że podczas czytania czekać Was będzie mnóstwo zaskoczeń i zwrotów, a dorośli znajdą tu wiele smaczków i świetnie przemyconych analogii do sytuacji, które znać mogą ze swojego życia. To zabawna, pełna genialnych dialogów opowieść, w której prym wiodą zadziorne bohaterki. Każda ma swoje pragnienia, refleksje i mimo różnych poglądów, z zaangażowaniem walczą o wspólny cel. Robią to z entuzjazmem i z ogromną dawką humoru.
Zakończenie sugeruje, że przygody Wampirki, Bokserki, Morki, Operki, Konsulki, Zimki, Robotki, Gumci i Kuchci będą miały kontynuację. Kto wie, może to początek kolejnej udanej serii?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterkami nowej powieści Adama Skrodzkiego, jak już wiecie, są rękawiczki. I to nie takie zwyczajne, a ambitne, żądne władzy z apetytem na...