Sadźmy róże. Szkice o literaturze polskiej XX wieku

- publicystyka literacka, eseje
- Nowa krytyka i esej
- 2023-01-01
- 2023-01-01
"Niewątpliwym walorem recenzowanej publikacji jest wyłaniający się z niej portret badacza i krytyka: erudyty obdarzonego wyjątkową intuicją czytelniczą oraz coraz rzadszą dziś umiejętnością zwięzłego a zarazem przejrzystego prowadzenia wywodu i formułowania sądów. A są to sądy wyważone (oparte na analizach i zakorzenione w precyzyjnej lekturze, nie dające się ponieść luźnym skojarzeniom i przypadkowym analogiom) a jednocześnie zdecydowane - Bolecki nie ucieka od polemik, nie uchyla się od wartościowania i wreszcie nie ukrywa, że jego celem jest zarówno rzetelne opisanie interesujących go fenomenów, jak i krytyczne przyglądanie się utrwalonym w literaturoznawstwie przeświadczeniom oraz kanonicznym hierarchiom. W związku z tym lektura zebranych w obu tomach tekstów sprawia niewątpliwą satysfakcję, ale jednocześnie inspiruje intelektualnie i pobudza do dyskusji" - z recenzji wydawniczej prof. Pawła Panasa
Kup Sadźmy róże. Szkice o literaturze polskiej XX wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Sadźmy róże. Szkice o literaturze polskiej XX wieku
6 użytkowników ma tytuł Sadźmy róże. Szkice o literaturze polskiej XX wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sadźmy róże. Szkice o literaturze polskiej XX wieku
Bez wątpienia są to róże piękne i pachnące. Od dawna nie czytałem niczego tak pasjonującego pod kątem literaturoznawczym. Bolecki dysponuje fantastycznym piórem i świetnym zmysłem obserwacji do tego stopnia, że nawet eseje dot. twórczości tak wg mnie nudnej i płaskiej autorski jak Nałkowska lśnią pełnym światłem. Szkoda tylko, że tom 1 wydany nakładem Instytutu Literatury może być także ostatnim - jak powszechnie wiadomo, pułkownik Sienkiewicz zlikwidował to straszliwe siedliszcze reakcji i nie wiem za bardzo czy Instytut Książki, w który to wtopiono IL, będzie miał voluntas do wydania tomu 2. Byłbym za tym całym sercem.
Jeśli miałbym się przyczepić - zaspała korekta, występują także błędy, które są wręcz zaskakujące biorąc pod uwagę intelektualne horyzonty pana profesora. O ile Grażynę Zapolską czy Karola Borowskiego (zamiast Borowieckiego) można zrzucić na karb niechlujności językowych lub zwykłych potknięć, o tyle trudno wytłumaczyć pokręconą datę traktatu ryskiego czy błąd dotyczący Ruczetty z "Lewej wolnej" (którego czekał faktycznie smutny koniec, ale z pewnością nie tak ostateczny jak napisał Bolecki; więcej nie napiszę, by nie spoilerować). Zaciera to nieco rewelacyjne wrażenie, jakkolwiek go nie unieważnia. Rzecz zdecydowanie warta zachodu i wschodu.