Arka

Okładka książki Arka autora Adam Wiśniewski-Snerg, 8374538090
Okładka książki Arka
Adam Wiśniewski-Snerg Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Utwory zebrane fantasy, science fiction
Utwory zebrane
2007-01-01
1989-01-01

Kup Arka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Arka

Z twórczością Adam Wiśniewski-Snerg chciałem się w końcu zapoznać, bo jego nazwisko często pojawia się w rozmowach o najbardziej oryginalnej polskiej fantastyce. Na początek wybrałem mniej znaną powieść – Arka. Liczyłem na nietypową historię science fiction i intelektualną przygodę.

Punktem wyjścia jest tajemnicza konstrukcja – tytułowa Arka. To zamknięty, ogromny system, w którym funkcjonują ludzie podporządkowani surowym zasadom i skomplikowanej hierarchii. Bohaterowie żyją w świecie złożonym z kolejnych poziomów, struktur i procedur, a ich rzeczywistość wydaje się w pełni kontrolowana przez niezrozumiałe mechanizmy. Z czasem pojawiają się pytania o sens istnienia tej konstrukcji, o to kto ją stworzył i czy świat bohaterów jest naprawdę wszystkim, co istnieje.

Brzmi to intrygująco i rzeczywiście momentami pobudza wyobraźnię. Problem w tym, że powieść bardzo szybko zaczyna tonąć w gęstych rozważaniach filozoficznych i abstrakcyjnych koncepcjach. Zamiast rozwijającej się fabuły dostajemy długie fragmenty analiz, teorii i opisów funkcjonowania systemu. Historia co chwilę zatrzymuje się, by ustąpić miejsca kolejnym ideom.

Podczas lektury miałem wrażenie przedzierania się przez intelektualny labirynt. Pomysły są ciekawe, ale ich natężenie bywa przytłaczające. Zamiast ciekawości coraz częściej pojawiało się zmęczenie, a kolejne strony czytałem bardziej z uporu niż z autentycznej przyjemności.

Widać, że Adam Wiśniewski-Snerg miał bardzo ambitną wizję i próbował stworzyć coś zupełnie innego niż klasyczna fantastyka. Niestety dla mnie Arka okazała się książką bardziej do analizowania niż do czytania dla przyjemności. Na pierwszy kontakt z jego twórczością to była raczej wymagająca przeprawa niż fascynująca podróż.

Czytanie Snerga jest trochę jak podróż surrealistycznym tramwajem. Widzisz tory i przystanek, stajesz na nim, przyjeżdża tramwaj, ale nie dociera na przystanek, tylko nad rzekę. I w sumie wydaje się, że już zaczynasz rozumieć, o co chodzi – skaczesz, wsiadasz i okazuje się, że to przystanek odjeżdża.
Z jednej strony to niesamowita umiejętność oddać tak duszący i zniewalający obraz dzikiej niesamowitości – bo tego nie udało się nawet Philipowi K. Dickowi. Ale z drugiej, wejście w tak absurdalny obraz sprawia, że zarówno fabuła, jak i ciąg przyczynowo-skutkowy zanikają. Łowienie sensu w tej opowieści zamienia się w nurkowanie w głębiny absolutnego odmętu – co momentami może być przyjemne.
Mamy tu miejscami nielichą przejażdżkę przez fascynujące koncepcje z pogranicza filozofii, psychologii, seksuologii. Wywody ilustrowane są na niezwykle wnikliwym poziomie analitycznym – ich głębia i perspektywa raz odstraszają, a raz przyciągają. Jednak w pewnym momencie czytelnik musi zadać sobie pytanie: czy to obraz snuty przez geniusza, którego można zrozumieć tylko w kontekście absurdyzmu PRL-u, świata, gdzie w minutę cała historia i rzeczywistość mogą się zmienić bez najmniejszego powodu – czy raczej wizja szaleńca, którego udręczone zmysły skaczą z tematu na temat pozornie bez udziału logiki?
„Arka” jawi się dla mnie jako gorzka wizja życia w świecie wariatów i bycia zmuszonym do uczestnictwa w zbiorowej hekatombie samoistnego absurdu. Jest z jednej strony wołaniem o pomoc i sens, a z drugiej – psychologicznym horrorem człowieka, który nie może już odnaleźć sensu w otaczającej go rzeczywistości. Widać w tym herosie, podejmującym raz za razem próbę narzucenia swojej wizji realności innym, pewne odbicie samego Snerga. Można dostrzec tu również niezwykle głębokie i podświadome rozdarcie pomiędzy jego światem a światem wszystkich, którzy go otaczają.
Dla autora nie ma jednak pociechy w czymś wyższym czy lepszym od ludzi – w jego zimno logicznym świecie nie ma miejsca nawet na sztuczny absolut.
Ważne jest też to, że choć pozornie na koniec bohater otrzymuje upragnione ukojenie, pozostaje ono dla odbiorcy niepełne, a może nawet oszukańcze.

Z jednej strony to niesamowita umiejętność oddać tak duszący i...

Tą książkę należy przeczytać tylko wtedy, kiedy ma się dobry czas w swoim życiu. W przeciwnym razie może spowodować bardzo duży dół psychiczny. Dla mnie ta książka jest tak abstrakcyjna i tak odjechana, a jednocześnie tak realna, że ciężko określić co jest jawą, a co snem. Autor zawarł tutaj bardzo ciekawe spostrzeżenia dotyczące zdrowia psychicznego i tego jak indywidualny jest to temat. Polecam tylko tym, którzy lubią filozoficzne rozważania połączone z mistyfikacją umysłu. Tutaj warto dodać, że przez całą książkę ciężko wyczuć co jest urojeniem czy mistyfikacją, a co rzeczywistością i nie da się ocenić czy główny bohater jest wariatem czy inni. Świetna książka.

354 użytkowników ma tytuł Arka na półkach głównych
124 użytkowników ma tytuł Arka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Arka

Okładka książki Science Fiction Story-Reader 16 Jörn J. Bambeck, Gisela Bulla, Karl-Ulrich Burgdorf, Stepan Chapman, Reinmar Cunis, Peter Ebersberger, Guido Eekhaut, Joachim Grünhagen, Christian Haderer, Ronald M. Hahn, Georges Hausemer, Malte Heim, Heidi Kluge, Harald K. Kühlsmann, Jürgen Lehnart, Richard A. Lupoff, Bernd Mayer, Taku Mayumura, Michael Morgental, Werner Münchow, Thomas Parczik, Lutz Rathenow, Rafael Sánchez Ferlosio, Gheorghe Săsărman, Lothar Streblow, Bob Van Laerhoven, John Varley, Vernor Vinge, Dietrich Wachler, Jörg Weigand, Adam Wiśniewski-Snerg, Hans Zakel, Diethard van Heese

Cytaty z książki Arka