My Most Beautiful Nightmare

Okładka książki My Most Beautiful Nightmare autora Wiktoria Stemplewska, 9788383623436
Okładka książki My Most Beautiful Nightmare
Wiktoria Stemplewska Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: God Of Chaos (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
God Of Chaos (tom 1)
2024-04-10
2024-04-10

Kup My Most Beautiful Nightmare w ulubionej księgarnii

Oceny książki My Most Beautiful Nightmare

OPINIE i DYSKUSJE o książce My Most Beautiful Nightmare

Pokładałam w tej książce spore oczekiwania a okazała się nudna i męcząca. Historia bardzo chaotyczna, chociaż mogło wyjść z tego coś dobrego. Niestety się przeliczyłam.

ᴍʏ ᴍᴏsᴛ ʙᴇᴀᴜᴛɪғᴜʟ ɴɪɢʜᴛᴍᴀʀᴇ
★★★★☆☆☆☆☆☆
Q: Miewacie koszmary?

[recenzja]
Astrid jest córką zamożnego biznesmena, na pozór idealną i posłuszną dziewczyną z dobrego domu. Jednak za tą fasadą kryje się osoba zmagająca się z wewnętrznymi problemami, w tym z zaburzeniami odżywiania, wynikającymi z toksycznej relacji z matką.

"Zakochana w sobie właścicielka najpiękniejszych oczu, jakie kiedykolwiek widziałem"

Ares to tajemniczy i pewny siebie chlopak, który pojawia się w domu Houstonów. Odkrywa sekret Astrid i proponuje jej układ, dający mu kontrolę nad jej życiem. Choć początkowo może wydawać się manipulantem, z czasem ujawnia swoją troskiwą stronę w relacji z dziewczyną.

"Chryste. Ona cała jest cholernie urocza"
...
Po przeczytaniu żabek i zapoznaniu się ze stylem autorki oczekiwałam czegoś lepszego, jednak "My Most Beautiful Nightmare" to tytuł, który obiecuje wiele – emocje, niepokój, być może romantyzm w mrocznym wydaniu - niestety, finalny efekt rozczarowuje.
Choć historia miała potencjał zabrakło jej głębi i spójności.

Fabuła jest chaotyczna, miejscami wręcz dezorientująca. Postaci są jednowymiarowe i trudno z nimi nawiązać jakąkolwiek więź. Glowna bohaterka niezwykle mnie irytowała i nie potrafiłam jej polubić. Z Aresem było podobnie. Wielu rzeczy w ich relacji mi tu zabrakło, a dialogi wypadały czasami bardzo sztucznie.
Styl autorki częściej sprawia wrażenie przesadzonego i zbyt pretensjonalnego, jednak to debiut, więc jestem w stanie przymknąć oko na niedopracowany warsztat.

Plusem pozostaje klimat – mroczny, oniryczny, z potencjałem na coś naprawdę wyjątkowego. Niestety, klimat to za mało, by uratować całość. Gdy emocje powinny sięgać zenitu, czytelnik zostaje z obojętnością.

"My Most Beautiful Nightmare" pozostaje niestety tylko cieniem tego, czym mogła być. Dla wytrwałych lub fanów gatunku może mieć swoje momenty, ale dla mnie była to raczej nieudana podróż po mrocznym świecie Astrid . Po takim początku nie czuje zachęty by sięgnąć po kontynuacje.

ᴍʏ ᴍᴏsᴛ ʙᴇᴀᴜᴛɪғᴜʟ ɴɪɢʜᴛᴍᴀʀᴇ
★★★★☆☆☆☆☆☆
Q: Miewacie koszmary?

[recenzja]

"Zakochana w sobie właścicielka najpiękniejszych...

✷° ❀ My most beautiful nightmare ❀ ° ✷
✷ Autor: Wiktoria Stemplewska

„Zakochana w sobie właścicielka najpiękniejszych oczu, jakie kiedykolwiek widziałem.”

𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪: To historia, która na początku może wydawać się nieco powolna i mało angażująca, ale z czasem nabiera tempa, wciągając czytelnika w skomplikowaną relację między bohaterami. Im dalej, tym trudniej się oderwać, a końcówka to już prawdziwa zagadka, pozostawiająca więcej pytań niż odpowiedzi.

Główna bohaterka, Astrid Houston, na pozór prowadzi idealne życie – jest córką wpływowego mężczyzny, zawsze postępuje zgodnie z oczekiwaniami otoczenia i sprawia wrażenie perfekcyjnej. Jednak pod tą fasadą kryje się dziewczyna pełna wewnętrznych ran i niepewności, której największym wrogiem okazuje się własna matka. Wpędzona w schemat wiecznego dążenia do ideału, Astrid zmaga się z zaburzeniami odżywiania, a jej poczucie własnej wartości jest mocno zachwiane.

W jej życiu pojawia się Ares Julius Hammond – chłopak, który od początku budzi w niej skrajne emocje. Pewny siebie, tajemniczy i niebezpieczny, stanowi całkowite przeciwieństwo uporządkowanego świata Astrid. Ich znajomość zaczyna się od układu, który daje Aresowi kontrolę nad nią, ale z czasem ta zależność zaczyna się zmieniać. On, choć początkowo może wydawać się zimnym manipulantem, w nieoczekiwanych momentach okazuje troskę o Astrid. Szczególnie rozczulały mnie sceny, w których dbał o to, by jadła – nie jako narzędzie kontroli, lecz jako wyraz troski o jej zdrowie i stan psychiczny.

Relacja między bohaterami jest skomplikowana i pełna napięć. Oboje gubią się w swoich uczuciach – z jednej strony odpychają się, z drugiej przyciągają. Niepewność, sprzeczne emocje i wewnętrzne rozterki sprawiają, że ich interakcje są dynamiczne i nieprzewidywalne. Nie jest to typowa historia miłosna, gdzie wszystko rozwija się w prosty i przewidywalny sposób. Tutaj uczucia są chaotyczne, granice się zacierają, a bohaterowie muszą zmierzyć się ze swoimi lękami i pragnieniami.

Choć początek książki nieco mnie nużył, to z każdą kolejną stroną akcja nabierała tempa, a zakończenie zostawiło mnie w kompletnym osłupieniu. To jedna wielka zagadka, która sprawia, że chcę sięgnąć po kolejny tom, by dowiedzieć się, co wydarzy się dalej.

To książka pełna emocji, trudnych wyborów i wewnętrznych konfliktów. Historia Astrid i Aresa pokazuje, jak skomplikowane mogą być relacje międzyludzkie i jak trudno czasem odnaleźć siebie w chaosie uczuć. To lektura, która momentami rozczula, momentami frustruje, ale na pewno nie pozostawia obojętnym. Jestem bardzo ciekawa, co autorka przygotowała w kolejnym tomie.

✷° ❀ My most beautiful nightmare ❀ ° ✷
✷ Autor: Wiktoria Stemplewska