Gdy nadejdzie dzień

Okładka książki Gdy nadejdzie dzień autora Gabrielle Meyer, 9788366977839
Okładka książki Gdy nadejdzie dzień
Gabrielle Meyer Wydawnictwo: Dreams Cykl: Ponad Czasem (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Ponad Czasem (tom 1)
When the Day Comes
2024-03-19
2024-03-19
Anna Pliś

Kup Gdy nadejdzie dzień w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdy nadejdzie dzień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy nadejdzie dzień

Serię poznałam podczas recenzowania trzeciego tomu w ramach współpracy z Wydawnictwem Dreams. I nie będę ukrywać - zakochałam się w niej od pierwszej strony. Dlatego postanowiłam sięgnąć po wcześniejsze tomy. I oto jestem - z recenzją tomu pierwszego.

Historia opowiada o Libby, dziewczynie prowadzącej dwa życia - jedno w 1775 roku, drugie w 1914. W dniu swoich 21. urodzin musi dokonać wyboru, w której epoce chce pozostać na zawsze. W rodzinie Libby zdolność podróżowania w czasie dziedziczyły wyłącznie kobiety i zdradzało ją znamię nad sercem. Z czasem okazuje się jednak, że istnieje również rodzina, w której to mężczyźni obdarzeni są tym darem - u nich znamię pojawia się na karku i przekazywane jest wyłącznie w męskiej linii.

W 1775 roku Libby mieszka w Wirginii, w mieście Williamsburg, razem z dwiema siostrami (które nie posiadają tego daru) oraz matką, również zdolną do podróży w czasie. Po śmierci ojca w 1774 roku Libby wraz z matką przejmuje prowadzenie drukarni. Jest pierwszą kobietą działającą w tym fachu, co w tamtych czasach stanowi ogromne wyzwanie. Co więcej, Libby jest mocno zaangażowana w walkę o odzyskanie przez Amerykanów niepodległości i aktywnie uczestniczy w wydarzeniach, które kształtują historię kraju. Od początku widać, że to właśnie ta epoka jest dla niej ważniejsza - ma tu rodzinę, przyjaciół, miłość oraz matkę, która naprawdę ją rozumie.

Zupełnie inaczej wygląda jej życie w 1914 roku. Tutaj Libby jest córką bogatych Amerykanów mieszkających w Nowym Jorku. Choć ojciec darzy ją ogromną miłością i wspiera na każdym kroku, matka jest chłodna i skupiona wyłącznie na statusie społecznym oraz pozycji rodziny. Co więcej, zmusza Libby do uczestnictwa w wystawnych balach, których jedynym celem jest znalezienie jak najlepszej partii do zamążpójścia. Rodzice z tej epoki nie wiedzą o zdolnościach Libby. Jedyną bliską jej osobą - poza ojcem - jest pokojówka, a zarazem przyjaciółka, Edith. Libby czuje się tu uwięziona w świecie konwenansów, pozorów i narzuconych oczekiwań.

Ogromnym plusem książki jest tło historyczne. Każdy tom serii zahacza o realne wydarzenia - głównie z historii Stanów Zjednoczonych, ale nie tylko. W tym tomie pojawiają się m.in. wątki związane z uzyskaniem niepodległości przez Amerykę oraz z I wojną światową. Autorka na końcu książki wyraźnie zaznacza, które elementy są zgodne z faktami historycznymi, a które stanowią fikcję literacką. Przyznam, że sama dodatkowo wspomagałam się wujkiem Google 😅.

Jeśli chodzi o całość - uwielbiam tę serię całym sercem, a po przeczytaniu pierwszego tomu jeszcze bardziej. Popełniłam jednak mały błąd, czytając opis drugiego tomu, przez co domyśliłam się kilku kluczowych elementów fabuły. Mimo to książka przez cały czas trzymała mnie w napięciu, bo nawet jeśli przeczuwałam zakończenie, sposób, w jaki toczyło się życie Libby, pozostawał zagadką.

Seria ma to do siebie, że nie trzeba czytać jej po kolei - ale zdecydowanie warto. Wydarzenia i postacie przeplatają się między tomami, a znajomość wcześniejszych historii pozwala wyłapywać subtelne nawiązania i domyślać się pewnych kwestii.

Dla mnie ta seria jest wyjątkowa, bo łączy w sobie obyczaj, romans, historię, magię i elementy fantasy - a wszystko to podane jest ze smakiem, lekkością i ogromną wciągającą siłą. Jeśli sięgniesz po pierwszy tom, niemal na pewno będziesz chciał/a poznać dalsze losy tej rodziny. Każda kolejna książka skupia się na innym pokoleniu - drugi tom opowiada o córce Libby, trzeci o jej wnuczkach.

Obecnie seria liczy siedem tomów, a w Polsce niedawno ukazał się tom czwarty - który właśnie zamówiłam. Zastanawiam się nawet nad ponownym przeczytaniem trzeciego tomu, żeby iść idealnie po kolei… choć u mnie reready to rzadkość, bo zazwyczaj pamiętam książki zbyt dobrze.

Podsumowując - polecam tę serię z całego serca i trzymam kciuki, aby Wydawnictwo Dreams jak najszybciej wydało kolejne tomy po polsku 🤍

✨ Plusy
• oryginalny motyw podróży w czasie
• świetnie połączona historia i fikcja
• wielopokoleniowa opowieść
• emocje, romans i napięcie
• styl, który wciąga od pierwszych stron

⚡ Minusy
• czytanie opisów kolejnych tomów może zdradzić zbyt wiele 😉

Porywająca

Porywająca

Super

Super

273 użytkowników ma tytuł Gdy nadejdzie dzień na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Gdy nadejdzie dzień na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Gdy nadejdzie dzień