Do końca życia

Okładka książki Do końca życia autora Gabrielle Meyer, 9788368304022
Okładka książki Do końca życia
Gabrielle Meyer Wydawnictwo: Dreams Cykl: Ponad Czasem (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Ponad Czasem (tom 3)
For a Lifetime
2025-05-20
2025-05-20
Anna Pliś

Kup Do końca życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Do końca życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Do końca życia

Na półkach: , , , , , ,

„Bóg ma swój plan i choć teraz wygląda to mrocznie i niepewnie, wiem, że jeszcze wyjdzie słońce.”

Każdy ma w swoim życiu takie chwile, gdy zdecydować o swojej. Prędzej czy później musimy określić, w jakim kierunku podążać, jednak w przypadku bohaterek serii „Ponad czasem” nie jest to takie proste. Ich wybór dotyczy bowiem nie tylko tego, kim chcą być, co robić i z kim iść przez życie, ale również tego, w jakim okresie czasu pragną pozostać. Wszystkie bowiem mają dar przemieszczania się w czasie, który utracą, gdy nadejdzie pora na podjęcie ważnej decyzji.

W trzeciej odsłonie cyklu, pt. „Do końca życia”, poznajemy bliźniaczki Grace i Hope, które żyją równolegle w Salem w Massachusetts w 1692 roku oraz w Nowym Jorku w 1912 roku. Łączą je silne siostrzane więzi i choć znacząco różnią się charakterami to jedno mają jednak wspólne — z utęsknieniem wyczekują swoich dwudziestych piątych urodzin, będąc przekonane, że nie chcą pozostać w XVII wieku, w którym przyszło im żyć w niezwykle trudnych warunkach. Mieszkają i pracują bowiem w karczmie prowadzonej przez ojca, będąc bezsilnymi świadkami narastającej atmosfery strachu i oskarżeń związanych z polowaniami na czarownice. Starają się również odkryć prawdę o tajemniczej śmierci swojej matki, a w poszukiwaniach pomaga im przyjaciel z dzieciństwa. Każdy kolejny krok przybliża siostry do ujawnienia sekretu, który mógłby sprowadzić na nie poważne konsekwencje.

Z kolei w XX wieku Grace pracuje jako dziennikarka śledcza w „New York Globe”, natomiast Hope otrzymuje angaże do drugoplanowych ról scenicznych, choć przede wszystkim marzy o tym, by zapisać się w historii jako pierwsza amerykańska pilotka, która przeleci nad kanałem La Manche. Chce w ten sposób zdobyć środki na uratowanie sierocińca prowadzonego przez rodziców.

Moja przygoda z tą serią rozpoczęła się od drugiego tomu pt.: „W tym momencie”, którym byłam zachwycona. Jestem więc przekonana, że również pierwszy tom, „Gdy nadejdzie dzień”, okazałby się świetną lekturą. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się poznać także tę historię, podobnie jak kolejne części. Do tej pory cykl liczy sześć tomów, ale znalazłam informację, że autorka napisała już tom siódmy, który ukaże się w 2026 roku.

Trzecia część pt.: „Do końca życia”, różni się od poprzednich pod dwoma względami. Po pierwsze — pojawiają się w niej dwie bohaterki, i to bliźniaczki. Po drugie — moment wyboru przypada na ich dwudzieste piąte urodziny, a nie dwudzieste pierwsze, jak miało to miejsce w przypadku Maggie z powieści „W tym momencie”. Wówczas Grace i Hope będą musiały podjąć ostateczną decyzję, w której epoce chcą pozostać: w 1692 czy w 1912 roku, a to wiąże się z koniecznością porzucenia drugiego życia na zawsze.

Charakterystyczne jest również to, że obie daty kończą się cyfrą dwa i wypełnione są wydarzeniami budzącymi silne emocje. Szczególnie te z XVII wieku, związane z procesami czarownic w Salem, do dziś przerażają, intrygują i rozbudzają wyobraźnię. Autorka wykonała w tym zakresie bardzo dokładny research. Jak sama przyznała w posłowiu, dopiero, gdy zagłębiła się w realia tamtych czasów, uświadomiła sobie, jakie braki miała w wiedzy o ówczesnych wydarzeniach. Znakomicie ukazała, jak przesądy, niewiedza, fanatyzm religijny oraz strach przed nieszczęściami potrafią uczynić z ludzi bezduszne, pełne nienawiści i okrutne istoty. Warstwa religijna została w tej części przedstawiona na różne sposoby — zarówno w kontekście procesów i prześladowań niewinnych kobiet, jak i w bardziej refleksyjnej, skłaniającej do przemyśleń formie.

Wątek religijny, obecny w każdej części serii, nigdy nie dominuje. Stanowi raczej przypomnienie o wartościach i sensie wiary, która dodaje skrzydeł. Autorka zwraca uwagę na wagę wypowiadanego słowa, a przede wszystkim przypomina o boskim planie przygotowanym dla każdego z nas. Nie zawsze potrafimy się z nim pogodzić, nie dostrzegając jego znaczenia, a często dopiero z perspektywy czasu zaczynamy doceniać przebieg wydarzeń i dostrzegać boskie prowadzenie.

Zazwyczaj takie dywagacje mnie zniechęcają, jednak w tym przypadku nie są one nachalne. Wypływają naturalnie z doświadczeń bohaterek i doskonale wpisują się w realia epoki. Szczególnie wyraźnie podkreślona zostaje siła modlitwy, ale nie jako roszczeniowej formułki z listą życzeń czy bezmyślnie powtarzanego ciągu słów, lecz jako próba zrozumienia tego, co Bóg chce nam przekazać poprzez to, czego doświadczamy. To swoista rozmowa z naszym Stwórcą, który nie jest kimś karzącym i surowym, lecz obdarza nieustającą miłością i opieką, jeśli tylko zawierzymy Jego planom. To raczej towarzysz naszych dni niż karcący, srogi, despotyczny sędzia.

Każdy tom czyta się z szybkością pędzącego pociągu, ponieważ autorka potrafi snuć opowieść w taki sposób, że nieustannie chcemy poznawać dalszy wydarzeń i dowiedzieć się, jaką decyzję podejmą bohaterki. W żadnej z części nie byłam w stanie jednoznacznie przewidzieć wyboru konkretnej epoki, bo nie wszystkie były mi równie bliskie i sama z pewnością miałabym dylemat. W obu przestrzeniach czasowych pojawia się również wątek romantyczny, który okazuje się jednym z kluczowych elementów wpływających na decyzję. Grace i Hope są przekonane, że wiedzą, co wybiorą w dniu swoich dwudziestych piątych urodzin, jednak szybko przekonują się, że to właśnie miłość ma największą siłę i to ona najczęściej decyduje o kierunku naszego życia.

Egzemplarz książki otrzymałam od portalu Sztukater

Świetny koncept podwójnego życia

Świetny koncept podwójnego życia

Czy kiedykolwiek marzyliście o tym, by przenieść się w czasie? Zajrzeć do innej epoki, poczuć jej klimat, zapachy, tempo życia?
Ja od dawna jestem absolutnie oczarowana erą wiktoriańską. Wyobrażam sobie te eleganckie, ciężkie suknie, drobiazgowe zasady dobrego wychowania i świat, który dopiero zaczynał pulsować energią rozwijającego się przemysłu. Choć, wiadomo… każda epoka ma swoje cienie… nędzę, niesprawiedliwość, trud codziennego życia niższych warstw. Ale coś w tamtym świecie wciąż mnie niezmiennie fascynuje.
Seria „Ponad czasem” to dla mnie czysta czytelnicza ucieczka. Z każdym kolejnym tomem mam wrażenie, że naprawdę podróżuję między epokami. To idealny miks: odrobina fantasy, nutka historii, szczypta obyczajówki, razem tworzą niezwykle przyjemną, „komfortową” opowieść, od której trudno się oderwać. I choć czasem da się przewidzieć, dokąd zmierza fabuła, wcale nie odbiera mi to radości z czytania.
Bohaterkami są bliźniaczki Grace i Hope, obdarzone niezwykłym darem przemieszczania się w czasie. Jedną nogą stoją w 1692 roku, w samym centrum histerii związanej z czarownicami w Salem, a drugą w Nowym Jorku roku 1912, gdzie świat zaczyna przyspieszać w zawrotnym tempie. Zbliżają się ich dwudzieste piąte urodziny, a z nimi decyzja, której nie da się cofnąć… w której epoce zostaną już na zawsze?
W Salem dziewczęta obserwują narastającą panikę, drgawki i krzyki, które doprowadzają do ślepych oskarżeń, strachu i polowań na czarownice. Każdy dzień może być tam ich ostatnim.
Tymczasem w Nowym Jorku Hope spełnia marzenie o lataniu, zakochuje się i chłonie wolność, jaką daje niebo. Grace z kolei jest uznaną dziennikarką, która z troską kibicuje siostrze… zwłaszcza tej jej niebezpiecznej pasji. Gdy ich rodzice stają na granicy utraty sierocińca, dziewczyny podejmują odważną decyzję: chcą przelecieć przez całe Stany w zaledwie miesiąc, by zdobyć potrzebne pieniądze. Tylko czy ich determinacja wystarczy?
Dwa serca, dwa charaktery, dwie epoki oddalone o setki lat. A jednak siła ich siostrzanej więzi potrafi przebić każdą barierę nawet tę czasową. Ich dar jest piękny, ale i niebezpieczny. Salem grozi śmiercią za najmniejsze podejrzenie, Nowy Jork otwiera przed nimi cały świat. Którą drogę wybiorą?
Ta historia wciąga całkowicie, klimat jest wyjątkowy, poruszający, a tło historyczne dodaje jej niesamowitej głębi. Jeśli lubicie podróże w czasie, a do tego cenicie powieści, które łączą fikcję z historią, ta seria będzie dla Was prawdziwą przyjemnością. Polecam z całego serca.

111 użytkowników ma tytuł Do końca życia na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Do końca życia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Do końca życia