Boże igrzysko. Historia Polski

- God's playground. A history of Poland
- 2010-01-01
- 1987-01-01
- Elżbieta Muskat-Tabakowska
W grudniu 1981 roku, kilka dni po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego, w Wielkiej Brytanii ukazuje się "Boże igrzysko" (God’s Playground). Od tego czasu komentatorzy prześcigają się w podkreślaniu zalet dzieła i jego oryginalności – najpierw brytyjscy, którzy uznają książkę za kluczową przy studiowaniu dziejów Polski, a po wielu latach polscy, kiedy nareszcie ta synteza naszych dziejów mogła pojawić się w krajowych księgarniach.
W Polsce Boże igrzysko zostało przedstawione czytelnikom w dwóch odsłonach. Aby uzyskać od cenzury zgodę na druk pierwszego tomu, Wydawnictwo Znak musiało w końcu lat 80. zadeklarować, że nie będzie zabiegać o publikację drugiego. Z tego powodu polski przekład drugiej części dzieła ujrzał światło dzienne dopiero w 1991 roku, gdy cenzura już nie istniała. Od tej pory książka była wielokrotnie wznawiana i wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem czytelników – dotąd osiągnęła nakład ponad 250 tys. egzemplarzy!
Dzieje Polski, widziane oczami walijskiego uczonego, również polskiemu czytelnikowi odsłaniają nowe perspektywy i szczegóły. Dociekliwość, doskonała orientacja autora w naszej historii w połączeniu z emocjonalnym zaangażowaniem, a także czysto literackie walory książki są niewątpliwymi zaletami pracy Daviesa. Książkę wzbogacają liczne tablice chronologiczne, indeksy, a także mapy – te ostatnie stanowią niemal samodzielny przewodnik po historii Polski.
Kup Boże igrzysko. Historia Polski w ulubionej księgarni
Oceny książki Boże igrzysko. Historia Polski
6774 użytkowników ma tytuł Boże igrzysko. Historia Polski na półkach głównych- Chcę przeczytać 4 214
- Przeczytane 2 157
- Posiadam 1 015
- Historia 173
- Historyczne 47
- historia 36
- Historia Polski 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Boże igrzysko. Historia Polski
Wybitna! Każdy kto interesuje się historią Polski powinien po nią sięgnąć. Mi lektura zajęła rok, przy różnych tematach z książki sięgałem po inne dzieła aby pogłębić wiedzę. Serdecznie polecam powolne czytanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNorman Davis, czyli jak wchłonąć 1200 stron majstersztyku w postaci analizy historii Polski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana, ostatnie 300 stron pochłonąłem szybciutko bo to historia najnowsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba sobie dozować ale warto przysiąść i przeczytać całą od deski do deski. Ciężko o lepszą pozycję o tej tematyce.
Świetna. Czasem lepiej widać z perspektywy historyka - cudzoziemca.
Świetna. Czasem lepiej widać z perspektywy historyka - cudzoziemca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wybitna nie tylko rozmachem, ale i uczciwością wobec historii. Autor z erudycją i spokojem odsłania długie procesy oraz konkretne wydarzenia, z których wyłania się dzisiejsza Polska – bez uproszczeń, bez mitologizowania. Davies rzetelnie portretuje ludzi i epoki, pokazując zarówno momenty wielkości, jak i doświadczenia klęski czy upokorzenia. Dzięki temu historia przestaje być suchym zapisem faktów, a zaczyna być opowieścią o kraju nieustannie wystawianym na próbę losu, a mimo to wyjątkowo trwałym. To lektura, po której trudno nie dojść do wniosku, że historię Polski warto znać, przekazywać dalej i traktować ją jako źródło dojrzałej, niewymuszonej dumy.
Książka wybitna nie tylko rozmachem, ale i uczciwością wobec historii. Autor z erudycją i spokojem odsłania długie procesy oraz konkretne wydarzenia, z których wyłania się dzisiejsza Polska – bez uproszczeń, bez mitologizowania. Davies rzetelnie portretuje ludzi i epoki, pokazując zarówno momenty wielkości, jak i doświadczenia klęski czy upokorzenia. Dzięki temu historia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana, bardzo dobrze się czyta, nie zanudza, co jest raczej rzadkością w odniesieniu do literatury historycznej.
Plus za względny obiektywizm.
Minus za powielanie nieprawdy np. w sprawie jedwabieńskiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlus za względny obiektywizm.
Minus za powielanie nieprawdy np. w sprawie jedwabieńskiej.
historia Polski napisana nie przez Polaka, ale człowieka pasjonującego się Polską i jej historią. Napisana nie na kolanach, jak to u nas bywa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pożyteczna książka bo napisana obiektywnie przez obcokrajowca, które nie stoi ani za trumną Piłsudskiego, ani za trumną Dmowskiego. Autor patrzy na dyplomację przez brytyjski pryzmat skuteczności.
Solidna podbudowa bibliograficzna, przydługie eseje gdzie autor dawał się ponieść urokowi swojej myśli, kilka błędów też się znalazło, ale największą jej zaletą jest odbrązawianie mitów polskich bez opowiadania się po którejś stronie. Spotkałem się z opinię „profesor Davis nie doczytał…”. Myślę, że doczytał, ale zapewne nie to co jego krytycy by chcieli. Krytyka jego pracy z każdej strony jest w takiej sytuacji komplementem, zniesmaczenie pana G zaliczyłbym do tej kategorii.
Wiele uwagi poświęcone wielonarodowościowej historii RP , ważne w epoce narastających nacjonalizmów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSolidna podbudowa bibliograficzna, przydługie eseje gdzie autor dawał się ponieść urokowi swojej myśli, kilka błędów też się znalazło, ale największą jej zaletą jest...
W pewnym sensie jest to biografia Polski. Momentami brutalna, może nawet pozbawiona wyczucia, kontekstu, jednak obiektywna i bardzo ciekawa. Trzeba przeczytać jeśli chce się rozumieć jak nasza historia wygląda dla kogoś z zewnątrz. Nie ma lepszego autora dla takiego spojrzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie najcenniejszym elementem tej książki jest jej autor, który nie jest Polakiem. Wydaje mi się bezcenną jego perspektywa, wolna od wszelkich możliwych sympatii i uprzedzeń, jakie mogłyby wpływać na historyka rodem z Polski. Davies sięga do źródeł, referuje je i w sumie na tym poprzestaje. I to jest cenne.