Miłość z krwi i kości

Anna Rybakiewicz Wydawnictwo: Filia literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-10-23
2024-10-23
W 1942 roku dwudziestoletnia Basia postanawia dołączyć do ukrywających się w lesie partyzantów. Wśród nich jest Romek – zakochany w dziewczynie sąsiad oraz Leszek – ich wspólny przyjaciel. Życie tej trójki młodych ludzi nieoczekiwanie się komplikuje. Jednak nie za sprawą wojny, a na skutek uczucia, które rodzi się między Basią a Leszkiem.

W 2019 roku antropolog Ula otrzymuje telefon, że w lesie odnaleziono szczątki należące do jej pradziadków, którzy wraz z sąsiadami zostali rozstrzelani przez Niemców w 1943 roku. Żeby wydobyć kości z ziemi, Ula powraca w rodzinne strony, które opuściła wiele lat wcześniej. Na nowo musi stawić czoła nie tylko starszemu sąsiadowi, który obwinia jej babcię Barbarę o tragedię sprzed lat, ale także jego wnukowi – Piotrkowi, który kiedyś złamał jej serce, a teraz oferuje swoją pomoc przy wykopaliskach. Podczas pracy z kośćmi Ula będzie świadkiem kilku niecodziennych zjawisk, dla których spróbuje znaleźć racjonalne wytłumaczenie.

Czy wydarzenia w życiu Uli są zwykłym zbiegiem okoliczności, czy może działaniem szeptuchy?

Czy odnalezione po wielu latach kości mają moc zjednoczenia dwóch zwaśnionych rodzin?

CZY MIŁOŚĆ JEST SILNIEJSZA OD NIENAWIŚCI?

Kup Miłość z krwi i kości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Miłość z krwi i kości

Oceny książki Miłość z krwi i kości

Opinie i dyskusje o książce Miłość z krwi i kości

Dobrze się czytało.
Fajnie,że na końcu zostały dodane epilogi i słowa od autorski,to sporo wyjaśniło. Lubię książki, które mają w sobie chociaż nutkę losu prawdziwych ludzi - bohaterów ✊🏼

Dobrze się czytało.

Fabułę powieści, choć jest fikcją literacką, Anna Rybakiewicz oparła na autentycznych wydarzeniach, jakie miały miejsce w sierpniu 1942 roku w okolicach Jedwabnego, gdzie gestapowcy w bestialski sposób zamordowali dwa polskie małżeństwa, oskarżone o pomoc okolicznym partyzantom. Po blisko osiemdziesięciu latach dzięki Stowarzyszeniu „Wizna 1939” udało się zlokalizować miejsce zbrodni i godnie pochować szczątki zamordowanych.

Na podstawie tych wydarzeń Anna Rybakiewicz stworzyła piękną, wzruszającą powieść, której bohaterami ustanowiła rodziny Bagińskich i Matejkowskich, mieszkańców wsi Przestrzele niedaleko Łomży oraz ich dzieci - Basię i Romka, a także Lesława Zarzyckiego. Trójkę tych młodych ludzi łączy nie tylko walka z okupantem, różnego rodzaju akcje dywersyjne czy odwetowe, ale przede wszystkim lojalność, bezwarunkowa przyjaźń, oddanie, gotowość do poświęcenia życia, a także miłość, którą Basia obdarowała jednego z nich.

Książka niezwykle wzruszająca i wciągająca, poruszająca i mocno emocjonalna, z bohaterami z krwi i kości, tak jak ta tytułowa miłość. Wprowadzony przez autorkę wątek współczesny, poświęcony poszukiwaniu miejsca zamordowania rodziców Romka i Basi, które prowadzi jej wnuczka Urszula Sarnacka - antropolog, to również bardzo ciekawy i interesujący wątek powieści.

Bardzo podobała mi się ta książka, zarówno sposób pisania autorki, jak i wykreowani przez nią bohaterowie, a także stworzony klimat oraz emocje i realizm tamtych czasów.

Nie wiem, skąd taka wysoka średnia tej książki - w moim odczuciu jest niezwykle naiwna i pretensjonalna. Okropna historia miłosna, infantylna główna bohaterka, żerowanie na ludzkich emocjach - czyli wszystko to, czego nie znoszę w książkach.

909 użytkowników ma tytuł Miłość z krwi i kości na półkach głównych
159 użytkowników ma tytuł Miłość z krwi i kości na półkach dodatkowych

Anna Rybakiewicz
autorka bestsellerowych powieści obyczajowych, radczyni prawna. Absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku. Prywatnie szczęśliwa żona i mama. Lubi żyć w zgodzie z naturą i nie stroni od nowych wyzwań. Niepoprawna romantyczka, która uwielbia słuchać ludzkich historii. Debiutowała w 2023 roku powieścią Lekarka nazistów, która przez wiele tygodni była jedną z najlepiej sprzedających się książek w Polsce. Od debiutu każda jej kolejna powieść staje się bestsellerem

Czytelnicy Miłość z krwi i kości przeczytali również

Czas poświęcenia Nina Zawadzka
Czas poświęcenia
Nina Zawadzka
Od dawna cenię powieści Niny Zawadzkiej. Choć nie miałam jeszcze okazji przeczytać wszystkich jej książek, te, które znam, wywarły na mnie ogromne wrażenie i żadna mnie nie zawiodła. Autorka ma niezwykły dar opowiadania historii w sposób, który jednocześnie porusza i skłania do refleksji. Szczególnie cenię jej styl – lekki, a zarazem przepełniony emocjami – oraz umiejętność wiernego oddawania realiów historycznych. Z największą przyjemnością sięgnęłam po „Czas poświęcenia”, powieść inspirowaną prawdziwymi wydarzeniami, której akcja toczy się na dwóch płaszczyznach czasowych. Na kartach tej powieści Nina Zawadzka snuje historię miłości zrodzonej na kłamstwie, którego konsekwencje odczuwane są przez kolejne pokolenia. W roku 1980 Małgorzata Adamiec otrzymuje list dotyczący wniosku o emeryturę swojej teściowej. Dokument zostaje odrzucony z powodu rozbieżności między danymi przedstawionymi przez rodzinę a tymi znajdującymi się w Archiwum Państwowym. Zaintrygowana i zaniepokojona kobieta postanawia odkryć prawdę. Jej śledztwo prowadzi do rodzinnego sekretu, który przez lata pozostawał skrzętnie ukrywany. Druga linia fabularna przenosi czytelnika do roku 1933, do niewielkiej wsi Malinicze, znajdującej się w granicach Związku Radzieckiego. Poznajemy tam Emilię Dreznal – młodą dziewczynę dorastającą w trudnych warunkach. Jej rodzina, sprzeciwiająca się władzy i odmawiająca wstąpienia do kołchozu, popada w poważne długi. Napięcia między Polakami a Rosjanami, brutalna pacyfikacja wsi oraz widmo Wielkiego Głodu zmuszają rodzinę do dramatycznej decyzji – Emilia zostaje wydana za mąż za wierzyciela. Z biegiem lat kobieta podejmuje coraz odważniejsze działania, próbując sprzeciwić się opresyjnemu systemowi i ratować innych Polaków. Każdy jej krok wiąże się jednak z ogromnym ryzykiem. Nadzieja na ocalenie pojawia się dopiero wraz z wybuchem wojny i atakiem nazistowskich Niemiec na Związek Radziecki – wydarzeniem, które zmienia losy bohaterów w sposób nieoczekiwany. „Czas poświęcenia” to powieść, która – podobnie jak wcześniejsze książki autorki – pochłonęła mnie bez reszty już od pierwszych stron. To historia, która trafia prosto w serce, porusza najgłębsze emocje i nie pozwala o sobie zapomnieć jeszcze długo po odłożeniu książki. Czytelnik zostaje z nią na dłużej – z bólem, refleksją i trudnymi pytaniami. Nina Zawadzka po raz kolejny udowadnia, jak niezwykły talent pisarski posiada. Jej kunszt i wrażliwość w budowaniu świata przedstawionego robią ogromne wrażenie. Z niezwykłą precyzją i autentycznością odtwarza realia życia w ZSRR lat 30., nie oszczędzając czytelnika. Pokazuje brutalność systemu, wszechobecny strach, głód i rozpacz zwykłych ludzi – tak sugestywnie, że momentami aż trudno złapać oddech. Opisy Wielkiego Głodu oraz represji wobec Polaków są przejmujące, bolesne i wstrząsające do głębi. To nie są tylko słowa – to emocje, które wręcz przelewają się z każdej strony i pozostają w czytelniku na długo. Na szczególne uznanie zasługuje także kreacja bohaterów. Emilia to postać silna, ale jednocześnie bardzo ludzka – jej decyzje nie są łatwe ani oczywiste, a każda z nich niesie ze sobą ciężar konsekwencji. Czułam jej strach, determinację i rozpacz. Z kolei wątek Małgorzaty dodaje powieści elementu tajemnicy i sprawia, że historia nabiera dodatkowej głębi – pokazuje, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość i jak długo mogą żyć rodzinne sekrety. Najbardziej urzekła mnie jednak umiejętność autorki do oddawania emocji. Każda scena jest przesiąknięta uczuciami – od miłości i nadziei, przez lęk i zwątpienie, aż po rozpacz i poświęcenie. To właśnie emocjonalna warstwa powieści sprawia, że trudno się od niej oderwać. Dla mnie była to niezwykle intensywna i poruszająca lektura. „Czas poświęcenia” potwierdził tylko, że Nina Zawadzka potrafi tworzyć historie, które nie tylko opowiadają o przeszłości, ale też zostają z czytelnikiem na długo po zamknięciu książki. To powieść o sile kobiet, trudnych wyborach i cenie, jaką czasem trzeba zapłacić za prawdę i wolność.
ksiazka_w_kwiatach - awatar ksiazka_w_kwiatach
ocenił na71 miesiąc temu
Ostatnie takie lato Nina Zawadzka
Ostatnie takie lato
Nina Zawadzka
Historia o miłości i stracie, uprzedzeniach względem mazurów oraz cenie, jaką płacimy za swoje wybory. Rok 1946. Przez dawne Prusy Wschodnie przedzierają się powracający do Rosji czerwonoarmiści, napadając po drodze na domostwa i niewinne kobiety. Tamara Mathuszewska kolejny raz cudem unika napaści, lecz kiedy dociera do rodzinnego domu, ze zgrozą stwierdza, że skryła się w nim skrzywdzona dziewczyna, której dawniej Tamara nie zdołała uchronić od zagrożenia. By jej pomóc, najpierw musi uzdrowić siebie, wyleczyć się z grzesznej miłości, która od 1919 roku włada jej sercem i przez którą jej rodzina tak wiele wycierpiała. Tamara powraca myślami do lata, kiedy zmieniło się w jej życiu wszystko, nie przypuszczając, że przeszłość znów zapuka do drzwi jej domu. Czy zakazana miłość kolejny raz stanie się powodem jej klęski? Tamara pokochała Olafa dawno i bardzo. Takze z nim zaszła w ciąze, ale wyjechała na Pomorze i w małym pensjonacie wiodła spokojne życie z Hugo, którego nie kochała, ale tolerowała. Ani Hugo, ani Daniel jej syn nie znali prawdy...Kiedy pojechała do chorego ojca przypadkiem spotkała Olafa, uczucie odżyło...pożniej spotkali sie jeszcze raz. Kiedy wybuchła wojna i Hugo z Danielem zostali aresztowani, zrobiła wszystko by uratowac syna, z którym póżniej uciekła. Kiedy wróciła do rodzinnego miasta po raz kolejny spotkałą Olafa i obiecał, ze bedzie pilnował zawsze Daniela...dotrzymał słowa. Po wojnie wrócili nagle, Olaf i daniel, ojciec i syn, ale jacy odmienieni....
Bea - awatar Bea
oceniła na818 dni temu
Ocaleni dla miłości Anna Rybakiewicz
Ocaleni dla miłości
Anna Rybakiewicz
„Ocaleni dla miłości” to historia, która przenosi nas do czasów II wojny światowej, gdzie młoda Henia podejmuje decyzję, na którą niewielu by się zdobyło – ratuje ukochanego Moszka z getta i razem z nim ukrywa się, walcząc o każdy kolejny dzień. Ich życie to ciągły strach, niepewność i próba przetrwania w świecie, który nie ma dla nich litości. Równolegle poznajemy historię Agaty – prawnuczki Heni, która po latach odkrywa przeszłość swojej rodziny i próbuje zrozumieć, czym tak naprawdę była miłość jej przodków. To jest jedna z tych książek, które niekoniecznie „czyta się przyjemnie", ale czyta się je z ogromnym zaangażowaniem. I chyba właśnie o to tutaj chodzi. Bo ja po tej historii miałam w sobie mnóstwo emocji – nie zawsze dobrych. Był smutek, była złość, było takie wewnętrzne „dlaczego to wszystko musiało tak wyglądać?”. Ale to tylko pokazuje, jak dobrze ta książka jest napisana. Ona nie zostawia czytelnika obojętnym. Bardzo podoba mi się to, jak autorka łączy prawdę historyczną z fikcją. To nie jest tylko tło – to jest coś, co realnie wpływa na bohaterów, na ich decyzje, na ich życie. Czuć, że to wszystko mogło wydarzyć się naprawdę. I to robi ogromne wrażenie. Historia Heni jest trudna, ale jednocześnie piękna. Bo pokazuje, do czego człowiek jest zdolny w imię miłości. Ile może poświęcić, ile znieść, jak bardzo może walczyć. I to nie jest taka „łatwa” miłość – to nie są słodkie sceny i wielkie słowa. To jest miłość, która musi przetrwać strach, głód, niepewność i ciągłe zagrożenie życia. Z kolei historia Agaty daje trochę innej perspektywy. Spokojniejszej, bardziej współczesnej, ale nadal bardzo emocjonalnej. I fajnie pokazuje, jak przeszłość wpływa na kolejne pokolenia. Jak bardzo jesteśmy związani z historią naszych rodzin, nawet jeśli na co dzień o tym nie myślimy. I po tej książce naprawdę zaczęłam się zastanawiać, czy taka miłość „do grobowej deski” w ogóle istnieje. Bo z jednej strony trudno mi to sobie wyobrazić w dzisiejszych czasach. A z drugiej – takie historie sprawiają, że chce się wierzyć, że jednak tak. Bo to jest coś niezwykle wzruszającego. I jednocześnie trochę bolesnego. Dla mnie to była bardzo emocjonalna lektura. Niełatwa, momentami przytłaczająca, ale jednocześnie bardzo wartościowa. I zdecydowanie taka, która zostaje w głowie na dłużej.
Antares - awatar Antares
ocenił na91 miesiąc temu
Paryska córka Kristin Harmel
Paryska córka
Kristin Harmel
Jaka jest wasza ulubiona, zagraniczna autorka? Paryż, tuż przed wybuchem II wojny światowej. Amerykańska rzeźbiarka Elise poślubia francuskiego malarza Oliviera. Latem na świat przychodzi ich córeczka, Mathilde. Juliette, właścicielka księgarni, mama dwóch chłopców, rodzi swoje trzecie dziecko, córeczkę Lucie. Kobiety bardzo szybko stają się sobie bliskie. Dzielą się swoimi radościami, ale w związku z niepewną sytuacją, także troskami i obawami. Wybucha II wojna światowa. Aresztowanie Oliviera, który był zaangażowany w działalność antynazistowską sprawiła, że Elise także stała się celem. Chcąc chronić swoją córkę, zostawia ją pod opieką swojej przyjaciólki, a sama, pod zmienionym nazwiskiem, opuszcza Paryż. W 1943 roku na księgarnię Juliette spadają bomby. Załamana Juliette wyjeżdża do Ameryki. Po powrocie do Paryża Elise chce odzyskać córkę, ale wszelki ślad po Mathilde i Juliette zaginał. Czy oklepany temat? Możliwe, ale @kristinharmel z takich tematów robi takie emocjonalne bomby, że klękajcie narody. Nie wiem, jak ona to robi, ale nie uroniłam na tej historii łzy. Ja ryczałam jak bóbr. @kristinharmel jest mistrzynią w łączeniu faktów historycznych z fikcją lub raczej historiami zainspirowanymi realiami. Autorka tworząc postaci Elise, Juliette, Ruth osadziła je w okupowanym Paryżu. Mieście, które zostało zajęte przez Niemców w 1940 roku, udowadniając po raz kolejny, że potrafi przepięknie opowiadać historie jednostek, snując opowieści o dramatach zwykłych ludzi, a nie skupiając się na wielkiej polityce. "Paryska córka" zbudowana jest na motywach, które od razu do mnie trafiły. Całym fundamentem powieści jest macierzyństwo, przyjaźń i utrata, ale także wina, nadzieja, odpowiedzialność i poświęcenie. I nawet jeśli wojna zabierze ci wszystko, więź przetrwa. Ja przepadłam! I jak dla mnie to najpiękniejsza powieść autorki. Kocham i zdecydowanie polecam!!
Związana-z-książkami - awatar Związana-z-książkami
Dziewczyna z wrzosowisk Lucinda Riley
Dziewczyna z wrzosowisk
Lucinda Riley
To nie było to co oczekiwałam...👀 "DZIEWCZYNA Z WRZOSOWISK" - LUCINDA RILEY ... ale była to wspaniała lektura. Patrząc na okładkę myślałam że to będzie sielska, przyjemna i raczej prosta historia. A może nie prosta, ale z pewnością lekka. Musisz wyobrazić sobie moje zdziwienie, kiedy okazało się że to wielowątkowa opowieść o 3 pokoleniach, w której nie brakuje tragedii. Pierwsze 20-25% faktycznie było intrygujące i lekkie. Jednak gdy pojawiła się linia czasowa z Polski - Róży i Davida, to moje serce było łamane co chwilę. Treblinka, wykorzystywanie s3ksualne dzieci, niemożliwe do podjęcia wybory i to jak obóz zmienia najbliższych nam ludzi, wywoływało poruszenie i przerażenie. Nie sądziłam, że ta książka przyniesie taki ładunek emocjonalny🥺 Cała historia dzieje się w dwóch liniach czasowych - Polska lata II wojny światowej i Anglia lata 70. Autorka w sprawny sposób łączy losy pokoleń na przestrzeni lat, utrzymując przez dłuższy czas nutę tajemniczości i napięcia. Co pozwoliło mi się zaangażować w tę historię w 100%, byłam ciekawa co będzie dalej. Jestem pod wrażeniem jak pod koniec Riley powiązała wszystkie wątki. W historii ważnym motywem jest sztuka - pokazy mody, obrazy. Dodaje to lekkości powieści, ale jej nie spłyca. Pomimo momentami trudniejszej tematyki (gw4łt, obóz zagłady, wykorzystywanie dzieci),autorka pisze pięknym językiem pełnym emocji. To opowieść, która łączy wiele gatunków trochę thrillera, romansu, obyczaju i literatury pięknej. Myślę że wiele czytelników znajdzie w niej coś dla siebie. Dostałam coś innego niż się spodziewałam, mimo to była to bardzo satysfakcjonująca, momentami niekomfortowa, ale sprawnie napisana pozycja. Zabrakło mi trochę więcej opisów wrzosowisk i końcówka, dokładnie ostatnie zdanie to uważam za lekką przesadę😅 Wielowątkowa, pełna emocji (tych niewymuszonych) i zaskakująca. Bardzo polecam! 8/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na88 dni temu
Ostatni z listy Anna Rybakiewicz
Ostatni z listy
Anna Rybakiewicz
Nie jestem miłośnikiem tak zwanej polskiej literatury kobiecej, ale ze względu na specyfikę swojej pracy stosunkowo dobrze orientuję się w tym jakie motywy i które autorki wzbudzają w danym momencie sympatię czytelniczek. A historie napisane przez Annę Rybakiewicz zdecydowanie znajdują się w gronie tych tytułów, które cieszą się sporym zainteresowaniem. Zresztą, moja mama też zalicza się do tej grupy i to ona wybrała dla mnie do przeczytania powieść „Ostatni z listy”. A ja już rozumiem skąd tyle pozytywnych opinii i to pomimo tego, że podczas lektury cały czas nie potrafiłam pozbyć się myśli, że to nie do końca mój typ historii. Anna Rybakiewicz w taki subtelny i przystępny sposób łączy wątki obyczajowe z tłem historycznym, dzięki czemu całość nadal czyta się lekko i mimo wszystko przyjemnie, ale równocześnie czytelnik ma takie przeświadczenie, że dowiaduje się czegoś nowego jeśli chodzi o życie Polaków (a dokładniej mieszkańców Łomży) podczas II wojny światowej. „Ostatni z listy” stanowi zresztą swego rodzaju fabularyzowaną rekonstrukcję wydarzeń tragedii, która miała miejsce w lipcu 1943 w Lesie Jeziorkowskim. Sporo jest tutaj scen życia codziennego w wojennych realiach i takich wykradzionych chwil szczęścia, a przez przeplatanie wydarzeń z dwóch płaszczyzn czasowych (i tego że jako czytelnicy jesteśmy świadomi wcześniej pewnych wydarzeń),Annie Rybakiewicz udaje się idealnie oddać ich ulotność. Skąd zatem przeświadczenie, że nie jest to literatura dla mnie? Bo pomimo że jestem w stanie zrozumieć co ujmuje czytelników w lekturze i wymienić jej zalety, widzę też co pozbawia całą historię pewnej uniwersalności. Sporo tutaj uproszczeń fabularnych - zbiegów okoliczności niezwykle korzystnych z perspektywy bohaterów, które ujmują całej historii jakieś takiego realizmu. Nie da się też ukryć, że całość zostaje opowiedziana w dosyć fragmentarycznych sposób - obserwujemy tylko sceny z życia bohaterów, co utrudnia emocjonalne zaangażowanie. Czy polecam? To zależy. Jeżeli należycie do wielbicieli historii obyczajowych rozgrywających się na tle wydarzeń historycznych, albo chcecie sprawdzić czy jest to literatura dla Was, powieść Anny Rybakiewicz wyróżnia się w pozytywny sposób spośród tego typu literatury. Będzie to dobry wybór zwłaszcza dla miłośników twórczości Barbary Wysoczańskiej.
Karolina Suder - awatar Karolina Suder
ocenił na77 dni temu

Cytaty z książki Miłość z krwi i kości

Dodaj cytat z książki Miłość z krwi i kości