- historia
- 2023-12-20
- 2023-12-20
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Od Swarożyca do Świętowita. Przemiany religii Słowian nadbałtyckich w X - XII wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Od Swarożyca do Świętowita. Przemiany religii Słowian nadbałtyckich w X - XII wieku
46 użytkowników ma tytuł Od Swarożyca do Świętowita. Przemiany religii Słowian nadbałtyckich w X - XII wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 39
- Historia 1
- Słowianie 1
- Do kupienia 1
- Książki papierowe 1
- Na półce 1
- 01a Religia Słowian - bogowie i opracowania ogólne 1
- Folk 1
Cytaty z książki Od Swarożyca do Świętowita. Przemiany religii Słowian nadbałtyckich w X - XII wieku
Dodaj cytat z książki Od Swarożyca do Świętowita. Przemiany religii Słowian nadbałtyckich w X - XII wieku
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od Swarożyca do Świętowita. Przemiany religii Słowian nadbałtyckich w X - XII wieku
Rewelacyjna książka o wyższości świąt, w trakcie których pito miód pitny nad świętami, w których popijano wino!
Niewątpliwym jednak jest, że wyróżnia się wśród nich Trzygław i kult wieszczącego rumaka w obrębie wolińsko - szczecińskiej diaspory oraz Świętowit na zachód od niej.
Dla pomorskich autochtonów niezwykle ciekawa lektura, a więc puchary w dłoń!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak na poważnie to lektura pełna znaków zapytania i domysłów niestety, w której autor udowadnia nam, że choć religia słowiańska wywodzi się z jednego pnia to nadbałtyckie plemiona ukształtowały ją na swe miejscowe modły.
Niewątpliwym jednak jest, że wyróżnia się...
Mamy przed sobą książkę naukową wydaną przez PAN. Wyszła pod koniec zeszłego roku i prawdę mówiąc, stanowiła niemałą sensację w moim otoczeniu, szczególnie że 2023 obfitował głównie w beletrystykę, więc nie mogłam się doczekać, aż trafi w moje ręce. Pozycja skupia się na badaniach wierzeń Słowian nad Bałtykiem w X-XII wieku, jak zresztą wskazuje podtytuł. Jest przy tym bardzo pobudzająca intelektualnie i inspirująca. Powiem szczerze, że dawno nie czytałam takiej radości podczas lektury. Na nowo goreje we mnie twórcza iskierka.
Publikacja zawiera nieco kontrowersyjnych antytez i przyjmuje istnienie bóstw plemiennych, szczególnie wśród Słowian połabskich. Opisuje kult na ziemiach południowych, między innymi na Rugii, Wolinie, u Luciców i w Szczecinie.
Rosik przywołuje też nowe, ciekawe tezy. Między innymi mocno promuje pogląd tzw. bogów-patronów plemiennych. Godne uwagi jest też twierdzenie, iż zaawansowana antropomorfizacja wizerunków bóstw Słowian nadbałtyckich szła ramię w ramię z rozwojem teokratyzmu, w ramach którego rozwijał się kult boskich opiekunów plemienia na zasadzie mistycznego władcy, podejmującego ważne decyzje o jego przyszłości poprzez działania, a w szczególności wróżby wyznaczonych kapłanów.
Mimo podjętych studiów uniwersyteckich Autor ma jednak pewne problemy na tle religioznawczym, lecz te kwestie pozostawiam tęższym głowom. Książka polemizuje również z najnowszą publikacją Słupeckiego. Twierdzi, że w rogu wróżebnym Świętowita znajdowało się nie wino liturgiczne, a miód, wracając do pierwotnej koncepcji sprawowania kultu słowiańskiego.
Książka zawiera rozległy spis tłumaczeń oraz nie miej obszerną bibliografię.
Słowem podsumowania publikacja wprowadza nowe, świeże spojrzenie na dyskusję dotyczącą wierzeń Słowian nadbałtyckich.