Różnica między pewnego dnia a na zawsze

- The Difference Between Someday and Forever
- 2025-04-02
- 2025-04-02
- angielski
Świat odebrał nam wszystko.
Jako ocaleni nie tylko z katastrofy lotniczej, ale także z dwóch innych niemożliwych tragedii, z nawiązką zasłużyliśmy na spokojne życie. Lecz raz po raz los pokazywał, że nie zamierza nam tego dać.
Remi i ja stanowiliśmy bratnie dusze. Nasza miłość powinna była umrzeć w głębinach pochłaniającej nas ciemności, jednak słońce – nawet gdy nie świeci – nadal istnieje.
Sekrety przeszłości groziły zniszczeniem naszego życia na każdym kroku, ale dla Remi nigdy nie przestanę walczyć o przyszłość.
Świat odebrał nam wszystko.
I nie cofniemy się przed niczym, dopóki tego nie odzyskamy – na zawsze.
Kup Różnica między pewnego dnia a na zawsze w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Różnica między pewnego dnia a na zawsze
Aly Martinez to bez wątpienia autorka, która potrafi zaskakiwać. Chociaż nie jestem fanką książek, których poszczególne części zostają urwane w najbardziej emocjonujących momentach, ona zrobiła to w taki sposób, że nawet nie byłam specjalnie zła, że muszę czekać na ciąg dalszy historii. A to dlatego, że autorka stworzyła serię opisującą niebanalną historię mocno powiązaną z przeznaczeniem, zupełnie inną niż wszystkie te, które miałam okazję do tej pory czytać. Zatem pewnie nikogo nie zdziwi, że z niecierpliwością wyczekiwałam premiery ostatniego tomu. Tyle tylko, że miałam wrażenie, że to oczekiwanie nigdy się nie skończy, ponieważ przez cały poprzedni rok nie było nawet wzmianki na temat tego, kiedy możemy spodziewać się kontynuacji. I wreszcie po miesiącach oczekiwań, kiedy już niemal straciłam nadzieję i zaczęłam rozglądać się za oryginalną wersją, nareszcie ogłoszono premierę „Różnicy między pewnego dnia a na zawsze”! Czy warto było czekać? Zdecydowanie, ponieważ autorka po raz kolejny zaserwowała swoim czytelnikom prawdziwy emocjonalny rollercoaster, który sprawił, że emocje niemal sięgnęły zenitu. I chociaż w przeciwieństwie do poprzednich tomów, ten nie trzymał w napięciu do samego końca, bo ta niebezpieczna część historii skończyła się dość szybko, ale jednak nie zmienia to faktu, że autorka pokierowała fabułą w taki sposób, że właściwie do ostatniego rozdziału nie było wiadomo, czy główni bohaterowie będą razem, czy jednak pójdą dalej zupełnie innymi życiowymi ścieżkami. Specyfika wydarzeń zawartych w całej serii nie pozwala na to, aby rozpisywać się na temat tego, co mi się podobało, a co nie, ponieważ nieumyślnie mogłabym coś komuś zaspoilerować, dlatego tak, jak w przypadku poprzednich części wstrzymam się od komentarza. Jednak jeżeli lubicie niebanalne historie, w których autor nie boi się poruszać trudnych społecznie tematów, powinniście czym prędzej zainteresować się tą serią. Tylko uprzedzam, aby od razu zaopatrzyć się we wszystkie tomy, ponieważ zapewniam was, że oba nieoczekiwane zwroty akcji sprawią, że będziecie sobie pluć w brodę, że tego nie zrobiliście.
Oceny książki Różnica między pewnego dnia a na zawsze
184 użytkowników ma tytuł Różnica między pewnego dnia a na zawsze na półkach głównych- Przeczytane 97
- Legimi 8
- 2025 7
- Przeczytane 2025 3
- Papierówka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Różnica między pewnego dnia a na zawsze
Piękne zakończenie trzytomowej historii. Autora, jak zawsze trzyma wysoki poziom. Mam nadzieję, że niedługo uraczy nas kolejną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam obawy, że się rozczaruje tą książką po przeczytaniu kilku opinii negatywnych, ale absolutnie się nie zgadzam. Uważam, że ta część była ciekawa, potrzebna i pięknie zamknęła całą historię Bowena i Remi. Może zakończenie za idealne, ale i tak całą seria mi się bardzo podobała. To mój pierwszy kontakt z książkami autorki i mam ochotę sięgnąć po inne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak właściwie, to nie do końca wiem o czym jest ta książka i stwierdzam to z bólem serca.
Tak naprawdę wszystko to co najciekawsze (czyli pewnie kilkadziesiąt pierwszych stron tej książki) na spokojnie można było dodać do drugiej części. Tutaj przedłużono coś, co nie miało już racji bytu. Całość jest napisana moim zdaniem na siłę, nie wnosi nic szczególnego (oprócz drobnych niuansów),ale ogólnie muszę powiedzieć, że się nudziłam.
Zakończenie dziwaczne i seria na takie nie zasługuje, bo poprzednie dwie części były dobre. Szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Remi i Bowena jest ogólnie wciągająca i ciekawa, ich relacja również. Chemia wyczuwalna. Ale już pod koniec drugiego tomu poczułam, ze autorka ciągnąć ich historię może przedobrzyć. I niestety się nie pomyliłam.
Tak naprawdę wszystko to co najciekawsze (czyli pewnie...
49/2025
49/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo średniej ocen czytelników 7/10 znudziła mnie ta seria, ciężko się czytało. Czas na przerwę od ksiażek autorki.
Mi się podobała, przeczytałam z przyjemnością.
Widzę dużo opinii, że ta część była zbędna i można było dodać pierwsze rozdziały do poprzedniej książki zamiast pisać trzecią. Ja jestem zadowolona, że mogłam dłużej potowarzyszyć Remi i Bowenowi w ich losach, że jednak był tutaj poświęcony czas na dochodzenie Remi do siebie, do momentu kiedy będzie gotowa na powrót. Często w książkach spotykam się z tym, że mamy problem, rozwiązanie i happy end to 2 strony. Tutaj tym szczęściem głównych bohaterów mogłam się nacieszyć dłużej i mi się to podoba.
Ogólnie cała seria dla mnie super. Polecam serdecznie 👍🏼
Mi się podobała, przeczytałam z przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWidzę dużo opinii, że ta część była zbędna i można było dodać pierwsze rozdziały do poprzedniej książki zamiast pisać trzecią. Ja jestem zadowolona, że mogłam dłużej potowarzyszyć Remi i Bowenowi w ich losach, że jednak był tutaj poświęcony czas na dochodzenie Remi do siebie, do momentu kiedy będzie gotowa na powrót. Często w...
Dwie poprzednie części rewelacyjne. Ta - zbędna. W pierwszych rozdziałach wyjaśnia się sytuacja z drugiego tomu, a potem już tylko nuda, nuda, nuda. Żadnej akcji, wymyślany na siłę scenariusz. Po dawce emocji którą mieliśmy w dwóch pierwszych częściach ta rozczarowuje. Wystarczyłoby kilka dodatkowych rozdziałów w drugim tomie i skończyło by się ze smakiem, a tak.. autorka przedobrzyła. Przebrnęłam przed 2/3 książki, potem już przekartkowałam do końca. Jak zawsze potwierdziła się moja opinia o trylogiach - co za dużo to nie zdrowo. Nie najniżej tylko dlatego, że to Aly i uwielbiam jej styl. No i za okładkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Różnica między pewnego dnia a na zawsze” to trzeci i zarazem ostatni tom emocjonalnej serii Aly Martinez, która od pierwszych stron zaskarbia sobie moje serce intensywnością emocji i dramatycznymi zwrotami akcji. Tym razem autorka ponownie zabiera nas w burzliwy świat Remi i Bowena – bohaterów, którzy nie tylko przetrwali katastrofę lotniczą, ale też zmierzyli się z traumami, zdradą i ogromem bólu.
Fabuła tej części wrzuca czytelnika prosto w wir wydarzeń. Tajemnice z przeszłości wreszcie wychodzą na światło dzienne, odsłaniając prawdziwe oblicze niektórych postaci i rzucając nowe światło na dotychczasowe wydarzenia. Niektóre decyzje Remi mogą być niezrozumiałe, ale mimo wszystko całość historii trzyma w napięciu i sprawia, że trudno oderwać się od lektury…
Kolejna dobra książka, która wciągnęła mnie od pierwszej strony. Autorka podejmuje ważne tematy takie jak radzenie sobie z traumą, potrzebę odnalezienia siebie na nowo, dojrzewanie do miłości i walkę o przyszłość mimo przeciwności. Remi, choć przez wielu może być odebrana jako irytująca, dokonuje trudnych, ale odważnych wyborów, które mają prowadzić ją ku samouzdrawianiu. Bowen natomiast pozostaje symbolem cierpliwości i oddania.
To, co wyróżnia tę trylogię, to nie tylko dramatyczne wydarzenia, ale też pytania, które skłaniają do refleksji: Ile człowiek może znieść? Czy prawdziwa miłość naprawdę wszystko przetrwa? I czy przeznaczenie rzeczywiście istnieje?
Choć ostatni tom nie dla wszystkich okazał się satysfakcjonującym zwieńczeniem serii, jedno jest pewne - emocji tu nie brakuje. To opowieść o nadziei, o szukaniu światła w ciemności i o sile, jaką daje miłość. Dla tych, którzy pokochali Remi i Bowena w poprzednich częściach, jest to lektura obowiązkowa. A dla nowych czytelników, szansa na poznanie historii, która, mimo niedoskonałości, porusza serce.
Jeśli szukasz książki pełnej dramatyzmu, emocji, trudnych wyborów i nadziei na lepsze jutro – „Różnica między pewnego dnia a na zawsze” może być właśnie tym, czego potrzebujesz.
„Różnica między pewnego dnia a na zawsze” to trzeci i zarazem ostatni tom emocjonalnej serii Aly Martinez, która od pierwszych stron zaskarbia sobie moje serce intensywnością emocji i dramatycznymi zwrotami akcji. Tym razem autorka ponownie zabiera nas w burzliwy świat Remi i Bowena – bohaterów, którzy nie tylko przetrwali katastrofę lotniczą, ale też zmierzyli się z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam tą książkę za stratę czasu. Nie wiem, po co autorka ją stworzyła, bo te kilka istotnych rozdziałów mogła dorzucić w poprzednim tomie. Wynudziłam się. Kilka razy odkładałam na bok, bo po co czytać o niczym. Ostatecznie historię uratowało kilkanaście ostatnich stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie była to najgorsza powieść tej autorki, jaką miałam możliwość przeczytać.
𝗢𝗽𝗶𝗻𝗶𝗮 𝗰𝗮ł𝗲𝗷 𝘁𝗿𝘆𝗹𝗼𝗴𝗶𝗶!!!
Pierwszy tom czytało się całkiem przyjemnie, jednak z kolejnymi częściami tak już nie było.
Druga książka, choć początkowo była intrygująca, w połowie zamieniła się w nudną, co sprawiło, że przestałam momentami zaangażować się w losy bohaterów i to, co ich mogło spotkać.
Trzeci tom natomiast wydał mi się całkowicie zbędny. Główny zwrot akcji został rozwiązany zbyt szybko i bez większego napięcia i nie miał żadnego potem wpływu na resztę fabułę. Niestety dalsza część historii zbyt nudna i przeciągana na siłę. Dotrwałam do końca głównie po to, by zakończyć ten tom, czytając go poprzez przewracając strony.
Moim zdaniem, historia ta powinna zostać zamknięta w ramach dylogii, a nie na siłę rozciągnięta do trzech tomów. Ostatecznie, zakończyłam ją bardziej z poczucia obowiązku niż z prawdziwej przyjemności.
𝗢𝗽𝗶𝗻𝗶𝗮 𝗰𝗮ł𝗲𝗷 𝘁𝗿𝘆𝗹𝗼𝗴𝗶𝗶!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że trylogia "Różnica" Ally Martinez okazała się dla mnie sporym rozczarowaniem. W porównaniu z innymi seriami ta seria jest zdecydowanie najsłabsza.
Remi i Bowen, dwie bratnie dusze, które los kolejny raz skazuje na życie w pojedynkę. Choć życie odebrało im wiele, oni nie zamierzają się poddać. On w walce o jej miłość, ona w odzyskaniu siebie sprzed porwania i katastrofy lotniczej. Jedno jest pewne, przeznaczenie zawsze ich znajdzie...
__
"Różnica między pewnego dnia a na zawsze" to piękne, pełne emocji i różnych nieprzewidzianych zdarzeń zakończenie serii "Różnica". Wreszcie sporo elementów wskakuje na swoje miejsce, bohaterowie dowiadują się kto zawinił, kto stał za porwaniem i choć jest im ciężko to próbują dojść do ładu ze swoim życiem. Podobało mi się to, jak autorka przedstawiła losy głównych postaci, choć po bardzo mocnym początku późniejsza akcja była już bardzo spokojna.
Bardzo czekałam na zakończenie tej serii i jestem zadowolona z tego jak potoczyły się losy bohaterów, choć będę za nimi tęsknić, zwłaszcza za Bowenem 💚
Polecam 😃
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to__
"Różnica między pewnego dnia a na zawsze" to piękne, pełne emocji i różnych...