Następna stacja: Francuski

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2023-10-11
- 2023-10-11
Francuski to język piękny, efektowny i użyteczny, który Polacy często uznają za koszmarnie trudny. Głównie z powodu zawiłej francuskiej gramatyki. Źle wytłumaczona, zamiast budować most do zrozumienia kultury i komunikacji, staje się przeszkodą i zniechęca do nauki. Jednak gramatykę trzeba znać, bo to kręgosłup każdego języka. Z pomocą przychodzi „Następna stacja: Francuski”!
W tej książce znajdziesz sprawdzone metody Marty; wytrychy i autorskie patenty, które uczynią naukę nie tylko skuteczną, ale i przyjemną. Zrozumiesz, że gramatyka nie jest ciężarem, ale skarbnicą możliwości.
Na rynku brakowało książki łączącej użyteczność i praktyczność z radością uczenia się. Osiągnij komunikatywny poziom francuskiego. A nawet nieco wyższy!
Kup Następna stacja: Francuski w ulubionej księgarni
Oceny książki Następna stacja: Francuski
58 użytkowników ma tytuł Następna stacja: Francuski na półkach głównych- Przeczytane 38
- FrancuskiDryl 1
- Prezentowo 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Następna stacja: Francuski
Wracam do nauki francuskiego po latach przerwy. W między czasie zaczynałam coś powtarzać, nie kończąc zamierzenia.
Aż…. Natrafiłam na Martę i jej książki!!
Jest to rekomendacja z potrzeby serca!! Jej książki są genialne z totalny powiewem świezego sposobu nauki. Szkolnictwo naprawdę powinno się zainteresować jej metodami.
Nie zniechęcisz się w połowie gdyż naturalnie będziesz chciał/a dowiedzieć się co dalej!
Karta graficzna jest świetna, aż chce się uczyć a dowcip autorki jeszcze lepszy!
Podsumowując, jeśli masz:
- “lekką” obsesję na punkcie fracuskiego i coś cię od wielu lat ciągnie do tego języka to jest to zakup absolutnie trafny
- Nie dokończone chęci przerodzą się w pasje
- Rezultaty gwarantowane
- Logika i lekkość z jaką Marta prowadzi rozdziały jest po prostu nad wyraz trafna
- Ja za taki materiał liczyłabym 3 razy więcej 🫣
- I coś co mnie urzekło , Marta odpowiada na prywatne wiadomości z taką chęcią że od razy widać szczerość i chęć pomocy z miłości do języka. Nie zostawia cię w polu po zakupie!!!
Ania
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż…. Natrafiłam na Martę i jej książki!!
Nie zniechęcisz się w połowie gdyż naturalnie...
Szukałam czegoś, co pomoże mi uporządkować wiedzę z zakresu gramatyki francuskiego po kilku latach nauki. Trafiłam na kopalnię diamentów!
Wiedza w książce jest usystematyzowana, łatwo można łączyć różne tematy, objętość rozdziałów jest idealna, by zrozumieć jakiś temat, ale nie ma od razu za dużo, co zazwyczaj w podrecznikach przytłacza. Tu każda rzecz jest wytłumaczona osobno w bardzo przystępny sposób, np. rodzajniki kazdy osobno a nie od razu tabelka z odmianą. Niektóre rzeczy zrozumiałam dopiero dzięki tej książce mimo kilku lat nauki.
Szara graficzna bardzo ułatwia korzystanie z książki. Nie czuje, że uczę się gramatyki z podręcznika.
Na zupełnie osobna pochwalę zasluguje kontekst kulturowy i nauka na potocznych, często uzywanych zwrotach. Autorka skomponowała playlistę do książki, posługuje się tekstami piosenek i uczy praktycznego, żywego języka.
"Następna stacja" to książka przede wszystkim o gramatyce, więc jako jedyny podręcznik do nauki potrzebuje, moim zdaniem, uzupełnienia. W podobnej konwencji jest druga książka tej samej autorki, tym razem o słownictwie. Jest też jeszcze kurs do nauki pd zera we własnym tempie. Zależnie od potrzeb, mogę wszystko polecić.
Myślę, że warto też wspomnieć o wskazówkach odnośnie wymowy. Podręcznik opisuje wymowę i daje wskazówki co i jak układać, ale, co mi się bardzo podoba, nie stosuje spolszczonego zapisu wymowy, który, tak naprawdę, jest częściej mylący niż pomaga. A tu można od razu nabierać dobrych nawyków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedza w książce jest usystematyzowana, łatwo można łączyć różne tematy, objętość rozdziałów jest idealna, by zrozumieć jakiś temat, ale nie ma od razu za dużo, co zazwyczaj w podrecznikach przytłacza. Tu każda rzecz jest wytłumaczona...
Uczyłam się z tą książką, przerabiając jeden rozdział na kwartał — i właśnie taki rytm sprawdził się u mnie najlepiej. Efekty? Absolutnie rewelacyjne.
Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka do nauki języka francuskiego, z jakiej kiedykolwiek korzystałam. Co więcej — uważam ją za jedną z najlepszych książek do nauki jakiegokolwiek języka obcego.
Publikacja jest niezwykle ciekawa i pełna humoru, dzięki czemu nauka nie nuży, a wręcz wciąga. Nawet najbardziej zawiłe zagadnienia językowe zostały wyjaśnione w sposób bardzo przystępny i zrozumiały. Ogromnym plusem jest także duża liczba ćwiczeń oraz klucz odpowiedzi, który pozwala na samodzielną pracę i kontrolę postępów.
Polecam ją gorąco — bez wahania. Nie zastanawiaj się, tylko kupuj. To książka warta każdej złotówki i inwestycja, której na pewno nie będziesz żałować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka do nauki języka francuskiego, z jakiej kiedykolwiek korzystałam. Co więcej — uważam ją za jedną z najlepszych książek do nauki jakiegokolwiek języka...
Jedna z najlepszych książek do nauki francuskiego, nawet od totalnych podstaw. Wracam do tego języka po roku przerwy, natomiast jestem tą książką zachwycona. Wszystkie zagadnienia wytłumaczone najlepiej i najprościej jak się da. Wszystko dostosowane do poziomu, by od razu nie przytłoczyć wiedzą, z wyższego poziomu. Jak najbardziej polecam z całego serca!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza książka do zaczęcia swojej drogi z francuskim. Wszystko wytłumaczone w sposób humorystyczny czasem jak krowie na rowie ale nie dziwię się bo sam przy tych regułkach i początkach się gubiłem. Bardzo dużo zadań do przećwiczenia danego tematu które są bardzo potrzebne. Dużo fajnych smaczków pojawiających się w trakcie czy to kultura czy pułapki. Jeśli ktoś planuje książkę do gramatyki która zawsze była dla niego koszmarem w języku miłości to polecam z całego serca. Nie zawiedziesz się!
Najlepsza książka do zaczęcia swojej drogi z francuskim. Wszystko wytłumaczone w sposób humorystyczny czasem jak krowie na rowie ale nie dziwię się bo sam przy tych regułkach i początkach się gubiłem. Bardzo dużo zadań do przećwiczenia danego tematu które są bardzo potrzebne. Dużo fajnych smaczków pojawiających się w trakcie czy to kultura czy pułapki. Jeśli ktoś planuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka pokazuje, że francuski wcale nie jest językiem dla nas niedostępnym, a wręcz możemy mieć przy tym niezłą zabawę. Przy tej książce oprócz przyjmowania wiedzy, relaksowałam się przy niej, zrozumiałam jak radzić sobie z gramatyką. Dzięki tej książce upewniłam się, że francuski jest jednym z moich ulubionych języków romańskich ( ex aequo z włoskim) Po skończeniu książki miałam ochotę dalej działać z francuskim, dlatego kupiłam francuski start. Merci pour l'aventure 💜
Ta książka pokazuje, że francuski wcale nie jest językiem dla nas niedostępnym, a wręcz możemy mieć przy tym niezłą zabawę. Przy tej książce oprócz przyjmowania wiedzy, relaksowałam się przy niej, zrozumiałam jak radzić sobie z gramatyką. Dzięki tej książce upewniłam się, że francuski jest jednym z moich ulubionych języków romańskich ( ex aequo z włoskim) Po skończeniu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla ludzi, którzy już mówią po francusku, nie nadaje się do nauki od podstaw. Nie ma wymowy, transkrypcji ani nie uczy czytania francuskich połączeń liter. Nie znajdziemy też żadnego tematycznego działu ze słownictwem. Znaczna część tej obszernej książki opowiesci i różne historie. Jest to książka do powtórzenia gramatyki np przed maturą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybrałam tą książkę do powtórzeń przed konkursem z polecenia. Teraz codziennie dziękuję tej osobie która poleciła mi tą książkę! Trudno znaleźć książkę z gramatyki i kultury francuskiej w jednym, ale Pani Marta może wszystko! Ksiazka jest napisana bardzo zrozumiałym i prostym językiem, więc jeszcze lepiej się korzysta. Ostatni rozdział pokazuje rozeznanie autorki w świecie Francji, bo opowiada o mowie potocznej. Podsumowując, książka jest napisana z widoczną pasją! Bardzo polecam
Wybrałam tą książkę do powtórzeń przed konkursem z polecenia. Teraz codziennie dziękuję tej osobie która poleciła mi tą książkę! Trudno znaleźć książkę z gramatyki i kultury francuskiej w jednym, ale Pani Marta może wszystko! Ksiazka jest napisana bardzo zrozumiałym i prostym językiem, więc jeszcze lepiej się korzysta. Ostatni rozdział pokazuje rozeznanie autorki w świecie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie ta książka zasługuje na mocne 10* :)
Bardzo przemyślane i czytelne rozłożenie treści w formie drogi liniami metra, które w odpowiednich momentach(przystankach) przeplatają się ze sobą w miejscach nawiązujących do siebie tematyką. Dzięki temu, jasno widać, które części języka łączą się ze sobą i jakie są między nimi zależności.
Ja nie potrafię "wkuć" czegoś na pamięć, najlepiej uczę się treści, które rozumiem i są dla mnie logiczne, i właśnie dlatego tak pochłaniam tę książkę - tutaj jest wszystko przejrzyście opisane i podane w tak ciekawy i dynamiczny sposób, że nawet osoby z dużymi trudnościami koncentracji odnajdą się w podziemiach tego językowego metra :)
Całym sercem polecam! ❤️
Według mnie ta książka zasługuje na mocne 10* :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę dawno żadna książka do nauki języka tak mnie nie wciągnęła, ją po prostu czyta się jak książkę z ciekawostkami :)
Naprawdę nie wiedziałam, że książka do gramatyki może być napisana w taki sposób, że jak się ją przerabia, to ma się wrażenie, jakby czytało się ulubioną powieść! Otwieram ją z przyjemnością... Budzę się rano i już myślę o tym, aby zrobić kilka zadanek! :)
Jest napisana bardzo przyjemnym językiem z odniesieniami do kultury francuskiej (np. historia o bagietce)... Nie wiem, jak po dwóch latach spędzonych we Francji mogłam nie wiedzieć, jak się nazywa ta odrywana końcówka, którą zjada się w drodze do domu :)
Wspaniała praca! Polecam każdemu, kto chce uczyć się języka w przyjazny sposób :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest napisana bardzo przyjemnym językiem z odniesieniami do kultury francuskiej (np. historia o bagietce)... Nie wiem,...