Nasze zerwane więzi

Okładka książki Nasze zerwane więzi autorstwa Lexi Ryan
Okładka książki Nasze zerwane więzi autorstwa Lexi Ryan
Lexi Ryan Wydawnictwo: We need YA Cykl: Nasze Puste Przysięgi (tom 2) fantasy, science fiction
Nasze Puste Przysięgi (tom 2)
Theses Twisted Bonds
2023-10-25
2023-10-25
2022-07-19
Karolina Podlipna
Abriella myślała, że życie nie może być gorsze, po tym, jak jej siostra, w ramach spłaty długu, została sprzedana władcy Dworu Cieni. Ale kiedy Abriella zostaje uwikłana w sieć kłamstw, którą sama stworzyła, sprawy komplikują się jeszcze bardziej.

Na Dworze Cieni toczy się wojna, a Abriella nie jest w stanie postawić się po żadnej ze stron. Skąd może wiedzieć, jakich wartości bronić, skoro nie zna już nawet samej siebie? Im bardziej jest rozdarta od środka, tym wyraźniejsze staje się, że przepowiednie nie kłamią – Abriella ma ważną rolę do odegrania w losach królestwa. Czy się jej to podoba, czy też nie.

Kup Nasze zerwane więzi w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Nasze zerwane więzi

1225 668

Oceny książki Nasze zerwane więzi

Opinie i dyskusje o książce Nasze zerwane więzi

Kontynuacja z podtrzymuje wysoki poziom swojej poprzedniczki. Bardzo przyjemna lektura.

W wielu opiniach pojawia się wątek podobieństwa do pewnej bardzo znanej serii – i trudno się z tym nie zgodzić. Mimo to książka jest na tyle dobrze napisana, a postacie ciekawe, że myślę, że nie stawowi to przeszkody do tego by jednak po nią sięgnąć. Dla wszystkich, którzy lubią klimaty dworów i historie osadzone w świecie fae, będzie to zdecydowanie trafiony wybór.

Zacznę od tego że pierwsza część bardzo mi się podobała ( przymykając oko na podobieństwo do dworów). Z kolei drugi tom to jakaś udręka. Tak się wymęczyłam czytając tę książkę. Nie mogłam jej skończyć. Jeszcze bardziej jestem rozczarowana końcówka ;((

Takie 7,5. Uważam, że druga część jest dużo lepsza niż pierwsza. Jest akcja, przygoda, rozszyfrowana intryga (spodziewałam się kto jest zdrajcą już od balu z pierwszej części na którym ktoś dosypał Brie czegoś do wina).
Podobała mi się ta książka. Główna bohaterka oprzytomniała, przestała tak bardzo "smucić", wątek się zagęścił, problemy skumulowały.
Serce Abrielli wciąż jest rozdarte między Finnem a Bashem ale ona sama też staje się dla siebie ważna. Wydaje się bardziej dojżała.

Serce Abrielli wciąż...

1022 użytkowników ma tytuł Nasze zerwane więzi na półkach głównych
272 użytkowników ma tytuł Nasze zerwane więzi na półkach dodatkowych

Lexi Ryan
Lexi Ryan
Nagradzana autorka Lexi Ryan jest bestsellerem New York Times i USA Today w gorącym współczesnym romansie i seksownej, pełnej akcji fantastyce dla młodzieży - jej książki sprzedały się w ponad milionie egzemplarzy. Była profesorka języka angielskiego, uważa się za szczęściarę, że udało jej się zamienić stosy ocen na pełne emocji opowiadanie historii. Jest najszczęśliwsza, kiedy jest w domu w Indianie ze swoim mężem i dwójką dzieci, gdzie można ją spotkać podnoszącą ciężary, dużo czytającą, spędzającą czas z rodziną i dziękującą swoim szczęśliwym gwiazdom.

Czytelnicy Nasze zerwane więzi przeczytali również

Belladonna Adalyn Grace
Belladonna
Adalyn Grace
📚Co do jakiej książki mieliście ostatnio duże oczekiwania? I czy je spełniła?📚 U mnie była to właśnie "Belladonna". Książka, o której słyszałam wiele, a opinie w większości przedstawiały ją w samych superlatywach. Rozumiem dlaczego- gotycki klimat, pełen tajemnic i napięcia może zainteresować i wywołać świeżutki powiew. Jednak ja mam mieszane uczucia. Z początku bardzo ciężko było mi się wczuć w czytany tekst, co chwila odkładałam książkę po czym wracałam do niej po paru minutach, jakby nie umiała mnie przy sobie przytrzymać. Ale nie był to problem stylu, bo ten okazał się bardzo lekki i płynny, książkę czytało się bardzo szybko. Zauważyłam kilka błędów z osią czasu, które zmuszały mnie do zweryfikowania tego w trakcie czytania, co znów powodowało odrywanie się od fabuły. Właśnie, fabuła była naprawdę świetna. Tajemnicza śmierć i choroba, przerażający dom, opuszczony ogród i zagadki rodzinne stworzyły mieszankę, o której nie łatwo jest zapomnieć. Z ogromną satysfakcją typowałam zabó!ce i cholerka - miałam rację. Do tego dodajmy wątek romantyczny między główną bohaterką - Signą, a kimś zakazanym, kimś kto nigdy nie powinien być brany pod uwagę, a jednak tutaj stał się wyborem. Śmierć był ogromnym plusem tej historii, a jego "osoba" dodawała kolejnego dreszczyku emocji. To było na swój sposób satysfakcjonujące. I mimo tych kilku zgrzytów na początku historia bardzo mi się podobała, była inna, przyjemna i warta tych chwilowych rozterek. Nim się obejrzałam książka się skończyła. Mam na półce kolejne części i napewno je przeczytam, bo na koniec zostałam schwytana w sidła Belladonny. Teraz zobaczymy co przyniesie Los. 😉
Romans_z_książką - awatar Romans_z_książką
Studium zatracenia Ava Reid
Studium zatracenia
Ava Reid
Effy Sayre od dzieciństwa przyjmuje tabletki, żeby móc odróżnić to, co prawdziwe, od wytworu jej wyobraźni, bowiem widzi wizje, w których pojawia się Baśniowy Król, który jest jedna głównych postaci w książce jej ulubionego, martwego już autora. Jako jedyna dziewczyna studiuje architekturę na swoim wydziale i uważana jest za dziwaczkę. Krążą także plotki o jej rzekomym romansie z profesorem. Odrzucona przez swoich rówieśników, Effy przyjmuje ofertę, przed którą wszyscy ją ostrzegają- ma zaprojektować i przebudować zrujnowaną posiadłość Emrysa Myrddina, jej ulubionego autora Bohaterka udaje się do posiadłości, która położona jest na skraju urwiska, tam poznaje Prestona- chłopaka, który pragnie udowodnić, że Emrys Myrddin byt oszustem i to nie on stoi za napisaniem swoich największych dziet literackich Czy baśniowy król istnieje naprawdę, a może Effy naprawdę oszalała ? 7 Jest to książka z gatunku dark academia, której motyw uwielbiam, zawsze bardzo mnie do siebie ciagnie i nie mogłam się jej oprzeć. Autorka sięga w tej powieści do baśni i folkloru, co jest bardzo dobrym elementem tej historii, który buduje odpowiedni nastrój, choć według mnie mogłoby go trochę więcej, raczej była tłem i klimatem histori, a ja liczyłam na bardziej baśniową historię. Chociaż sama koncepcja postaci Baśniowego Króla i jego obecności w życiu Effy porwała mnie wyczekiwałam rozwiązania zagadki. Sama do końca nie domyślałam się finału tej histori, a to duży plus. Główna bohaterka zrobiła na mnie ogromne wrażenie swoją złożonością. Nie była jednoznaczna w odbiorze - popelniata błẹdy, wahała się, uciekała w obsesje i destrukcje.Co momentami wprawiało mnie we frustrację, a chwilami boleśnie poruszało. Jednak uwielbiam jak w trakcie całej książki przeszła ogr przemianę z cichej myszki, w silną i odważną dziewczynę. Podobało mi się jak wprawiała Prestona w zakłopotanie, było to bardzo urocze, podczas ich wspolnych scen nie schodził mi uśmiech z twarzy, kocham ich sprzeczki! Preston jest za to jest troche zadufany i pedantyczny, ale za to bardzo madry i opiekuńczy w stosunku do Effy, przez co chemia między bohaterami jest idealnie wyważona Pojawia się tutaj także watek romantyczny, nie jest on jednak wiodący i nie przytłacza on całej historii. Pomimo że początkowej niechęci do siebie obojgu bohaterów szybko zawiązuja ze sobą pakt jako jedna drużyna walcząca o prawdę. Wspierają się, zdobywają swoje zaufanie, zwierzają się i pomagają odegnać złe duchy. Byt to mój reread tej histori, jednak po zastoju czytelniczym mam w głowie pustke w głowie ci do fabuly większości książek, które wcześniej czytałam & więc czułam się jakbym czytała ją po raz pierwszy i nie żałuję że ponownie po nią sięgnęłam! Ksiązka zdecydowanie należy do takich "na raz", szczególnie przy obecnych, dość długich wieczorach (no chyba że jesteśprzed sesjątak jak ja). Nie jest to high fantasy, raczej bardzo przyjemna przygodówka. Idealna będzie dla tych, ktorzy z fantasy dopiero zaczynają, bo watków jest tu niewiele, co jednak nieoznacza niczego złego. Polecam, ją jesli chcecie przeczytać klimatyczna i lekką książkę z watkiem romantycznym w tle. Po której zostaniecie z uczuciem melancholiji lekkiego niedosytu, oczywiście w dobrym znaczeniu- takim, które skłania do myslenia i wracania do fragmentów w głowie.
Kasia Ziółkowska - awatar Kasia Ziółkowska
oceniła na81 miesiąc temu
One For My Enemy Olivie Blake
One For My Enemy
Olivie Blake
One for my enemy to książka Olivie Blake inspirowana historią „Romeo i Julia” znanego każdemu Szekspira. Książkę w Polsce wydało wydawnictwo Znak Horyzont. Było to moje pierwsze spotkanie z autorką i muszę przyznać, że zdecydowanie należało do udanych. Połączenie współczesnego Nowego Jorku, pochodzących ze Wschodu czarownic oraz szekspirowskich motywów brzmi ciekawie? To właśnie jest One for my enemy w pigułce. Co więcej, książka zachowuje strukturę dramatu. Co prawda autorka napisała ją za pomocą klasycznej narracji, ale podział na akty oraz sceny zastąpił rozdziały czy części. Dzięki temu czytelnik mógł lepiej odczuć dramatyczne nawiązania. One for my enemy to nie jest tylko „Romeo i Julia”. Tak, to główna inspiracja w tej historii, a do tego jeszcze zdublowana. Zakazana miłość dotyczy dwóch par w tej historii, choć każda z nich przechodzi przez ten wątek nieco inaczej. Jednak to nie jest wszystko. Czytelnik obeznany z twórczością Szekspira znajdzie w tej powieści wiele innych nawiązań czy typowych dla twórcy motywów. Osobiście dostrzegłam wątki nawiązujące do „Hamleta” oraz „Makbeta”, co mnie bardzo urzekło – to zdecydowanie moje ulubione sztuki Szekspira. Ta książka jest dobra nie dlatego, że inspiruje się klasykiem. Blake stworzyła świat, w którym jest naprawdę wiele postaci, a jednak każda z nich była niezwykle indywidualna. Od samego początku jasne było, kto jest kim – chociaż tutaj typowy dla dramatów spis postaci pomógł w odnajdywaniu się – i nie było chwili, gdy bohaterowie się mieszali. Oczywiście, nie każdy otrzymał tyle samo czasu stronnicowego, ale wyszło to naturalnie i z potrzeb fabuły. Jak się wciągnęłam, poszła szybko. Czytałam ją w dość intensywnym czasie wizyty rodziny, a i tak pochłonęłam ją w kilka dni. Czytało się ją dobrze, a styl Blake jest naprawę przyjemny. Z łatwością płynęło się między scenami i aktami, a opisywane wydarzenia po prostu wciągały. Tak trochę to ta książka wyciągnęła mnie z małego stuporu czytelniczego i przypomniała, że ja przecież kocham czytać. W fabule dużo się dzieje. Śledząc losy dwóch rodzin czarownic walczących między sobą o dominację na rynku oraz dwóch par pochodzących z tych właśnie rodzin, nie można narzekać na nudę. Nie ma też chaosu. Narracja skacze między bohaterami i wydarzeniami, ale robi to z głową. Zawsze pozostawia czytelnika na skraju, przez co chce się wiedzieć, co będzie dalej. Sprawia to, że książkę trudno jest odłożyć. Magia ma swoją ważną rolę, ale dopiero później. W pierwszej połowie zastanawiałam się, czemu autorka wprowadziła czarownice, skoro równie dobrze mogła bazować na historii bez elementów fantastycznych. Dopiero później, mniej więcej w drugiej połowie, wyszło na jaw, jak bardzo ta historia potrzebuje magii. Jednak sam system magiczny był dla mnie nieco niejasny. Bywało, że bohaterowie okazywali się zdolni robić coś, o czym przez połowę książki nie było ani słowa. Trochę się w tym gubiłam, aż w końcu wzruszyłam ramionami i po prostu czytałam dalej. One for my enemy to dobra książka. Ma w sobie wiele elementów, od romansu, przez magię, aż po polityczne zagrywki światka czarownic (chociaż tych jest zdecydowanie najmniej). Jestem też ogromną fanką swego typu dwoistego zakończenia. Bardzo dobrze wpasowało się w to, jak autorka stworzyła bohaterów. Nie było wymuszone, a w pełni naturalne i zbieżne z ich motywacjami, celami oraz charakterami. Ze swojej strony polecam, jeśli szukacie stosunkowo spokojnej fantastyki.
zapisanawksiazkach - awatar zapisanawksiazkach
Świt Onyksu Kate Golden
Świt Onyksu
Kate Golden
Kurcze, długo miałam problem, żeby wkręcić się w tą historię. I chociaż przeczytałam całą to do samego końca nie poczułam z nią chemii. Przykro mi Kasiu, ale ta książka mi nie podeszła 😟. Chociaż były w niej naprawdę ciekawe momenty, które mogły poruszyć, to jednak nie. Nie zaiskrzyło między mną a tą książką i po drugi tom z pewnością nie sięgnę, bo kompletnie mnie nie ciekawi co się dalej wydarzy 🫣. Ale może chociaż przybliżę wam trochę historię, może was zaciekawi i postanowicie sięgnąć i sami się przekonać czy was ta historia urzeknie. Poznajemy tutaj Arwen, ktora od zawsze ma moc uzdrawiania, nie wie skąd się wzięła, nikt nie potrafi jej tego wytłumaczyć, ale lubi z niej korzystać i pomagać rannym. Niestety jest jeden minus jej mocy. Nie potrafi uleczyć swojej schorowanej matki, która opada z sił z dnia na dzień. Ma dwójkę młodszego rodzeństwa : brata i siostrę. Kiedy wybucha wojna, jej brat wraz ze swoim najlepszym przyjacielem zostają zaciągnięci do wojska by walczyć w obronie swojej ojczyzny. Jednak rok później wszystko nagle się zmienia. Brat niespodziewanie wraca do domu z mieszkiem złotych monet z wrogiego królestwa, a Arwen zostaje uwięziona przez znienawidzonego króla, po to by bronić swoją rodzinę. Jeśli jesteście ciekawi jak poradzi sobie dziewczyna w uwięzieniu i czy jej moc się rozwinie i co wydarzy się później, to przeczytajcie tę książkę. Może akurat wam się spodoba 😊.
Chwila_pauli - awatar Chwila_pauli
ocenił na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Nasze zerwane więzi

-A więc pozwolisz zatrzymać mu WSZYSTKO, czego sam tak bardzo pragniesz?
-Co przez to rozumiesz? - cedzi Finn przez zaciśnięte zęby.
-Mówię o Abrielli, Finnianie. Chociaż to z Ronanem łączy ją elfia więź, patrzysz na nią, jakby była księżycem i gwiazdami. Jak na upragniopny deszcz po niekończącej się suszy....

-A więc pozwolisz zatrzymać mu WSZYSTKO, czego sam tak bardzo pragniesz?
-Co przez to rozumiesz? - cedzi Finn przez zaciśnięte zęby. Rozwiń

Lexi Ryan Nasze zerwane więzi Zobacz więcej

-Nie wiedziałam że jesteś wszechwiedzącym-mówię ze wzrokiem utkwionym w przykurzonych butach.

-Nie jestem. Ale mam na karku wiele wiosen i potrafię dostrzec piękną duszę, kiedy taką spotkam. A piękne dusze nigdy nie pozostają samotne nazbyt długo.

-Nie jestem. Ale mam na karku wie...

Rozwiń
Lexi Ryan Nasze zerwane więzi Zobacz więcej

-Nienawidzę cię. - Niemal spluwam.
Finn przez dłuższą, pełną napięcia chwilę patrzy mi prosto w oczy, a twarz powoli rozjaśnia mu szeroki uśmiech.
-Co tam sobie próbujesz wmówić księżniczko.

-Nienawidzę cię. - Niemal spluwam.

Rozwiń