Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana

Okładka książki Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana autora Maria Zofia Christou, 9788383171968
Okładka książki Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana
Maria Zofia Christou Wydawnictwo: Pascal literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2023-08-30
2023-08-30
9788383171968

Kup Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana

Mankamenty tej publikacji są, niestety, na tyle dotkliwe, że rzucają cień na każdy pozytywny aspekt, jaki starała się wykreować Maria Zofia Christou. Książka „Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana” otrzymuje ode mnie jedynie 4/10, ponieważ zamiast obiecanego, pogłębionego portretu wyspy, otrzymaliśmy zbiór powierzchownych obserwacji, które momentami przypominają przydługi wpis na blogu podróżniczym o wątpliwej jakości redakcyjnej.

Głównym problemem jest rażący brak balansu między treścią informacyjną a osobistymi wynurzeniami autorki. Czytelnik, sięgając po ten tytuł, liczy na odkrycie ducha Cypru – jego skomplikowanej historii, politycznych pęknięć czy unikalnej symbiozy kulturowej. Tymczasem autorka serwuje nam literacki chaos, w którym opisy jedzenia (tytułowe halloumi pojawia się niemal obsesyjnie) przeplatają się z nużącymi relacjami z imprez. Styl narracji jest infantylny, a próby budowania nastroju poprzez nadmiar przymiotników sprawiają, że lektura staje się męcząca już po pierwszych kilkudziesięciu stronach.

Co przyciąga do tej publikacji, mimo jej licznych wad? Wizualna strona i chwytliwy tytuł mogą zmylić potencjalnego odbiorcę. Jeśli ktoś szuka bardzo lekkiej, niewymagającej lektury „do leżaka”, która jedynie prześlizguje się po powierzchni cypryjskiej rzeczywistości, może poczuć się ukontentowany. Odnajdziemy tu wzmianki o pięknych plażach, specyfice nocnego życia w kurortach oraz pyłach znad Sahary, które nawiedzają wyspę, tworząc apokaliptyczny klimat.

Niestety, to za mało. Wadą nie do wybaczenia jest marginalizacja trudnych tematów, takich jak linia demarkacyjna czy losy podzielonej Nikozji, które potraktowano tu niemal jak turystyczną ciekawostkę, a nie bolesną ranę regionu. Książka gubi rytm, a struktura rozdziałów wydaje się przypadkowa. Brak tu solidnego researchu, który odróżnia dobry reportaż od zbioru anegdot z wakacji. W efekcie otrzymujemy produkt ładnie opakowany, ale pusty w środku, który pozostawia czytelnika z poczuciem zmarnowanego czasu. Cypr zasługuje na opowieść z większą duszą i głębią, której Christou nie potrafiła wydobyć.

Jutro lecę na Cypr więc lektura wydawała się idealna. Niestety bardzo słaba, może nie w samej treści, raczej wadą jest brak umiejętności pisarskich autorki. Bardziej zmęczyłam niż przeczytałam. Plusem na pewno jest bardzo ładne wydanie. Przepraszam Panią Autorkę za tę opinię.

Przeczytałam książkę, a raczej kolorową broszurę o Cyprze z prywatnymi wspomnieniami polskiej żony cypryjskiego lekarza. Przeczytałam dwa razy. W poszukiwaniu wartosciowych treści do „small talk’ów” w polsko - cypryjskim towarzystwie. Przeczytałam, żeby mieć też informacyjną bazę w planowaniu podróży po Cyprze.
Za okładkę i wydanie daję 10/10.
Za treść 4/10. Gdyby skala była 5 punktowa dałabym 3. Zarówno tytuł, jak i treść książki są o wszystkim i o niczym. Ta książka jest jak teledysk, „szortsy” lub reklama telewizyjna. Szybkie najazdy kamery i krotkie ujęcia. Książkę można w pewnym sensie „scrollować” i tak, jak po scrollowaniu internetów - niewiele z niej w głowie zostaje, bo niewiele wartościowych treści w niej jest.

Za okładkę i wydanie daję 10/10.
Za treść 4/10. Gdyby skala...

47 użytkowników ma tytuł Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana

Okładka książki Cypr Maria Zofia Christou, Iwona Hajduczek, Anna Szaleńcowa
Cypr Maria Zofia Christou, Iwona Hajduczek, Anna Szaleńcowa
Okładka książki Cypr Maria Zofia Christou, Anna Szaleńcowa
Cypr Maria Zofia Christou, Anna Szaleńcowa

Cytaty z książki Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana

Dodaj cytat z książki Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do rana