Poszukiwacz zwłok

- Wilk i Lesiecki (tom 1)
- 2023-08-09
- 2023-08-09
Komisarz Laura Wilk staje na czele grupy śledczej poszukującej brutalnego zabójcy nastolatek, co nie podoba się jej kolegom z wydziału kryminalnego. Mimo początkowych sukcesów, brak współpracy między policjantami komplikuje sytuację. Kiedy jeden ze śledczych zostaje zamordowany, komisarz Wilk uświadamia sobie, że problem jest o wiele poważniejszy, niż jej się początkowo wydawało.
Maciej Lesiecki, psycholog współpracujący z policją, jest tak uwikłany w walkę z traumami z dzieciństwa, że nie dostrzega niepokojących zdarzeń, które nagle pojawiają się w jego życiu. Powoli traci kontrolę i jest coraz bardziej zagubiony. Nieoczekiwanie otrzymuje propozycję od nieznajomej kobiety. Ma znaleźć zwłoki zaginionej przed wielu laty młodej dziewczyny. Przyjmuje to zlecenie wierząc, że dzięki temu rozwiąże wszystkie swoje problemy. A sprawa ta nie jest prosta i niesie ze sobą wiele zagrożeń.
Pomimo własnych problemów komisarz Wilk próbuje pomóc Lesieckiemu. Oboje wpadają w pułapkę. Muszą walczyć o życie w świecie, gdzie wrogowie pozostają wrogami, na przyjaciół nie można liczyć, a za rogiem czai się nieuchwytny zabójca.
Kup Poszukiwacz zwłok w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Poszukiwacz zwłok
We Wrocławiu i okolicach od kilku lat grasuje seryjny morderca. Z powodu braku wyników od kierowania grupą śledczą zostaje odsunięty Piotr Żołnierz, a jego miejsce zajmuje Laura Wilk, która od samego początku musi się mierzyć z niechęcią ze strony większości współpracowników. Jednocześnie policjantka pomaga znajomemu w odnalezieniu ciała zaginionej przed laty nastolatki... Nie spodziewa się, jakie kłopoty na siebie sprowadzi... W twórczości pana Mieczysława zakochałam się za sprawą serii z Marcinem Zakrzewskim, ale powieści spoza tego cyklu również niezmiernie przypadły mi do gustu. Tak było i w tym przypadku. Autor wciąga nas zaskakującą intrygę, pełną napięcia, pełną zwrotów akcji czy zawrotnego tempa. Gdy czytelnik myśli, że rozgryzł całą zagadkę, okazuje się, iż jednak nie wszystkie elementy tej układanki zostały przez niego odkryte. Bohaterowie są charakterni, wyraziści, niepozbawieni wad, a jednocześnie niejednoznaczni, gdyż niektórych z nich nie da się tak po prostu zaszufladkować. Na szczególną pochwałę zasługuje postać psychologa z własnymi problemami, natręctwami bądź lękami, który stara się walczyć nie tylko z demonami przeszłości, ale też sam ze sobą. Dla mnie osobiście to był majstersztyk. W tej książce możemy odkryć całą masę nadużyć, które gnebią szeregi policji, trawiąc je niczym choroba. Korupcja, współpraca z przestępcami, nałogi lub układy polityczne to dla niektórych stróży prawa chleb powszedni. Pisarzowi udało się stworzyć z tego zgrabną i ciekawą opowieść, w której jednak to prawda i dobro wygrywają - przy znacznym udziale wyrzutów sumienia. Pisarz porusza też sprawę zawiści, nienawiści czy zemsty, która wprost zaślepia i prowadzi do tragicznych skutkach decyzji. Pokazuje jak wiele jest w stanie zrobić człowiek, ile poświęcić, żeby jego niecne uczynki nie wyszły na jaw. Możemy też znaleźć odwołanie do poczucia winy oraz naprawiania zła, które wydarzyło się z naszej winy. To kolejny rasowy kryminał z pod pióra Mieczysława Gorzki. Zakończenie daje nadzieję na dalszy ciąg, na co oczywiście będę niecierpliwie czekać. Wszak ktoś musi przyjąć schedę, gdy Zakrzewski odejdzie na emeryturę 😉
Oceny książki Poszukiwacz zwłok
5135 użytkowników ma tytuł Poszukiwacz zwłok na półkach głównych- Przeczytane 3 651
- Chcę przeczytać 1 434
- 2023 164
- 2024 101
- 2025 95
- Legimi 50
- Audiobooki 37

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poszukiwacz zwłok
Filip Kosior wymiata jak zawsze !
Filip Kosior wymiata jak zawsze !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałem czegoś tak dobrego od polskiego autora.
Historia wciąga i na długo pozostaje w pamięci.
Polceam
Dawno nie czytałem czegoś tak dobrego od polskiego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria wciąga i na długo pozostaje w pamięci.
Polceam
To jest niesamowity kryminał. Trzymał mnie w napięciu przez cały czas. Wizja korupcji w policji oraz gangsterskich powiązań w polityce może przerażać. Już dawno nie czułam takich emocji, strachu, niepewności. Uważam, że powieść jest bardzo dopracowana, główni bohaterowie i ich relacje to majstersztyk. Laura Wilk to kobieta, która wie czego chce, w imię wyższego celu jest w stanie zrobić wszystko. Natomiast Maciej Lesiecki walczy z traumami z przeszłości i sam nie jest pewien kim w rzeczywistości jest. To moje pierwsze spotkanie z Mieczysławem Gorzką i na pewno nie ostatnie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjnie napisana książka.
Z każdym rozdziałem akcja nabiera tempa. Nie ma czasu na nudę, nie ma zbędnych dłużyzn, a książkę czyta się mega szybko.
Szczerze polecam.
Rewelacyjnie napisana książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemnica sprzed lat wiąże sie z tajemnicą z teraźniejszości. Zaginięcie córki wpływowego biznesmena i poszukiwanie seryjnego mordercy. Z tym wszystkim muszą zmierzyć sie komisarz Laura Wilk i psycholog Maciej Lesiecki. A na deser skorumpowani policjanci i wszechwładni politycy. To wszystko serwuje nam pan Gorzka w "Poszukiwaczu zwłok".
Z...
Czesto wielowątkowe książki są męczące i ciężkie do czytania, tu było inaczej. W pewnym momencie wydawało się że dzieją się trzy odrębne akcje, ale w dalszej części wszystko zgrabnie się łączy w logiczną całość. Od razu sięgnę po kolejną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPanie Mietku! Co to było! Rewelacyjna powieść, pełna emocji i wątków, które wciągają bez reszty.
Drugą ważną postacią jest komisarz Laura Wilk, prowadząca śledztwo w sprawie Poltergeista, tajemniczego mordercy młodych kobiet. Na jej drodze pojawiają się także skorumpowani policjanci, którzy próbują utrudnić jej pracę, oraz wiele innych postaci, świetnie dopełniających całą historię.
Morderca pojawia się już na samym początku powieści, a nawet zabiera głos, jednak mimo to pozostaje nieuchwytny i niezwykle zagadkowy.
Nie znałam wcześniej twórczości Mieczysława Gorzki, ale jestem zachwycona tą książką. Choć wysłuchałam jej w formie audiobooka, wiem, że na pewno będę chciała mieć ją również w swojej kolekcji w wersji papierowej.
Autor świetnie operuje słowem. Powieść jest wielowątkowa i pełna bohaterów, jednak nie w takim sensie, że można się w niej pogubić. Wszystko jest spójne, dobrze wyważone i sprawia, że czytelnik całkowicie zatraca się w lekturze.
Co prawda w pierwszej części nie otrzymujemy jednoznacznego wyjaśnienia całej zagadki, ale pojawia się wiele wskazówek, które mogą naprowadzić nas na trop tajemniczego mordercy.
Już nie mogę się doczekać, kiedy sięgnę po drugą część. Jedno jest pewne, od dziś Mieczysław Gorzka jest dla mnie jednym z najlepszych polskich autorów kryminałów, a Poszukiwacz zwłok z pewnością znajdzie się w moim TOP 5 przeczytanych książek w tym roku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoszukiwacz zwłok to historia Macieja Lesieckiego, psychologa współpracującego z policją, który jednocześnie zmaga się z własnymi problemami. Już od samego początku książki widzimy, że przeszłość i wewnętrzne demony bohatera mają ogromny wpływ na jego życie.
Drugą ważną postacią...
Ile tu się działo! I wszystko nabrało sensu!
Ile tu się działo! I wszystko nabrało sensu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorzka ma unikalną zdolność tworzenia postaci złożonych, ale takich, które zdobywają sympatię czytelnika. Szkoda dla mnie trochę małego chaosu w wątkach, ale końcówkę czyta się na jednym tchu. Z chęcią sięgnę po kolejne przygody z Wilczycą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna pozycja!
Fabuła genialna. Niesamowicie utkana, pełna niespodziewanych zwrotów, realistyczna, wielowarstwowa.
No i do tego warsztat autora bardzo dobry, Gorzka nie dość że świetnie posługuje się polszczyzną, to jeszcze umie budować napięcie, potrafi doskonale ważyć słowa i szyć historię.
Jestem zachwycony, nie mogłem się oderwać, na pewno wrócę po więcej książek pana Mieczysława w niedalekiej przyszłości.
Fantastyczna pozycja!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisani, wielowymiarowi bohaterowie. Doskonała reprezentacja problemów psychicznych spowodowanych traumą u Ariela no i oczywiście Laura - w końcu sensowna kobieca postać w polskiej literaturze.
No i do tego warsztat autora bardzo dobry, Gorzka...
„Poszukiwacz zwłok” Mieczysława Gorzki to kryminał, przy którym naprawdę świetnie się bawiłam! O ile w ogóle można mówić o „zabawie” przy tak mrocznej tematyce 😉 Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Gorzka sprytnie podrzuca tropy, naprowadza na konkretne postacie, pozwala uwierzyć, że już wszystko wiemy… po czym sprytnie zmienia kierunek i wyprowadza w pole. Lubię takie prowadzenie fabuły! Bez chaosu, za to z dobrze przemyślaną intrygą. Bardzo podobało mi się też to, że w książce pojawiają się wątki psychologiczne, które dodatkowo pogłębiają historię i sprawiają, że napięcie ma również charakter emocjonalny. Postać Laury Wilk ma ogromny potencjał i myślę, że może dorównać Marcinowi Zakrzewskiemu. A gdyby ich drogi kiedyś się przecięły… Byłby ogień 🙂 Ogółem bardzo polecam.