Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw

Okładka książki Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw autorstwa Elbridge A. Colby
Elbridge A. Colby Wydawnictwo: Polski Instytut Spraw Międzynarodowych militaria, wojskowość
militaria, wojskowość
The Strategy of Denial American Defense in an Age of Great Power Conflict
2023-06-01
2023-06-01
Elbridge A. Colby jest współzałożycielem i dyrektorem The Marathon Initiative, inicjatywy politycznej mającej przygotować Stany Zjednoczone do ery rywalizacji wielkich mocarstw. W latach 2017–2018 pełnił funkcję zastępcy asystenta sekretarza obrony ds. strategii i rozwoju sił. Odpowiadał za przygotowanie i wdrożenie najważniejszych wytycznych Departamentu w zakresie planowania strategicznego – Strategii obrony narodowej z 2018 r. W latach 2018–2019 jako dyrektor programu obronnego w Center for a New American Security kierował pracami nad kwestiami obronnymi. Zajmował się również siłami strategicznymi, kontrolą zbrojeń i sprawami reformy wywiadu, m.in. w tymczasowych władzach koalicyjnych w Iraku w 2003 r. i w Biurze Dyrektora Wywiadu Narodowego w latach 2005–2006. Był także członkiem wielu komisji rządowych do spraw obronnych. Colby szeroko publikuje w Stanach Zjednoczonych i za granicą. Często występuje w telewizji, radiu, podcastach i programach internetowych amerykańskich i zagranicznych. Wielokrotnie zeznawał przed Kongresem i Komisją ds. przeglądu gospodarki i bezpieczeństwa USA–Chiny. Jest laureatem Distinguished and Exceptional Public Service Awards przyznawanych przez Departament Obrony oraz Superior and Meritorious Honor Awards przyznawanych przez Departament Stanu. Ukończył Harvard College i Yale Law School.

„Książka ta określi podstawy przyszłej debaty na temat amerykańskiej strategii obronnej w Azji. Dzięki niej Elbridge Colby staje się intelektualnym spadkobiercą zimnowojennych strategów, którzy poważnie myśleli o tym, jak udaremnić sowieckie projekty. Wysuwa on również dobrze uzasadnione, ale śmiałe twierdzenia na temat ewentualnej wojny z Chinami – uważa, że dopóki amerykańskie uderzenia konwencjonalne na chińskie cele będą ograniczone, Pekin nie będzie ryzykował eskalacji nuklearnej. Zakładając, że siły amerykańskie pokonałyby chińską inwazję, Colby argumentuje, że Waszyngton musiałby wtedy eskalować konflikt, aby skłonić Chiny do zaakceptowania porażki. Taka eskalacja mogłaby obejmować nie tylko wojnę ekonomiczną przeciwko chińskim przywódcom, ale także amerykańską kampanię bombową. Autor odważnie zmusza czytelników do konkretnego myślenia o tym, co nie do pomyślenia”. Dan Blumenthal, „The Wall Street Journal”, 20 września 2021 r.

„Podczas mojego pobytu w Waszyngtonie trudno byłoby mi wskazać kogoś, kto miał większy wpływ na przestawienie debaty o Ukrainie i Chinach na nowe tory”.

Wess Mitchell

Kup Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw

Praca jest próbą określenia strategii Ameryki wobec największego, zdefiniowanego przeciwnika czyli Chin, podjętych kontrdziałań w celu zapobieżenia powstania koalicji umożliwiającej państwu środka osiągnieciu hegemonii w Azji. Wynika to z obawy o zdominowanie najbardziej rozwiniętego regionu świata przez Chiny, co w dalszej konsekwencji może zagrozić samym Stanom Zjednoczonym. Podobne działania Ameryka podejmowała w Europie, aby przeciwdziałać zdominowaniu Europy przez jedno z państw, pierw Niemiec, później ZSRR.

E. Colby, obecny podsekretarz w Pentagonie, definiuje uporządkowany zestaw kroków, które winny podejmować Stany Zjednoczone przeciw hegemonicznym zapędom Chin, począwszy od stosunków z krajami zagrożonymi przez potencjalnego hegemona, wspólnych projektów, kładzenia odpowiednich akcentów czy przewidywaniu hipotetycznych scenariuszy.

Znajduje się tutaj również kwestia amerykańskiego podejścia do NATO i, jak można zauważyć, Ameryka w zasadzie realizuje politykę wyłożoną przez autora przed około czterema laty. Zatem zdecydowanie warto się zapoznać i porównać choćby ze słowami naszych polityków, którzy starają się nam przekazać, iż lepiej znają politykę Ameryki niż sami decydenci amerykańscy.

Poleca dr Sławomir Dębski, GROUND ZERO #3

Poleca dr Sławomir Dębski, GROUND ZERO #3

149 użytkowników ma tytuł Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw na półkach dodatkowych

Elbridge A. Colby
Elbridge A. Colby
Elbridge A. Colby is co-founder and principal of The Marathon Initiative. He served as deputy assistant secretary of defense for strategy and force development from 2017 through 2018, during which he led the development of the 2018 National Defense Strategy.

Samodzielność Strategiczna. Jak bronić Australii Hugh White
Samodzielność Strategiczna. Jak bronić Australii
Hugh White
Książkę czytałem już ponad 3 lata temu, ale ciągle jestem pod wrażeniem myśli, jakie są w niej zawarte – myśli autorstwa australijskiego geopolityka Hugh White’a. Książka w sposób kompleksowy podejmuje temat narodowej strategii oraz wyzwań, przed jakimi stoi kraj, biorąc pod uwagę zmieniające się uwarunkowania geopolityczne związane ze wzrostem roli i znaczenia Chin. Autor stawia fundamentalną tezę, iż jego kraj, myśląc o swojej obronie i dzielności, musi polegać przede wszystkim na sobie i własnych siłach. Ma świadomość, iż sojusze nie są gwarancją suwerenności, gdyż zaprzyjaźnione kraje mogą stawiać się w roli gwaranta tylko o tyle, o ile będzie to służyło ich nieredukowanym interesom narodowym. Dlatego należy robić wszystko, aby wzmocnić własną siłę, i nie chodzi tutaj tylko o proste zwiększenie wydatków na cele militarne, ale o to, by elity kierujące krajem podjęły się strategicznego i dalekosiężnego myślenia, dostosowując swoje bieżące działania do nowych warunków i urealniając własne możliwości w kontekście celów, jakie należy osiągnąć. Książka jest niezwykle przejrzysta, napisana bardzo sprawnie, płynnie, co i rusz skłaniała mnie do refleksji o sytuacji naszego kraju, który funkcjonuje w odmiennych uwarunkowaniach geograficzno-międzynarodowych, ale dokładnie z tymi samymi problemami i wyzwaniami, z jakimi mierzy się Australia. W tym miejscu należą się też słowa uznania dla wydawnictwa Układ Sił, które znajduje takie książki oraz tłumaczy je na język polski – jest to niezwykle ważne w dzisiejszych czasach, kiedy stoimy wobec wyzwań, z jakimi nasze pokolenie nie musiało się do tej pory mierzyć.
Arek - awatar Arek
Doktryny Wojenne. Historia i Ocena Łukasz Przybyło
Doktryny Wojenne. Historia i Ocena
Łukasz Przybyło
„Trudna ale ciekawa” Książka „Doktryny Wojenne. Historia i Ocena.”- to praca doktorska autora. Publikacja tego typu rządzi się swoimi prawami. Nie jest najłatwiejsza w odbiorze, naszpikowana faktami i przeznaczona dla osób zainteresowanych tematem. Czytelnicy spoza „kręgu” mogą przez nią nie przebrnąć. Książka omawia wybrane doktryny wojenne na konkretnych przykładach. W podsumowaniu porównuje je i przedstawia wnioski. Są one bardzo ciekawe i pozwalają inaczej spojrzeć na przebieg pewnych konfliktów. Zanim jednak dotrzemy do nich, autor wyjaśnia pojęcie doktryny wojennej dość szczegółowo. Można powiedzieć, że nie jesteśmy rzucani na głęboką wodę, bez przygotowania. Potem zaczynany od I wojny światowej. W tym rozdziale są omówione wraz ze zmianami doktryny wojenne Francji, Niemiec i Wielkiej Brytanii. Kolejnym konfliktem podanym jako przykład przez autora jest II wojna światowa – kampania francuska 1940 roku. Oczywiście podano ewolucję doktryn wszystkich uczestniczących państw. W czasach po drugiej wojnie światowej omówiono szereg konfliktów Izraela i pierwszą wojnę w zatoce perskiej. Poddano badaniu następujące państwa Izrael, Irak, USA. Wspomniano o doktrynach Egiptu, Syrii i Iranu. Autor nie ogranicza się do wyżej wymienionych przykładów. W tekście wiodącym znajdziemy jeszcze wiele innych pomniejszych konfliktów i doktryn. Całość czyta się dobrze, wiedza podana jest systematycznie i nie pogubiłem się w rozważaniach. Część danych podana jest w tabelach. Ułatwiają one zrozumienie tematu. Gdzieniegdzie możemy znaleźć oszczędnie wykonane mapy sytuacyjne. Wydanie w twardej oprawie na bardzo dobrym papierze. Książka potrzebna dla zrozumienia jak ważną rzeczą jest doktryna wojenne i jakie konsekwencje niosą błędy w niej zawarte.
Marcin Kowalczyk - awatar Marcin Kowalczyk
Byliśmy żołnierzami. la Drang - bitwa, która zmieniła wojnę w Wietnamie Harold Moore
Byliśmy żołnierzami. la Drang - bitwa, która zmieniła wojnę w Wietnamie
Harold Moore Joseph L. Galloway
„Bardzo dobra” „Byliśmy żołnierzami” nie jest łatwą książką ze względu na swoją plastyczność i brak anonimowości. Opowiada o jednej z bitew w wojnie wietnamskiej z pozycji amerykańskiego żołnierza. Bitwa ta nie była zabawą, ale wystawiła realną fakturę w ofiarach po obu stronach linii frontu. Zresztą jej pośrednim celem, założonym przez jedną ze stron było ów krwawy bilans uczynić jak największym. Wojna to okrutna matka i rządzi się swoimi prawami. Odbiera tylko, nie daje. Dotyka swoimi długimi palcami nie tylko bezpośrednich uczestników starcia, ale ich bliskich i dalekich krewnych. Piekło na ziemi stworzone przez bezpośrednią wymianę ognia, patrząc wrogowi w oczy, nie jest dla każdego. Ten który to wytrzyma będzie pamiętał do końca życia i obciążony tym ciężarem umrze niespokojny. To wszystko dla ojczyzny i z patriotycznym wezwaniem na ustach. Autor podaje nazwiska, więc nie ma anonimowych bohaterów, nie ma też anonimowych kawałków zwłok rozerwanych przez wybuch, nieraz własnej artylerii. Autor przestawia życiorys i powrót w ciasnej skrzyni przepasanej flagą do najbliższych. I nie są to pojedyncze skrzynie – ich liczbę podaje się w setkach. Setkach łez, nieprzespanych nocy i strachu. Bohaterowie też go odczuwają, niekiedy jest on przyczyną ich odejścia z tego świata. Wszystko to dzieje się w zielonym lesie, gdzieś na końcu świata. W którym ciało wroga i kolegi zaczyna cuchnąć tym samym smrodem zaraz po śmierci. Jeśli tam trafiłeś musisz zabijać, by nie zostać zabitym. I nie jest to wprost napisany antywojenny manifest, ale pełni taką rolę. Książka opisuje robotę jaką wykonuje żołnierz, kiedy Ty bezpiecznie śpisz w swoim łóżku. Żebyś mógł śnić jak najdłużej… Bardzo plastyczny obraz zmagań, pozostanie z czytelnikiem na długo po skończeniu lektury i nie będą to przyjemne obrazy. Wojna pokazana w „Byłyśmy żołnierzami” różni się od obrazów kreowanych w filmach. Człowiek dopiero po tej lekturze, orientuje się jak bardzo. Książka zawiera listę nazwisk uczestników, wybrane biogramy i ciągnie swoją historię długo po zakończeniu działań wojennych. Stajemy na rozstaju obrazów pola bitwy i normalnego życia. Należy pamiętać, że jest to tylko malowidło made in USA, bo dla drugiej strony pole bitwy było normalnym życiem. Duży plus dla autora, że zadbał o odrobinę empatii i pamięci dla przeciwnika. Docenił skuteczność walki o swój kraj. Ze swojej strony namawiam do przeczytania tej książki – warto.
Marcin Kowalczyk - awatar Marcin Kowalczyk

Cytaty z książki Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw

Dodaj cytat z książki Strategia wypierania. Amerykańska obrona w dobie konfliktu mocarstw