Ciemne strony

Okładka książki Ciemne strony autora Algernon Blackwood, 9788374704236
Okładka książki Ciemne strony
Algernon Blackwood Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller Seria: Biblioteka Grozy horror
horror
Biblioteka Grozy
2023-06-30
2023-06-30
Beata Długajczyk

Kup Ciemne strony w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ciemne strony

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ciemne strony

Zestaw dwunastu opowiadań w mojej opinii bardzo zróżnicowanych jakościowo. Od na prawdę świetnych, budzących grozę i lęk - i tu najbardziej podobały mi się: "Zew", "Rączy Wilk" i "Klaustofobia Panny Slumbubble" po bardzo słabe ,nudne i niespecjalnie budujące napięcie jak np. "Morski Paroksyzm", "Epizod w Pensjonacie" i "Wilki Boga". Pozostałe opowiadania dobre lub bardzo dobre. Subiektywnie oceniam zestaw jako udany, dlatego ocena - 6.

Zbiór niezwykle klimatycznych opowiadań grozy. W zasadzie, brak tutaj opowiadań słabych, każde nieomal, mogłoby posłużyć za materiał na filmowy scenariusz. Autor, jak na prawdziwego wiktoriańskiego dżentelmena przystało, pisze pięknym, wysublimowanym stylem, a groza w jego historiach nigdy nie jest sztampowa. Każde opowiadanie jest inne, co ukazuje brak schematyzmu pisarza, tak typowego dla np. Lovecrafta.

Głosy za ścianą 7/10 - Początkujący dziennikarz, wynajmuje pokoik, w pewnym starym domu. Obowiązki w redakcji, zatrzymują go zwykle do późnych godzin nocnych. Wracając do mieszkania, wśród nocnej ciszy, ma szanse usłyszeć coś, czego pożałuje. Majstersztyk klimatu grozy.

Przychodzi, żeby kraść 9/10 - W pewnej stodole na odludziu Anglii, popełnił samobójstwo zwyrodniały okrutnik. Każdy kto spędzi trochę czasu w jej wnętrzu, staje się ofiarą myśli samobójczych. Jedno z najlepszych opowiadań grozy, jakie ostatnio czytałem.

Smith: epizod w pensjonacie 7/10 - Zapracowany student medycyny, wynajmuje pokoik w tanim pensjonacie. Jego sąsiadem jest tajemniczy jegomość, który nigdy nie opuszcza pokoju przed zmrokiem. Klimat jak z filmów Hammera.

Klaustrofobia panny Slumbubble 7/10 - Stara panna, każdego roku oszczędza pieniądze na wakacyjny wyjazd. Ten będzie inny, może ją bowiem kosztować życie. Nastrój kolejowej grozy, jak z prozy Grabińskiego.

Torba podróżna 9/10 - Zapracowany prawnik, zmęczony żmudnym procesem postanawia wyjechać z Brytanii na urlop. Pech chce, iż o zbrodni omawianej na sali sądowej, nie można tak sobie zapomnieć, zwłaszcza gdy ciągle słyszy się tajemnicze kroki na schodach. Autor, ponownie stworzył opowiadanie ocierające się o arcydzieło klimatu grozy.

Morski paroksyzm 8/10 - Grupka wilków morskich, spotyka się na pewnej plaży, podczas przypływu, gdy słychać jak morze żyje swym groźnym, pierwotnym rytmem. Podczas zakrapianej alkoholem imprezy z ust jednego z nich padają słowa, które obudzą mrok.

Strych 7/10 - Dosyć typowe opowiadanie grozy, które ukazuje fascynacie pisarza, zwierzętami odczuwającymi, więcej ze świata nadprzyrodzonego niż ludzie.

Rączy Wilk 8/10 - Pewien mieszczuch, wybrał się na ryby w głąb kanadyjskiej głuszy. Miejscowi ostrzegają go przed niebezpiecznym miejscem, w którym lepiej aby nie łowił.

Wilki Boga 9/10 - Wieloletni pracownik Kompanii Zatoki Hudsona, powraca przedwcześnie, z Kanady na Orkady. Cieszy się, iż brak tutaj lasów, które budzą w nim dziwny lęk. Jego brat, jest wystraszony dziwnym zachowaniem krewnego, i prosi o rade emerytowanego pracownika, tej samej firmy, który zna mrok kanadyjskich lasów. Absolutne mistrzostwo klimatu grozy.

Pierwsza nienawiść 9/10 - Opowiadanie pełne suspensu, które spodoba się miłośnikom nieoczywistej grozy. Grupka mężczyzn gawędzi sobie przy kieliszku, jeden z nich postanawia opowiedzieć historie ze swego życia. Słuchacze zostają postawieni wobec tajemnicy zła i nienawiści, tkwiącej w ludziach, czasem bez wyraźnego powodu.

Zew 7/10 - Nietypowa, jak na Blackwooda historia miłosna, z mrocznym happy endem.

Wyznanie 8/10 - Pewien człowiek, zagubiony w słynnych londyńskich mgłach, widzi i słyszy więcej, niż powinien, zobaczyć i usłyszeć zwykły śmiertelnik.

Kilka opowiadań wygląda na wprawki. Ale ostatnie, 'Wyznanie', uzasadnia kupno całego zbioru. Dobra rzecz. Porządny przekład, co w przypadku literatury gatunkowej nie jest w naszym kraju normą.

110 użytkowników ma tytuł Ciemne strony na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Ciemne strony na półkach dodatkowych

Okładka książki Ghost Stories Algernon Blackwood, Amelia Edwards, Stephen Fry, Washington Irving, Montague Rhodes James, Edgar Allan Poe, Charlotte Riddell, Robert Louis Stevenson, Bram Stoker
Okładka książki Opowieści niesamowite z języka angielskiego Edward Frederick Benson, Ambrose Bierce, Algernon Blackwood, Robert W. Chambers, Charles Dickens, Nathaniel Hawthorne, W.W. Jacobs, Henry James, Montague Rhodes James, Joseph Sheridan Le Fanu, H.P. Lovecraft, Arthur Machen, Charlotte Perkins Gilman, Edgar Allan Poe, John William Polidori, Walter de la Mare
Algernon Blackwood
Algernon Blackwood
Algernon Henry Blackwood (ur. 14 marca 1869 w Shooter's Hill, zm. 10 grudnia 1951 w Bishopsteighton) - angielski pisarz, dziennikarz i spiker radiowy. Jego prace, przez krytyków uznawane są "za najbardziej warte wyróżnienia wśród dzieł z gatunku "opowieści dziwnych", może poza dziełami Lorda Dunsany'ego." Algernon Blackwood urodził się w Shooter's Hill, które dzisiaj jest południowo-wschodnią częścią Londynu, w rodzinie administratora urzędu pocztowego, który, według Petera Penzoldta "był człowiekiem dobrego serca, ale żenująco wąskich przekonań religijnych". Blackwood w swoim dorosłym życiu parał się wieloma zajęciami - był farmerem w Kanadzie, właścicielem hotelu, reporterem w Nowym Jorku i okazjonalnym eseistą dla wielu periodyków. W wieku trzydziestu-kilku lat, przeniósł się na powrót do Anglii i zaczął pisać nowelki o tematyce z pogranicza fantasty i horroru. Dziesięć zbiorów krótkich opowiadań odniosło duży sukces i przyniosło mu rozgłos - niektóre z nich zostały zaadaptowane na potrzeby słuchowisk radiowych. Blackwood napisał także czternaście powieści, parę książek dla dzieci, sztuk teatralnych. Był zapalczywym zwolennikiem przyrody, co da się odczuć w wielu opowiadaniach. Aby zaspokoić swój "paranormalny głód" wstąpił do londyńskiego Ghost Club. Jego najbardziej znanymi dziełami są zapewne Wendigo oraz Wierzby. Blackwood należał prawdopodobnie do Hermetycznego Zakonu Złotego Brzasku, podobnie jak jego znajomy po fachu Arthur Machen. Tematy kabalistyczne przebrzmiewają w opowiadaniu Ludzki Akord (The Human Chord).

Okładka książki Sny umarłych 2022. Polski rocznik weird fiction Leszek Baderski, Aleksandra Bednarska, Grzegorz Czapski, Jakub Filipkowski, Sylwester Gdela, Krzysztof Grudnik, Jarosław Klonowski, Daniel Krawczyk, Paweł Lach, Jakub Luberda, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Marcin Mierzejewski, Franciszek Mocek, Aneta Pazdan, Jacek Pelczar, Rafał Pietrzyk, Michał Puchalski, Michał J. Sobociński, Robert Zawadzki
Okładka książki Akolici Cthulhu Jorge Luis Borges, Joseph Payne Brennan, Donald R. Burleson, Peter Cannon, Hugh B. Cave, Searight Franklyn, Neil Gaiman, Randall Garrett, John Glasby, Edmond Hamilton, S.T. Joshi, David V. Kaufman, Gustav Meyrink, Earl Pierce, Searight F. Richard
Okładka książki Opowieści niesamowite. Literatura francuska Guillaume Apollinaire, Honoré de Balzac, Jacques Cazotte, Anatole France, Théophile Gautier, Prosper Mérimée, Charles Nodier, Jules Barbey d'Aurevilly, Guy de Maupassant, Gérard de Nerval, Auguste de Villiers de L'Isle-Adam
Okładka książki Szaleństwo Cthulhu Arthur C. Clarke, Heather Graham, Lois H. Gresh, Caitlín R. Kiernan, J.C. Koch, Joseph S. Pulver Sr., Daniel Schweitzer, Michael Shea, John Shirley, Robert Silverberg, William Browning Spencer, Melanie Tem, Jonathan Thomas, K.M. Tonso, Harry Turtledove, Donald Tyson

Cytaty z książki Ciemne strony

Dodaj cytat z książki Ciemne strony