Zadanie goblina

- Obca Krew
- Goblin Quest
- 2008-04-01
- 2008-04-01
W życiu wiele trzeba znieść, od sprzątania goblinich wygódek, poprzez „syfne dyżury”
Jednak udręka ta zda się rajem, gdy zostaniesz goblińskim zwiadowcą, który ostatnim przedśmiertnym wrzaskiem ostrzec ma innych o niebezpieczeństwie. A potem ciach! I koniec misji!
Misja raczej się nie udała, ale goblin Jig, zezując na czubek najbardziej ostrego narzędzia, jakie kiedykolwiek w niego wymierzono… poweselał. Uważają go za potwora! A przecież potwór to klasa wyżej niż „drobna niedogodność”, do której to kategorii herosi zaliczali rodzaj goblini.
- Nawet płonący żywy trup ma swoje jasne strony - pomyślał Jig i przyznacie, że była to myśl godna uwiecznienia w przysłowiu.
Z lekko histeryzującym pająkiem na głowie i tępym jak pomyślunek ścierwojada nożem kuchennym za pazuchą, Jig wyrusza na spotkanie nieznanego. Tam, gdzie nigdy wcześniej nie dotarł żaden goblin. W towarzystwie, w którym absolutnie nie powinien się znaleźć. Po coś, co nigdy nie powinno zostać odkryte. I - jak było do przewidzenia - jest strzeżone przez coś absolutnie potwornego...
Kup Zadanie goblina w ulubionej księgarni
Oceny książki Zadanie goblina
1092 użytkowników ma tytuł Zadanie goblina na półkach głównych- Przeczytane 778
- Fantasy 30
- Fantastyka 20
- 2014 4
- Z biblioteki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zadanie goblina
To taki książkowy McDonald. Czasem mam ochotę na tego typu danie a to jest naprawdę dobre w swej klasie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczna książeczka. Bardzo prosta, ale oryginalna z postacią goblina. Jest tak nieskomplikowana, że do przeczytania możliwa przez bardzo młodych czytelników. Jest krasnolud, Jest Smok, jest elf , jest magia czyli fantasy pełną gębą :))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka lekka, dobrze się czyta momentami zabawna. Odbiorcy to raczej ok 16-25 lat. Zabrałem ze sobą na wyjazd nie miałem co czytać więc ją zmęczyłem. Generalnie ok ale dla młodszych czytelników.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasami jest ochota na prostą, nieskomplikowaną i wciągającą bajkę tylko po to, żeby się odprężyć. Dzieje goblina są w tej kategorii solidną pozycją.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę fantastyczna książka! Lekka i niesamowicie wciągająca. Pełna nawiązań do gier RPG i D&D, zgrabnie wplecionych w fabule i mechanikę świata. Sam główny bohater to prawdziwe przeciwieństwo Conana, co tylko zwiększa napięcie i wywołuje niepewność w jakiś to sposób i czy upora się z komplikacjami w trakcie swoich przygód. Warto przeczytać, nie jeden raz. Mam nadzieję że kolejny tom podtrzyma poziom.
Naprawdę fantastyczna książka! Lekka i niesamowicie wciągająca. Pełna nawiązań do gier RPG i D&D, zgrabnie wplecionych w fabule i mechanikę świata. Sam główny bohater to prawdziwe przeciwieństwo Conana, co tylko zwiększa napięcie i wywołuje niepewność w jakiś to sposób i czy upora się z komplikacjami w trakcie swoich przygód. Warto przeczytać, nie jeden raz. Mam nadzieję że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyzwoita , lekka fantasy z poczuciem humoru . Bez puenty . Tak dla rozrywki sprawdzona :) i polecana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam duże oczekiwania ale chyba w związku z brakiem dostępności tej książki ;) - fajnie, śmiesznie, od razu polubiłam Jiga - głównego bohatera. Duży plus za to, że to chyba jedyna pozycja z perspektywy goblina. To nie jest odważny bohater raczej taki bohater z przypadku. ;)
Książka jest dobra, ale wow nie ma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dobra, ale wow nie ma.
Jeśli przedrzeć się przez pierwszą ćwiartkę książki, chwilami wręcz odpychająco infantylną i błahą, lektura niespodziewanie zaczyna przynosić coraz więcej zadowolenia. Składa się na to nietypowy dla regularnej fantasy bohater (na ogół gobliny służą do rzezania tysiącami i wprawiania się w sztuce wojennej wszystkich innych ras),szereg nie aż tak tuzinkowych pomysłów (zapomniany bóg, jaskinie z fizycznym, choć sztucznie stworzonym lasem) i całkiem pokaźna dawka humoru o ciemniejszym zabarwieniu. W efekcie o ile początek trzeba wręcz przeorać, to dalszą część - zwłaszcza powyżej połowy - czyta się z zaciekawieniem.
Niestety, nie da się jednak przy tym zapomnieć o dwóch podstawowych mankamentach książki. Po pierwsze - czuć, że jest to literatura skierowana do młodzieży. Wiele zjawisk jest tu uproszczonych, krwistość ograniczona, a psychologia postaci... powiedzmy, że umowna. Po drugie - fabuła jest cieniutka. Cała ta książka to po prostu marsz po skarb, przerywany co jakiś czas pułapką czy pojawieniem się przeciwnika. Ba! To w ogóle wygląda jak zapis czyjejś sesji RPG, obudowany dialogami i szerszą narracją. W końcu mamy maga, kapłana, wojownika, złodziejkę i... no... goblina. Idą, nabijając sobie doświadczenie i mając w perspektywie zdobycie stosów złota.
Ogólnie więc wypadałoby dać książce najwyżej 5/10, ale uczynienie z bohatera goblina i doprowadzenie go żywego do ostatniej karty opowieści, nasączenie całości nieco wisielczym humorem oraz sentyment do erpegów (w sumie książkę można potraktować jako łagodne wprowadzenie w świat gier fabularnych) powodują, że dorzucam bonusową gwiazdkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco dobra książka. Prosta historia, lekkie pióro, spora dawka porządnego humoru. Nietuzinkowy główny bohater, który stopniowo przechodzi przemianę wewnętrzną.
Nade wszystko - niezdarne gobliny i inne rasy "zła" , ich punkt widzenia na świat oraz "pozytywnych bohaterów". Same postacie są dość ciekawe i sympatyczne (zwłaszcza w tomie III). Nie brakuje też szczypty moralizatorstwa - przede wszystkim w wykonaniu boga Ciemnogwiazdego i goblina Jiga.
Jeżeli szukasz czegoś co umili Ci czas, nie będzie wymagać nadmiernego wysiłku bądź czegoś dla młodego czytelnika - "Gobliny" są dobrym wyborem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOceniam tutaj całą trylogię bo zasadniczo jej konstrukcja nie uległa zmianie, a jedynie autor dodawał kolejne elementy i postacie do tej interesującej historii.
Nade wszystko - niezdarne gobliny i inne rasy...
Nie jest to książka, która przypadnie do gustu dużemu gronu czytelników fantasy, ale mam wrażenie, że tylko czytelnicy fantasy będą w stanie ją naprawdę docenić. Jest ona niczym parodia całego kanonu fantasy z dodatkiem dużej dawki humoru. Mi jako czytelnikowi tego nurtu książka niesamowicie zapadła w pamięci i polecam ją każdemu, kogo męczą najbardziej oklepane schematy fantasy.