Odległe echo

- The Distant Echo
- 2023-05-31
- 2023-05-31
- Justyna Szcześniak-Norberg
Bestsellerowa, uhonorowana wieloma nagrodami autorka Val McDermid prezentuje swoją jak do tej pory najbardziej zaskakującą historię. „Odległe echo” to misternie skonstruowana, dająca do myślenia opowieść o morderstwie i zemście.
Czwarta nad ranem, środek grudnia. Śnieg przykrywa grubą warstwą uniwersyteckie miasteczko St. Andrews, gdy Alex Gilbey i jego trzej przyjaciele wracają pijani do domu i przypadkiem natykają się na ciało młodej kobiety. Rosie Duff została zgwałcona, dźgnięta nożem i porzucona na śmierć na pradawnym piktyjskim cmentarzysku. Jedynymi podejrzanymi stają się czterej studenci uwalani jej krwią.
Dwadzieścia pięć lat później policja wraca do starych nierozwiązanych spraw, a morderstwo Rosie Duff jest jedną z nich. Jednak ktoś ma własny pomysł na to, jak wymierzyć sprawiedliwość. Jeden z czwórki dawnych podejrzanych umiera w podejrzanym pożarze, a niedługo potem ginie kolejny. Alex obawia się najgorszego. Ktoś mści się za śmierć Rosie, a jeśli nie uda mu się odkryć, kto naprawdę stoi za jej zabójstwem, sam może pożegnać się z życiem…
Kup Odległe echo w ulubionej księgarni
Oceny książki Odległe echo
- Ebook 5
- Kryminały 4
- E-book 3
Cytaty z książki Odległe echo
Jedyną rzeczą potrzebną złu do zwycięstwa, przypomniał sobie Alex pewien cytat, jest bierność dobrych ludzi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odległe echo
Polecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toR E C E N Z J A 🔥
Po latach sprawa wraca – a wraz z nią ktoś, kto chce wymierzyć własną sprawiedliwość. McDermid znakomicie buduje napięcie i tworzy niejednoznacznych bohaterów, sprawiając, że czytelnik do końca nie wie, komu może ufać. To nie tylko kryminał, ale też opowieść o wpływie przeszłości na teraźniejsze życie.
Polecam fanom inteligentnych thrillerów i psychologicznej głębi.
#czytam #czytambolubię #czytambochcę#kryminał #thrillerpsychologiczny #zbrodnia #bezprzedawnienia #zemsta
R E C E N Z J A 🔥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Odległe echo” to mroczny, psychologiczny thriller, który zgrabnie łączy klasyczną zagadkę kryminalną z głęboką analizą traumy i winy. Historia skupia się na grupie młodych mężczyzn, których życie zostaje na zawsze naznaczone po tym, jak przypadkowo znajdują ciało zamordowanej kobiety. Choć nie zostają oskarżeni, cień podejrzeń nigdy ich nie opuszcza....
Spore rozczarowanie biorąc pod uwagę "Miejsce egzekucji".
Spore rozczarowanie biorąc pod uwagę "Miejsce egzekucji".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopóki akcja rozgrywa się w przeszłości historia wydaje się ciekawa i dobrze napisana. Z każdym rozdziałem wyraźnie gorzej. Miała znacznie większy potencjał.
Książka niesamowicie nużąca. Ciągnie się niemiłosiernie. Od połowy czytałam już tylko dialogi :(.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z autorką. I szczerze mówiąc, że chyba w najbliższym czasie nie podejmę próby przeczytania kolejnych pozycji.
Książka taka sobie. Niby kryminał, niby morderstwo i tajemnica, jednak cała historia nieco się dłuży. Akcja rozwija się powoli, a autorka mam wrażenie w kilku miejsca pisze w kółko o tym samym. Wątki poboczne ciągną się w nieskończoność, w niektórych momentach, zwałsza po połownie książki miałam ochotę przeżucać kartki po pobieżnym przeczyatniu, bo odnosiłam wrażenie, że i tak nic istotnego się nie dzieje. Pomysł na fabułę dobry, jednak wykonanie takie sobie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka taka sobie. Niby kryminał, niby morderstwo i tajemnica, jednak cała historia nieco się dłuży. Akcja rozwija się powoli, a autorka mam wrażenie w kilku miejsca pisze w kółko o tym samym. Wątki poboczne ciągną się w nieskończoność,...
Bardzo dobry kryminał, nie rozczarowałam się.
Bardzo dobry kryminał, nie rozczarowałam się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał z (co rzadko się zdarza) równie dobrą warstwą obyczajową. Zamiast nudnych wątków romansowych, autorka pokazuje, jak zbrodnia wpłynęła na życie osób, które znalazły się w jej kręgu. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo się akcja rozkreca ale finalnie fajna
Długo się akcja rozkreca ale finalnie fajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOk, autorka ma niesamowitą umiejętność lania wody, fabuła skonstruowana jest tak, że można domyślić się kto zabił, reszta to nieciekawe opisy tych samych sytuacji .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z autorką. Już po lekturze z zaskoczeniem stwierdziłam, że jest to początek serii o Karen Pirie, aczkolwiek postać ta odgrywa tutaj całkowicie poboczną rolę. Przyjemny kryminał, ale nie powiedziałabym, że jakoś szczególnie porywający. Akcja wolno się rozkręca, zwłaszcza pierwsza część opowiadająca o wydarzeniach z przeszłości była moim zdaniem niepotrzebnie rozwleczona. Trochę więcej się dzieje, kiedy akcja przenosi się do współczesności. Ta część zdecydowanie bardziej mi się podobała. Wątek kryminalny jest dobrze skonstruowany, wielki plus za zaskakujące rozwiązanie. Generalnie całkiem dobrze się czytało, można było jednak skoncentrować fabułę na mniejszej liczbie stron. Ciekawa książka, ale raczej nie zacznę teraz czytać wszystkich pozycji autorki, bo aż takiego wrażenia na mnie nie zrobiła.
Moje pierwsze spotkanie z autorką. Już po lekturze z zaskoczeniem stwierdziłam, że jest to początek serii o Karen Pirie, aczkolwiek postać ta odgrywa tutaj całkowicie poboczną rolę. Przyjemny kryminał, ale nie powiedziałabym, że jakoś szczególnie porywający. Akcja wolno się rozkręca, zwłaszcza pierwsza część opowiadająca o wydarzeniach z przeszłości była moim zdaniem...