ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Niezwykła wędrówka Harolda Fry

- The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
- 2023-06-05
- 2013-03-18
- 2012-07-24
- Tomasz Macios
Ekranizacja powieści już w kinach. W rolach głównych Jim Broadbent i Penelope Wilton.
Nadzieja jest podróżą.
List, który zmienił wszystko, przyszedł we wtorek. Zamiast wysłać krótką odpowiedź, Harold Fry postanawia ruszyć na drugi koniec kraju. Wierzy, że dzięki temu Queenie będzie żyć.
„Proszę jej powiedzieć, że Harold Fry jest w drodze. Wystarczy, że będzie czekać. Ponieważ mam zamiar ją uratować, rozumie pani. Ja będę maszerował, a ona musi żyć”.
Harold nigdy nie robił niespodzianek, ostatnio nawet nie wychodził z domu. Teraz idzie bez mapy ani telefonu, w coraz bardziej znoszonych żeglarskich butach – do kobiety, która kiedyś go uratowała. Samotna wędrówka staje się okazją do poznania wielu ludzi – ich radosnych wspomnień i nieszczęśliwych historii – a przede wszystkim zrozumienia i uratowania siebie.
Inspirująca powieść poruszająca najczulsze struny.
Nominowana do Man Booker Prize.
Prawie 4 miliony sprzedanych egzemplarzy na całym świecie!
Kup Niezwykła wędrówka Harolda Fry w ulubionej księgarnii
Oceny książki Niezwykła wędrówka Harolda Fry
1222 użytkowników ma tytuł Niezwykła wędrówka Harolda Fry na półkach głównych- Chcę przeczytać 747
- 2013 17
- 2023 9
- 2014 9
- E-book 6

Inne materiały dotyczące książki Niezwykła wędrówka Harolda Fry

![25 książek za 25 słów [Konkurs]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/02500/02584/9_13741553197.png)
25 książek za 25 słów [Konkurs]

Znamy tytuły nominowane do tegorocznej nagrody Bookera
Cytaty z książki Niezwykła wędrówka Harolda Fry
Wstałeś i zrobiłeś coś. Ale jeśli próba znalezienia drogi, gdy nawet nie wiesz, czy możesz się tam dostać, nie jest małym cudem, to co nim jest?
Rozwiń ZwińIdąc, uwolnił przeszłość, o której przez dwadzieścia lat starał się zapomnieć, a teraz wydobywała się ona z zakamarków jego umysłu z gwałtowną energią. Nie mierzył już odległości w milach, lecz WE WSPOMNIENIACH
Idąc, uwolnił przeszłość, o której przez dwadzieścia lat starał się zapomnieć, a teraz wydobywała się ona z zakamarków jego umysłu z gwałtow...
Rozwiń ZwińPoczątek może się zdarzyć więcej niż raz i na różne sposoby. Można pomyśleć, że zaczęło się coś od nowa, gdy tak naprawdę kontynuuje się to, co robiło się wcześniej.
Początek może się zdarzyć więcej niż raz i na różne sposoby. Można pomyśleć, że zaczęło się coś od nowa, gdy tak naprawdę kontynuuje się to,...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezwykła wędrówka Harolda Fry
Niezwykła wędrówka Harolda Fry autorstwa Rachel Joyce to ciepła, refleksyjna opowieść o zwykłym człowieku, który wyrusza w spontaniczną pieszą podróż przez Anglię do chorej na raka koleżanki sprzed lat, wierząc, że jego wędrówka może uratować czyjeś życie. To historia o nadziei, żalu i drugiej szansie, pokazująca jak długa droga może prowadzić także do wewnętrznej przemiany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykła! Ożywcza. Dla tych, którzy potrafią się przy książce odprężyć. Natomiast zupełnie nie dla tych, którzy bezrefleksyjnie rozczytują się w papce agresywnych, wulgarnych i tępych kryminałów polskich pisarek czy pisarzy.
To książka dla ludzi myślących.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka dla ludzi myślących.
Potrzebowałam jakiegoś zajęcia przy łuskaniu orzechów i padło na film „Niezwykła wędrówka Harolda Fry” i dobrze zrobiłam, bo rola Jima Broadbenta, a szczególnie jego oczy i spojrzenie urzekły mnie i myślę, że oddały zapewne piękne słowa i przesłanie z książki Rachel Joyce.
Starszy pan, dotąd żyjący wraz z żoną raczej wydawałoby się – „flegmatycznie” – całkiem spontanicznie i bez żadnego przygotowania postanawia przejść pieszo 500 mil, aby wesprzeć w wyzdrowieniu swoją przyjaciółkę, wobec której ma dług wdzięczności. Ta wędrówka na różnych etapach przynosi spotkania różnych ludzi, rozmyślania, wewnętrzną spowiedź i pokutę oraz oczyszczenie jego i jego żony z traumy, z którą zamknęli w swoim domu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStarszy pan, dotąd żyjący wraz z żoną raczej wydawałoby się – „flegmatycznie” – całkiem spontanicznie...
Książka ma tak dużo świetnych opinii, jest ekranizacja a ja nie mogłam doczekać się końca. Nudne to niestety było, odrealnione, rozwlekłe i sama opowieść…- choć coś tam znalazłoby się emocji -to nie trafiło to do mnie zupełnie. Niestety nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała - ciepła, poruszająca, przypomina, co jest w zyciu najważniejsze.
Wspaniała - ciepła, poruszająca, przypomina, co jest w zyciu najważniejsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała ta książka. I od razu kupiłam kolejną książkę Rachel Joyce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że będzie to jedna z ważniejszych książek w moim życiu. Czytałam ją z zapartym tchem i z wielkim wzruszeniem. Pozornie prosta opowieść o człowieku, który wędruje przez Anglię, by dotrzeć do umierającej przyjaciółki staje się wieloplaszczyznową opowieścią o życiu i jego nieprzewidywalności. To opowieść o potrzebie miłości , jaką posiada każdy z nas, o konsekwencjach naszych życiowych wyborów, o tym, że to , co czynimy wpływa także na innych, ale przede wszystkim opowieść o nadziei, której tak bardzo w życiu potrzebujemy.
Myślę, że będzie to jedna z ważniejszych książek w moim życiu. Czytałam ją z zapartym tchem i z wielkim wzruszeniem. Pozornie prosta opowieść o człowieku, który wędruje przez Anglię, by dotrzeć do umierającej przyjaciółki staje się wieloplaszczyznową opowieścią o życiu i jego nieprzewidywalności. To opowieść o potrzebie miłości , jaką posiada każdy z nas, o konsekwencjach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka Rachel Joyce to zupełne zaskoczenie. Ale jak ja lubię takie niespodzianki!
Drugie po "Mężczyzna imieniem Ove".
Cóż to ci emeryci wyprawiają? Zupełnie jakby na starość mogli zmienić świat.
Wydaje się nieco absurdalna, bo jak można w starszym wieku, zupełnie bez przygotowania, wyjść z domu na pocztę i ruszyć na wędrówkę na dystans 600 mil.
Jednak nie tu leży pies pogrzebany.
Ta wędrówka to swego rodzaju rozliczenie z życiem, z małżeństwem, które pozostało nim już tylko z nazwy. Zresztą ta czekająca w domu żona Maureen to druga cicha bohaterka tej opowieści. Początkowo zła i wzburzona, potem sceptyczna i na koniec kibicująca.
Poruszająca historia, pełna emocji, wędrówka w sensie fizycznym, jak i mentalnym.
Polecam serdecznie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugie po "Mężczyzna imieniem Ove".
Cóż to ci emeryci wyprawiają? Zupełnie jakby na starość mogli zmienić świat.
Jednak nie tu leży pies...
Harold Fry jest starszym mężczyzną na emeryturze. Pewnego dnia dostaje list od swojej dawnej znajomej Queenie, która pisze, że jest w hospicjum i umiera na raka. Harold odpisał jej kilka słów, poszedł wysłać list, ale w drodze do skrzynki pocztowej nagle zmienił zdanie i postanowił, że do niej pójdzie. A ona do tego czasu jak on będzie szedł, nie może umrzeć. cały myk polega jednak na tym, że Harold mieszka na drugim końcu kraju niż Queenie, a on w ogóle nie przygotował się do tego typu podróży: nie ma ubrań na zmianę, nie ma odpowiednich butów, nie ma nawet telefonu komórkowego!
Ta książka jest podróży, ale sama jest taką podróżą. Mnie zaskoczyła wiele razy, wzbudziła we mnie mnóstwo emocji, pomimo tego, że właściwie nic tu się nie dzieje: starszy mężczyzna wędruje! Co tu się może wydarzyć?! A jednak! Harold idąc spotyka wiele przeróżnych osób, one opowiadają mu o swoich historiach, pytają też o jego życie. Podczas wędrówki sam zaczyna wspominać najważniejsze, a może przełomowe momenty swojego życia, zaczyna patrzeć na nie w inny sposób niż dotychczas, a zmiana otoczenia rzuca mu inną perspektywę na niektóre wydarzenia z przeszłości.
Ale to nie tylko opowieść o nim. Drugoplanową bohaterką jest jego żona Maureen. I w jej przypadku powiedzielibyśmy, że dzieje się jeszcze mniej. Bo ona została sama w domu. Od czasu do czasu odbiera tylko telefon od Harolda. Ale ona też odbywa tutaj podróż i to bardzo intensywną.
Niesamowita opowieść o poszukiwaniu sensu życia, o życiowych wyborach, o przekonaniu, że kogoś zawiedliśmy, nie stanęliśmy na wysokości zadania. Ale i o zrozumieniu drugiego człowieka i jego uczuć, czasem tak szybko i bezlitośnie oceniamy innych. Czasem też żyjemy obok drugiej osoby, nawet nie zastanawiając się co ona czuje...
Poza tym Harold odkrywa jak niewiele w życiu mu potrzeba tych materialnych rzeczy. Zaczyna zwracać uwagę na rzeczy, których wcześniej nie dostrzegał: przyrodę i otaczający go świat.
A świetnych uzupełnieniem było obejrzenie filmu! Zresztą książka ma filmową okładkę!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca, refleksyjna powieść. Starszy pan, Harold, wyrusza pieszo z południa Anglii na samą północ. Wierzy , że jego wędrówka może uratować życie bliskiej mu osoby. Stopniowo poznajemy fakty z życia Harolda, wszystko jest dość smutne i przygnębiające. Na każdego z nas pewnie przyjdzie czas, żeby zrobić rachunek sumienia z własnego życia. Przemyślenia Harolda na temat relacji z synem, żoną niestety nie są optymistyczne.
Myślę, że każdy po przeczytaniu tej powieści wyciągnie coś dla siebie.
Poruszająca, refleksyjna powieść. Starszy pan, Harold, wyrusza pieszo z południa Anglii na samą północ. Wierzy , że jego wędrówka może uratować życie bliskiej mu osoby. Stopniowo poznajemy fakty z życia Harolda, wszystko jest dość smutne i przygnębiające. Na każdego z nas pewnie przyjdzie czas, żeby zrobić rachunek sumienia z własnego życia. Przemyślenia Harolda na temat...