Wyrok

Okładka książki Wyrok autora Albert Wojt, 9788367562027
Okładka książki Wyrok
Albert Wojt Wydawnictwo: Estymator Cykl: Kryminał z myszką (tom 33) kryminał, sensacja, thriller
46 str. 46 min.
kryminał, sensacja, thriller
e-book
Kryminał z myszką (tom 33)
2022-10-21
1987-01-01
46 min.
9788367562027

Kup Wyrok w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyrok

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyrok

Na półkach: , , , , , , , , ,

Powieść milicyjna stała się jedna z odmian powieści kryminalnej XX wieku, publikowana w latach 1955–1991 w krajach komunistycznych Europy Środkowo-Wschodniej. Dochodzenie prowadzone przez milicjanta / adwokata / sędziego w sprawie przestępstwa kryminalnego / zbrodni, by ukazać jego schemat / działanie , przyczyny i okoliczności.
Reżim komunistyczny, ideologia, koloryt socrealizmu, propaganda, walka z kapitalizmem, inicjatywą prywatną , przedstawicielami średniego aparatu państwowego.
Powieść milicyjna była odpowiedzią na światowe klasyki kryminalne i kapitalistyczne twórczości Agaty Christie, Edgara Wallace’a.
Przedstawiciele gatunki i prekursorzy:
10. Krzysztof Teodor Toeplitz vel Krzysztof Deuter
11. Andrzej Wydrzyński vel Artur Morena
12. Zygmunt Zeydler-Zborowski.
13.Albert Wojt vel Wojciech Sadrakuła

Albert Wojt to pseudonim literacki Wojciecha Sadrakuły. Od około 1976 roku, przez 40 lat pracował jako prokurator. W latach 1981-1990 był radcą prawnym. Jest autorem 14 kryminałów.

Żoliborz to jedna z dzielnic Warszawy, i miejsce akcji większości książek z porucznikiem Michałem Mazurkiem Alberta Wojta. "Joli Bord" z francuskiego znaczy "Piękny Brzeg". Malowniczo położona dawna posiadłość pijarów nad Wisłą w XVIII wieku, spolszczyła "Joli Bord" - Żoliborz stając się synonimem zielonej, inteligenckiej dzielnicy z willową zabudową i artystyczną atmosferą, o której śpiewał Muniek Staszczyk i wiersz napisał Konstanty Ildefons Gałczyński.

(...)Nie­za­leż­nie od po­bu­dek do­ko­nał pan zwy­kłe­go za­bój­stwa i pró­bo­wał wy­słać na szu­bie­ni­cę nie­win­ne­go czło­wie­ka. Im prę­dzej pan to zro­zu­mie, tym le­piej. A wyrok w pań­skiej spra­wie za­pad­nie przed sądem.(...)

Żoliborz i zwłoki.
Noc na komisariacie zaowiada nudę...świat przestępczy napada na sklep z tkaninami na Krasińskiego, a na Niegolewskiego porachunki grup chuligańskich. Praworządni dwaj obywatele z psami, zwłaszcza szkolony Atos niemalże zamkneli akcję przed przybyciem kwartetu operacyjno - śledczy porucznika Mazurka, Kuligowskiego, Nalewaka i chorążego Wcisławskiego pędzacych polonezem, fiatem czy nyską. Galeria osobliwych postaci (Monika Zatorska, Majewska, Papa, Walenik, Krzywy Jasio, Królewicz itd...),świat praworządnych z przestępczym coreluje, relacje emocjonsano - seksualne, konsumpcja w "Balatonie" i "Kosmosie", niespełnione ambicje, zemsta w tle...Książka wydana w 1987 roku.

Reżim komunistyczny, ideologia, koloryt...

Ciekawa... przyjemna. Krótka i szybko się czyta.

Ciekawa... przyjemna. Krótka i szybko się czyta.

W czasie wakacji szukałem czegoś lekkiego i poszedłem w krótkie kryminały. Tu kryminał milicyjny z peerelu. Akcja kryminalna, jak to w peerelu nie powala rozmachem filmów z Bondem, ale naprawdę jest to wiarygodne psychologicznie. Niezły poziom.

51 użytkowników ma tytuł Wyrok na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Wyrok na półkach dodatkowych