- reportaż
- Tunnel 29: The True Story of an Extraordinary Escape Beneath the Berlin Wall
- 2023-04-12
- 2023-04-12
- Patrycja Zarawska
Niedawno uciekł z jednego z najbardziej brutalnych reżimów na świecie. Teraz postanawia przedostać się tam z powrotem.
Lato, rok 1962. Joachim Rudolph, student, kopie tunel pod Murem Berlińskim. Po drugiej stronie – w Berlinie Wschodnim – czekają dziesiątki mężczyzn, kobiet i dzieci. Ci ludzie gotowi są zaryzykować wszystko, nawet życie, byle stamtąd uciec.
Ta książka to prawdziwa historia najbardziej niezwykłego tunelu ewakuacyjnego wykopanego pod Murem Berlińskim, opowiedziana przez autorkę podcastu BBC Radio 4 (trzy miliony słuchaczy, nagrody Best Radio Podcast oraz Best Moment w plebiscycie British Podcast Awards 2020).
Opierając się na setkach godzin wywiadów z ocalałymi i tysiącach stron dokumentów Stasi, Helena Merriman w pasjonujący sposób przedstawia historię splatającą losy genialnej grupy studentów kopiących tunel, czarującej rudowłosej kurierki, amerykańskiej sieci informacyjnej, planującej sfilmować śmiałą ucieczkę, i szpiega Stasi, który zagraża całemu przedsięwzięciu.
„Tunel 29” to poruszająca opowieść o tym, co się dzieje, gdy ludzie tracą wolność, i o tym, do czego są zdolni, by ją odzyskać. To literatura faktu, która wciąga bardziej niż niejedna powieść sensacyjna.
Kup Tunel 29. Miłość, szpiegostwo i zdrada: prawdziwa historia niezwykłej ucieczki pod Murem Berlińskim w ulubionej księgarni
Oceny książki Tunel 29. Miłość, szpiegostwo i zdrada: prawdziwa historia niezwykłej ucieczki pod Murem Berlińskim
578 użytkowników ma tytuł Tunel 29. Miłość, szpiegostwo i zdrada: prawdziwa historia niezwykłej ucieczki pod Murem Berlińskim na półkach głównych- Chcę przeczytać 339
- 2023 18
- Reportaż 12
- 2024 5
- 2025 4
- E-book 4
Cytaty z książki Tunel 29. Miłość, szpiegostwo i zdrada: prawdziwa historia niezwykłej ucieczki pod Murem Berlińskim
Wschodni Niemcy to świnie […]. Nie dlatego, że są komunistami, tylko dlatego, że każą ludziom żyć w strachu. Ludzie powinni żyć w szczęściu i miłości, mając pod dostatkiem jedzenia, a nie według jakiejś bzdurnej teorii o przyszłości, którą ktoś wymyślił sto lat temu. Musimy coś zrobić, żeby pomóc przyjaciołom, którym odebrano wolność. Władze Niemiec Wschodnich muszą wiedzieć, ż...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tunel 29. Miłość, szpiegostwo i zdrada: prawdziwa historia niezwykłej ucieczki pod Murem Berlińskim
Historia Muru Berlińskiego to historia ludzkich tragedii.
Książka ciekawa, niekiedy wzruszająca, czyta się płynnie i przyjemnie.
Historia Muru Berlińskiego to historia ludzkich tragedii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyobraźmy sobie że ktoś z dnia na dzień oddziela nas fizycznym murem od rodzin i przyjaciół.
Książka ciekawa, niekiedy wzruszająca, czyta się płynnie i przyjemnie.
Bez bicia przyznam się, że nie miałem pojęcia jak dokładnie powstał Mur Berliński. Tym bardziej jest to zawstydzające, że trochę interesuję się historią i nie omijam pozycji o niej traktujących. Podtytuł Tunelu 29 nico mnie zmylił, dlatego do lektury podchodziłem, jak się później okazało, z mylnym przeświadczeniem, że mam do czynienia z jakimś romansidłem. Reportaż Heleny Merriman w bardzo przystępny i nienudzący czytelnika sposób przedstawia nam powojenne losy Berlina, kształtowanie się władzy w Niemieckiej Republice Demokratycznej czy też powstanie aparatu ciągłej inwigilacji i represji jaką była Stasi. To również świadectwo ludzkich dramatów, rozdzielonych rodzin, decyzji o ucieczce z państwa które siłą chce zatrzymać swoich obywateli. Przede wszystkim jednak jest to trzymająca w napięciu historia budowy tunelu. Bardzo dobry kawałek literatury faktu, poparty licznymi odniesieniami do tekstów źródłowych. Myślę, że książka może spodobać się nawet osobom zazwyczaj stroniącym od reportaży.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze, ciężko jest tu napisać jakąś dłuższą opinię. Książka z rodzaju literatury faktu, która sprawia, że chcesz dowiedzieć się wszystkiego na temat tego wydarzenia. I moim zdaniem Merriman dostarcza nam tych wszystkich odpowiedzi - nawet pisze, co się stało z każdą postacią po zburzeniu Muru Berlińskiego. Kibicuje się tym studentom z zachodu, żeby wszystko poszło po ich myśli, żeby Stasi ich nie przyłapało, choć zna się rezultat całej operacji związanej z tunelem. Zdecydowanie polecam!
Szczerze, ciężko jest tu napisać jakąś dłuższą opinię. Książka z rodzaju literatury faktu, która sprawia, że chcesz dowiedzieć się wszystkiego na temat tego wydarzenia. I moim zdaniem Merriman dostarcza nam tych wszystkich odpowiedzi - nawet pisze, co się stało z każdą postacią po zburzeniu Muru Berlińskiego. Kibicuje się tym studentom z zachodu, żeby wszystko poszło po ich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka prawie wybitna.
Książka powstała na podstawie wspomnień uczestników tamtych zdarzeń i świadków tamtych czasów.
Czyta się jednym tchem.
Bardzo polecam
Książka prawie wybitna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o smutnym czasie, o latach kiedy świat podzielony był murem. Pięknie śpiewał o tym Kazik z Kultem: "Moj dom murem podzielony, podzielone murem schody...".
Czyta się jednym tchem.
Bardzo polecam
Urodziłam się w latach 70, więc doskonale pamiętam realia czasów PRL, jednak nie zdawałam sobie sprawy z tego, że mieszkańcy Berlina po obu stronach muru mieli tak prze...ne.
Rodziny, narzeczeni, kochankowie rozdzieleni murem bez ostrzeżenia w ciągu jednej nocy. Władza komunistyczna za nic miała ludzkie uczucia, więzi rodzinne, dobro dzieci. Jej przywódca, fanatyczny komunista Walter Ulbricht, wychowanek Międzynarodowej Szkoły Leninowskiej w Moskwie, a w czasie wojny służący w Armii Czerwonej, wrócił do Niemiec z polecenia Stalina, aby tam umacniać radziecką strefę wpływów. Tej idei służył bez wahania nie cofając się przed niczym. To z jego polecenia pod osłoną nocy wzniesiono mur, aby udaremnić coraz liczniejsze ucieczki mieszkańców NRD na zachód. Niewątpliwie jego rodacy nie zapomną mu tej „zasługi” do końca historii. Na szczęście ani Ulbricht, ani ówczesny szef Ministerstwa Bezpieczeństwa Państwowego NRD -STASI Erich Mielke, nie docenili determinacji i pomysłowości swoich rodaków.
My wiemy doskonale jak silne potrafi być pragnienie wolności i do czego może być zdolny człowiek przyparty ( nomen omen ) do muru.
To jest reportaż o grupce studentów z Berlina Zachodniego ( w tym dwu Włochów ),którzy zdecydowali się wykopać tunel pod murem i pomóc w ucieczce 29 osobom. Niektórzy z nich mieli powody osobiste, bo chcieli połączyć się z kimś bliskim, ale inni działali zupełnie bezinteresownie, bo wierzyli, że tak po prostu trzeba. Ta historia jest naprawdę fascynująca, a książka nieodkładalna. Czytając, co chwila otwierałam szeroko oczy ze zdumienia i podziwu dla tych młodych ludzi. Okazuje się, że nie tylko my, Polacy mamy ułańską fantazję. Żeby nie było, że to jakaś komedia, to oni naprawdę ryzykowali życie, bo do dziś uważa się że enerdowskie służby bezpieczeństwa miały najbardziej rozbudowany i skuteczny aparat represji, a liczba tajnych agentów była wręcz nieprawdopodobna. Zresztą jeden z takich agentów również jest bohaterem tej książki.
Polecam bardzo gorąco, bo to świetny thriller i doskonała lekcja historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRodziny, narzeczeni, kochankowie rozdzieleni murem bez ostrzeżenia w ciągu jednej nocy. Władza komunistyczna za nic miała ludzkie uczucia, więzi rodzinne, dobro dzieci. Jej przywódca, fanatyczny...
Życie pisze najlepsze scenariusze, co prawda często tragiczne, ale najlepsze czego doskonałym dowodem jest ta książka. Reportaż na podstawie rozmów z ludźmi zaangażowanymi w budowę tunelu 29, sterty przejrzanych dokumentów, multum przeczytanych i przytoczonych w książce artykułów oraz masa fragmentów różnych książek dają obraz życia w Berlinie w latach zimnej wojny. Autorka doskonale potrafiła połączyć emocje z suchymi faktami, tworząc żywe, a przede wszystkim ciekawe i wciągające opisy losów bohaterów książki. Czytałem ją jednym tchem, niejednokrotnie łapiąc się na tym, że czekam z niecierpliwością na to co się wydarzy dalej, zupełnie jakbym czytał dobry thriller. Zdecydowanie polecam wszystkim, tym którzy są zainteresowani zimną wojną, historią konfliktu Stanów Zjednoczonych ze Związkiem Radzieckim, samym Berlinem lat sześćdziesiątych i życiem w czasach podziału, jak i tym, którzy chcą po prostu przeczytać dobrą książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opisuje świetną historię z czasów zimnej wojny. Ciekawie napisana, interesująca, trzyma w napięciu od początku do końca. Jedna z lepszych pozycji literatury faktu jaką czytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHelena Merriman w swoim reportażu opowiada fascynującą, a zarazem poruszającą historię jednej z najbardziej brawurowych ucieczek z Berlina Wschodniego. W centrum akcji znajduje się grupa młodych ludzi, którzy w 1961 roku postanowili wykopać tunel pod świeżo zbudowanym Murem Berlińskim, by umożliwić ucieczkę bliskim oraz innym osobom pragnącym wolności.
Mur Berliński, wzniesiony przez władze NRD (Niemieckiej Republiki Demokratycznej) pod przywództwem Waltera Ulbrichta i jego Socjalistycznej Partii Jedności Niemiec, stał się symbolem zimnowojennego podziału Europy. Miał on na celu powstrzymanie masowej ucieczki obywateli NRD na Zachód. Zjawisko to zagrażało funkcjonowaniu państwa socjalistycznego. Mur przeciął nie tylko miasto, ale i rodziny, rozdzielił kochanków, małżeństwa, dzieci i rodziców.
Reportaż Heleny Merriman oparty jest na skrupulatnym researchu: setkach godzin rozmów z uczestnikami wydarzeń oraz analizie dokumentów z epoki, w tym akt Stasi. Autorka nie tylko relacjonuje samą budowę tunelu, ale także szczegółowo przedstawia kontekst polityczny i społeczny tamtego czasu, zarówno po stronie Wschodu, jak i Zachodu. Dowiadujemy się, że w Niemczech Zachodnich roiło się od szpiegów z NRD, a Stasi rekrutowało swoich agentów, często przy pomocy szantażu, również spośród byłych nazistów.
Amerykańska telewizja NBC sfinansowała budowę tunelu w zamian za prawo do nakręcenia filmu dokumentalnego. Dla Reuvena Franka, producenta telewizyjnego, była to ogromna szansa, ale i ryzyko - zarówno logistyczne, jak i etyczne, bo chodziło o życie ludzi.
Helena Merriman przybliża sylwetki zarówno uciekinierów, jak i osób ich wspierających oraz tych, którzy ich zdradzali. Przeżywamy ich emocje, widzimy lęki, determinację, a także ogromne poświęcenie. Budowniczy tunelu mierzyli się z ogromnymi trudnościami: wodą zalewającą przekop, niedoborem tlenu, fizycznym wyczerpaniem i koniecznością zachowania absolutnej tajemnicy. Każdy błąd mógł kosztować ich życie lub wolność.
Autorka nie unika również trudnych tematów: opisuje łapanki i brutalne przesłuchania prowadzone przez Stasi, aresztowania matek z dziećmi, życie w cieniu podejrzeń. Pokazuje, że wolność nie zawsze oznacza szczęśliwe zakończenie: wielu uciekinierów po drugiej stronie muru musiało się zmierzyć z rozczarowaniem życiem na wolności, bezrobociem, a nawet rozpadem związków.
Książkę zamyka część ukazująca dalsze losy bohaterów, uzupełniona o fotografie. To ważna, rzetelna lektura dla wszystkich, których interesuje okres zimnej wojny, mechanizmy działania państw totalitarnych i historie ludzi gotowych zaryzykować wszystko, by odzyskać wolność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMur Berliński,...
REWELACJA!!!! Najlepsza książka, jaką w tym roku przeczytałem. Dla mnie ta książka to mistrzostwo świata. Tak powinno się pisać literaturę faktu. Cały czas wciąga, nie można się od niej oderwać. Jakby kogoś interesowało, to dziś w Tania Książka, jej cena to niecałe 10 złotych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMur Berliński był symbolem zimnej wojny — zarówno zniewolenia, jak i nadziei oraz walki o wolność. Książka opisuje historyczny przekop pod granicą muru, losy ludzi zaangażowanych w całą akcję, ich nastroje, przeszłość, a także wpływ tych wydarzeń na ich dalsze życie. Przedstawia również planowanie i przygotowania, a także reakcję świata na ujawnioną ucieczkę.
Mimo że to reportaż, a opisane wydarzenia miały miejsce naprawdę, książkę czyta się z dużym napięciem — to jej ogromny atut. Ukazany w niej ustrój komunistyczny w NRD, podobnie jak w innych krajach bloku wschodniego, pełen był zastraszania, donosicielstwa i kontroli.
Jedyny aspekt, który nie do końca przypadł mi do gustu, to kontekst historyczny. Warto pamiętać, czym był Mur Berliński i jakie były przyczyny jego powstania. To Polska, Czechosłowacja czy Jugosławia w znacznie większym stopniu doświadczyły represji zarówno ze strony reżimu nazistowskiego, jak i później sowieckiego. W tych krajach łapanki i aresztowania bez powodu były powszechniejsze i brutalniejsze niż w NRD.
Niemniej jednak, książka jest zdecydowanie warta przeczytania i pozwala lepiej zrozumieć wydarzenia związane z ucieczkami z Berlina Wschodniego oraz realia życia w państwie totalitarnym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że to...