Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01

- komiksy
- Świat Akwilonu: Elfy (tom 1)
- Świat Akwilonu
- LE MONDE D’AQUILON: Elfes T01 : Le Crystal des Elfes Bleus
- 2023-05-31
- 2023-05-31
- 56 min.
- Maria Mosiewicz
(Wydanie I, Wydawnictwo Egmont, Warszawa, 2023)
"ŚWIAT AKWILONU: ELFY: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01" - „Elfy” to początek pierwszej z pięciu bestsellerowych na rynku francuskim serii, które rozgrywają się w Akwilonie – jednym z największych komiksowych uniwersów fantasy.
Pozostałe cykle to „Krasnoludy”, „Orki i gobliny” i „Magowie” – wszystkie dziejące się tak jak „Elfy” w krainie Arranii, oraz „Ziemie Ogona” – najnowsza z serii, a zarazem pierwsza rozgrywająca się w drugiej krainie, Ogonii. W chwili obecnej cykle ze świata Akwilonu liczą łącznie już ponad osiemdziesiąt albumów!
W tomie pierwszym na odległej wyspie dochodzi do rzezi elfów. Kto i po co dopuścił się tak strasznego czynu na pokojowo nastawionych istotach? Elfka Lanawyna i jej przyjaciel, człowiek Turin, rozpoczynają śledztwo. Szybko się orientują, że chodzi o szeroko zakrojony spisek, który może zagrozić pokojowi i doprowadzić do powrotu mrocznych mocy. Czy bohaterowie zdołają zapobiec wojnie, a jednocześnie ocalić własne życie?
Świat Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści specjalizujący się w opowieściach mitycznych, baśniowych i fantastycznych: Jean-Luc Istin („Merlin"", ""Les Druides"") i Nicolas Jarry („Zmierzch bogów”),którzy do współpracy zaprosili kilku innych scenarzystów oraz wielu doświadczonych rysowników.
Kup Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01 w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01
305 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01 na półkach głównych- Przeczytane 186
- Komiksy 30
- Komiks 4
Cytaty z książki Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01
Dodaj cytat z książki Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 01
Piękna kreska. Fabularnie najgorzej nie jest, ale i nie ma fajerwerków. Mnie pierwszy tom serii kupił do tego stopnia, że zamówiłem kolejnych 5 części :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo krótka
Bardzo krótka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl scenariusza trochę mi nie leży, historia gna do przodu ale momentami czuć naciąganie fabuły. Co do kreski najwyższych lotów. Sam świat super ciekawy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwny komiks. Dialogi i opisy bardziej pasują do komiksu dla dzieci. Nagość nie za bardzo. Historia dosyć prosta ale na szczęści czasami zaskakująca niestety miejscami strasznie naciągana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałem wielkich nadziei, ale i tak duże rozczarowanie. Sama historia jest średnia, ale co gorsza:
- sztucznie próbuje budować klimat ("Gdy przybysze zbliżali się do Ennlyi często już z daleka słyszeli dźwięki harf, które ogrzewały ich serca zmarznięte podczas wędrówek po lodowych pustyniach północy"),
- miejscami jest zupełnie nielogiczna (padają słowa "pragnął zawładnąć także innymi kryształami" - co jednak wydarzyło się kilka stron wcześniej?),
- i nierealistyczna ("od tej pory będziesz królem swojego ludu" deklaruje postać, która nie powinna mieć tu wiele do powiedzenia).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- jest przedstawiana jakby była skierowana do dzieci ("Zwykle spokojny Turin wydawał się poruszony. Wykorzystując swoje doświadczenie zwiadowcy, zwrócił uwagę na szczegóły otoczenia, które mogły potwierdzić nasze złe przeczucia"),
- sztucznie próbuje budować klimat ("Gdy...
Dwie, później zazębiające się historie, które, może przez moją nieznajomość świata (?),wcale mnie nie porwały.
Druga bohaterka (której imię wypowiadają tylko raz, a ja zgubiłam miejsce, gdzie jest zapisane),trafia z kolegą Turinie do miasta z ptakami. I zaczyna badać sprawę wyrzniętych morskich elfów, co prowadzi do najazdu ludzi. Ale finalnie wszystko się dobrze kończy.
Ładna kreska, naprawdę dawno nie widziałam tak ładnej kreski we francuskim dziele. I chyba to rekompensuje trochę kulejącą fabułę, gdzie rzeczy dzieją się, by popchnąć je ku finałowi. Może, gdyby było więcej kartek, niektóre sprawy można by było bardziej rozwinąć, a tak jest po łebkach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toVaalanna, która sobą nie jest, ale ochoczo rozbiera się, by walczyć z ośmiornicą i zdobyć kamulca. Na co jej ten kamulec faktycznie potrzebny niestety nie dowiadujemy się. A raczej tak nie całkiem.
Druga bohaterka (której imię wypowiadają tylko raz, a ja...
Jako miłośnik komiksów i fantasy zachęciłam się do przeczytania "Elfów" i muszę przyznać, że ta historia jest niezła. Piękna kreska, ciekawy wątek przygodowy zaciekawiły mnie na tyle mocno, iż zamierzam sięgnąć po resztę komiksów z serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🧝💎 "Kryształ Niebieskich Elfów" to znakomity początek podróży przez fascynujący świat Akwilonu, który wciąga czytelnika od pierwszych stron. Autorzy, Jean-Luc Istin i Nicolas Jarry, znani z sukcesów w gatunku fantasy, stworzyli historię pełną tajemnic, intryg i nieoczekiwanych zwrotów akcji.
🧝💎W tomie pierwszym przenosimy się na odległą wyspę, gdzie dochodzi do brutalnej rzezi elfów. To zdarzenie stawia przed bohaterami, elfką Lanawyną i jej ludzkim przyjacielem Turinem, niełatwe wyzwania. Ich śledztwo prowadzi do odkrycia zawiłego spisku, który zagraża nie tylko pokojowi, lecz także całości światów Akwilonu.
🧝💎To, co szczególnie wyróżnia ten komiks, to bogactwo detali w świecie przedstawionym oraz złożoność charakterów głównych i pobocznych. Lanawyna i Turin są nie tylko bohaterami, lecz również postaciami ze swoimi wątpliwościami, słabościami i motywacjami, co nadaje fabule dodatkowej głębi.
🧝💎Nie można również pominąć pracy artystów, którzy przekładają wizję autorów na piękne, kolorowe obrazy. Rysunki są szczegółowe, pełne ekspresji i dynamiki, co wspaniale uzupełnia intensywność fabuły.
🧝💎"Świat Akwilonu: Elfy: Kryształ Niebieskich Elfów" to nie tylko komiks dla fanów fantasy, ale także dla każdego poszukującego wciągającej opowieści o przyjaźni, mrocznych tajemnicach i walce o dobro.
Na pewno sięgnę po kolejne zeszyty! 😀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🧝💎W tomie pierwszym przenosimy się na odległą wyspę, gdzie dochodzi do brutalnej...
Pierwszy tom podserii "Elfy" opowiada o Niebieskich Elfach, przyjaznej, niebieskoskórej rasie, głęboko związanej z żywiołem wody. Historia początkowo prezentuje dwa wątki, które z czasem stworzą jedna linię fabularną: młodej Vaalanny, która rusza na swoją pierwszą misję, którą przepowiedziała jej wieszczka jej ludu - ma zdobyć i opanować potężny artefakt, będący źródłem magii oceanu.
Drugi wątek ukazuje duet elfki Lanawyny i człowieka Turina. Tych dwoje podróżując po świecie trafia do miasta elfów, w którym odkrywają zwłoki jego mieszkańców. Towarzysze muszą odkryć kto stoi za ta straszliwą zbrodnią, a jedynym tropem wydaje się sztylet pochodzący z ludzkiej krainy Yrlanii.
Jeśli chodzi o narrację, to chwilami brakuje jej płynności i spójności. Wydarzenia maja tendencję do przeskoków w czasie do przodu, sprawiając wrażenie pociętej na kawałki kliszy. Jednak sama historia wciąga i nie brakuje w niej twistów i zwrotów akcji. Dialogi natomiast są dość nierówne, jedne rewelacyjne, inne wypadają sztucznie i chwilami infantylnie.
Bohaterowie są nieźle zarysowani. Najlepiej wypada Lanawyna i Turin, ich postacie są najpełniejsze.
Urzekający jest też sam przedstawiony świat wodnych elfów, w czym największą rolą grają piękne, barwne kadry.
Kreska jest dość realistyczna i bardzo przyjemna. Wspaniale oddaje urok pięknych i długowiecznych elfów oraz w kontraście zadziornych i walecznych ludzi.
Na końcu odnajdziemy też szczegółową, kolorową mapę Akwilonu.
Długo czekałam na przeczytanie tej historii i nie żałuję. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSolidny, dobry komiks, choć bez fajerwerków. Fajny punkt wyjścia do jakiejś sesji RPG w tym uniwersum.