Booster Gold: Wielki upadek

- Booster Gold: The Big Fall
- 2023-05-10
- 2023-05-10
- Robert P. Lipski
Przygotujcie się na nowy rodzaj bohatera - jakiego nigdy dotąd nie było! W Wielkim upadku Booster Gold spada na Metropolis jak grom z jasnego nieba (choć w barwach błękitu i złota),czym przykuwa uwagę opinii publicznej i - co ważniejsze - mediów. Gdy nowy, rzutki bohater ściera się z kolejnymi
superzłoczyńcami, niejeden obywatel Metropolis zaczyna się zastanawiać, kim w gruncie rzeczy jest Booster i czego naprawdę chce. Te pytania nie dają spokoju nawet największemu obrońcy miasta - Człowiekowi ze Stali.
W niniejszym tomie przedstawiamy pierwszych 12 zeszytów super zabawnej serii z 1986 roku autorstwa Dana Jurgensa (scenarzysty i rysownika Śmierci Supermana),do tego posłowie Jurgensa, szkice postaci oraz esej zdradzający kulisy tego, jak na genezę Boostera wpłynęło odświeżenie postaci Supermana przez Johna Byrne'a.
TOM ZAWIERA: BOOSTER GOLD #1-12
Kup Booster Gold: Wielki upadek w ulubionej księgarni
Oceny książki Booster Gold: Wielki upadek
46 użytkowników ma tytuł Booster Gold: Wielki upadek na półkach głównych- Przeczytane 31
- Komiksy 9
- Wielka Kolekcja Komiksów DC. Bohaterowie i Złoczyńcy 3
- 2023 2
- Komiks 2
- Komiksy Dc 1
- *DC Comics 1
- Ostrów 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Booster Gold: Wielki upadek
Raczej tylko i wyłącznie dla fanów komiksów z lat 80tych. Sam też lubię niektóre komiksy z tego czasu no ale booster na pewno nie będzie jednym z nich. Tom składa się z 12 zeszytów i jest sporo akcji, parada złoczyńców chyba za słabych lub zbyt mało znaczących dla, tajna organizacja 1000 (dawniej 100) porwania, zamach na prezydenta, kosmici, Superman, podróże w czasie no i oczywiście geneza Boostera... Niestety jeszcze więcej jest beznadziejnych dialogów "obyczajowych" wiadomo trzeba było czymś zapełnić zeszyty ale po niemal 40 latach od napisania czytało się to bardzo opornie. Plus za wprowadzenie nowego bohatera bo to w tamtych czasach na pewno nie było łatwe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane uczucia wobec tego tomu. Pomysł był, jednak finalny całokształt nie przypadł mi do gustu. W pewnym momencie poczułem przytłaczający chaos wymieszany z przewidywalnością bohaterów. Niejednokrotnie miałem ochotę odłożyć lekturę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks ten mógł być ciekawą satyrą i dekonstrukcją komiksów superbohaterskich, a wyszła z tego sztampowa nawalanka ludzi w kolorowych kostiumach. Zmarnowany potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBooster Gold, jak dotąd, przewijał się w Kolekcji Hachette zaledwie epizodycznie, podczas przygody Ligi Sprawiedliwości. A jego geneza jest z pewnością oryginalna i wymyślona w taki sposób, że intryguje. Co prawda epitety z okładki o "przezabawnym" komiksie można schować, nomen omen, między bajki, ale poza tym - bardzo przyjemnie spędziłem kilka godzin na czytaniu jednego z najobszerniejszych tomów z dotychczasowej kolekcji.
Booster Gold, jak dotąd, przewijał się w Kolekcji Hachette zaledwie epizodycznie, podczas przygody Ligi Sprawiedliwości. A jego geneza jest z pewnością oryginalna i wymyślona w taki sposób, że intryguje. Co prawda epitety z okładki o "przezabawnym" komiksie można schować, nomen omen, między bajki, ale poza tym - bardzo przyjemnie spędziłem kilka godzin na czytaniu jednego z...