Kokainowe wojny. Piekło i haj

Okładka książki Kokainowe wojny. Piekło i haj autora Łukasz Czeszumski, 9788373999619
Okładka książki Kokainowe wojny. Piekło i haj
Łukasz Czeszumski Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza RYTM reportaż
reportaż
2022-11-15
2022-11-15

Kup Kokainowe wojny. Piekło i haj w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kokainowe wojny. Piekło i haj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kokainowe wojny. Piekło i haj

Jedna z lepszych (jak nie najlepsza) książek Czeszumskiego. Niesamowicie rzetelny reportaż podzielony na rozdziały poświęcone poszególnym krajom Ameryki Łacińskiej. Autor w bardzo szczegółowy sposób wyjaśnia specyfikę funkcjonowania narkobiznesu na najbardziej znaczących terenach. Wieloaspektowość podejścia do zagadnienia pozwala Czytelnikowi zagłębić się w całowicie nieznany świat, w którym jedynymi wartościami są władza i pieniądze. To chyba najbardziej szczegółowa lektura, jaką można znaleźć na polskim rynku o tej tematyce. Arcyciekawa lektura. Polecam.

Gdy po raz pierwszy sięgnęłam po książkę „Kokainowe wojny” Łukasza Czeszumskiego, nie spodziewałam się, że ta lektura tak głęboko wpłynie na moje rozumienie przemysłu narkotykowego. Po wcześniejszym doświadczeniu z „Miastem gangów”, moje oczekiwania były wysokie, jednak to, co odkryłam na kartkach „Kokainowych wojen”, przerosło moje najśmielsze przypuszczenia.

Książka ta jest nie tylko zbiorem faktów i danych. To przede wszystkim wnikliwe spojrzenie na życie tych, którzy znajdują się w samym sercu globalnego handlu narkotykami. Autor zabiera nas w podróż przez Peru, Boliwię, Meksyk, USA i Kolumbię, ukazując, jak każdy z tych krajów przyczynia się do funkcjonowania ogromnej machiny narkotykowej. Poprzez swoją narrację, Czeszumski daje nam rzadką możliwość zrozumienia, jak wygląda codzienność w miejscach, gdzie produkcja i handel narkotykami są na porządku dziennym.

Co szczególnie zapada w pamięć po przeczytaniu tej książki, to ludzkie historie. Autor z dużą empatią przybliża losy osób uprawiających kokę, co w niektórych krajach nie jest działalnością nielegalną, a mimo to stanowi pierwszy krok w kierunku produkcji kokainy. Czeszumski nie ocenia, nie stawia wszystkich w roli złoczyńców. Wręcz przeciwnie, pozwala nam zrozumieć, że wiele z tych osób nie ma innego wyboru. Bieda, brak perspektyw i chęć zapewnienia rodzinie choćby minimalnych środków do życia popychają ich w ramiona przemysłu narkotykowego.

Książka ta nie omija też tematu korupcji i jej wpływu na skuteczność walki z narkotykami. Czeszumski bez ogródek ukazuje, jak głęboko zakorzeniony jest problem przekupstwa wśród służb mających za zadanie zwalczać handel narkotykami. To smutny obraz realiów, w których żyją mieszkańcy krajów najbardziej dotkniętych tym problemem. Wiele opisanych historii świadczy o tym, jak trudno jest zachować moralność i etykę pracy w środowisku, gdzie korupcja wydaje się być normą.

Podsumowując, „Kokainowe wojny” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce głębiej zrozumieć mechanizmy rządzące światem narkotyków, a także dla tych, którzy szukają odpowiedzi na pytanie, jak wygląda życie członków karteli narkotykowych.

Książka ta...

Książka wprowadza nas w inny świat, przedstawiając jego realia w zupełnie inny sposób, niż moglibyśmy sobie wyobrażać. Przez co staje się niezwykle ciekawą pozycją do sięgnięcia. Po jej przeczytaniu zapewne nie jedna osoba spojrzy nieco innej perspektywy na to co potencjalne wydawać, by się mogło znane z filmów, książek, czy innych reportaży.
Książkę czyta się szybko, ale z zaciekawieniem i warto po nią sięgnąć. Zakupiłam, przeczytałam, a teraz ląduje ona na regale wśród innych książek, by jeszcze zapewne kiedyś móc komuś ją polecić, gdy spyta o coś wartego uwagi.

Książkę czyta się szybko, ale...

56 użytkowników ma tytuł Kokainowe wojny. Piekło i haj na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Kokainowe wojny. Piekło i haj na półkach dodatkowych