Gwiazdka Miko. Sklep z zabawkami Braci Gwiazdków

- literatura dziecięca
- Kid Christmas of the Claus Brothers Toy Shop
- 2022-11-09
- 2022-11-09
- 48 min.
- Anna Pliś
Wystarczy jeden drobny gest, czyli zupełnie nowa historia narodzin świętego Mikołaja
Opowieść o chłopcu, który wraz z trzema wujami pracuje w „Emporium zabawek”, gdzie powstają przepiękne zabawki. Marzeniem Miko jest, by choć przez jeden dzień w roku każde dziecko było szczęśliwe. Pewnego dnia chłopiec dostrzega dziewczynkę z twarzą przyciśniętą do sklepowej szyby. Gdy próbuje nawiązać z nią kontakt – ta ucieka. Miko odnajduje ją mieszkającą na ulicy wraz z innymi dziećmi. Tej nocy chłopiec przysięga sobie, że zrobi wszystko, by każde dziecko w święta otrzymało prezent.
Prawdziwa świąteczna uczta dla młodych czytelników od bestsellerowego autora i ilustratora Daivda Litchfielda. Poruszająca opowieść skoncentrowana na życzliwości, hojności i wzajemnej opiece. Dla wszystkich, którzy chcą w świątecznym czasie poczuć choć odrobinę magii.
Kup Gwiazdka Miko. Sklep z zabawkami Braci Gwiazdków w ulubionej księgarni
Oceny książki Gwiazdka Miko. Sklep z zabawkami Braci Gwiazdków
42 użytkowników ma tytuł Gwiazdka Miko. Sklep z zabawkami Braci Gwiazdków na półkach głównych- Przeczytane 30
- Dla dzieci 3
- Dziecięce 3
- Dla szkrabów 1
- Święta 1
- 2023 1
- Czytam z synami 1
- Książki moich dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazdka Miko. Sklep z zabawkami Braci Gwiazdków
Miko jest kochanym dzieckiem, któremu niczego nie brakuje. Jego wujowie - Kacper, Melchior i Baltazar to słynni producenci zabawek, znani na całym świecie jako bracia Gwiazdkowie. Z ich bajecznie kolorowego sklepu z zabawkami zawsze wychodzą uszczęśliwione dzieci, a dzieje się tak za sprawą szczypty magii dodawanej podczas produkcji do każdej zabawki.
Pewnego razu Miko dostrzega grupę dzieci nieśmiało zaglądających do sklepu przez witrynę. Nie udaje mu się z nimi porozmawiać, ale idąc ich tropem odkrywa, że nie każde dziecko w tym mieście ma tak beztroskie dzieciństwo, jakie on miał. Grupa bezdomnych dzieci tłoczy się w mrocznym pomieszczeniu piwnicznym, które opuszczają tylko po to, by zarobić pieniądze na przetrwanie. Towarzyszą im setki świetlików zamkniętych w słoikach rozpraszających otaczający mrok.
Miko jest wstrząśnięty. Podejmuje decyzję, że tej Gwiazdki każde dziecko w mieście znajdzie własny magiczny prezent. Wraz z wujami pracuje całą noc w pocie czoła, by zrealizować swoje marzenie. Wszystko idzie zgodnie z planem aż do chwili, gdy chłopiec orientuje się, że zapomniał o... marchewkach. Wygląda na to, że Miko jest zmuszony porzucić swoje działania i poddać się porażce. Nawet nie spodziewa się, że tej nocy pozna prawdziwych przyjaciół, a on sam zmieni niejedno życie.
Wzruszająca, trochę smutna i przepięknie zilustrowana opowieść o ciemniejszej stronie życia, ale też o przyjaźni, empatii i trosce o innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnego razu Miko...
Lubię takie historie, gdy dziecko, które ma dużo, potrafi dostrzec dzieci, które mają mniej. Historie, które uczą empatii, pomocy innym, przyjaźni i dobroci. A do tego są okraszone tak pięknymi ilustracjami!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o Miko zdobyła uznanie i głęboką sympatię pięciolatki, dlatego z czystym sumieniem polecam ją dalej.
Nowa historia narodzin Mikołaja i tradycji świętowania Gwiazdki.
Miko razem z wujkami (trzej bracia Kacper, Melchior i Baltazar) prowadzą sklep z zabawkami. Tworzą je, dodają magi, dbają o każdy szczegół. Gdy pewnego dnia Miko dostrzega dziewczynkę, zaglądającą przez okno do środka, postanawia zadbać o wszystkie dzieci aby choć jeden dzień w roku, były szczęśliwe.
Z pomocą wujków zaczyna wprowadzać swój plan w życie...
Historia dość krótka, osadzona na motywach Świętego Mikołaja i Trzech Króli. Niby fajna, ale mi zabrakło jakoś magii. Nie wiem czemu, ale nie do końca przypadała mi taka wersja do gustu.
Treść może nie zachwyca mnie, ale ilustracje już tak.
Nowa historia narodzin Mikołaja i tradycji świętowania Gwiazdki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o chłopcu, który marzył, żeby choć raz w roku każde dziecko było szczęśliwe i dostało prezent.
Piękna historia, aż się wzruszyłam kiedy ją czytałam. Do tego wspaniałe, bardzo ciepłe ilustracje. Magiczna historia o Świętym Mikołaju.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyznacznikiem dobrej książki dla dzieci jest też to, że podoba się ona dorosłym. A ta mi się podobała niesamowicie ;)
Nie można też pominąć tego, jak pięknie jest ilustrowana. Z chęcią bym obejrzała animację na podstawie tej książki ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest krótka, idealna dla przedszkolaków, a jednocześnie przekazuje wiele wartości istotnych w życiu.
Piękna bajka, pełna magii dzięki wyjątkowym ilustracjom, wspaniałej historii i ładnemu językowi jakim została utkana. Polecam dla dzieci od trzech lat, mój czterolatek zachwycony. Myślę, że pięcio i sześciolatki też zostaną zauroczone ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudna! Uwielbiam książki wydawnictwa Zielona Sowa i ta pozycja jest kolejną, która mnie zachwyciła. Przepiękne ilustracje, magiczne, klimatyczne, bardzo świąteczne. Krótkie dialogi, które utrzymują uwagę dzieci i wydźwięk całej historii - życzliwość i bycie dobrym dla innych pomaga w życiu, przynosi wszystkim radość i sprawia, że wspólnie jest... lżej oraz przyjemniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Gwizdka Miko” to historia pełna ciepła, troski o drugiego człowieka, chęci niesienia pomocy innym i sprawienia im radości - bezinteresownie.
Miko to chłopiec, który ma trzech wujków Kacpra, Melchiora i Baltazara, którzy posiadają sklep z zabawkami. Jednak nikt nie wie, że na zapleczu tego sklepu dzieją się cuda. Zabawki są tam wymyślane, sprawdzane i skrapione odrobiną magii.
Miko pewnego dnia zauważa grupkę dzieci, która zagląda przez szyby i nigdy nie wchodzi do środka. W Wigilię postanawia za nimi pójść. Gdy odkrywa gdzie te dzieci mieszkają i w jakich warunkach postanawia, że chociaż w tę jedną noc chce, aby wszystkie dzieci w mieście były szczęśliwe. Chce im wszystkim podarować po jednej zabawce. Udaje mu się to z pomocą wujów oraz nowych przyjaciół.
Ta jedna decyzja nadała bieg całemu późniejszemu życiu chłopca. Od kolejnego roku nie chciał już uszczęśliwiające dzieci tylko z własnego miasteczka a z całego świata.
A to przecież tak naprawdę dopiero początek tej historii.
Jestem totalnie zauroczona tą książką. Kocham ilustracje autora, historia jest fantastycznie napisana i przemyślana. Idealnie wpasuje się w klimat oczekiwania na ten magiczny czas Świąt.
Piękne wydanie, twarda oprawa, papier najwyższej jakości. Ilustracje fenomenalne, tekst płynny i spójny.
Zdecydowanie jest to mój numer 1 tegorocznych premier świątecznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiko to chłopiec, który ma trzech wujków Kacpra, Melchiora i Baltazara, którzy posiadają sklep z zabawkami. Jednak nikt nie wie, że na zapleczu tego sklepu dzieją się cuda. Zabawki są tam wymyślane, sprawdzane i skrapione odrobiną...
Przepiękna książka. Sama okładka już jest urzekająca, zastosowano specjalną grafikę . Cała dosłownie mieni się w światełkach, odbijających się w śnieżynkach. Ilustracje wewnątrz też robią wrażenie. Nastrój świąteczny zapewniony. Treść cudowna. Akcja toczy się częściowo w olbrzymim sklepie z zabawkami ,gdzie na zapleczu trwa nieustanna produkcja zabawek. Sam sklep jest niesamowity i przypomina sam Harold Square Macy's największy dom towarowy w Nowym Jorku. Imiona właścicieli sklepu : Kacper ,Melchior i Baltazar też myślę, że nie są nam obce i zostały specjalnie zastosowane ,by stopniować oczekiwanie do gwiazdki. Trzech wujów i mały chłopiec - Miko. Co może się wydarzyć? Miko dorasta w sklepie i sam staje się małym pomocnikiem personelu sprzedającego. Zaczyna zauważać dwa światy- pierwszy to klienci sklepu ,a drudzy to dzieci z przylepionymi noskami do szyby od zewnątrz. Dlaczego nie wchodzą do środka? Miko próbuje rozwiązać ten dylemat. Jakie przeszkody spotyka po drodze ? Czy można naprawić świat chociaż raz w roku, żeby wszystkie dzieci z jego miasta były szczęśliwe i czy można pragnąć jeszcze więcej ? Czy można dać jeden dzień radości dzieciom na całym świecie? Przeczytajcie kochani, a odpowiedź sama nadejdzie. Czeka was po drodze wiele przygód z reniferową podróżą włącznie. Nie zapomnijcie tylko o marchewce dla tych zwierząt! Do dzieła ! Postarajmy się razem z Miko, aby te święta były jeszcze lepsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o MIKOłaju i jego wielkim marzeniu. Krótka, prosta, nieprzeładowana historia dla przedszkolaków.