Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej

- literatura obyczajowa, romans
- 2022-10-26
- 2022-10-26
Julia i Karolina są bliźniaczkami, które jednocześnie łączy i dzieli wszystko. Karolina jest przebojowa i wyrywa się z rodzinnej miejscowości na pograniczu Mazur i Podlasia, by odkrywać świat. Julia, cicha i spokojna, nadal mieszka z rodzicami i pracuje jako bibliotekarka, powoli wsiąkając w lokalną społeczność.
Gdy nadchodzi świąteczny czas, Karolina wraca w rodzinne strony. Przyzwyczajona do innego życia, na nowo musi zrozumieć swoich bliskich, ale też samą siebie.
Czy w ferworze przygotowań znajdzie się miejsce na szczere rozmowy? Czy mimo odmiennych charakterów przy wigilijnym stole zagości spokój i zrozumienie? Jak święta wpłyną na losy dwóch młodych kobiet i ich najbliższych? A może znajdzie się czas na miłość?
Pełna ciepła i pozytywnych emocji opowieść o tym, że wszystko czego w życiu szukamy może być czasami na wyciągnięcie ręki. Nie tylko w święta…
Kup Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej w ulubionej księgarni
Oceny książki Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej
524 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej na półkach głównych- Przeczytane 378
- 2022 19
- 2023 15
- 2024 14
- 2025 10
- Audiobooki 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej
"Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej" to opowieść o trudnych wyborach i rodzinnych relacjach. Bohaterkami są Julia i Karolina, bliźniaczki, które jednocześnie łączy i dzieli wszystko. Siostry bardzo się kochają, każda z nich chce być szczęśliwa i odnaleźć swoją miłość. Jest to opowieść o tym, że wszystko czego w życiu szukamy jest w zasięgu ręki, wystarczy tylko chcieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKarolina i Julia to siostry bliźniaczki - podobne z wyglądu, ale z charakteru… jak pewnie się domyślacie - zupełne przeciwieństwa. Julia po studiach wraca do rodzinnej wsi Mizajne, gdzie obejmuje posadę bibliotekarki. Z typową dla siebie energią i ciepłem angażuje się w lokalne życie: poszerza księgozbiór, prowadzi zajęcia dla dzieci i przygotowuje Jasełka.
Karolina tymczasem marzy o wielkim świecie i zrobi wszystko, by się do niego wyrwać. Jej plan? Zawrócić w głowie najprzystojniejszemu wykładowcy na studiach. On również zwraca na nią uwagę, ale ich relacja szybko nabiera burzliwego tempa.
Przymusowa, świąteczna przerwa wywraca życie obu sióstr do góry nogami. Na ich drodze staje lokalny chłopak, właściciel całkiem nieźle prosperującego gospodarstwa, oraz przystojny praktykant prosto z Warszawy.
Jak los skrzyżuje ścieżki tych młodych ludzi? Czy Julia zdecyduje się opuścić ukochaną wieś? Czy Karolina będzie chciała wrócić do Mizajne? A może „profesorek” w końcu pokaże swoje prawdziwe oblicze i zawalczy o dziewczynę? Jaki skandal wywoła Julia i jakie lokalne konsekwencje ją spotkają?
Wiem, że świąteczny klimat mamy już dawno za sobą - choinki wróciły do kartonów, a migoczące lampki przestały czarować. Ale spokojnie, to wcale nie jest typowa książka „na święta”. To po prostu bardzo przyjemna, wciągająca powieść obyczajowa, do której chce się wracać, bo trudno nie polubić jej bohaterek. Do tego zakończenie potrafi miło zaskoczyć i zostawić z uśmiechem. Jeśli więc szukacie czegoś na spokojny wieczór pod kocem, z herbatą w ręku i chwilą tylko dla siebie, to ta książka sprawdzi się idealnie. Polecam <3
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKarolina...
Po przeczytaniu bardzo udanej sagi „Otuleni syberyjskim wiatrem”, którą szczerze polecam, sięgnęłam po niniejszą powieść. Mimo, że ogólnie nie przepadam za tkliwymi opowieściami z choinką w tle, to tym razem bardzo miło spędziłam czas przy lekturze.
Co prawda święta minęły już jakiś czas temu, ale fabuła tej książki nie koncentruje się wyłącznie na okresie świątecznym. Główne bohaterki tej powieści, to bliźniaczki Julia i Karolina Milewskie mające bardzo odmienne osobowości. Julia zaraz po studiach wraca do swojej ukochanej wioski Mizajne, gdzie realizuje się w roli bibliotekarki. Uwielbia swoją pracę i kontakty z ludźmi. Stanowi niejako spoiwo łączące niewielką, ale zżytą ze sobą wspólnotę. Jej siostra ma zupełnie inne podejście do życia. Uwielbia miasto, w którym studiuje – Olsztyn – i mimo, że czasem tęskni za rodzicami i domem rodzinnym, to nie wyobraża sobie życia w Mizajnem. Ale jak wiadomo, plany sobie a życie sobie. Obydwie siostry jednak pragną kochać i być kochane, ale na własnych warunkach. Rodzina Milewskich jest tradycyjna, w okresie świątecznym kultywuje różne kresowe obrzędy. Jest to rodzina, która stanowi podporę dla dziewcząt i wszystkich tych, którzy do niej należą. Ciekawą postacią jest babcia Aniela, która koniecznie chce wyswatać swoje wnuczki i być na ich ślubach. Modli się o to, aby znalazły dobrych mężów. Karolina wiąże pewne nadzieje z przystojnym profesorem ekonomii z Olsztyna, który co prawda otoczony jest aurą tajemniczości, ale też wianuszkiem studentek oraz skandalami. Oprócz tego często obcesowo komentuje wiejskie pochodzenie Karoliny. W pewnym momencie w życiu dziewcząt pojawiają się dwaj mężczyźni wywodzący się z różnych środowisk i mający swoje pomysły na życie, które niekoniecznie pasują do oczekiwań bliźniaczek. Bohaterowie tej powieści są wiarygodni i ciekawi. Decydowanie można ich polubić. Autorka w sposób plastyczny i obrazowy przedstawiła zarówno wspólnotę w Mizajnem, jak i rodzinę Milewskich. Nie jest to może literatura najwyższych lotów, ale atmosfera książki wciąga, a fabuła wcale nie jest tak do końca przewidywalna. Polecam jako miłą odskocznię od codziennych trosk i obowiązków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo prawda święta minęły już jakiś czas temu, ale fabuła tej książki nie koncentruje się wyłącznie na okresie świątecznym....
Świetna historia, polecam serdecznie 😊
Świetna historia, polecam serdecznie 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"A kiedy nocą kładła się spać, wpatrywała się w niebo. Czasami wiatr przeganiał chmury, czasami padał deszcz lub śnieg, ale bywały noce, gdy mrugały do niej miliony gwiazd. Świeciły jasno i zdawały się być na wciągnięcie ręki. Tak, lubiła to swoje miejsce na ziemi ....... "
Dwie siostry bliźniaczki ..... Karolina i Julia Milewskie. Karolina to zdolna, przebojowa i pewna siebie dziewczyna. Mieszka i studiuje w Olsztynie, próbuje zdobyć serce swojego profesora. Jej marzeniem jest wyrwać się z rodzinnej wsi i zamieszkać na stałe w dużym mieście. Skromna i cicha Julia to przeciwieństwo siostry. Mieszka z rodzicami i babcią w małej wsi Mizajne, na pograniczu Mazur i Podlasia. Tutaj wszyscy się znają i wspierają, a wiadomości rozchodzą się w zawrotnym tempie. Julia pracuje i spełnia się w wiejskiej bibliotece. Książki to jej pasja, a bibliotece i czytelnikom oddaje cały swój czas. Siostry bardzo się kochają, każda z nich chce być szczęśliwa i odnaleźć swoją miłość.
Czy ją znajdą i czy dokonają prawidłowych wyborów? Czy odnajdą szczęście i swoje miejsce na ziemi?
"Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej" to historia pełna ciepła, emocji i rozterek. Opowieść o trudnych wyborach i rodzinnych relacjach .... bo rodzina i jej wsparcie są w życiu najważniejsze.
To historia o szczęściu, za którym gonimy, nie przypuszczając nawet, że jest ono tak blisko nas. Nie jest to książka świąteczna, chociaż świętami się rozpoczyna i kończy. To ciepła i klimatyczna opowieść, którą bardzo Wam polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie siostry bliźniaczki ..... Karolina i Julia Milewskie. Karolina to zdolna, przebojowa i pewna...
Styl autorki nie jest najlepszy, a rozwiązania fabularne dość wątpliwe. Bohaterów trudno polubić, a ich postępowanie nie wydaje się zbytnio wiarygodne. Baaaardzo przeciętna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo mój kolejny średniaczek wśród polskich książek o tematyce świątecznej. Autorka pokazała taką zaściankową polską społeczność, w której ważne są pozory, co kto pomyśli, to czy pójdzie do kościoła. Błahe sytuacje urastają do wielkich - takim przykładem jest relacja 1 z głównych bohaterek - bliźniaczki Julii, która prowadzi korespondencję z wikarym zostawiając listy (które mają jedynie przyjacielski charakter) pod kamieniem na polu. Jak się o tym jej rodzina dowiaduje, to robią z tego takie wielkie halo, każą jej przestać, a ojciec przeprowadza z księdzem rozmowę. Zastanawiam się czy autorka rzeczywiści należy do tego konserwatywnego. religijnego światka, czy może to jest tylko forma trochę prześmiewcza. Książka zdecydowanie dla bardzo niewymagającego i niedojrzałego czytelnika
To mój kolejny średniaczek wśród polskich książek o tematyce świątecznej. Autorka pokazała taką zaściankową polską społeczność, w której ważne są pozory, co kto pomyśli, to czy pójdzie do kościoła. Błahe sytuacje urastają do wielkich - takim przykładem jest relacja 1 z głównych bohaterek - bliźniaczki Julii, która prowadzi korespondencję z wikarym zostawiając listy (które...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka na przedświąteczne dni. Nieco przewidywalna, ale i tak warto przeczytać. Polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"TAM, GDZIE GWIAZDKA ŚWIECI NAJJAŚNIEJ" - WIOLETTA PIASECKA
Książka jest w klimacie świątecznym, jednak nie to jest głównym wątkiem w niej.
Opowiada ona o dwóch zupełnie różnych bliźniaczkach. Oprócz różnicy w gustach to również jest w chęci stylu życia.
Karolina woli mieszkać, żyć i przebywać w zgiełku miasta, prowadzić bogate kulturalne i towarzyskie życie, za to Julka jest spokojną, wyważoną Panią bliblioterką na swojej rodzinnej wsi. Obie natomiast uważają, że maja czas na stałe związki ku rozpaczy ich babci.
Karolina jest studentką i kocha się skrycie w swoim profesorku, za to Julka nie myśli o miłości, dobrze jest jej tak jak jest. Czy los postanowi im troszkę namieszać w wartościach i uczuciach, oczywiście, o tym możecie posłuchać albo poczytać. Chociaż to troszkę przewidywalna opowieść w klimacie świat, to jednak miło się jej słucha czy czyta. Co kto woli.
OCENA 08/10
152/24 ( 12/11)/ OBYCZAJ 61/24 ŚWIĄTECZNA 10/24
ilość stron: 368
DATA WYD: 26.10.2022R.
czas przewidziany czytania: 6 h 08 min.
Czas słuchania: 09 h 37 min.
Lektorzy : Bełcik Klaudia
Anastazja
Skończona 18.11.2024 (słuchana)
"TAM, GDZIE GWIAZDKA ŚWIECI NAJJAŚNIEJ" - WIOLETTA PIASECKA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest w klimacie świątecznym, jednak nie to jest głównym wątkiem w niej.
Wyzwanie LC 2024
"Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej", to przede wszystkim opowieść o tym, że niczego w życiu nie jesteśmy w stanie zaplanować. Nieraz najmniej oczekiwane przez nas zdarzenia potrafią totalnie zmienić nasze postrzeganie. Niekiedy za bardzo skupiamy się na tym, o czym marzymy, nie zauważając, że obok nas są osoby, które mogą nam pomóc te marzenia spełnić. Czasem też brak wiary w siebie hamuje nas przed spróbowaniem tego, czego pragniemy. Wyznaczamy sobie cel i ślepo wierzymy, że jeśli go nie osiągniemy, nie uda nam się być szczęśliwym. Życie to niezwykle kręta droga, za każdym jego zakrętem czeka nas niespodzianka. Zamiast jednak patrzeć stale naprzód warto od czasu do czasu rozejrzeć się wokół siebie, bo może się okazać, że to, do czego tak zaciekle dążymy jest wręcz na wyciągnięcie ręki.
Bardzo pozytywna i emocjonalna lektura, którą poleca się nie tylko na świąteczny czas. Każdy z nas może odnaleźć w niej nie tylko magię świąt, ale też cząstkę siebie. Napisana jest lekkim językiem, dzięki czemu, czyta się ją niezwykle szybko. Może ona być pięknym prezentem o każdej porze roku.
Wyzwanie LC 2024
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tam, gdzie gwiazdka świeci najjaśniej", to przede wszystkim opowieść o tym, że niczego w życiu nie jesteśmy w stanie zaplanować. Nieraz najmniej oczekiwane przez nas zdarzenia potrafią totalnie zmienić nasze postrzeganie. Niekiedy za bardzo skupiamy się na tym, o czym marzymy, nie zauważając, że obok nas są osoby, które mogą nam pomóc te marzenia spełnić....