Najcenniejszy podarunek

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-10-04
- 2023-10-04
CZY MAGIA ŚWIĄT I TYM RAZEM POKAŻE SWOJĄ NIEZWYKŁĄ MOC?
Zosia ma trzydzieści dwa lata. Pracuje w jednej z najpopularniejszych cukierni w Warszawie. Spragnieni słodkości klienci przychodzą tam nie tylko ze względu na jakość oraz niepowtarzalny smak serwowanych wypieków, lecz także dla zapierającego dech w piersiach wystroju. Kobieta jest rozczarowana swoim kilkuletnim związkiem pozbawionym perspektyw oraz tym, że wciąż czeka na upragniony pierścionek. Pełna determinacji zamierza rozmówić się z Jakubem i zakończyć łączącą ich relację. Zaskoczony mężczyzna prosi ją o ostatnią szansę. Jakub postanawia stworzyć specjalny kalendarz adwentowy i tak zaplanować dwadzieścia cztery dni dzielące ich od świąt Bożego Narodzenia, by przypomnieć Zosi wszystkie najszczęśliwsze momenty z początków ich związku. Czy uda mu się odzyskać ukochaną?
Kup Najcenniejszy podarunek w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Najcenniejszy podarunek
" [...] Swoje pragnienia ukrywała głęboko, najgłębiej, jak się dało, i udawała szczęśliwą. [...]" Zofia Muszyńska pracuje w cukierni o pięknej nazwie Wanilia. Ta bohaterka marzy o założeniu rodziny. Tkwi w związku, który się nie rozwija. A wręcz od kilku lat stoi w miejscu. Świąteczny okres to czas na podjęcie ważnych decyzji. Czy Zosia podejmie właściwą decyzję i zacznie myśleć o sobie i o tym czego ona pragnie? Jakub jest partnerem Zosi. Jest zapracowanym szefem kuchni w restauracji o nazwie Esencja. Praca przysłania mu całe życie. Nie dostrzega swojej dziewczyny i jej pragnień. Co musi się stać, żeby zmądrzał i docenił, to co ma? Dzięki tej opowieści możecie na własne oczy zobaczyć, jak wygląda życie pracoholika i jak ucieka to, co w życiu jest najcenniejsze. W dzisiejszych czasach wyścigu szczurów nie doceniamy tego, co mam. Otwierają nam się oczy dopiero wtedy, gdy to tracimy. Warto przeczytać "Najcenniejszy podarunek" Aleksandry Rochowiak i zwrócić uwagę na własną rodzinę. Może żyjecie razem, a tak naprawdę osobno. Jeżeli tak jest, to zróbcie sobie świąteczny prezent i coś zmieńcie w swoim związku. Jestem zadowolona z tej powieści. "Najcenniejszy podarunek" jest idealną przedświąteczną lekturą, którą polecam każdemu czytelnikowi. Mocno kibicowałam Zosi i Kubie w odzyskaniu tej iskry, którą czuli, gdy pierwszy raz się spotkali. Czy obydwoje dotrwają do 24 grudnia? Warto poznać ich historię do samego końca. Na uwagę zasługuje również świetna okładka, aż chce się jeść. Tę powieść słuchałam pod postacią audiobooka, którego czytała znakomita lektorka Masza Bogucka. Warto poznać "Najcenniejszy podarunek" w jej interpretacji. Było to moje pierwsze czytelnicze spotkanie z twórczością Aleksandry Rochowiak i mam nadzieję, że nie ostatnie. Ps. Warto rozmawiać ze swoimi połówkami o naszych oczekiwaniach, o uczuciach i o tym co nas boli. Warto również wysłuchać tego, co oni mają nam do powiedzenia. Niestety ludzie w związkach, tak jak Zosia boją się rozmawiać i ukrywają swoje bóle, żeby nie zranić bliskich. I efektem tego jest wypalenie w związku. Nauczmy się rozmawiać, a wiele zyskamy.
Oceny książki Najcenniejszy podarunek
372 użytkowników ma tytuł Najcenniejszy podarunek na półkach głównych- Przeczytane 258
- 2023 22
- 2024 17
- Legimi 7
- Audiobooki 5
- 2025 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najcenniejszy podarunek
Kochałaś mnie. To, co razem tworzyliśmy. To, jak czuliśmy się w swoim towarzystwie. Marzenia o naszej przyszłości. Tylko że czegoś zabrakło. Mnie zabrakło. Dlatego przestałaś czerpać radość z naszego związku.*
Zosia ma 32 lata i pracuje w bardzo popularnej cukierni, ludzie przychodzą tam na smaczne wypieki oraz dla atmosfery. O ile w pracy wszystko się dobrze układa, to w życiu prywatnym już tak kolorowo nie jest. Jej wieloletni związek z Kubą dopadła rutyna i brak perspektyw na przyszłość. Kobieta w końcu postanawia się rozstać, ale do Kuby dociera, że traci właśnie ukochaną osobę i prosi Zosię o ostatnią szansę. Tylko czy uda mu się odzyskać miłość kobiety?
Muszę przyznać, że do tej książki przyciągnął mnie opis, głównie zaintrygował mnie motyw kalendarza adwentowego, by spróbować uratować własny związek. Sami przyznajcie, że pomysł dość niecodzienny i intrygujący. Mężczyzna skupia się na wspomnieniach, ale też wymyśla zadania do wykonania. Plusem dla mnie jest to, że bohaterka nie ulega czarowi tego pomysłu od razu, prawdę mówiąc opiera się dość długo. I wcale się nie dziwię po tym wszystkim. Niby nic złego nie robił, ale brak starań w związku potrafi zabić nawet największe uczucie oraz wiarę w człowieka.
To nie jest typowy romans, a raczej opowieść skłaniająca do refleksji nad związkiem, relacjami oraz oczekiwaniami. Przypomina, że by miało się cokolwiek udać, starać muszą się obie strony, że każda relacja to sztuka kompromisów oraz szczerości. To też historia, która wzrusza i bawi, a do tego zachwyca klimatem świąt.
Jeśli zatem lubicie takie klimatyczne książki obyczajowe, w których możecie zachwycić się Bożym Narodzeniem, poznać realistycznych bohaterów i wraz z nimi kroczyć przez urywek ich losów, to Najcenniejszy podarunek będzie idealnym wyborem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZosia ma 32 lata i pracuje w bardzo popularnej cukierni, ludzie przychodzą tam na smaczne wypieki oraz dla atmosfery. O ile w pracy wszystko się dobrze układa, to w...
Zosia to 32-letnia kobieta, która pracuje w cukierni w Warszawie 🧁Tę wszechobecną słodycz przełamuje jej wieloletni związek, który jedynie rozczarowuje kobietę. Zosia czeka na upragniony pierścionek zaręczynowy, lecz Kubie nie jest spieszno do ożenku... Zofia jest przepełniona determinacją, dlatego postanawia zostawić mężczyznę. Jakubowi jest w niesmak taki obrót spraw, dlatego postanawia zawalczyć o swoją wybrankę serca. Czy uda mu się na nowo rozkochać w sobie Zosię? W końcu zbliżają się święta, a każdy wie, że jest to czas magiczny 🤭🎄
"Najcenniejszy podarunek" Aleksandry Rochowiak jest to słodka pozycja na obecny czas. Mimo że jesteśmy po świętach, może niektórzy z nas chcą jeszcze powrócić do czasu, gdy byliśmy przed świętami i wszyscy szykowaliśmy się na ten wyjątkowy czas.
W powieści czuć tę zimę, która niestety nas nie rozpieszcza ostatnimi czasy 😢❄️Wszechobecny śnieg, zimno przeszywające na wskroś jest przełamane ciepłem emanującym od ludzi nas otaczających, a także od jarmarcznych pyszności.
Podobała mi się relacja, która powstała między głównymi bohaterami. Była ona naturalna, a także napisana w sposób taki, że wszystko mogłoby dziać się naprawdę. Postaci wydają się nam realne i na przestrzeni tych kilkuset stron, mocno się do nich przywiązujemy i dopingujemy im na każdym kroku. Czasami możemy czuć się zirytowani zachowaniem bohaterów, jednak ja to kupuję. Aleksandra Rochowiak tak wykreowała te postaci, że możemy się z nimi utożsamić i w niektórych sytuacjach moglibyśmy postąpić właśnie tak jak oni 🩵Wątek miłosny również został poprowadzony w sposób uroczy i czytając sceny, kiedy Kuba starał się o Zosię po prostu nie dało się nie uśmiechnąć! 🤭
Polecam Wam zapoznanie się z tą historią! Nie zawiedzie cię się nią, a wręcz obiecuję, że roztopi Wasze serca 😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrudzień to dla mnie czas świątecznych opowieści.
W tym roku rozpoczęłam od "Najcenniejszego podarunku", który w domowej biblioteczce czekał ponad rok. Aleksandra Rochowiak stworzyła piękną i otulającą powieść, która ogrzewa swoją fabułą w zimowe wieczory. Dwójka zagubionych ludzi: ich rozterki, problemy, rutyna dnia codziennego. W tle światełka, choinki i nietypowy kalendarz adwentowy.. :) Autorka znakomicie zaprezentowała temat braku zaangażowania, niespełnionych nadziei, głęboko schowanych życzeń. Ta słodko - gorzka opowieść wprowadza w klimat świąt i daje nadzieje na naprawienie każdej relacji.
Grudzień to dla mnie czas świątecznych opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym roku rozpoczęłam od "Najcenniejszego podarunku", który w domowej biblioteczce czekał ponad rok. Aleksandra Rochowiak stworzyła piękną i otulającą powieść, która ogrzewa swoją fabułą w zimowe wieczory. Dwójka zagubionych ludzi: ich rozterki, problemy, rutyna dnia codziennego. W tle światełka, choinki i nietypowy...
Pięknie napisana książka o dawaniu drugiej szansy
Pięknie napisana książka o dawaniu drugiej szansy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna, lekka i komfortowa lektura, w której warto się zanurzyć w okresie świątecznym! Mamy tu do czynienia z zerwaniem, drugimi szansami i dużą dawką romansu 🥰
Moja ocena: 4/5 ⭐️
Jeżeli szukasz książki bez scen erotycznych i przekleństw - to spokojnie możesz po nią sięgnąć
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo, że bohaterka na początku wydawała mi się bardzo irytująca to koniec końców książka mi się podobała i z przyjemnością ją skończyłam 🤎
Moja ocena: 4/5 ⭐️
Jeżeli szukasz książki bez scen erotycznych i...
Bardzo lekki romans. Piekna powieść świąteczna. Zosia jest niezadowolona ze swojego związku z Kubą. Pracuje w cukierni Wanilii. Czuje,że nie zmierza on w kierunku przyszłości. Boi się,że nie założy rodziny. Postanawia z nim zerwać w grudniu po 6 latach związku. Kuba jest pracoholikiem-głównym kucharzem w Esencji. Chłopak przygotowuje kalendarz adwentowy z listami z ich ulubionymi atrakcjami światecznymi ,który ma pomóc mu wrócić do ukochanej Zosi. Mieszka u brata Michała i jego żony Ali. W życiu Zosi pojawia się romantyczny Filip. Co będzie dalej z bohaterami?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚Recenzja: 10/2025 //238
📚Autor: Aleksandra Rochowiak
📚Tytuł: „Najcenniejszy podarunek”
📚Wydawnictwo: Wydawnictwo FILIA
📚Ocena: 8/10
✒️„Kochałaś mnie. To, co razem tworzyliśmy. To, jak czuliśmy się w swoim towarzystwie. Marzenia o naszej przyszłości. Tylko, że czegoś zabrakło. Mnie zabrakło. Dlatego przestałaś czerpać radość z naszego związku.”
✒️„(...) podobno każdy musi spotkać na swojej drodze człowieka, z którym napisze swoją historię na nowo. Historię, która przyćmi wszystkie inne.”
Zosia pracuje w bardzo popularnej warszawskiej cukierni. Jej chłopak, Kuba, jest szefem kuchni w prestiżowej restauracji, w której stolik rezerwować trzeba z kilku miesięcznym wyprzedzeniem.
Młodzi są parą od sześciu lat. Niestety z każdym rokiem oddalają się od siebie. Zosia czuje się coraz bardziej samotna, nie czuje wsparcia w Jakubie, który spędza coraz więcej czasu w restauracji. Dziewczyna marzy o stabilizacji, poczuciu bezpieczeństwa, założeniu rodziny.
Pod wpływem impulsu, rozczarowana dziewczyna kończy łączącą ich relację.
Oszołomiony tym wyznaniem Kuba, chce ratować ich związek i prosi Zosię o ostatnią szanse.
Mężczyzna postanawia stworzyć kalendarz adwentowy, składający się z dwudziestu czterech listów ze świątecznymi wspomnieniami, które mają na nowo rozgrzać serce Zosi.
✒️„Dwadzieścia cztery dni.
Dwadzieścia cztery szanse.
Dwadzieścia cztery momenty, które wystarczyło przywołać i sprawić, bu skruszyły lód powstały w sercu Zosi”
Tylko czy ten krótki czas wystarczy by naprawić nadwątloną latami zaniedbań relację?
„Najcenniejszy podarunek” to świąteczna powieść, którą chwyciłam ze swojego stosiku hańby.
Nie żałuję, bo to, co zastałam na kartach tej książki to bardzo mądra, słodko-gorzka historia ratowania relacji i dawania sobie drugiej szansy.
To niezwykle emocjonująca powieść ukazująca czytelnikowi, jak ważny jest dialog w związku, jak istotne jest wyrażanie swoich oczekiwań wobec drugiej osoby i wobec wspólnej przyszłości.
Poczynania Kuby (którego początkowo nie obdarzyłam sympatią),który zrozumiał swój ogromy błąd, jakim było ignorowanie potrzeb partnerki, uważam za bardzo wzruszające i wręcz romantyczne.
Ostatecznie polubiłam go chyba nawet bardziej niż główną bohaterkę, Zosię, której niektóre decyzje i zachowania były dla mnie niezrozumiałe i dziecinne.
Polecam z czystym sercem.
To powieść otulająca niczym ciepły kocyk.
Idealna na świąteczne, czy zimowe wieczory, ale nie tylko!
#dozaczytania
Molly📖.
/Zapraszam na IG: @molly.ksiazkowa/
📚Recenzja: 10/2025 //238
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚Autor: Aleksandra Rochowiak
📚Tytuł: „Najcenniejszy podarunek”
📚Wydawnictwo: Wydawnictwo FILIA
📚Ocena: 8/10
✒️„(...) podobno każdy musi...
Czytaliście już jakąś świąteczną książkę? Jeśli tak, to jaka najbardziej poruszyła Wasze serce? 🫶
Tytuł: Najcenniejszy podarunek
Autor: Aleksandra Rochowiak
„(…) każdy powinien na swojej drodze spotkać kogoś, kto zrozumie jego historię. Nie tylko zrozumie, ale sprawi, że stanie się ona lepsza. A to spotkanie nazwałbym miłością.”
Poznajemy historię Zosi mniej więcej w chwili, w której postanawia zakończyć swój 6-letni związek z Kubą. Dlaczego? Otóż od dłuższego czasu czuła się samotna, niezrozumiana, a jej potrzeby były całkowicie ignorowane. Pragnęła, aby jej relacja się rozwijała i pogłębiała, a ona niestety tkwiła w miejscu. 😶 Dla Kuby najważniejsza była praca jako szef kuchni - a przynajmniej takie sprawiał wrażenie. Nie był świadomy toczącej się wewnętrznej walki Zosi. Dopiero w momencie, w którym jego ukochana zdecydowała się z nim zerwać, mężczyzna przytomnieje i zdaje sobie sprawę, jak wiele może stracić 🥺 Wtedy postanawia stworzyć 24 listy, które Zosia będzie codziennie odczytywać.
„Dwadzieścia cztery listy to dwadzieścia cztery szanse”
Niezmiernie podobał mi się pomysł z tymi 24 listami na 24 dni grudnia, mającymi przywołać najpiękniejsze chwile ze wspólnego życia tej dwójki. Czyniło to starania Kuby iście magicznymi. Szczerze? Nie wyobrażam sobie lepszego kalendarza adwentowego od bliskiej osoby 🥹 Każdy ten list był napisany starannie, przemyślanie, a przede wszystkim wprost z serca ❤️ Czego tu więcej oczekiwać? Jednakże czy te listy wystarczą, aby uratować związek, który był zaniedbywany miesiącami, a może nawet i latami?
Minusem tej książki było to, iż autorka często używała nazwisk bohaterów, zamiast ich imion lub jakichś innych określeń. Poza tym wszystko było idealnie zgrane, zaś historia głównych bohaterów wręcz przepiękna i poruszająca serce 🥹❤️ Mam wrażenie, że mało kto obecnie tak bardzo walczyłby o swoją miłość jak właśnie Kuba. Wielkie ukłony w jego stronę 🫡 Szczerze powiedziawszy, to właśnie przez swoje zaniedbanie do tego doprowadził, jednak lepiej późno ratować związek niż wcale, prawda? Szczególnie jeśli w grę wchodzi prawdziwa miłość 🥰
Język autorki delikatny, a co najważniejsze - przepełniony emocjami bijącymi od bohaterów. Moją uwagę zwrócił tato głównej bohaterki. Niezwykle mądry, wyrozumiały i ciepły człowiek 🤗 Nie było tu niczego za dużo ani za mało. Autorka pisząc tę książkę sprezentowała nam właśnie ten Najcenniejszy podarunek 🎁 czyli przepiękną historię, która na długo zostanie w pamięci 🔥
Serdecznie polecam!
#najcenniejszypodarunek #aleksandrarochowiak #książka #powieść #recenzja #opinia #kalendarzadwentowy #listy #24dni #pięknahistoria #święta #świątecznaksiążka #polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: Najcenniejszy podarunek
Autor: Aleksandra Rochowiak
Poznajemy historię Zosi mniej więcej w...
Bardzo przyjemna, świąteczna książka. Końcówka bardzo wzruszająca. Prawdziwa miłość zwycięży na prawdę wszystko!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam świąteczne klimaty i z chęcią sięgam po takie powieści Z twórczością autorki zetknęłam się po raz pierwszy i na pewno sięgnę po inne książki.Już sama okładka słodko kusi choć sama historia wcale aż tak słodka nie jest choć wyrobów cukierniczych nie brakuje Zosia uważa ze jej związek z Jakubem jest bez przyszłości i chce tą relację zakończyć Kuba jest jednak innego zdania Pragnie kolejnej szansy i stara się odzyskać ukochaną w dość nietypowy sposób.Czy mus się uda? Czy Zosia spojrzy na niego inaczej? Świetna opowieść w klimacie pokazująca ,że zawsze trzeba dbać o swoją drugą połówkę i słuchać tego co mówi Fajnie się czyta Książka bawi i wzrusza,ale też podsuwa życiowe rozwiązania..Polecam lekturę nie tylko na świąteczny czas
Uwielbiam świąteczne klimaty i z chęcią sięgam po takie powieści Z twórczością autorki zetknęłam się po raz pierwszy i na pewno sięgnę po inne książki.Już sama okładka słodko kusi choć sama historia wcale aż tak słodka nie jest choć wyrobów cukierniczych nie brakuje Zosia uważa ze jej związek z Jakubem jest bez przyszłości i chce tą relację zakończyć Kuba jest jednak innego...