Historia naturalna magii

Okładka książki Historia naturalna magii autora David Poppy, Jessica Roux, 9788327672513
Okładka książki Historia naturalna magii
Jessica RouxDavid Poppy Wydawnictwo: HarperCollins Polska literatura dziecięca
literatura dziecięca
Natural History of Magic
2022-10-12
2022-10-12
Marta Szafrańska-Brandt

Kup Historia naturalna magii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia naturalna magii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia naturalna magii

Moim zdaniem książka kompletnie nie nadaje się dla dzieci poniżej 10 roku życia.

Jest dużo rzeczy związanych z okultyzmem, co ciężko wytłumaczyć dziecku, nie mówiąc o tym, że syn się bał (5 lat)

Nie zrozumcie mnie źle.
Co prawda nie mam problemu z: magicznymi kamieniami, różdżkami, jakieś magiczne zioła czy zwierzęta czarownic ale diabeł i karty tarota to trochę przesada.

Nie zrozumcie mnie źle.

Oswajanie dzieci z okultyzmem nie jest dobrym pomysłem.

Oswajanie dzieci z okultyzmem nie jest dobrym pomysłem.

Na półkach: , , , ,

Jakiś czas temu trafiłam na "Historię naturalną syren" dzięki Kasi z @literatura_osobliwej
Okazuje się jednak, że są i inne historie naturalne w tej serii! Jestem łakoma na piękno, dlatego też zaopatrzyłam się w "Historię naturalną magii" oraz "Historię naturalną wróżek".

To, co te publikacje wyróżnia, to przepiękne, zjawiskowe, fantastyczne ilustracje Jessiki Roux. Jestem nimi zachwycona i oczarowana. Mogłabym je podziwiać godzinami (na kolejnych zdjęciach kilka przykładowych stron).

Dużym plusem jest także to, że w teksty - fikcyjne - autorzy zgrabnie wplatają kwestie edukacyjne - historię (w przypadku magii) oraz ekologię i potrzebę ochrony siedlisk przyrodniczych (wróżki).
Książki te w piękny sposób zaszczepiają w młodym człowieku bakcyla do pogłębiania swojej wiedzy, zadawania pytań i szukania na nie odpowiedzi.

Początek każdej książki z serii jest taki sam: ktoś odnalazł ukryte na dnie skrzyni zapomniane notatki wraz z listem w archiwum jakiegoś Muzeum. Pozostała treść jest już zupełnie inna.
W "Historii naturalnej magii" podążamy z Sir Conradem Gessnerem przez wszystkie wieki i dowiadujemy się o magii w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie, na kontynencie afrykańskim, na Bliskim Wschodzie oraz o magii współczesnej. Poznamy jej rodzaje i źródła. Odkryjemy magiczne rośliny, święte drzewa, drewno na różdżki, chowańce, magiczne dni, alfabety i akcesoria.

Nie sposób nie wspomnieć o zachwycającej formie wydania książek serii przez @harperkids_polska
Kunsztowne okładki z płótna z mieniącymi się tłoczonymi złoceniami, których uzupełnieniem są błyszczące brzegi stron. Przywodzi to na myśl XIX-wieczne bogato zdobione grymuary. Wrażenie to potęguje bogactwo realistycznych ilustracji i zamieszczanie ciekawych opisów.

Prawdziwe skarby dla dużych i małych koneserów, pasjonatów, miłośników i obsesjonistów fantastyki.

Jeśli podoba Wam się moja recenzja, to zapraszam po więcej:

61 użytkowników ma tytuł Historia naturalna magii na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Historia naturalna magii na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Historia naturalna magii

Dodaj cytat z książki Historia naturalna magii