Rtęć

- Paradoks Cnót
- 2022-11-09
- 2022-11-09
- 9788367520003
Maja Nowicka to ambitna pani oficer policji, dla której praca jest najważniejsza. Artur Konop to gangster przez duże G, mający w kieszeni władnych tego kraju. Pewnego dnia ich drogi przecinają się na skutek zwykłego przypadku. Ale czy na pewno?
Łączy ich wiele, a dzieli jeszcze więcej. Od pierwszego spotkania los zrzuca na nich wiele sprzeczności, co powoduje, że zaczynają robić rzeczy, których wcześniej w życiu by nie zrobili. Mają podobne priorytety, a jednak zupełnie inne, za to obydwoje wierzą w jedną z cnót – prawdę. Można by powiedzieć, że z tej mąki chleba nie będzie, jednakże nadejdzie moment, w którym Maja i Artur będą musieli połączyć siły, aby skutecznie walczyć z wrogiem – ze sobą nawzajem.
„Rtęć” jest inwokacją serii Paradoks Cnót – historii kryminalnej o zabarwieniu erotycznym, osadzonej w realiach polskiej gangsterki.
Farion i Gostyński to duet, który łączy dwa kompletnie przeciwstawne światy, pokazując, że nie wszystko jest takie, na jakie się kreuje. Wzburza, stawiając szalę gdzieś na granicy prawa, zdrowego rozsądku i uczuć. Chwyta za serce, pokazując, że nie ma właściwego podziału na dobrych i złych, by później rozpalić czytelnika do czerwoności niegasnącym pożądaniem.
Kup Rtęć w ulubionej księgarni
Oceny książki Rtęć
1659 użytkowników ma tytuł Rtęć na półkach głównych- Przeczytane 860
- 2025 39
- Legimi 19
- 2024 15
- E-book 7
Tagi i tematy do książki Rtęć
Cytaty z książki Rtęć
Czy można mieć poczucie straty, nie mając wcześniej odczucia posiadania?
Mój dom bez Pszczółki wydaje się przeraźliwie pusty, choć była tu tylko raz.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rtęć
Nastawiłem się na dobry kryminał , a to ma się tak do dobrego kryminału jak disco - polo do dobrej muzyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rtęć. Paradoks Cnót” (tom 1) autorstwa P.K. Farion i Mateusza Gostyńskiego to książka, która w założeniu miała być kryminałem z elementami erotycznymi, jednak w moim odczuciu okazuje się jedną z najsłabszych pozycji, jakie miałam okazję przeczytać w tym gatunku. Niestety już od pierwszych stron trudno oprzeć się wrażeniu, że historia została napisana w sposób bardzo powierzchowny i chaotyczny.
Największym problemem tej książki jest język. Styl autorów jest wyjątkowo banalny i prosty, momentami wręcz prostacki. Brakuje w nim literackiej swobody, głębi czy choćby prób budowania napięcia charakterystycznego dla dobrego kryminału. Dialogi brzmią sztucznie, a opisy są ubogie i często sprawiają wrażenie pisanych w pośpiechu. Zdarzały się momenty, w których z niedowierzania trudno było uwierzyć, że tekst nie przeszedł solidniejszej redakcji i brzmi jak pisany przez kogoś zupełnie niedoświadczonego.
Równie problematyczna jest sama konstrukcja fabuły. Wydarzenia następują po sobie w bardzo szybkim tempie, jednak nie jest to tempo budujące napięcie, a raczej wrażenie chaosu. Kolejne sytuacje pojawiają się nagle i równie szybko znikają, przez co całość sprawia wrażenie pozbawionej ładu i logicznego prowadzenia historii. Zmiany w fabule są tak gwałtowne i nieuzasadnione, że momentami wydają się wręcz nierealne, co tylko pogłębia wrażenie sztuczności całej opowieści.
Podczas lektury wielokrotnie towarzyszyło mi zdziwienie, ale niestety nie pozytywne. Były momenty, kiedy trudno było uwierzyć w poziom niektórych fragmentów, a kolejne strony czytałam raczej z ciekawości, czy książka może jeszcze czymś zaskoczyć.
Podsumowując, „Rtęć. Paradoks Cnót” to pozycja, która w mojej opinii nie spełnia oczekiwań ani jako kryminał, ani jako historia z wątkiem erotycznym. Chaotyczna fabuła, bardzo słaby język oraz brak spójności sprawiają, że jest to lektura trudna do polecenia. Dla mnie była to zdecydowanie jedna z najsłabszych książek, jakie przeczytałam w ostatnim czasie.
„Rtęć. Paradoks Cnót” (tom 1) autorstwa P.K. Farion i Mateusza Gostyńskiego to książka, która w założeniu miała być kryminałem z elementami erotycznymi, jednak w moim odczuciu okazuje się jedną z najsłabszych pozycji, jakie miałam okazję przeczytać w tym gatunku. Niestety już od pierwszych stron trudno oprzeć się wrażeniu, że historia została napisana w sposób bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczyła mnie treść książki, oczywiście pozytywnie. Dobrze, że kolejne części już są i nie trzeba na nie czekać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkusiła mnie reklama... Ale książka słabiutka, takie nie wiadomo co, pozbawione to realizmu, bohaterowie a raczej superbohaterowie bo mają niemal nadprzyrodzone moce (potłuką go, wstrzykną śmiertelną dawkę narkotyków a on za chwilę urządza pościg i jeszcze pokonuje kilku oprychów a później jak gdyby nigdy nic jeszcze ma siłę na seks...) pozbawieni są głębi, niby jakieś rozważania wewnętrzne prowadzą ale brzmi to jakby robot wypluwał krótkie pojedyncze zdania, trudno ich polubić czy się z nimi utożsamiać. Intryga owszem ciekawa i chciało by się wiedzieć jak się skończy ale wymuszanie na czytelniku kupienia kolejnej książki w tym celu... sprawia, że czytelnik może poczuć się oszukany.
Skusiła mnie reklama... Ale książka słabiutka, takie nie wiadomo co, pozbawione to realizmu, bohaterowie a raczej superbohaterowie bo mają niemal nadprzyrodzone moce (potłuką go, wstrzykną śmiertelną dawkę narkotyków a on za chwilę urządza pościg i jeszcze pokonuje kilku oprychów a później jak gdyby nigdy nic jeszcze ma siłę na seks...) pozbawieni są głębi, niby jakieś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno średnie, chyba oczekiwałem czegoś więcej po tej próbie połączenia gatunków. Rozumiem zamysł, ale wykonanie jest po prostu miałkie. Dla mnie kompletna zapchajdziura w przerwie między kolejnymi książkami. Doczytałem do końca, nie lubię zostawiać niedokończonych książek, ale nie sądzę, bym sięgnął po kolejne części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem miłośniczka kryminałów, a w tym znalazłam wiele dla siebie. Przeczytałam, i chociaż nie do końca podzielam wszystkie ach-y i och-y nas tą książką, to jednqk z niektórymi zdecydowanie zgadzam się.
Czy polecam? Tak. Na chwilę oderwaniai przeniknięcia w inny świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy polecam? Tak. Na chwilę oderwaniai przeniknięcia w inny świat.
Bardzo dobry początek serii. Wciąga, czyta się szybko i płynnie. Połączenie trochu kryminału, sensacji z wątkiem romansu. Liczę na więcej w kolejnych tomach i mam nadzieję na ciekawe rozwinięcie historii. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja nie dla mnie, bardzo się męczyłam, żeby dotrwać do końca a tam okazało się że trzeba czytać dalej. To jakaś telenowela nierzeczywista.
"Mój dom bez Pszczółki wydaje się przeraźliwie pusty, choć była tu tylko raz."
Szkoda czasu, jest tyle książek do przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mój dom bez Pszczółki wydaje się przeraźliwie pusty, choć była tu tylko raz."
Szkoda czasu, jest tyle książek do przeczytania.
Chyba stawiałam za duże oczekiwania po przeczytaniu opisu.
Ale to tyle z plusów. Wiele sytuacji w książce jest absurdalnych nawet jak na policję.
Jak komuś się naprawdę nudzi to spoko, ale nie uświdczycie tu moim zdaniem ani kryminału, ani erotyki.
Przeczytałabym całą serię, ale to ma tyle tomów, że zastanawiam się co autorzy tam wcisnęli. Zakładam, że jakieś bezsensowne dodatkowe wątki, które nie mają żadnego związku z głównym temtem.
Chyba stawiałam za duże oczekiwania po przeczytaniu opisu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę szybko się czyta. Jest napisana lekko i płynnie. Sam zamysł nawet ciekawy. Główny wątek serio wciąga i naprawdę chciałabym się dowiedzieć o co chodzi w całej tej dramie.
Jak komuś się naprawdę nudzi to spoko, ale nie...
Przeczytana w jeden wieczór , dla mnie super, lekka, szybko się czyta poza tym ma niecałe 300 stron więc kolejny plus. Na pewno sięgnę po kolejną część