Kroniki Averoigne

Okładka książki Kroniki Averoigne
Clark Ashton Smith Wydawnictwo: Wydawnictwo IX Seria: Misterium Grozy horror
horror
Misterium Grozy
The Averoigne Chronicles (2016)
2022-08-31
2022-08-31
Radosław Jarosiński

Kup Kroniki Averoigne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kroniki Averoigne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kroniki Averoigne

Może nie dla mnie są krótkie formy? Opowiadania fragmentami ciekawe, ale raczej ucinane nagłym zwrotem akcji. Zapadną mi w pamięć może pojedyncze fragmenty. Postacie niezbyt skomplikowane, ciężko wczuć się w ich sytuację. Ciągle się też zmieniają, więc finalnie ich los mnie nie obchodził. Jeśli ktoś lubi krótkie formy, może sięgnąć. Ja raczej szybko zapomnę twórczości Pana Smitha

Ciągle słyszałem jej imię. Mariel. Poruszam się między starymi budynkami. Krocze za głosem w mej głowie, a miejsce to otwiera przede mną wrota do światów jak ze snu. Gotyckie budowle budzą obawy, gargulce będące na ich straży zdają się mnie obserwować. Ludzie są jak cienie, szepczą między sobą coś o zgrozie, która mieszka w lasach Averoigne, o starych ruinach zamieszkiwanych przez wampiry, wiedźmy i inne demoniczne istoty. Głos w mej głowie wciąż nie daje mi spokoju, więc podążam jak na zatracenie ku temu, co kryją pokryte wiekowym kurzem miejsca. Krocze tam, gdzie racjonalny świat zakończył swe istnienie.

Prowincja Averoigne, umiejscowiona w południowo-wschodniej Francji jest widoczna tylko na papierze. Jest niczym iluzja do której można wielokrotnie wracać, bowiem jej pomysłodawca i autor Clark Ashton Smith tchnął weń cząstkę literackiej fikcji, resztę zaś zostawiając historycznemu terytorium. Ach, jakże cieszę się, że ten po raz pierwszy wydany w naszym kraju zbiór jedenastu opowiadań, zasilił szeregi mojej biblioteczki. Jakże cudowne było odkrywanie tekstów skąpanych w klimatach fantastyki grozy czerpiącej z głębokiego źródła baśniowych i zarazem mrocznych legend średniowiecza, gdzie wstępują wilkołaki, czarnoksiężnicy i różnej maści plugastwa.

W takim gronie poczęte zostały opowieści, które czarują oniryczną atmosferą, a prym tu wiodą moje ulubione z całego zbioru: "Noc w Malnéant", "Świętość Azédaraca", "Czarodziejka z Sylaire" czy "Schadzka w Averoigne". Kuszą one obietnicą literackiego spełnienia, gdy tylko pozwoli im się objąć umysł słowami utkanymi z dawno zapomnianych klechd. Są też takie teksty jak "Wenus odkryta" i "Zakończenie opowieści", godzące w jednoznaczne pojmowanie dobra i zła. Czasem w tej gęstwinie krótkich form przemknie również makabreska, lecz wciąż niezmiennym zostaje jedna kwestia, a mianowicie podejście autora do natury ludzkiej.

U Smitha toczą się boje chrześcijaństwa, które symbolizuje nowe porządki z dawnymi, pogańskimi siłami pamiętającymi jeszcze młodość ziemi. Konflikt ten nigdy nie doprowadza do jasnych wniosków, a liczne niedopowiedzenia kryją w sobie wiele obszarów, które czytelnik może eksplorować do woli. Proza Smitha wyraźnie stawia na pokazanie dwóch przeciwstawnych sobie sił - cielesnych i duchowych, tym samym podnosząc poprzeczkę ponad zwykłą normę pojmowania tychże. Bohaterowie opowiadań amerykańskiego pisarza często stawiani są wobec tego co piękne i przyciągające pełną swobodą, a tym co ma być ściśle objęte klauzulą religijności, swoistym tabu. Doprowadza to do sytuacji częstokroć niejednoznacznych w ocenie, a finalnie wspomniani bohaterowie ulegają swym fascynacjom.

Nie ma tu klasycznych podziałów na dobre i złe, co znacznie podwyższa jakość tekstów oraz zamyka je w materii człowieczej natury, tak bardzo skorej do upadków tudzież słabości. Istotną rolę pełnią u Smitha również wątki kobiece niesione na chmurce poetyki wolnej od osądów, czy miłosne, wręcz figlarne strumyki zdań. Prawdą też jest, że ten piszący w czasach Lovecrafta autor wyraźnie inspirował się antycznym dziedzictwem, które miało zupełnie inne podejście do obyczajności, a w połączeniu ze średniowiecznym klimatem i baśniową grozą, wydało obfity plon - plon zachwycających dzieł.

Świetny zbiór opowiadań fantasy o wspólnym miejscu akcji - fikcyjnej prowincji średniowiecznej Francji, Averoigne. Opowiadania różnorodne, pełne magii, tajemnic, czarnoksiężników i rytuałów. Lekka doza mitologii Cthulhu i mrocznych bóstw dodaje klimatu.

94 użytkowników ma tytuł Kroniki Averoigne na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Kroniki Averoigne na półkach dodatkowych

Okładka książki The Lure of Atlantis. Strange Tales of the Sunken Continent Edmond Hamilton, Robert E. Howard, Henry Kuttner, H.P. Lovecraft, Frances Bragg Middleton, Joel Martin Nichols jr, R. J. Robbins, Clark Ashton Smith, Will Smith, Juliusz Verne, Donald Wandrei, Michael Wheatley
Clark Ashton Smith
Clark Ashton Smith
Jeden z trzech głównych autorów tzw. kręgu Lovecrafta, publikujący m. in. w magazynie Weird Tales. Tworzył opowiadania i poezje, tłumaczył Baudelaire'a. Klasyk fantasy, o klasycznym wykształceniu, pisał bardzo bogatym i wyrafinowanym językiem, a jego wizje innych światów, zaginionych i przyszłych kontynentów do dziś robią duże wrażenie. Wpłynął na twórczość wielu pisarzy. Tłumaczony na wszystkie języki europejskie i na japoński.

Okładka książki Akolici Cthulhu Jorge Luis Borges, Joseph Payne Brennan, Donald R. Burleson, Peter Cannon, Hugh B. Cave, Searight Franklyn, Neil Gaiman, Randall Garrett, John Glasby, Edmond Hamilton, S.T. Joshi, David V. Kaufman, Gustav Meyrink, Earl Pierce, Searight F. Richard

Cytaty z książki Kroniki Averoigne

Dodaj cytat z książki Kroniki Averoigne