Galaxy Magazine, 1977/08

Okładka książki Galaxy Magazine, 1977/08 autora Jim Baen, Jay Brandon, Arsen Darnay, Richard E. Geis, Frank Herbert, H. C. Petley, Frederik Pohl, Jerry Eugene Pournelle, Spider Robinson, Charles Sheffield,
Okładka książki Galaxy Magazine, 1977/08
Jerry Eugene PournelleH. C. Petley Wydawnictwo: UPD Publishing Corporation Seria: Galaxy Science Fiction Magazine czasopisma
czasopisma

Kup Galaxy Magazine, 1977/08 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Galaxy Magazine, 1977/08

OPINIE i DYSKUSJE o książce Galaxy Magazine, 1977/08

Tagi i tematy do książki Galaxy Magazine, 1977/08

Okładka książki Diuna Powieść graficzna. Księga 3. Prorok Raúl Allén, Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Frank Herbert, Patricia Martin
Okładka książki Diuna. Książka do kolorowania Frank Herbert, Tomislav Tomić
Diuna. Książka do kolorowania Frank Herbert, Tomislav Tomić
Frank Herbert
Frank Herbert
Amerykański pisarz, jeden z ważniejszych przedstawicieli literatury science fiction. Ukończył Uniwersytet w Seattle. Podczas drugiej wojny światowej służył w amerykańskiej marynarce wojennej. Po wojnie pracował m.in. jako operator telewizyjny, fotograf, komentator radiowy, reporter i redaktor gazet, był również poławiaczem małży i degustatorem win. Jego twórczość określana jest mianem hard science fiction i łączy zagadnienia z zakresu ekologii, filozofii, teologii, psychologii i ekonomii. Autor koncentruje się na naturze człowieka, na jego możliwościach i niebezpieczeństwach, które mu grożą ze strony wymykającej się spod kontroli techniki, systemów totalitarnych i narkotyków zmieniających stan świadomości. Inspirowały go buddyzm, którego był wyznawcą, oraz islam. Jego pisarstwo bardziej skupia się na przyszłości samego człowieka niż tworzonych przez niego technologii. Jego pierwsze opowiadanie nie należało do gatunku SF, a ukazało się w magazynie „Esquire”. W prasie fantastycznonaukowej zaczął publikować w 1952 roku, ale zaistniał dopiero w 1956 roku po wydaniu powieści „Dragon in the Sea”, która została określona jako „fantastycznonaukowy kryminał ze skomplikowanym śledztwem psychologicznym”. Następną powieścią była „Diuna”. Początkowo drukowana w czasopiśmie „Analog Science Fact and Fiction” w latach 1963-1965, wydania książkowego doczekała się w 1965 roku, zdobywając uznanie czytelników i krytyków, którzy uhonorowali ją nagrodami Hugo i Nebula. Zachęcony sukcesem, Herbert stworzył całą serię powieści „Kroniki Diuny”, których akcja rozgrywała się głównie na pustynnej planecie Arrakis. „Kroniki Diuny” są najbardziej poczytną i zdaniem wielu krytyków najlepiej opracowaną serią książek fantastycznonaukowych na świecie.

Cytaty z książki Galaxy Magazine, 1977/08

Dodaj cytat z książki Galaxy Magazine, 1977/08