Legends of the Dark Knight #11

24 str. 24 min.
- komiksy
- Batman - Legends of the Dark Knight (tom 11)
- 1990-09-01
- 1990-09-01
- 24 min.
- angielski
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Legends of the Dark Knight #11 w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legends of the Dark Knight #11
Podczas pościgu za narkotykami Manny'ego „ryby” Cardony, Batman ściera się z kilkoma policjantami, zwłaszcza z nienawidzącym straży fanatykiem Maxem Cortem. Pogarda Corta dla Batmana nie znajduje sympatii dla kapitana Gordona, ale – ku przerażeniu Gordona – rezonuje ze znaczną częścią Gotham, w tym burmistrzem Wilsonem Klassem. Wkrótce Gordon zostaje zmuszony do telewizyjnego okrągłego stołu z Klassem i znanym psychologiem Hugo Strangem, aby omówić rosnącą rolę Batmana. Ku obrzydzeniu Gordona, Strange psychoanalizuje Batmana jako zaburzonego psychicznie egomaniaka, motywowanego wyłącznie traumą z przeszłości i żądzą władzy; nawet gdy próbuje obalić Dziwne, Gordon jest jednak zmuszony przyznać, że Batman jest technicznie przestępcą. Korzystając z tego, Klass kończy okrągły stół ogłaszając nową grupę zadaniową do zwalczania samozwańczych z Gordonem jako dowódcą. Okrągły stół okazuje się kłopotliwy dla jednego konkretnego widza: Bruce'a Wayne'a, który próbuje odwrócić uwagę, podwajając pracę nad nowym pojazdem do walki z przestępczością. Tymczasem Gordon niechętnie zbiera personel do grupy zadaniowej, zaczynając od Corta – uważanego za zbyt nieinteligentnego, by stanowić poważne zagrożenie – jako zastępcę dowódcy. Wkrótce potem Gordon znajduje biuro burmistrza żądające wszystkich istniejących danych na temat Batmana (w tym potencjalnych kandydatów) na zlecenie Strange, którego Klass wyznaczył niezależnego konsultanta. Gdy zapada noc, nadgorliwy Cort zbiera swoich własnych poborowych do grupy zadaniowej – w sumie dziesięciu – i sprawdza ich wartość, przeprowadzając nalot na główny magazyn Cardony. Niestety, kilku oficerów okazuje się na tyle skorumpowanych, że ostrzegają gang, który dokładnie uzbraja się; Sytuację dodatkowo komplikuje Batman, który rozpoczyna swój własny napad na gang, podczas gdy Cort zajęty jest biciem zdradzieckich funkcjonariuszy. Po wejściu do magazynu Cort i jego pozostali ludzie znajdują Batmana samotnie i natychmiast atakują. Uznając Corta za niemożliwego do zrozumienia, wyczerpany już Batman zmuszony jest przebić się przez funkcjonariuszy i ledwo ucieka. Tymczasem w zaciszu własnego apartamentu Strange próbuje symulować psychikę Batmana, przywdziewając domowej roboty kostium Batmana. Wkrótce fascynuje go idea bycia Batmanem, bycia wolnym, by siać przemoc i terror w całkowitej anonimowości – ironicznie ignorując innego przebranego banitę z miasta, nawet gdy rozpoczyna nowy napad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas pościgu za narkotykami Manny'ego „ryby” Cardony, Batman ściera się z kilkoma policjantami, zwłaszcza z nienawidzącym straży fanatykiem Maxem Cortem. Pogarda Corta dla Batmana nie znajduje sympatii dla kapitana Gordona, ale – ku przerażeniu Gordona – rezonuje ze znaczną częścią Gotham, w tym burmistrzem Wilsonem Klassem. Wkrótce Gordon zostaje zmuszony do...