Forever Evil

Okładka książki Forever Evil autora David Finch, Richard Friend, Geoff Johns, 1401253385
Okładka książki Forever Evil
angielski

Kup Forever Evil w ulubionej księgarnii

Oceny książki Forever Evil

OPINIE i DYSKUSJE o książce Forever Evil

Ta opinia dotyczy dwóch komiksów - "Forever Evil" oraz "Justice League vol 5 Forever Heroes". Podobnie jak w przypadku poprzedniego eventu DC, tutaj także tom JL służy mu jako dopełnienie i rozwinięcie historii. Oba domy czytałem naprzemiennie, po jednym rozdziale na przemian. Polecam właśnie taki sposób zapoznawania się z fabułą.
A jaka ona jest? Stanowi bezpośrednią kontynuację "Trinity War", nawet więcej: jest tym na co "Trinity War" przygotowywało czytelników od początku. Nie chcąc nic spojlerować powiem jedynie, że "Forever Evil" przypomina "what if story" osadzoną w kanonie. Już okładka piątego tomu JL zdradza, że bedziemy mieli do czynienia z demonicznymi, "odwróconymi" członkami Ligii Sprawiedliwości. Postacie te są jednym z największych atutów FE, są świetnie nakreślone i niebanalne. Nie są też jednowymiarowe, bowiem ich zło (a są to naprawdę okrutne postacie) ma swoje źródło w patologii ich uniwersum. Szczególnie zachwycające są historię złego Batmana i Supermana, które stanowią patologiczną wręcz wersję origin story Bruce'a i Clarka z naszego uniwersum.
Z tymi świetnymi adwersarzami ktoś jednak musi walczyć, a brzemię to spada na barki Cyborga i... Lexa Luthora! Luthor to kolejna perełka w prowadzonej przez Johnsa historii. Absolutnie niejednowymiarowa postać, balansująca na granicy dobra i zła. Czytelnik nigdy nie może być pewien kolejnego posunięcia Lexa, który jednak ma dużo do udowodnienia, a jego postać orbituje w stronę dobra...Ciekawy jest także wątek Cyborga i jego przeciwnika. Nakreśla się tu odwieczny problem Cyborga, który balansuje między światem, a ludzi, i który będzie zmuszony czerpać z tego faktu siłę, nie słabość.
Wątki, postacie i twsity fabularne przytaczać mógłbym jeszcze długo, ale nie chcę nikomu psuć zabawy. Mogę jedynie uznać główną linię fabularną FE i JL5 za świetną. Nie jest to komiks idealny, wkrada się nieco banalnych dialogów, szczególnie w wykonaniu Lexa, który uwielbia porównywać obecną sytuację do zdarzeń ze swojej przeszłości. Można się również pogubić w natłoku postaci.
Jednakże całość zdecydowanie na plus. Od strony artystycznej oba albumy prezentują się znakomicie, co można uznać już za standard w komiksach Justice League i eventach orbitujących wokół nich.

A jaka ona jest? Stanowi bezpośrednią...

Kiedy Justice League zostaje pokonana przez ich odwrócone wersje z Ziemi-3, ratowaniem planety przed całkowitą zagładą muszą zająć się złoczyńcy.

Świetnie przemyślana seria, która pokazała, że można jeszcze wymyślić coś oryginalnego w tym temacie.

13 użytkowników ma tytuł Forever Evil na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Forever Evil na półkach dodatkowych

Okładka książki Avengers: Upadek Avengers Brian Michael Bendis, David Finch
Avengers: Upadek Avengers Brian Michael Bendis, David Finch
Okładka książki Tomb Raider Archiwa Tom 4 Fiona Avery, Keu Cha, Tony Daniel, David Finch, Adam Hughes, Dan Jurgens, Joe Jusko, Andy Park, Billy Tan
Okładka książki Afrodyta IX (okładka limitowana C) David Finch, Matt Hawkins, Stjepan Šejić, David Wohl
Okładka książki X-Men. Punkty zwrotne. Powtórne przyjście Mike Carey, Terry Dodson, David Finch, Matt Fraction, Stuart Immonen, Christopher Yost, praca zbiorowa

Cytaty z książki Forever Evil

David Finch Forever Evil Zobacz więcej