Z dziejów honoru w Polsce i inne szkice

- publicystyka literacka, eseje
- 2019-01-01
- 1985-01-01
Perspektywy siedmiu lat - i to jakich - trudno komentować własną książkę. Nie zmieniłem w niej ani słowa. Czym była dla mnie, gdy ja pisałem w celi mokotowskiego więzienia? Opowieścią o różnych sposobach ocalenia twarzy. Gdybym miał pisać dzisiaj ostatni rozdział, musiały on traktować o znaczeniu honoru w rzeczywistości, gdzie kompromis polityczny staje się cnotą i warunkiem nieusuwalnym ładu demokratycznego. Ale to już jest całkiem inna historia.
Kup Z dziejów honoru w Polsce i inne szkice w ulubionej księgarni
Oceny książki Z dziejów honoru w Polsce i inne szkice
64 użytkowników ma tytuł Z dziejów honoru w Polsce i inne szkice na półkach głównych- Przeczytane 41
- PAPIER 1
- Historia, polityka, społeczeństwo 1
- Priorytet 1
- Nie przeczytam, ale mam 1
- #eseje i felietony o książkach, literaturze i wszystkim innym 1
- Papierowe 1
- W bibliotece hufca 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z dziejów honoru w Polsce i inne szkice
Ochrana, tajna policja carska, była w czasach jej działalności najlepiej zorganizowaną i najbardziej skuteczną policją świata. Jej następca bolszewicka Czeka, nie ustępowała jej w niczym, zwłaszcza, że przejęła akta, kartoteki i wielu specjalistów ( przynajmniej w okresie organizacji ),tej pierwszej. Działa do dzisiaj tylko pod zmieniającymi się nazwami, a jej metody tylko w niewielkim stopniu uległy zmianie.
Zasadniczą taktyką Ochrany była infiltracja działających w Rosji partii i organizacji wywrotowych, jej specjalnością było organizowanie wszelkiego rodzaju prowokacji.
Najczęściej polegały one na wprowadzaniu do organizacji swoich agentów.
Naturalnie najtrudniejszym elementem takich operacji było stworzenie dla agenta odpowiedniej legendy.
Ogłoszenia w prasie i w telew..., - o, przepraszam, nie było wtedy jeszcze TV, - o groźnym dysydencie, często zamykanie na krótko terminowe pobyty w więzieniu, gdzie niektórzy z nich dysponując pokaźnym księgozbiorem mogli pisać obszerne książki i artykuły, wydawane potem na Zachodzie, nawet nie zmieniając nazwiska autora.
Co jak co, ale nie należało przesadzać w niedogodnościach dla agenta.
Ułatwianie, działalności agenta, a nawet reklamowanie jego działalności na Zachodzie.
Ułatwianie kontaktów z zachodnimi dziennikarzami itd. itp.
Celem było zrobienie z takiego agenta " bohatera "
Z biegiem czasu powstawała ta legenda.
A potem otwierały się dla Służb nieograniczone możliwości, w zależności od zapotrzebowania.
W latach 70-tych ubiegłego wieku władze sowieckiej Rosji wiedziały, że status quo nie będzie możliwy do utrzymania.
Potrzebne będą zmiany w rządach zniewolonych państw satelitarnych.
Chodziło o zminimalizowanie strat.
Jednym słowem, żeby coś się zmieniło, ale wszystko zostało po staremu.
Ciekawe kto miał to zapewnić ?
Autor, syn aktywnego działacza komunistycznego, od najmłodszych lat działającego w KPGW potem w KPZU dążącej do oderwania od Polski części Ukrainy. Skazany , ukrywający się itd. itp. Żyd.
Przyrodni brat autora. Żyd. Działacz komunistyczny, kapitan LWP, informator i rezydent Informacji Wojskowej, dobrowolny informator UB. W 1952 r. przewodniczył składom sędziowskim skazującym polskich patriotów na śmierć.
Zbrodniarz stalinowski.
Po 1969r jak szczur uciekł z Polski.
W 1975 r. został pozbawiony stopnia oficerskiego " z powodu braku wartości moralnych " i zdegradowany do stopnia szeregowca.
Kanalia uniknęła polskiej sprawiedliwości.
Autor, moim zdaniem, jeden z trzech największych szkodników Polski, przed Balcerowiczem i Lewandowskim.
Drugi doprowadził Polskę do ubóstwa, z którą do tej pory się zmagamy, jego " reformy " doprowadziły do wyjazdu z Polski paru milionów młodych Polaków za chlebem.
Trzeci, za darmo rozsprzedał - podarował - przekazał większość polskiego majątku. Efekty widać!!!
Co do Michnika, wszystko co by napisać będzie za mało.
W kwietniu 1990 r. powołano tzw. Komisję Michnika. Kto powołał ? Co przeczytał ( był pierwszy ) w aktach SB-cji, czy coś zabrał. Czy i na kogo ma haki ?Pytania, pytania, pytania.
W każdym razie nie dziwię się częstymi wypowiedziami niektórych kreatur z kręgu sztuki, teatru, polityki, którzy szczyt kariery osiągali w latach 70-tych poprzedniego wieku. Nazwisk nie będę wymieniał, znasz je.
Po Okrągłym Stole Michnik mógł żądać każdego ministerialnego stanowiska ( np. Kuroń do końca kariery był tylko zwykłym posłem, do niego też kiedyś wrócę ) wybrał lub został skierowany do propagandy.
Ministrowie przemijają, funkcja redaktora naczelnego " Gazety Wyborczej " - nie. Działa do dzisiaj. Sącząc jad.
Jest sprawcą istniejącego do dzisiaj podziału społecznego.
Zamiast osądzić i skazać sprawców zniewolenia Polaków, tym wszystkim ubekom, dawnym komunistycznym bonzom i reszcie komuchów wraz z ich pomagierami, a teraz ich synom i wnukom, dał im szansę poczucia się " elytą " Polski. Resortowe dzieci mają się dobrze.
Nie zostaną zapomniane słowa Michnika " Odpier...cie się od Generała ".
Ta zdegenerowana grupa wykształciuchów, dla której Polska, patriotyzm, wartości moralne nie ma żadnego znaczenia, chce znowu przejąć władzę.
Chcą, żeby Polska cofnęła się do układów z czasów komunistycznych, nawet ją sprzedając, a Michnik jest ich Prorokiem.
Ale czy na pewno on?
Co do książki: czerwona okładka, czcionka jest, a treść? Kogo obchodzi treść?
KSIĄŻKA PISANA W WIĘZIENIU !!!
1 gwiazdka z szacunku dla drzewa, poświęconego na książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEsej wybitnego opozycjonisty. Michnik analizuje postawy ludzkie w czasach totalitaryzmu.